Derzler, Fayans Araları Nasıl Temizlenir?

derz temizleme
Fayans araları nasıl temizlenir?

Evinizin zemininde küçük fakat, önemli bir detay olan kirli derzler, oldukça sinir bozucu olabilir. “Keşke bunun içinde bir usta olsa da derzlerimi pırım pırıl yapsa” dediğinizi duyar gibi oluyoruz.

Çok zahmetli olan derz temizleme işlemi, hazır derz temizleme malzemeleri ile veya kendinizi hazırlayabileceği sıvılar ile yapılabilir. Derz temizliği dışında, derzleri temizlemeden temiz gösterebilecek bazı alternatif çareler de var. Tüm bunları aşağıda banyo derz araları nasıl temizlenir, banyodaki derz arası küf nasıl temizlenir? başlıklarında detaylıca anlattık.

Derz Temizleme

Fayans derzi temizleme yani fayans arası temizleme yapılırken; fayans derzini aşındırıcı, asitik kimyasallar kullanılmamalıdır.

Selülozik tiner, direkt olarak çamaşır suyu, çeşitli kimyasal ve leke sökücüler v.b. Bu tip kimyasal maddeler fayans arasi temizliği yapılırken bir miktar faydalı olsa da, derz üzerinde kısa sürede tahribata yol açar. Fayans derzlerinin delinmesine, çatlamasına ve açılmasına neden olur.

Derz temizleme oldukça detaylı bir çalışma isteyen bir iştir. Üstelik yorucudur. Derz temizliğinde dikkat etmeniz geren en önemli nokta, derzleri temizlerken aşındırmamaktır.

Derz temizliğinde aşındırıcı maddeleri kullanmayın. Bu maddeler hem derzlerinizi hem de fayanslarınızın yıpranmasına, temas eden kısımlarda renklerin solmasına ve matlaşmasına neden olur. İşte derzlerinize zarar verebilecek bazı aşındırıcı maddeler.

  • Selülozik tiner,
  • Aseton,
  • Saf çamaşır suyu.

Peki, derz temizliğinde ne kullanılmalı, fayans araları nasıl temizlenir, derz neyle temizlenir? Aşağıda derz temizlemek için kullanabileceğiniz bazı kimyasalları listeledik.

Derz Neyle Temizlenir?

Derz arası neyle temizlenir? Derz araları en iyi ve pratik olarak derz temizleyici spreyler ile temizlenir. İşte bazı derz temizleyiciler:

  • Ceresit
  • Mellerud
  • Klorak
  • CleanPex
  • Cillit Bang

Artık, derz temizleyiciler süpermarket ve sanal mağazalarda rahatlıkla bulunabiliyor. Genellikle sprey şeklinde satılan bu derz temizleyicileri; derzin üzerine sıktıktan sonra, yarım saat kadar bekleyip, temiz bir bez ile silmek yeterli oluyor. (Sizin kullandığınız bir derz temizleyici varsa, yorum kısmına yazıp, tavsiyelerinizi okuyucularımız ile paylaşabilirsiniz.)

Derzler Nasıl Temizlenir?

fayans araları nasıl temizliği
Fayans araları temizleme

Sararan fayans araları nasıl temizlenir, derz arası temizliği nasıl yapılır?: Yukarıda bahsettiğimiz gibi fayans arası temizliğini hazır derz temizleyiciler ile yapabilirsiniz. Fakat, hazır derz temizleyicileri kullanıp memnun kalmadıysanız, farklı teknikler ile banyo derz araları nasıl temizlenir? anlatalım.

Banyo Derz Araları Nasıl Temizlenir?

Banyodaki derzler nasıl temizlenir, banyo derz arası nasıl temizlenir? Banyodaki derz aralarını temizleyebilmeniz için aşağıda bazı formüller verdik. Hangisini isterseniz kullanabilirsiniz.

  • Temiz su ile karıştırılmış çamaşır suyu.
  • Karbonatlı su.
  • Oksijenli ağartıcı.

Şimdi, bu sıvıları nasıl hazırlayabileceğinizi anlatalım.

Çamaşır Suyu İle Derz Temizliği

Yukarıda bahsettiğimiz gibi çamaşır suyunu direkt olarak derzlerin üzerine uygulamak, derzlere büyük zarar veriyor. Derzleri tamamen baştan yaptırmanıza neden olabilir. Fakat, 3 birim temiz suya 1 birim çamaşır suyu katarak eski bir diş fırçası ile derz temizliği yapabilirsiniz.

Şimdi, evde hazırlanabilecek solüsyonlar ile diğer derz arası temizliği yöntemlerine geçelim.

Karbonat İle Banyodaki Derzler Nasıl Temizlenir?

banyodaki derzler nasıl temizlenir
Banyo derz araları nasıl temizlenir?
  • Karbonatı su ile karıştırıp kalın bir macun kıvamına getirin.
  • 3 birim kabartma tozuna 1 birim su ilave ederek parmağınızla derz aralarına sürün. (Hassas bir cildiniz varsa, macunu sürerken lastik eldiven kullanabilirsiniz.)
  • Beyaz sirkeyi aynı oranda su ile karıştırıp bir sprey ile derz üzerinde hazırladığınız macunun üzerine püskürtün. (Derz üzerindeki küçük köpürmeler meydana gelmesi doğal temizliğin başladığını gösterir.)
  • Bu karışımın oluşturduğu baloncuklar, bakterileri de öldürebilen bir kimyasal reaksiyonun sonucu oluşur. Zorlu lekeleri temizlerken evinizi sterilize etmek için de bu yöntemi kullanabilirsiniz.
  • Köpürme birkaç dakika devam eder. Derz üzerindeki baloncuklar yok olunca, yumuşak bir diş fırçası yardımı ile derzlerin üzerini ovalayın.
  • Son olarak, fayansın üzerindeki kabarma tozu ve sirke atıklarını sadece temiz su kullanarak, ıslak mop veya bir paspas ile temizleyin.

Oksijenli Ağartıcı İle Fayans Arası Temizleme

kararan banyo derzleri nasıl temizlenir
Fayans araları nasıl temizlenir?

(Oksijenli ağartıcıları sanal mağazalardan bulabilirsiniz.) Oksijenli ağartıcı fiyatlarına bakmak için linki tıklayabilirsiniz.

  • İki yemek kaşığı oksijenli ağartıcıyı 2 su bardağı su ile karıştırın.
  • Karışımın etkili olması için, bu karışımı temizliğe başlamadan hemen önce hazırlayın. (Bu yöntem bazı renkli derzlere zarar verebilir. Bu nedenle, sadece beyaz derzler için fayans arası temizleme yaparken kullanın.)
  • Tüm yüzeye fayans arası temizliği yapmadan önce, kapı arkası gibi görünmeyen bir yerde karışımı test edin. Bazı düşük kaliteli fayans ve derzlerde beyazlama veya matlaşma yapabilir.
  • Hazırladığınız derz temizleme solisyonunu derzlerin üzerine dökün. Rahat çalışabilmek için, sadece temizlik yapacağınız bölgeyi ıslatın.
  • Derz arası temizliği işlemine başlamadan önce, bu sıvı derz üzerinde birkaç dakika beklesin.
  • Kaşımı döktüğünüz derzin üzerini eski bir diş fırçası ile ovalayın.
  • Bu sıvıdan bir miktar küçük bir kaba ayırın. Çıkmayan zor lekelerde diş fırçasını bu sıvıya daldırarak temizleme etkisini arttırabilirsiniz.
  • Son olarak zemini durulamak için, bir kova temiz suyu fayansların üzerine döküp, kuru bir paspas veya mop ile kurulayın.

Derzleri temizlemek dışında, boyamayı da düşünebilirsiniz. Derz boyama kalemleri derzleri kolayca yenilemenizi sağlar. Ayrıca, son yıllarda derzler için özel bantlar da kullanılıyor.

Banyo derzlerinin arasındaki küfleri temizlemek için, “Banyodaki Küf Lekesi Nasıl Çıkar?” yazımızı da linki tıklayarak okuyabilirsiniz.

“Banyo derz araları nasıl temizlenir?” çeşitli yöntemler ile anlatmaya çalıştık. Sizin kullandığınız fayans arası temizleme yöntemleri varsa, aşağıdaki yorum kısmından tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir