Alçı Çeşitleri, Özellikleri Ve Kullanım Alanları

Tamirat ve tadilat işleriniz hangi alçı çeşidini kullanmalısınız, kaç tip alçı vardır? Tüm alçı türlerinin özelliklerini açıkladık ve kullanım alanları anlattık. Böylece doğru alçıyı satın alabilir, tamiratlarınızı doğru alçı ile yapabilirsiniz.

Alçı Çeşitleri

Alçı çeşitleri.
Alçı çeşitleri.

Alçıların bir çoğu birbirine benzer. Bu nedenle bakarak ayırt etmek zordur. Ancak görünümleri birbirine benzese de kullanım alanları farklı olabiliyor. Doğru alçı seçimi, uygulamanın istenilen sonuca ulaşması için önemlidir.

Alçılar genel olarak duvar ve tavan perdahlama ve boşluk doldurma için kullanılır. Ancak, farklı amaçlar için üretilmiş alçı türleri de vardır. Yüzeye veya istenilen amaca göre doğru alçı türünü kullanmak gereklidir. Hızlı kuruyan alçılar, pürüzsüz yüzey sağlayan alçılar, geniş boşlukları doldurmak için ve yapıştırma yapması için üretilen özel alçı türleri vardır. Şimdi, biraz daha detaylandırarak alçıların özelliklerini tek tek açıklayalım.

Alçı Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Alçılar, genel olarak beyaz ve açık sarımsı renktedirler. Su ile karıştırılarak yumuşak hamur kıvamına getirilir ve alçı malası veya metal bir spatula ile yüzeye uygulanır. En iyi sonucu almak için amacınıza en uygun alçı türünü uygulamalısınız. Alçı çeşitleri nelerdir? Saten alçı ve sıva alçı en çok kullanılan ve bilinen alçı türlerindendir. Ancak özel amaçlar için kullanılan alçı türleri de vardır. Aşağıda tüm alçıların kullanım alanları ve özelliklerini açıkladık.

1-Saten Alçı

alci turleri ve ozellikleri
Saten alçı.

Pürüzsüz, ince bir alçıdır. Rengi beyazdır. Yumuşak bir macun kıvamındadır. Bu nedenle iç mekanlarda boyadan önce zemin hazırlamak için kullanılır. Son kat alçıdır. Sıva, sıva alçı daha sonra da saten alçı uygulaması yapıldıktan sonra astar ve boyama işlemi yapılır. Büyük alanlarda mala ile küçük tamiratlarda ise metal bir spatula ile uygulayabilirsiniz. “Detaylı bilgi için saten alçı nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

2-Sıva Alçısı

alci cesitleri ve ozellikleri
Sıva alçı.

Sıva alçısı, beyaz renkte, kalın ve kaba bir alçıdır. Sıvadan sonra kullanılır. Sıva ile kapatılamayan hataları önlemeye yardımcı olur. Saten alçı gibi pürüzsüz değildir. Ancak, bu şekli ile zaman zaman son kat alçısı olarak kullanılır. Üzerine astar ve boya çekilebilir. Saten alçıdan en büyük farkı, uygulandığı yüzeyde hafif pürüzlü kalmasıdır. Bu nedenle evdeki duvar tamiratında saten alçının üzerine uygulanması doğru değildir. “İlgili yazı: sıva alçı nedir?”

3-Derz Dolgu Alçısı

kac cesit alci turu var
Derz dolgu alçısı.

Derz dolgu alçısı diğer alçılardan çok daha esnek bir alçıdır. Eğer bir yüzeyin esneme riski varsa, derz dolgu alçılarını kullanabilirsiniz. Örneğin, iyi sabitlenmemiş alçıpan plakalar. Uygulaması diğer alçılar gibidir. Kuruduktan sonra astar ve boya yapılabilir. “İlgili yazı alçıpan boyama.”

4-Perlitli Alçı

alci tipleri
Perlitli alçı.

Perlitli alçı, sıva alçısının bir türüdür. Yangına dayanıklı bir alçı çeşididir. Gazbeton, brüt beton, tuğla, bims blok vb. malzemelerin üzerine direkt uygulayabilirsiniz. Daha sonra üzerine saten alçı, astar ve boya yapılabilir.

5-Kartonpiyer Alçısı

duvar alci cesitleri
Kartonpiyer alçısı.

Heykel, kartonpiyer, göbek, aplik ve gibi dekoratif malzemelerin yapımında kullanılan bir alçı türüdür. Saten alçısı gibi yapısı incedir. Genellikle dekoratif amaçlı kullanılır. Çok hızlı kurur. (20-30 dakika.) Yangına dayanıklı türleri vardır. Dayanıklı, sert ve pürüzsüz bir yüzey oluşturur. Üzerine astar ve boya uygulayabilirsiniz.

6-Makine Sıva Alçısı

alci turleri
Makine sıva alçısı.

Makine sıva alçısı, makine ile atılan bir alçı türüdür. Büyük alanlara zahmetsizce uygulanabildiği için işçilik ve zamandan tasarruf sağlar. Isı ve ses yalıtma özelliği arttılmıştır. Makine sıva alçısı, bir makineye boşaltılarak yapılır. Ayrıca mala ile de uygulanabilir. Makine ile atıldığı için su oranı dikkatli ayarlanmalıdır. İç mekanlarda tavan ve duvarlara uygulanabilir. Makine sıva alçısı her ne kadar sıva alçısı adı ile satılsa da, bazı markaların makine alçısının saten alçıya yakın bir pürüzsüzlüğü vardır. Bu nedenle üzerine başka bir alçıya gerek kalmadan, astar ve boya uygulamasına geçilebilir. Emici yüzeylerde tutunmayı arttırmak için sıva astarı da kullanabilirsiniz.

7-Yapıştırma Alçısı

kac cesit alci var
Yapıştırma alçısı.

Yapıştırma alçısı, adından da anlaşılacağı gibi bazı yapı malzemelerinin yapıştırılması için üretilmiş bir alçıdır. Köpük ve benzeri yalıtım malzemelerini yüzeye yapıştırmak için kullanılır. EPS (genleştirilmiş polistren), XPS (haddelenmiş polistren), COREX, mineral yünler (camyünü, taşyünü) ve yalıtımlı kompozit levhaları, beton tuğla, brüt beton, gazbeton, bimsblok vb. malzemeleri yüzeylere yapıştırmak için kullanılan yapı alçısıdır. “İlgili yazı: tavana köpük nasıl yapıştırılır?”

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir