Boya Türüne Göre Kuruma Süresi

Boya kuruma süresi
Boya kuruma süresi

Çeşitli boyaların kuruma sürelerini aşağıda detaylıca açıkladık. Vernik kuruma süresi, akrilik boya kuruma süresi, sprey boya kuruma süresi, yağlı boya kuruma süresi, su bazlı boya kuruma süresi ve selülozik boya kuruma süresi gibi birçok boyanın kuruma sürelerini anlattık.

Boya Kuruma Süresi

Genel olarak boyanın türü, ortamın nemi, havalandırılma, hava sıcaklığı ve boyanın içine katılan incelticinin oranı boya kuruma süresini etkiler.

Boyanın kurumaması veya geç kurumasının nedenlerinden en önemlisi, hava sıcaklığının düşük olmasıdır. Ayrıca, bozuk boyaların kokusunun geçmemesi, boyanın kurumadığı algısını yaratabilir.

boya kuruma süresi
Boya kuruma süresi, boya ne zaman kurur?

Efekt ve özel boyalar hariç, boyalar uygulanırken ilk kat kurumadan önce ikinci kat uygulama yapılmaz. Birinci kat boya kurumadan önce ikinci kat boyanın yapılması, boyanın kurumasını geciktirdiği gibi, kapatma özelliğini de düşürür.

Su Bazlı Duvar Boyası Kaç Saatte Kurur?

Su bazlı boya kaç saatte kurur? Su bazlı silikonlu veya silikonsuz (plastik) boyalar katlar arasında en az 3-4 saat beklenerek uygulanır. (2. kat boya ne zaman atılır? yazımızı okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.)

boya kuruma süresi
Duvar boyası kaç saate kurur?

Ortamın sıcaklığı ve hava almasına göre bir miktar değişkenlik gösterse de, su bazlı boyaların kuruma süresi 4-5 saattir.

Soğuk ortamlarda katlar arası 5-6 saat beklenmeli hatta mümkünse ortam ısınana kadar boya yapılmamalıdır. Kışın boya yapılır mı? yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.

Boyanın kokusu az olsa da markaya göre değişkenlik gösterebilir. Genellikle su bazlı boyanın kokusu birkaç saat, en fazla birkaç gün içinde tamamen ortamdan dağılır. (Boya kokusu nasıl giderilir? yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz.)

Sentetik Duvar Boyası Kaç Saate Kurur?

Sentetik duvar boyası kaç saatte kurur? Sentetik duvar boyaları 3-5 saatte dokunma kurumasına ulaşır. Sentetik boyanın her katı arasında 24 saat beklemek gerekir. Sentetik boya kurusa da, kokusu günlerce hatta haftalarca ortamdan çıkmayabilir.

Özellikle, kış aylarında sentetik boyanın kuruması çok gecikir ve kokusu geç dağılır. Kış aylarında sentetik boya kuruma süresi uzayabilir. Bu nedenle kış aylarında boya yapılmaz. Sentetik boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için “sentetik boya nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Astar Boya Ne Kadar Zamanda Kurur?

Astar boya ne kadar zamanda kurur?
Astar boya ne kadar zamanda kurur?

Duvar astarı, su bazlı astar, geçiş astarı, akrilik astar, sentetik astar, selülozik astar, örtücü astar gibi bir çok astar türü mevcut.

Astar boya ne zaman kurur? Astar boyaların kuruma süreleri de boyalar gibi astarın cinsine bağlıdır. Astar boya kuruma süresi nedir? Akrilik ve su bazlı astarların kuruma süresi, 4-5 saat, sentetik astar ise 24 saat, selülozik astar ise yaklaşık olarak yarım saattir.

Astar boya kaç saatte kurur? Astar boyaya dokunarak kuruma kontrolü yanlıştır. Örneğin su bazlı astar yarım saatte kurumaya başlasa da tam kuruması 5-6 saati bulabilir. Yani 5-6 saatten önce son kat boya yapılmamalıdır.

Astar boyanın kuruma süresinden çok, astardan ne kadar süre sonra boya yapılacağı daha önemlidir.

Astar boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için astar boya nedir? yazımızı okuyabilirsiniz. dış cephe astarı için “dış cephe astar boyası nasıl yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz. Şimdi, boya yapılmadan astar boyaların tam kuruma sürelerini gözden geçirelim. Aşağıda verdiğimiz astar kuruma süreleri ortam sıcaklığına göre de değişebilir.

  • Su bazlı astar uygulandıktan en az 5-6 saat sonra boya yapabilirsiniz.
  • Selülozik astar uygulandıktan en az yarım saat sonra boya yapabilirsiniz.
  • Sentetik astar uygulandıktan 24 saat sonra boya yapabilirsiniz.

Vernik Kuruma Süresi

vernik ne zaman kurur
Vernik kuruma süresi

Vernik ne zaman kurur, vernik ne kadar zamanda kurur? Yukarıda bahsettiğimiz gibi, astar ve boyalarda olduğu gibi vernik kuruma süresi de verniğin cinsine bağlı olarak değişir.

Ayrıca, ortam sıcaklığı da vernik kuruma süresini etkiler. Aşağıda faklı cinste verniklerin kuruma süresini ayrı-ayrı anlattık.

Su Bazlı Vernik Kuruma Süresi

Su bazlı vernik kuruma süresi, akrilik vernik kuruma süresi: Su bazlı vernikler yaz aylarında bir kaç saatte kurur. İster hobi için kullanım olsun, ister dış cephe için pencere-kapı verniği olsun su bazlı vernikler birkaç saatte kurumaya başlar.

Su bazlı vernik kaç saatte kurur? Pencere ve kapılara yapılan su bazlı vernik kuruma süresi yaklaşık olarak 5-6 saattir. Katlar arası en az 5-6 saat beklemelisiniz.

Dokunma kuruma süresi ise ortamın sıcaklığına göre değişse de yarım saat ile bir saat arasıdır.

Hobi amaçlı kullanılan akrilik verniğin kuruma süresi yine yaklaşık olarak 5-6 saattir. Yani katlar arası en az 5-6 saat beklenmelidir. Dokunma kuruması ise yaklaşık bir saattir.

Sentetik Vernik Kuruma Süresi

Sentetik verniklerin kuruma süresi sentetik boyalar ile aynıdır. Yaz aylarında pencere ve kapılara veya ahşap doğramalara vernik yapılacaksa; katlar arası en az 4-5 saat beklemek gerekir.

Tam kuruma süresi 24 saat olduğundan, eğer vaktiniz varsa katlar arası 24 saat bekleyin. Ayrıca, her katı verniklemeden önce bir önceki vernik tabasını hafifçe zımpara yapın ki vernik iyi tutsun. (Son kat hariç)

Selülozik Vernik Kuruma Süresi

Selülozik vernikler genellikle boya tabancası ile uygulansa da fırça-rulo ile de yapılabilir. Selülozik vernik de selülozik boyalar gibi çok hızlı kurur.

Bu nedenle boya tabancası ile uygulama yapmak en iyi seçenektir. Selülozik verniğin kuruması 5-10 dakikada başlar. Katlar arası yarım saat beklenmek yeterlidir. Vernikler hakkında daha fazla bilgi almak için vernik nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Akrilik Boya Kuruma Süresi

cadence boya kuruma süresi
Akrilik boya kuruma süresi

Akrilik boyalar, su bazlı boya grubuna girer. (Cadence akrilik boya, Rich akrilik boya, Polisan X1 akrilik boya, Permolit Permolife akrilik Boya v.b.)

Akrilik boya ne kadar sürede kurur? Akrilik boya kuruma süresi duvar boyaları ile aynıdır. Akrilik boya ne kadar zamanda kurur? Su bazlı olduğundan çabuk kurur. 1-2 saat dokunma kuruması için yeterlidir. Fakat katlar arası en az 5-6 saat beklemek yerinde olur. Ortamın soğuk olması, en hızlı kuruyan akrilik boyanın bile kuruma süresini geciktirir.

Sprey Boya Kuruma Süresi

sprey boya kuruma süresi
Sprey boya kuruma süresi

Sprey boya ne zaman kurur, sprey boya kaç saatte kurur? Genel olarak sprey boya kuruma süresi oldukça kısadır. Sprey boyalar 10-15 dakika içinde kurumaya başlar.

Akrilik sprey, sentetik sprey, selülozik sprey spreyler çok hızlı kururlar. Sprey boyaların cinsi ne olursa olsun, hızlı kuruyan boyalardır.

Sprey boya kaç saatte kurur, sprey boya ne kadar zamanda kurur?: Spreylerin katları arasında en fazla yarım saat beklemek yeterli olur.

Özellikle, selülozik sprey boyalar çok hızlı kurur. Yine de katlar arası 30 dakika beklenmeli ve mümkünse, selülozik sprey boya uygulaması dışarıda yapılmalıdır.

Soğuk havalarda sprey daha geç kurur. Bu nedenle bekleme süresi uzayabilir. Sprey vernik kuruma süresi ve sprey boya kuruma süresi aynıdır. Detaylı bilgi için sprey boya nedir?yazımızı okuyabilirsiniz.

Yağlı Boya Kuruma Süresi

Yağlı boya ne zaman kurur?
Sentetik boya kuruma süresi

Yağlı boya kuruma süresi nedir? Boyada geç kuruma veya kurumama problemi özellikle sentetik esaslı boyalarda (yağlı boya) rastlanan bir sorundur. Yapısındaki solventin (tinerin) uçma süresi su bazlı boyalara göre daha uzundur.

Yağlı boya kaç saatte kurur? Sentetik boyalar, birkaç saatte dokunma kurumasına ulaşsa da, boyanın katları arasında 24 saat beklemek gerekir. Zaten geç kuruyan yağlı boya ortam ortamın soğuk olmasından dolayı çok daha geç kuruyabilir.

Bu nedenle, mutlaka etiket bilgileri doğrultusunda uygulama yapılmalıdır. Yağlı boya kurusa da kokusu bir kaç gün hatta birkaç hafta ortamdan tamamen çıkmayabilir. Detaylı bilgi almak için yağlı boya nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Ayrıca, sentetik boyalarda inceltici olarak kullanılan sentetik tiner yerine gaz yağı, selülozik tiner gibi çözücüler kullanmamalısınız. Bu tip çözücüler, boyanın bağlayıcı yapısını bozar, geç kuruma probleminin yanı sıra, birçok soruna neden olabilir.

Selülozik Boya Kuruma Süresi

Selülozik boya kuruma süresi: Selülozik boyalar çok hızlı kuruyan boyalardır. Kururken çok koku yaydığından genellikle açık alanlarda ve sanayide kullanılır. Dokunma kuruma süresi 15-30 dakikadır.

Katlar arası yaklaşık olarak yarım saat beklenir ve genellikle boya tabancası ile uygulanır. Selülozik boya hızlı kuruduğundan, rulo-fırça ile yapıldığında fırça yüzeye yapışabilir.

Özetler ve Sıkça Sorulan Sorular

Eve yapılan boya kaç saatte kurur?

Su bazlı boya ise bir saat sonra dokunabilirsiniz. Tam kuruması 1 günü bulur. Katlar arası bekleme süresi ise yaklaşık 5 saattir.

Silikon bazlı boya kaç saatte kurur?

Silikon bazlı boyalar da su bazlı boya grubuna girdiğinden 1 saat sonra dokunma kurumasına ulaşır. 5 saat sonra ikinci kat yapılır. Bir gün sonra tam kuruma gerçekleşir.

İkinci kat boya için ne kadar beklenmeli?

Su bazlı duvar boyalarında en az 4 saat beklenmelidir. Bekleme süresi ortam sıcaklığı ile yakından ilgildir.

Yağlı boya sıcakta mı kurur soğukta mı?

Tüm boya cinslerinde olduğu gibi yağlı boyalar da sıcakta daha hızlı kurur.

Plastik boya kaç saatte kurur?

Plastik boya su bazlı boya türüdür? Bu nedenle sadece birkaç saatte kurur. Detaylı bilgi için plastik boya nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.

Su bazlı boya kaç saatte kurur?

Su bazlı boyalar çok hızlı kuruyan boyalardır. Dokunma kuruması 1 saat, katlar arası kuruma süresi 5 saattir.

Akrilik astar kuruma süresi nedir?

Akrilik astar kuruma süresi 5 saattir. 5 saat sonra üzerine boya yapabilirsiniz.

Uyarı Ve Tavsiyelerimiz

  • Üretici firmalar, boyaların kuruma süresini ortam sıcaklık değerlerine göre ayarlamıştır. Boyayı hızlı kurutmak için kullanılan yöntemler, boyanın kabarmasına, baloncuk yapmasına neden olabilir.
  • Boyanın hızlı kuruması için boya yüzeyine yüksek ısı uygulamak, boyanın balon yapmasına, yanmasına neden olabilir.
  • Sprey boya, su bazlı boya, akrilik boya, yağlı boya gibi boyaların hızlı kurumasını sağlamak için ortam bir miktar ısıtılabilir veya hava soğuk değilse ortamı havalandırabilirsiniz.
  • Boya kuruma süresi ve katlar arası bekleme süresi her boyanın ambalajının arkasındaki uygulama kısmında gösterilir.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir