Vernik Nedir, Ne İşe Yarar, Çeşitleri Neler?

vernik ne demek
Vernik Nedir?

Verniğin ne işe yaradığını, kullanılış amaçlarını, vernik çeşitleri ve özelliklerini kimyalarına göre ve parlaklık derecelerine göre aşağıda değerlendirdik. Ayrıca, en çok kullanılan vernik çeşitlerini aşağıda vernik nedir, vernik ne işe yarar? başlıklarıyla ayrı ayrı anlatımını aşağıda bulabilirsiniz.

Vernik Nedir?

Vernik nedir? : Vernik denince bir çoğumuzun aklına bir yüzeyi parlak yapmak için sürülen sıvı akla gelir. Evet, bu doğrudur. Fakat, verniğin esas amacı bu değildir.

Vernik aslında bir koruyucudur. Yani, verniğin temel amacı uygulandığı yüzeyi korumaktır. Vernik ayrıca, parlatıcı, onarıcı, hatta renklendirici özelliğe sahiptir. (Örneğin: Vernikli ahşap koruyucu)

Vernikler çoğu zaman cila ile karıştırılır. Cila ile ortak yönleri olsa da; cila genellikle daha incedir. Ayrıca cila, genellikle parlatmak için kullanılır. (Fakat mat ve yarı mat cilalarda bulabilirsiniz.) Cila ince olduğu için, koruyucu özelliği azdır. Genellikle mobilyalarda kullanılır.

Vernik ise çok daha kalındır ve genellikle bal kıvanımda olur. Bazı vernikler hazır olarak; bazılar da inceltilerek uygulanır. Verniğin kimyasına uygun, doğru inceltici kullanmalısınız. Örneğin: Su bazlı vernik için su, sentetik vernik için sentetik tiner, selülozik vernik için de selülozik tiner kullanılır.

Boyalarda olduğu gibi, verniklerde de parlak, yarı mat ve mat görünümde olanlarını bulmak mümkün. Bir yüzeye parlaklık sağlamak için parlak vernik; doğal bir görünüm kazandırmak için mat vernik kullanabilirsiniz.

Vernik Ne İşe Yarar?

vernik ne işe yarar
Vernik ne işe yarar?

Vernik ne işe yarar?: Yukarıda bahsettiğimiz gibi, yüzeyi korumak, yüzeyi parlak hale getirmek ve dekoratif bir görünüm kazandırmak için de vernik kullanılır.

Vernik uygulandığı yüzeyi sadece yüzeyden koruyabilir. Yani, bir ahşabı içeriden de korumak için vernik değil, emprenye kullanılmalıdır. Emprenyeler hakkında daha fazla bilgi almak için linke tıklayarak “Emprenye nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Renkli vernikler ile ahşap obje ve mobilyalar üzerinde dekoratif uygulamalar ve onarımlar yapmak mümkündür.

Vernikler taş, metal, ahşap, plastik v.b. bir nesneyi korumak için son kat olarak kullanılır. Her nesneye uygun vernik kullanılmalıdır.

Yani, taş için veya metal için üretilmiş bir vernik ile ahşap için üretilmiş bir vernik aynı değildir. Her şeyden önce, biri emici bir yüzeye, diğeri ise; emici olmayan bir yüzeye uygulanır.

Bu nedenle, kullanacağını malzeme için doğru vernik verniği kullanmalısınız. Bu sayede kullandığınız yüzeyde yıllarca koruma sağlayabilirsiniz.

Kimyasına Göre Vernik Çeşitleri ve Özellikleri

Vernikleri kimyasına göre değerlendirme yaparsak; genel olarak su bazlı, sentetik ve selülozik vernik olarak ayırmak mümkündür.

Aşağıda vernik çeşitleri ve özelliklerini detaylıca anlattık. Parlaklık ve derecesine göre ve kimyasına göre vernik çeşitlerini değerlendirdik. Vernik satın almadan önce bu bilgiler işinize yarayabilir.

Akrilik Vernik Nedir, Akrilik Vernik Ne İşe Yarar?

akrilik vernik nedir

Akrilik vernik nedir? : Akrilik vernik aslında su bazlı vernikdir. Akrilik bağlayıcı esaslıdır. Akrilik vernikler su bazlı yani, akrilik boyaların üzerinde kullanılır.

Genellikle hobi boyama işlerinde kullanılır. Akrilik boya ile boyanan ahşap objelerden sonra akrilik vernik çekilir. Bu sayede istenen parlaklık veya koruma sağlanmış olur.

Akrilik verniklerin de diğer vernikler gibi; parlak, mat veya yarı mat türlerini bulabilirsiniz. Doğal bir görünüm için mat, parlaklaştırma ve canlandırma için, parlak vernik tercih edilir. Koruyucu özelliği ise aynıdır.

Su Bazlı Vernik Nedir?

su bazli vernik nedir

Su bazlı vernik nedir, ne işe yarar?: Su bazlı vernikler, kokmayan bir vernik çeşididir. Alkid bağlayıcı esaslı olup, çok hızlı kururlar. Koku yapmadığından özellikle iç mekan uygulamalarında çok tercih edilir.

Bu nedenle su bazlı vernikler, sentetik ve selülozik verniklere göre çok daha sağlıklı verniklerdir.

Su bazlı vernikler, akrilik vernikler ile neredeyse aynıdır. Hobi sektörü içindeki su bazlı vernik çeşitleri akrilik vernikler olarak tanımlandırılmıştır.

Su bazlı vernikler de oldukça dayanıklı olabilir. Hatta; hızlı kuruma, dayanıklılık ve koku yapmama özellikleri su bazlı vernikleri sentetik verniklere göre çok daha pahalı hale getirmiştir.

Su bazlı vernikler, yurt dışında daha çok bilinse de; artık, ülkemizde de bilinirliği artıyor.

Su Bazlı Vernik Ne İşe Yarar?

Su bazlı vernik ne işe yarar?: Su bazlı vernikler genel amaçlı verniklerdir. Vernik üreticileri, su bazlı vernikleri özel amaca uyarlayabilir. Su bazlı parke verniği, su bazlı dış cephe verniği, su bazlı ahşap verniği, su bazlı taş verniği v.b.

Evinizdeki parkelerde hızlı kuruyan, koku yapmayan bir parke verniği kullandığınızı düşünün! Hızlı kuruduğundan, katlar arasında, sadece bir kaç saat beklendiği için çok kısa sürede uygulama biter.

Evin ahşap pencere çerçeveleri veya bir ahşap çit için su bazlı vernik kullandığınızı düşünün! Verniklediğiniz ahşap pencere veya çite kimse dokunmadan bir an önce kurumasını istersiniz değil mi?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi; su bazlı vernikler, sağlık açısından diğer verniklere göre daha iyidir. Solvent v.b. uçucu madde içermezler. Pencere kenarlarını vernik bulaşmayacak şekilde bantladıktan sonra, çocuğunuz ile birlikte pencerelerinizi verniklemek çok güzel bir aktivite olabilir.

Sentetik Vernik Nedir?

sentetik vernik nedir

Sentetik vernik nedir?: Sentetik vernikler solvent esaslıdır. Yani, sentetik tiner ile inceltilirler. Bir sentetik vernik, yat vernik, parke verniği, pencere verniği olabilir.

Parlak, mat veya yarı mat olarak üretilirler. Mat vernik daha çok dekoratif olarak kullanılır.

Sentetik vernikler dayanıklı olasına karşın; geç kururlar ve kuruma esnasında koku yayarlar.

Sentetik vernikler geç kuruduğundan, sentetik vernik uygulaması su bazlı verniğe göre daha çok vakit alır. Su bazlı verniklerde katlar arası birkaç saat yetiyorken sentetik verniklerde katlar arası 1 gün beklenir.

Sentetik Vernik Ne İşe Yarar?

Sentetik vernik ne işe yarar?: Ülkemizde en çok kullanılan vernik çeşidi sentetik verniklerdir. Parke vernikleri, yat vernikleri, vernikli ahşap koruyucuların bir çoğu sentetiktir.

Sentetik vernikler neredeyse her yüzeye tutar. Fakat altında su bazlı boya varsa hafif bir sararmaya yol açabilir.

Selülozik Vernik Nedir?

selülozik vernik ne demek

Selülozik vernik nedir? :Selülozik vernik solventli bir verniktir. Yani, uçucu gaz içerir. Kokusu oldukça ağırdır. (Kokusuz boya vernikler hakkında bilgi almak için linke tıklayarak, “Kokusuz boyalar” yazımızı okuyabilirsiniz.

Selülozik vernikler, selülozik boyalar gibi sağlığa çok zararlıdır. Özellikle, kuruma esnasında çıkan gaz solunmamalıdır.

Selülozik vernikler yanıcı bir etkiye sahiptir. Yakın zamanda kullanılmayacaksa ev içerisinde bulundurulmamalıdır.

Selülozik Vernik Ne İşe Yarar?

Selülozik vernik ne işe yarar?: Selülozik vernikler genellikle sanayide kullanılır. Selülozik vernikler birçok yüzeye tutar. Taş, duvar, ahşap gibi yüzeylerde selülozik vernik kullanılabilir.

Plastik yüzeylere selülozik vernik uygulanmaz. Daha önce, su bazlı boya, akrilik boya veya sentetik boya veya sentetik vernik uygulanmış yüzeylere selülozik vernik uygulanamaz. (Sentetik boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için linke tıklayarak, “Sentetik boya nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.) Eğer alt zeminde selülozik boya yoksa, selülozik vernik alttaki boya veya verniği kabartır. Fakat tüm boyalardan önce kullanılabilir.

Selülozik vernik evlerde ne işe yarar?: Selülozik vernikler evlerde en çok parke dolgularında kullanılır. Parke verniğinden önce selülozik dolgu verniği uygulanarak hem düzgün bir yüzey elde edilir hem de; parke arası boşlukları kapatılır?

Selülozik verniğin meyal üzerinde koruyucu etkisi çok fazladır. Örneğin: Pencere parmaklıklarınıza daha önce boya veya vernik uygulamadıysanız, selülozik vernik çok iyi bir koruyucu olacaktır.

Parlaklığına Göre Vernik Çeşitleri

Parlaklık dereclerine göre vernik çeşitlerini genel olarak üçe ayırabiliriz. Parlak vernik, mat vernik, yarı mat vernik. Ayrıca, nadir de olsa bazı markalar ultra parlak veya ultra mat vernik üretiyor. Aşağıda en çok bulunan ve tercih edilen parlak, mat ve yarı mat vernikler hakkında detaylı bilgiler verdik.

Parlak Vernik Nedir, Parlak Vernik Ne İşe Yarar?

Parlak vernik nedir? Parlak vernikler adından da anlaşılacağı gibi yüzeyde parlak bir görünüm oluşturur. Uygulandığı yüzeyi parlatır ve korur.

Parlak vernikler, su bazlı, sentetik, poliüretan, veya selülozik olabilir. Parlaklığı aynı olsa da; yukarıda bahsettiğimiz gibi doğru yerde doğru vernik kullanılmalıdır.

Mat Vernik Nedir?

Mat vernik nedir?: Yukarıda bahsetiğimiz gibi vernikler sadece parlatıcı değildir. Mat vernik yüzeyde görünmeyen, belirsiz ince bir tabaka oluşturur, koruma sağlar.

Mat Vernik Ne İşe Yarar?

Mat vernikler, yüzeyde doğal görünümlü bir tabaka oluşturur. Örneğin: Bir ahşabı mat bir vernik ile kaplarsanız doğallığını bozmadan korumuş olursunuz.

Yarı Mat Vernik Nedir, Ne İşe Yarar?

Yarı mat vernikler, mat veya parlak değildir. Saten mat yani, yaklaşık olarak yumurta kabuğu görünümde verniklerdir. Yarı mat boya ile boyama yapılan bir obje ile uyumlu olması gerektiğinde yarım mat vernik kullanabilirsiniz.

Yarı mat akrilik vernik, yarı mat parke verniği, yarı mat sentetik vernik, yarı mat selülozik vernik şekilde farklı kullanım amaçlarına göre üretiliyor.

En çok kullanılan vernik çeşitlerine göre vernik nedir, vernik ne işe yarar, vernik çeşitleri ve özelliklerini anlatmaya çalıştık. Soru, görüş ve önerilerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

4 Yorum

    • Burhan Bey,
      Su bazlı ve sentetik olabilir. (Mat veya parlak hangisi isterseniz.) Kadife rulo veya sünger rulo kullanabilirsiniz. Ayrıca, daha önce vernik yapılmadıysa tik yağı da olur.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir