Lavabo Boyama Nasıl Yapılır?

Lavaboyu boyamak kulağa biraz garip gelse de, evinizdeki metal, cam ve seramik lavaboyu boyayabilirsiniz. Lavabonun yüzeyi parlak ve kaygan olduğundan, boyanması konusunda bazı endişeleriniz olabilir.

Fakat, sizin için epoksi boya, akrilik boya ve sprey boya gibi çeşitli boya türleri ile mermer lavabo boyamayı açıkladık. Ayrıca, bunların seramik lavabo boyamada ne kadar dayanıklı olduğunu aşağıda detaylıca anlattık. Yazımızı okuduktan sonra lavabonuzu gerçekten boyayıp boyamayacağınıza karar verebilir ve boya tercihinizi kolayca yapabilirsiniz.

Seramik Lavabo Boyama

seramik lavabo boyama
Seramik lavabo boyama

Bir seramik lavaboyu boyamak, mobilya veya duvar boyama işinden çok daha risklidir. Lavabonun içinin sürekli su ile temasta olması, boyanan lavabonun ne kadar dayanıklı olacağı endişesini doğurur.

Evet, sıcak su ile temas eden lavabo boyasının ömrü kısa olabilir. Ayrıca, lavabonun kıvrımlı yapısı da boyadıktan sonra çeşitli rulo ve fırça izlerinin oluşmasına neden olabilir. Tüm bu risklere rağmen, dikkatli bir boyama yapıp, doğru boyayı tercih ederseniz, hayalinizdeki gibi bir lavabo boyama yapabilirsiniz.

Öncelikle en çok merak edilen sorulara cevap vererek başlamak istiyoruz. Sayfanın sonunda ise detaylı olarak mermer lavabo boyama başlığına ulaşabilirsiniz.

Lavabo Boyanır Mı?

Banyo lavabosu boyanır mı? Parlak ve kaygan bir yüzeyi olmasına rağmen evet, lavabo boyanır. Fakat, boyamadan önce ön hazırlıklara dikkat edilmeli ve doğru boyayı seçmelisiniz. Ayrıca, lavabonun boyama sürecinde her aşamada dikkatli olmalısınız.

Lavabo Hangi Boya İle Boyanır?

İşte lavabo boyamanın en önemli sorusu? Lavaboyu hangi boya ile boyanır? Lavaboyu çeşitli boyalar ile boyamak mümkündür. Lavabo boyamak için kullanılan boyalar:

  • Akrilik boyalar. (Rich, Cadence, Selfy, Stella v.b.)
  • Tezgah boyaları. (Özel tezgah boyaları lavabo boyamak için uygundur. fakat boyadan sonra üzerine sıvı cam uygulamalısınız.)
  • Epoksi boyalar.
  • Sprey boyalar.

Şimdi, bu boyalar ile lavabo boyamak ne kadar dayanıklı ve uzun ömürlü, avantajları ve dezavantajlaı nelerdir? açıklayalım. Böylece size uygun lavabo boyasını seçebilirsiniz.

Akrilik Boya İle Seramik Lavabo Boyama

Lavabo boyama
Lavabo boyama

Rich, Selfy, Stella, Cadence boya ile lavabo boyama en ekonomik ve hızlı olarak lavaboyu boyama yöntemlerinden biridir. Akrilik boyalar ile hem ayaklı lavaboyu hem de varsa, dolabını boyayabilirsiniz.

Akrilik Boya İle Lavabo Nasıl Boyanır?

  • Lavabonuzu temizleyin ve kurulayın.
  • Mümkünse çok ince bir zımpara ile lavaboyu zımparalayın. (250-300 numara olabilir.)
  • Zımparadan sonra çıkan tozu nemli bir bez ile alın. Yarım saat kadar lavabonun nemi atmasını bekleyin.
  • Kadife fırça veya kadife rulo ile 1 kat akrilik boyayı uygulayın.
  • 1 gün kurumaya bırakın.
  • İkinci katı uygulayın.
  • 3. gün üzerine sıvı cam uygulayın. (Sıvı camı, kadife rulo ile ince katlar halinde, 2 kat uygulayabilirsiniz.)

Epoksi Boya İle Lavabo Boyama

Epoksi boyalar lavabo boyamak için en uygun boyalardan biridir. Çünkü yapı itibariyle sıcağa, soğuğa ve çizilmeye dayanıklı boyalardır. Ayrıca kimyasallara da dayanıklıdır. Üstelik lavabonuza zımpara yapmak zorunda değilsiniz.

İki karışımlı olan epoksi boyaların hem boyası, hem astarı, hem de verniği bulunuyor. İsterneniz, boyadan önce lavabonuza iki karışımlı epoksi astarı uygulayabilirsiniz. Böylece çok daha iyi tutunacaktır. Küçük ambalajlarda epoksi astar bulamazsanız, lavabonuzu temizleyip, kuruladıktan sonra direkt epoksi boya ile boyayabilirsiniz.

Epoksi Boya İle Mermer Lavabo Nasıl Boyanır?

  • Lavaboyu temizleyip kurulayın.
  • Bir kabın içinde epoksi karışımını hazırlayın.
  • Kadife fırça veya kadife rulo ile ince bir kat uygulayın.
  • Üretici firmanın bekleme süresine uyarak ikini katı uygulayın. (1-4 saat) Epoksi boyalar, birçok firma tarafından üretiliyor. Katlar arası bekleme süresi, kimyasal direnç seviyesi, tam kuruması süreleri değişkenlik gösterebilir. Bu nedenle, en iyi sonuç için kullanacağınız boya markasının tavsiye ettiği şekilde boyamalısınız.
  • Epoksi boya ile lavabo boyama işleminden sonra epoksi vernik veya sıvı cam uygulayabilirsiniz.
  • Epoksi boya ile lavabo boyarken dikkat etmeniz gereken nokta ise ihtiyacınız kadar boya hazırlamaktır. Çünkü fazla hazırladığınız boya, kabın içinde kuruyacaktır. (İnce katlar halinde sürün. Aksi halde pürüzlü bir yüzey oluşabilir. ) Hem lavabonuzu hem de lavabonun dolabını epoksi boya ile boyayabilirsiniz. (Epoksi boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için “Epoksi boya nedir, nerelerde kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Sprey Boya İle Lavabo Boyama

Sprey boya, hızlı boyama sağlamasına rağmen lavabonunun içinde çok dayanıklı olmaz. Yine de biraz daha dayanıklı olması için şu şekilde uygulayarak, lavaboyu sprey boya ile boyayabilirsiniz.

  • Mümkünse lavaboyu balkona veya bahçeye çıkarın.
  • Lavaboyu temizleyip, kurulayın.
  • 1 kat sprey astar uygulayın.
  • Yarım saat kadar astarın kurumasını bekleyin.
  • İnce bir kat sprey boya uygulayın.
  • Yarım saat kadar kurumasın bekleyin.
  • Son kat sprey sprey boyayı uygulayın.
  • Yarım saat sonra sprey vernik uygulayın. Verniği de yarım saat ara ile 2-3 kat yapabilirsiniz.

Çok fazla kullanmadığınız bir lavabo ise veya dekoratif olarak boyamak için sprey boya ile lavabo boyayabilirsiniz. Epoksi boya ve akrilik boya kadar dayanıklı olmayacağını belirtelim. Fakat, dayanıklılığını arttırmak için sprey vernik yerine sıvı cam yapabilirsiniz.

Cam Lavabo Boyama

Cam lavaboyu mermer lavabolar gibi akrlik boyalar ve epoksi boyalarla boyalarla boyayabilirsiniz. Akrilik boyadan sonra üzerine sıvı cam uygulamayı unutmayın.

Sprey boyalar da astarlı ve astarsız olarak cam lavaboyu tutar. Fakat, lavabonun içinde çok uzun ömürlü olmaz. (Özel cam boyaları olmasına rağmen çok küçük ambalajlarda satılıyor. yine de üzerine sıvı cam uyuglamak gerekiyor.)

Metal Lavabo Boyama

Metal lavaboları ilk akla gelen metal boyaları ile boyamayın! Yukarıda mermer lavabo boyama tekniğinde anlattığımız şekilde epoksi boya ve akrilik boyalar ile boyayabilirsiniz. Akrilik boyadan sonra yine sıvı cam uygulaması yapmanız gerekiyor.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir