Ahşap Koruyucu Nedir, Nasıl Uygulanır?

ahsap koruyucu nedir
Ahsap koruyucu nedir, nasıl uygulanır?

Ahşaptan yapılmış mobilya ve doğramalarınızı korumak için bir ahşap koruyucuya ihtiyacınız varsa, bu içerik çok işinize yarayacak. Vernikli ahşap koruyucu nedir, dekoratif ve su bazlı ahşap koruyucu nedir? Dekoratif ve vernikli ahşap koruyucu nasıl uygulanır? detaylıca aşağıda anlattık. Ayrıca kullanımı hakkında çok önemli bilgiler verdik.

Ahşap Koruyucu Nedir?

Ahşap koruyucu nedir?
Ahşap koruyucu nedir?

Ahşap koruyucular ve yağlar, ağaçları beslemek ve kullanımı sırasında oluşan çeşitli deformasyonlara karşı korumak amacıyla üretilmiş malzemelerdir. Aynı zamanda dış mekandaki zorlu hava koşullanına karşı ahşabın dayanıklılık süresini uzatırlar.

İç mekanda ise ahşapların doğal yapısını koruyarak dekoratif açıdan hoş bir kullanım sunarlar. Vernikli, dekoratif ve su bazlı ahşap koruyucularını ayrı-ayrı aşağıda açıkladık.

Vernikli Ahşap Koruyucu Nedir?

Vernikli ahşap koruyucu nedir?
Vernikli ahşap koruyucu nedir?

Vernikli ahşap koruyucu, ahşabı koruyan ve ömrünü uzatan, vernik katkılı ahşap koruyuculardır. Ahşap üzerinde bal kıvamında kalın bir katman oluştururlar.

Vernikli ahşap koruyucu içerisindeki vernik, ahşabı dış etkenlere karşı korur. (Soğuk, yağmur, uv ışınları, sürtünmeler v.b.) Bu nedenle, vernikli ahşap koruyucular genellikle dış mekanda kullanılır. (Vernikler hakkında daha fazla bilgi almak için “Vernik nedir, ne işe yarar, çeşitleri nelerdir?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Vernikli ahşap koruyucular, vernikli olmasına karşın, içerisindeki vernik, mat, yarı mat veya parlak olabilir. Kullanıcıların ihtiyaçlarına göre üretilen farklı parlaklıklardaki vernikli ahşap koruyucular, vernikli olmasına rağmen parlaklık vermeyebilir. Bu sayede hem koruma sağlanacak, hem de ahşabın doğal mat formu korunacaktır. (Kaliteli ahşap koruyucuları merak ediyorsanız, “En iyi ahşap koruyucu hangisidir?” yazımız ilginizi çekebilir.)

Dekoratif Ahşap Koruyucu Nedir?

Verniksiz ahşap koruyuculara dekoratif ahşap koruyucular denir. Ahşabın doğal dokusuna zarar vermez ve mattır. Sadece ham ağaca uygulanır. Sıvı kıvamlıdır. İç mekan dekorasyonun için tercih edilir. Dış mekanda kullanılacaksa koruma için üzerine vernik atılabilir.

Su Bazlı Ahşap Koruyucu Nedir?

Akrilik emülsiyon esaslıdır. Renkli veya renksiz olabilir. İç ve dış cephe için kullanıma uygundur. Ahşap tarafından iyi emildiği için hem içeriden, hem dışardan koruma sağlar. Koku yapmadığından ve hızlı kuruduğundan, daha çok iç cephe ahşaplarını korumak için kullanılır. Sentetik ahşap koruyuculara göre fiyatları daha yüksektir.

Ahşap Koruyucu Ne İşe Yarar?

  • Günlük kullanımda olan ahşaptan yapılmış mobilyaların sürtünme, aşınmasını engeller.
  • Ahşabı zorlu hava koşullarına karşı korur.
  • Ahşabı böcek ve kurtlara karşı korur.
  • Ahşabın doğal formunu korur ve tazeler.
  • Ahşaba canlılık kazandırır.

Ahşap Koruyucu Üzerine Vernik Atılır Mı?

Hem vernikli, hem de dekoratif ahşap koruyucu üzerine vernik atılabilir. Ahşap koruyucunuzla aynı cins vernik uygulamalısınız. Ahşap koruyucunuz su bazlı ise su bazlı vernik, sentetik ise sentetik vernik uygulayabilirsiniz..

Renksiz vernik, tüm renklerin üzerine uygulanabilir. Renkli vernikleri ise aynı renkte vernik ve ahşapların üzerine uygulayın. Aksi halde yüzeydeki renk kapanmaz.

Ahşap Koruyucu Verniğe Tiner Girer Mi?

Sentetik ahşap koruyucu verniklere sentetik tiner ilave edebilirsiniz. Üretici talimatlarına göre inceltme yapın. Fakat, risk almamak için hiç inceltmeden de uygulayabilirsiniz. Su bazlı verniklere ise tiner ilave edilmez. Su bazlı verniklerde, tüm markalar, genellikle kullanıma hazır olarak satılır. (Su bazlı verniklerin hiç birine tiner girmez.)

Ahşap Koruyucu Bozulur Mu?

Ahşap koruyucuların raf ömrü yaklaşık olarak 2 yıldır. Fakat, saklama koşullarına göre ömrü değişkenlik gösterir. Soğuk bir depoda bekleyen ve sıfırın altındaki derecelerde depolanan ahşap koruyucular, çok daha kısa sürede bozulacaktır.

Ahşap koruyucuyu uyguladıktan sonra yüzeydeki dayanıklılığı ise markaya göre ve hava şartlarına göre değişiklik gösterir. Özellikle dış mekandaki ahşap koruyucu uygulamalarınızı her sene kontrol edip deformasyon varsa yenilemelisiniz. Bazı ahşap koruyucularını her sene, bazıları ise 3-5 senede bir yenileme gerektirir.

Ahşap Koruyucu Malzemeler Nelerdir?

ahşap koruyucular
Ahşap koruyucu malzemeler nelerdir?
  • Ahşabı korumak için üretilen birçok malzeme vardır. Bunlardan en önemlisi emprenyedir. Emrenyenin kıvamı ve akışkanlığı su gibidir. Bu sadece ahşap emprenyeyi rahatça emebilir. Emprenye, ham ahşaplara uygulanır. Ahşabı içeriden kurt ve böceklere karşı korur. Su bazlı ve sentetik türleri vardır. Eğer dış mekanda kullanılacak mobilya ve doğramalar varsa, emrenye üzerine koruyucu bir vernik uygulanması tavsiye edilir. (Emprenyeler hakkında daha fazla bilgi almak için Emprenye nedir, emprenye nasıl yapılır? yazımızı okuyabilirsiniz.)
  • Günümüzde en çok kullanılan ve tercih edilen ahşap koruyucular ise vernikli ahşap koruyuculardır. Birçok firma tarafından üretilen vernikli ahşap koruyucular, sentetik veya su bazlı olabilir. Genellikle su bazlı ve sentetik ahşap koruyucular arasında dayanıklılık açısından bir fark yoktur. Su bazlı ahşap koruyucu hızlı kurur, koku yapmaz. Sentetik ahşap koruyucular ise kolaylıkla temin edilebilir, geç kurur ve fiyatları daha ekonomiktir. Vernikli ahşap koruyucuların kullanımın kolay olması ve kolay bulunabilir olması, bu ahşap koruyucuların en çok tercih edilen malzeme olmasını sağlamıştır.
  • Verniksiz (dekoratif) ahşap koruyucular ise genellikle iç mekanda kullanılır. Ahşaba mat ve doğal bir görünüm verir. Ahşabın kendi formunu en iyi koruyan koruyucudur. Ahşabın görünümü tazeler, fakat dış mekan kullanımı için çok uygun değildir. Bu nedenle dekoratif ahşap koruyucunun üzerine genellikle parlak veya mat vernik veya vernikli ahşap koruyucu uygulanır. Ham olan tüm ağaç türlerine uygulanabilir.
  • Tik yağları. Tik yağları, tik, bambu, okaliptüs gibi sert ağaçlarda kullanılır. Genellikle bahçe mobilyalaları bu tür ağaçlarda üretilir. Tik yağı bu ağaçları içeriden de dışarda korur. Başka hiç bir işlem yapmaya gerek olmaz. Fakat mobilyanızın üzerinde vernikli ahşap koruyucu veya boya varsa zımpara yapmalısınız. Çünkü boyalı ve vernikli yüzey, ağacın tik yağını emmesini engeller. (Tik yağı hakkında daha fazla bilgi almak için “Tik yağı nedir, tik yağı nasıl kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Ahşabı En İyi Ne Korur?

Vernikler, boyalar, ahşap koruyucular ve yağlar ahşabı korumak için kullanılabilir. Fakat doğru tercih için doğru malzeme uygulanmalıdır.

Örneğin; bambu, okaliptüs, tik gibi sert ağaçları korumak için tik yağı iyi bir seçimdir. Dış mekan doğramaları için genellikle vernik kullanılır. Birinci sınıf, vernikli ahşap koruyucular, dış mekandaki ahşap veranda, doğrama, lambiri gibi ahşapları korumak için etkili yöntemlerdendir.

Vernikli Ahşap Koruyucu Nasıl Uygulanır?

Vernikli ahşap koruyucu nasıl uygulanır?
Vernikli ahşap koruyucu nasıl uygulanır?

Ahşap koruyucu vernik nasıl uygulanır? En çok tercih edilen ahşap koruyucular, vernikli ahşap koruyucular olduğu için öncelikle bunların kullanımı ile başlayalım. Sayfanın sonunda ise verniksiz (dekoratif) ahşap koruyucuların kullanımını bulabilirsiniz.

Verniksiz (dekoratif) ahşap koruyucular, ham ve işlenmemiş ağaçların üzerine uygulanır. Vernikli ahşap koruyucular ise hem ham ağaçlara, hem de daha önce vernikli ahşap koruyucu veya dekoratif ahşap koruyucu uygulanmış ahşaplara uygulanabilir. Fakat boyalı ahşaplara uygulanmaz.

  • Ahşabı yüzeyini kuru bir bez ile temizleyin.
  • Ahşap pürüzlü ise veya herhangi bir boya varsa zımpara yapın. (Yüzeyde sizin uygulayacağınız renkle aynı renk vernikli ahşap koruyucu varsa, ham ağaca kadar zımpara gerekmez. Sadece yüzeysel zımpara yeterlidir.)
  • İsteğe bağlı olarak emprenye uygulayın. Emprenye vernikten önce yapılır. Ağaç emprenyeyi emer. Böylece içerdeki kurt ve böceklere karşı koruma sağlanır. Fakat emprenyeniz yoksa vernikli ahşap koruyucuyu emprenye olarak kullanabilirsiniz. Sadece ilk katı %15 tiner ile incelterek uygulamanız yeterlidir. (Vernikli ahşap koruyucu sentetik ise ilk katı inceltin, su bazlı ise inceltmeye gerek yok.)
  • İkinci katı hiç inceltmeden 24 saat sonra uygulayın.
  • İsteğe bağlı olarak 3.ve 4. katları uygulayın. (Her katın, ahşabın rengini daha da koyulaştıracağını unutmayın!)
  • Kullanımdan önce 24 saat kurumasını bekleyin.

Dekoratif Ahşap Koruyucu Nasıl Uygulanır? (Verniksiz)

Verniksiz ahşap koruyucular su formundadır. Oldukça akıcıdır. Ahşabın emmesi için bu şekilde üretilmiştir. Ahşabın dekoratif ahşap koruyucuyu emmesi için, yüzey ham olmalı, üzerinde boya, vernik veya yağ olmamalıdır.

  • Yüzeyi temizleyin ve kurulayın.
  • Boya veya vernik varsa, ham ahşaba kadar zımpara yapın.
  • 1 kat ahşap koruyucuyu uygulayın.
  • 24 saat bekleyin, gerek görürseniz 2. katı uygulayın. (Ne kadar çok kat uygularsanız o kadar rengi koyulaşacaktır.)
  • 1 gün sonra gerek görürseniz veya dış mekanda kullanacaksanız, üzerine vernik uygulayın.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir