Plastik Boya Nasıl Çıkar? (Tüm Yüzeyler)

Plastik boyanın elden, Pimapen’den, elbiseden, kumaştan, parkeden ve duvardan nasıl çıkarıldığını detaylıca aşağıda açıkladık.

Plastik Boya Nasıl Çıkar?

Plastik boya nasıl çıkar?
Plastik boya nasıl çıkar?

Plastik boya nasıl çıkar? anlatmaya başlamadan önce plastik boyanın nasıl bir boya olduğunu anlatmamız gerekiyor. Çünkü Plastik boya, su bazlı silinebilir boyalar ile sık sık karıştırılır. Bu nedenle, plastik boya lekesi nasıl çıkar? anlatmaya başlamadan önce, su bazlı silinebilir ve plastik boyanın bazı farklarından bahsedelim.

Plastik boya, su bazlı boya grubundandır, yağlı değildir. Plastik boyalar, su ile inceltilen su bazlı boyalardır. Temizlenme ve silinme özelliği yoktur. Bu nedenle, dayanıksızdır. Su bazlı silinebilir boyalar ise, daha dayanıklıdır. Ayrıca, kuruyunca bulaştığı yerden çıkarmak oldukça zordur. Kısacası, plastik boyayı su bazlı silinebilir boyaya göre temizlemek daha kolaydır. Bu nedenle, leke çıkarma denemelerine başlamadan önce boyanızın hangi tür boya olduğuna emin olmalısınız. “Bilgi almak için plastik boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Plastik Boya Lekesi Nasıl Çıkar?

Plastik boya lekesi nasıl çıkar?
Plastik boya lekesi nasıl çıkar?
  • Plastik duvar boyası uygularken, genellikle kıyafete, parkeye veya kapıya boya sıçrar. Uyguladığınız boyanın cinsi hakkında fazla bilginiz yoksa, ambalajın üzerine bakarak, boyanızın tam olarak hangi cins boya olduğunu öğrenin.
  • Ambalajının üzerinde plastik duvar boyası yazıyorsa: Kazınmaya ve silinmeye dayanıklı değildir. Sıcak su ve sert bir bez ile çıkabilir.
  • Ambalajın üzerinde silikonlu plastik boya yazıyorsa: Yine plastik boyanın özelliklerini taşır. Yine sıcak su ve kazıma ile çıkabilirsiniz. Sadece, biraz daha fazla bastırıp çaba sarf etmeniz gerekiyor.
  • Boyanın ambalajının üzerinde silikonlu duvar boyası yazıyorsa: Silikonlu duvar boyaları genel olarak iki çeşittir. İyi silinebilir boyalar ve az silinebilir boyalar. Eğer ambalajın üzerinde ipek mat veya yarı mat yazıyorsa, boyanız yüksek silinebilir özelliğe sahiptir. Damladığı yerden hemen silinmezse çıkarmak çok zordur. “Boya çeşitleri hakkında daha fazla bilgi almak için ev boyası çeşitleri yazısını okuyabilirsiniz. Su bazlı boyaları çıkarmak konusunda bilgi almak için boya lekesi nasıl çıkar yazısını okuyabilirsiniz. Eğer boyanız yağlı boya ise yağlı boya lekesi nasıl çıkar? yazısı size faydalı olabilir.”
  • Eğer boyanızın üzerinde mat silinebilir yazıyorsa; silinme özelliği düşüktür. Az miktarda bulaşan boyayı hemen çıkartma şansınız olabilir. Beklerseniz oldukça zorlanırsınız.
  • Plastik boyayı duvardan tamamen çıkarmak için ise, zımpara veya boya sökücü gerekir. Fakat, duvardaki plastik boya bozuk değilse, boyayı çıkarmayı denemek yerine astarlamanızı öneriyoruz. Geçiş astarı uygulamasından sonra, duvara herhangi bir boya uygulaması yapabilirsiniz.

Plastik Boyayı Ne Çıkarır?

Plastik boyayı çıkarmak için türlü türlü kimyasal temizleyiciler kullanmanıza gerek yok. Eğer boyanız gerçekten plastik boya ise, su yeterli olacaktır. Plastik boya eğer kurumuşsa, kabasını bir spatula veya tahta parçası ile aldıktan sonra sıcak su ile kazıyarak veya temiz bir bez ile ovalayarak bulaştığı yüzeyden çıkarabilirsiniz.

Ancak çok miktarda bulaştıysa plastik boya yüzeyde iz bırakabilir. Burada tekrar bir hatırlatma yapalım. Eğer boyanız su bazlı silinebilir boya ise, su yeterli olmayacaktır. Şimdi farklı yüzeylerden plastik boya lekesi nasıl çıkar? daha detaylı açıklayalım.

Elbiseden, Kıyafetten, Kumaştan Plastik Boya Nasıl Çıkar?

Yukarıda belirttiğimiz gibi, plastik boyalar dayanıksız boyalardır. Plastik boya, ister yeni bulaşmış olsun, ister kurumuş olsun, bulaştığı yerden çıkarılabilir. Fakat, kurumuş plastik boyayı çıkarırken, kumaş ve elbise gibi bazı yüzeylerde iz kalması muhtemeldir.

Kumaştan plastik boya nasıl çıkar, plastik boya lekesi elbiseden nasıl çıkar? Öncelikle plastik boyanın fazlasını yaymadan kıyafetten alın. Plastik boya kuruduysa ise, yine fazlasını aldıktan sonra kuru kuru çitileyin. Su ile dolu bir kabın içinde bekletin. (Sıcak su olabilir.) Çıkarıp tekrar çitileyin. Çamaşır deterjanı ile çitileyebilirsiniz. Az miktarda kalan leke çamaşır makinesinde yıkayınca çıkacaktır.

Kurumuş Plastik Boya Nasıl Çıkar?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, plastik boya her ne kadar dayanıksız boyalar olsa da, kuruyunca size zorluk çıkarabilir. Özellikle birinci sınıf silikonlu plastikler kuruduğu zaman daha dayanıklı olabiliyor. Bu tip plastik boyaları çıkarma sürecinde bir miktar boya izi kalabilir.

Öncelikle, kurumuş plastik boyanın fazlasını bir spatula ile yaymadan yüzeyden alın. Bir bezi sıcak su ile ıslatarak ovalayın. Kimyasal temizleyiciler kullanmayın. Bu tip temizleyiciler yüzeye kalıcı hasar verebilir veya soldurabilir.

Pimapenden Plastik Boya Nasıl Çıkar?

Halk arasında Pimapen diye bilinen pvc pencere sistemlerine plastik boya sıkça bulaşıyor. Plastik boya, silinebilir veya temizlenebilir olmadığından sıcak su ile çıkacaktır. Plastik boya bulaşmış yüzeyi dairesel hareketlerle sıcak su ile ıslatılmış bez ile ovalayın.

Eğer plastik boya çıkmıyorsa plastik boya değil, su bazlı silinebilir boya veya dış cephe boyası olabilir. Pimapenden çıkmayan plastik boyayı hafifçe zımpara yapıp, sprey boya ile boyayabilirsiniz. Temizlemek için tiner veya boya sökücü kullanmak, pvc pencereye zarar verir. “Pimapen boyama hakkında bilgi almak için pimapen boyama ve plastik boyama yazılarını okuyabilirsiniz.”

Plastik Boya Parkeden Nasıl Çıkar?

Parkeye bulaşmış ve zamanında temizlenmemiş bir plastik boya, parkede solma yapabilir. Bu nedenle, plastik boyayı kurumadan önce temizlemek çok önemlidir. Bazı parkelerde lekeler kolaylıkla çıkabilmektedir Ancak yüzeyinde pvc olan parkelerde aşınma olabilmektedir. “İlgili yazı: kaliteli parke markaları.”

Plastik Boya Elden Nasıl Çıkar?

Sıcak su ile elinizi yıkayın. Eğer çıkmıyorsa sentetik veya selülozik tiner ile ıslatılmış bir bez ile elinizi silin. Lekeyi çıkardıktan sonra elinizi bol sabunlu su ile yıkayın. “Bilgi almak için tiner boya çıkarır mı? yazısını okuyabilirsiniz.”

Plastik Boya Duvardan Nasıl Çıkar?

Plastik boyayı duvardan çıkarmak genellikle gerekli olan bir durum değildir. Çünkü plastik boya en sağlıklı boyalardan biridir. Ancak üzerine su bazlı silikonlu boya yapılmak isteniyorsa 1 kat geçiş astarı yapıldıktan sonra su bazlı silikonlu boya uygulanabilir. Yine de plastik boyayı duvardan çıkarmak istiyorsanız, boya sökücü kullanabilir veya bir zımpara makinesi ile duvardan çıkarabilirsiniz. “İlgili yazı: boya sökücü nasıl kullanılır?”

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir