Su bazlı boyaların yapılışı kolay ve kokusu az olduğundan duvar boyamada en çok tercih elişen boya türüdür. Bir usta olmasanız bile su bazlı boyayı yapmak mümkündür. Ancak su bazlı boyayı yaparken bazı önemli noktalara dikkat etmek gerekiyor. İşte bu önemli noktaları da irdeliyerek, su bazlı boya nasıl yapılır, su bazlı boya nasıl hazırlanır, su bazlı boya yaparken nelere dikkat etmek gerekiyor? detaylıca açıklıyoruz.
Su Bazlı Boya Nasıl Yapılır?

Su bazlı duvar boyası yapmadan önce tecrübenize göre su bazlı duvar boyasını seçmek önemlidir. Çünkü bazı su bazlı boyaları yapmak, diğerlerinden daha zordur. Daha önce hiç su bazlı boya yapmadıysanız, duvarda rulo ve fırça izi kalma olasılığınız fazladır. Bu nedenle ilk kez su bazlı duvar boyası yapacaksanız, fulo ve fırça izini en aza indiren su bazlı tam mat boyaları tercih edebilirsiniz. Su bazlı silikonlu tam mat veya plastik boya olabilir. “İlgili yazı: plastik boya ne demek?”
Özellikle, su bazlı ipek mat silikonlu ve su bazlı yarı mat silikonlu boyaların silinebilme özelliği yüksek olduğu için sıkça tercih edilir. Fakat, bu boyaları uygulamak daha fazla tecrübe gerektiriyor. Evinize hangi su bazlı boyayı yaparsanız yapın, boyama öncesinde ve boyama sürecinde dikkat etmeniz gereken tüm noktaları aşağıda tek tek açıkladık.
İhtiyacınız Olacak Malzemeler
- Kısa ipli 25 lik boya rulosu: (Genellikle kırmızı saplılar kısa ipli olur.)
- İnce hışır naylon: (Hırdavatçılarda hışır naylon olarak bilinir. 20,30,40,50 metrekarelik paketlerde satılır. En kullanışlı olanları 20 ve 30 metrekare olanlarıdır.
- Yere sermek için kalın naylon: İnce naylonlar yerde kolayca yırtıldığı için yere daha kalın naylon sermek gerekiyor. Odanın büyüklüğüne göre 20, 30, 40 veya 50 metrekare alabilirsiniz. (Genellikle 20 ve 30 metrekarelikler tercih edilir.) Her oda için ayrı ayrı alabilir veya taşıyabilirsiniz. Ancak taşımadan tüm zemine sermek en iyisidir. Çünkü su bazlı boya 2 kat yapılacak.
- Kestirme fırçası: Su bazlı boya yaparken kenarlar için 20 lik veya 25 lik sarı kıllı olan kestirme fırçası kullanılır.
- Boyacı eleği: Genellikle acemi boyacılar kullanır. Ruloyu boyaya daldırdıktan sonra fazla boyayı sıyırmak içindir. “Boyacılar ruloyu boyaya tamamen daldırmaz, yüzeyinde hafifçe döndürür.”
- Boya kovası: Boya kovası gereklidir. Çünkü boyaların içinde su koymak için genellikle yeterli boşluk olmaz.
Su Bazlı Boya Nasıl Hazırlanır?

- Evde eşya varsa, ortaya toplayıp üzerini hışır naylon ile örtün. Zemine de kalın branda serin. Kernarlarından süpürgeliklere bantlayın.
- Kapı kenarlarına ve süpürgeliklere kağıt bant yapıştırın.
- Duvarları su bazlı boya ile boyamaya başlamadan önce tavanı boyamış olmanız gerekiyor. “Tavan boyama yazısını okuyarak bilgi alabilirsiniz.”
- Duvarları kontrol edin. Eğer alçısı dökülmüş ise satel alçı ile düzeltin ve bir gün kuruması için bekleyin. Ancak boyada ince soyulma varsa, 180 numara zımpara ile zımpara yapmanız yeterlidir.
- Su bazlı boyanın yarısının bir kovaya aktarın. Üzerine %10 musluk suyu ilave ederek, bir karıştırıcı çubuk ile dipten iyice karıştırın. Karışımın iyi olması çok önemlidir. Su oranı boyanın arkasında yazar, bu oran genellikle %10 dur.
Su Bazlı Boya Nasıl İnceltilir?
Su bazlı boyalar adından da anlaşılacağı gibi su ile inceltilir. Su bazlı duvar boyalarının bir miktar su ile inceltilmesi gereklidir. Böylece, rulo daha rahat dönecektir.
Her su bazlı boyanın inceltme oranı ambalajı üzerindeki teknik bülteninde yazar. Bu oran yaklaşık olarak %10’dur. Orta kalite bir su bazlı boya %10 su ile inceltilir. İyi kalite bir su bazlı boya ise, %25 den fazla su ile inceltilebilir.
Su bazlı boyayı doğru oranda inceltmenin en iyi yolu, üretici firmanın tavsiyelerine uymaktır. Böylece, kapatma ve metraj sorunları gibi sorunlar ortadan kalkacaktır. “Detaylı bilgi almak için boya su oranı yazısını okuyabilirsiniz.”
Su Bazlı Boya Nasıl Kullanılır?

Su bazlı boya nasıl yapılır? Su bazlı boyalar, en çok tercih edilen duvar boyası türüdür. Sub- bazlı boyayı yapmaya başlamadan önce bilgi almak için “duvar boyası çeşitleri ve su bazlı boya ne demek? yazılarını okuyabilirsiniz.”
Su bazlı duvar boyalarının kullanımı benzerlik gösterir. Uygulama fırçası ve rulosu, kuruma süresi ve katlar arası bekleme süresi aynıdır. Aşağıda su bazlı boyanın kullanılışını sırasıyla açıkladık.
- Yukarıdaki su bazlı boya hazırlık ve inceltme aşamalarını bitirdikten sonra, kestirme fırça ile süpürgelikleri ve kapı kenarlarını boyayın.
- 25’lik saten rulosunu boya kovasına daldırın. Ruloyu 3-4 kez bir boya ızgarası üzerinde gezdirerek, boyanın fazlasını kovanın içine bırakın.
- Duvarın bir başından başlayın. Tavandan zemine kadar duvarı rulonun kalınlığı kadar boyayın ve üzerinden birkaç kez geçin, ardından yan tarafa geçin ve alttan ortaya kadar boyayın. Yani rulo kalınlığında bir tam bir de yarım boyayacaksınız. Tüm duvarı bu şekilde devam edin. Siz boya yaparken, duvar boyası bir yandan kurumaya başlar. Bu da eksik veya hatalı bir boyama yaptığınız izlenimi verebilir. Bu nedenle, başa dönüp tekrar tekrar boyama yapmayın. Kendinizden emin bir şekilde ilerleyin. Fakat, boyarken de kontrol edin.
- İlk kat bittikten sonra en az 3-4 saat bekleyip. İkinci katı da aynı şekilde boyayın. Su bazlı boyalarda ikinci katı yapmak daha zordur. Bu son katta rulo izi kalma riski vardır. Bunu engellemek için tarama yapmayı ihmal etmeyin. “Tarama nedir?: Fazla boya olan kısımları kontrol edip boya kurumadan önce boyasız rulo ile üzerinden geçmek.”
Sıkça Sorulan Sorular
Aşağıda su bazlı boyaların kullanımı ile ilgil en çok merak edilen soruları yanıtladık. Diğer sorularınızı yorum yaparak sorabilirsiniz.
Su Bazlı Boyaya Ne Kadar Su Katılır?
Su bazlı boyaya yaklaşık olarak %10 su katılır. Ancak bu oran su bazlı boyanın kalitesine göre değişkenlik gösterebilir. Su oranı %20 ve %25’e kadar çıkabilir. En doğru su oranını su bazlı boyanın ambalajındaki teknik bültenden öğrenebilirsiniz.
Su Bazlı Boyaya Tiner Katılır Mı?
Su bazlı boyaya tiner katılmaz. Tiner, su bazlı boyanın bozulmasına neden olur. İnceltirken boyadan kesilme ve duvarda da soyulmalar meydana getirir. Su bazlı boyayı inceltmek için musluk suyu yeterlidir.
Su Bazlı Boyaya Ne Kadar Su Konur?
Su bazlı boyaya ne kadar su koyacağınıza emin değilseniz, %10 dan fazla su koymayın. En iyi inceltme oranı için kovasındaki kullanım talimatını okuyun.
Su Bazlı Boyaya Su Katılmazsa Ne Olur?
Su bazlı boyayı su katmadan boyamak zordur. Rulo duvarda dönmez ve kayar. Bu da düzgün boyamaya engel olabilir. Yine de su koymadan boyamak istiyorsanız, su bazlı boyayı iyice karıştırın.
Su Bazlı Boya Ne İle İnceltilir?
Tüm su bazlı boyalar temiz su ile inceltilir. Ancak bu durum genellikle Türkiye’de satılan su bazlı boyalar için geçerlidir. Bazı ülkelerde su bazlı boyalar inceltilmeden kullanıma hazır olarak satılmaktadır.