Tavan Boyama, Tavan Nasıl Boyanır? (Detaylı)

Tavan boyama, ev boyamada en zahmetli aşamalardan biridir. Hata yapıldığından başa dönmek çok can sıkıcı olabilir. Özellikle kapatmayan tavan boyalarında ve iz bırakan rulolarda tavan boyama çok zahmetli olabiliyor. En kolay yoldan ve iz bırakmadan ev tavanı nasıl boyanır? anlatıyoruz. Ayrıca, küflenmiş tavan nasıl boyanır, alçı tavan nasıl boyanır, sararan, küflü, akan ve rutubetli tavan nasıl boyanır? detaylıca açıklıyoruz. Sayfanın sonundaki tavan boyamanın püf noktaları ve en çok sorulan sorular da ilginizi çekebilir.

Tavan Boyama

Tavan boyama

Tavan boyama sanıldığından çok daha önemlidir. Birçok kişi duvarlarını boyatırken, tavanlarını boyatmayı tercih etmiyor. Fakat, tavan boyama evi daha temiz ve ferah gösterir. Duvarı boyanıp, tavanı boyanmayan evlerde tavanın kiri ortaya çıkar ve çok daha kirli görünür. Bu nedenle, ev boyama işine girdiyseniz, kesinlikle tavanı da boyamanızı öneriyoruz.

Özellikle, sigara içilen mekanlarda tavanların boyanması gereklidir. Bu sayede, hem pırıl pırıl tavanlara sahip olursunuz hem de tavan boyası kireç esaslı olduğundan ortamdaki mikropların azalmasını sağlarsınız.

Tavan boyası sağlıklı boyalardan biridir. Genellikle beyaz olarak satılır. İyi bir tavan boyası, tam beyaz olmalıdır ve zamanla rengi sararmamalıdır. Ayrıca, rulo izi bırakmamalı ve sıçrama yapmamalıdır.

Tavan boyama, oldukça zahmetli olduğundan, iyi bir tavan boyası tercih etmelisiniz. Sık sık evinizi boyatıyorsanız, tavan boyasının beyazlığı sizi en az 5 sene idare etmelidir. Bu sayede, her boya yaptığınızda tavan boyamak zorunda kalmazsınız.

Tavan Neyle Boyanır?

Tavan hangi boya ile boyanır?

Tavan hangi boya ile boyanır? Tavanlar genellikle tavan boyası ile boyanır. Tavan boyaları 3,5 kg, 10 kg, 17,5 kg. ve 20 kg lık ambalajlarda satılır. 3,5 kg tavan bir oda için, 17,5 ve 20 kg lık tavan boyaları da 100 metrekare civarında evler için yeterli olur.

Tavanlar plastik boyalarla da boyanabilir. Plastik boyalar, tavan boyaları ile benzer kimyaya sahiptir. Hatta, çoğu zaman kapatıcılığı daha fazladır. Bazı eski ustalar, hâlâ tavanı plastik boya ile boyamaya devam etmektedir. Siz de tavanları plastik boya ile boyamayı düşünüyorsanız, silikonsuz ve kaliteli bir plastik boya kullanmalısınız. “Plastik boyalar hakkında bilgi almak için plastik boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Tavana Astar Yapılır Mı?

Tavana astar yapılır mı? Daha önce hiç tavan boyası yapılmamış tavanlara astar yapılmalıdır. Boyadan 3-4 saat önce, 1 kat binder astar veya alçı astarı yeterli olacaktır. Bu sayede, ileride oluşabilecek çatlama ve kabarmaların önüne geçmiş olursunuz. Ayrıca, boyanın sarfiyatı azalır, tavan boyası tavanda emilmez, tavan boyasının yaptığı metrekare artar ve tavan boyası iyi örter.

Tavan Boyasına Ne Kadar Su Konur?

Tavan boyası nasıl inceltilir? Tavan boyaları genel olarak %15 su ile inceltilir.

  • 2,5 kg. tavana bir su bardağı su,
  • 10 kg. tavan boyasına 750 ml su,
  • 17,5 kg. tavan boyasına 1,5 litre su,
  • 20 kg tavan boyasına da 2 litre su ilave edilir.

Bir çok boya markasında tavan boyası inceltme oranı %15 dir. Daha fazla bilgi almak ve tüm tavan boyalarının su oranlarını öğrenmek için, “tavan boyasına ne kadar su katılır?” yazısını okuyabilirsiniz.

Tavan Rulosu Nasıl Olmalı?

Tavan hangi rulo ile boyanır, tavan boyası hangi rulo ile boyanır? Tavan boyası, mümkün olduğu kadar uzun ipli bir rulo ile yapılmalıdır. 20 veya 25 lik plastik boya ile yapılır. Genellikle, 25 lik plastik boya rulosu ve tavan boya rulosu ile uygulama yapılır.

Uzun ipli rulo ile yapılan tavan boyası, uygulama esnasında fazla dökülmez ve sıçrama azalır. Ayrıca, tavan boyama yavaş hareketlerle yapılırsa, sıçrama en aza iner. daha detaylı bilgi almak için “Hangi fırça ne için kullanılır?” yazısını okuyabilirsiniz.

Tavan Hangi Fırça İle Boyanır?

Tavanlar genellikle fırça ile değil, plastik boya rulosu ile boyanır? Kenarları boyarken boyanın duvara temas etmesinde sakınca yoktur. Çünkü zaten tavandan sonra duvar boyanacaktır.

Tavan Boyası Nasıl Hazırlanır?

Tavan boyası nasıl hazırlanır?

Rulo ile tavan boyası nasıl yapılır? anlatmaya başlamadan önce, ihtiyacınız olacak malzemelerin listesini verelim. Tavan boyası nasıl hazırlanır?

  • Yaklaşık 100 metrekare ev için 20 kg. tavan boyası.
  • 1 adet 25 lik plastik boya rulosu.
  • 1 adet boya ızgarası.
  • 1 adet boş kova, (tercihen) (Genellikle tavan boyalarının üst kısmı boş oluyor. İhtiyaç kalmıyor.)
  • Yer için naylon branda. (Yere sermek için. Boya damladığında zemine boya bulaşmaması için kalın naylon.)
  • Hışır naylon. (Evde eşya varsa, eşyaları boyadan korumak için ince naylon.)
  • 1 adet 4 numara su bazlı boya fırçası. (Duvarları da boyayacaksanız tavan boyarken kestirme yapmanıza gerek yok. Duvara bulaşan bir miktar tavan boyası duvar boyarken kaybolacaktır. Fakat, duvarlar boyanmayacaksa, kenarları kestirme fırça ile boyamanız gerekiyor.)
  • 4 adet kağıt bant. (Duvarlar boyanmayacaksa, kağıt bant ile birleşim yerlerini kapatmak için)
  • 1 adet 1,5 metre sırık. (Temizlik moplarının sopaları da bir çok boya rulosuna giriyor. Fakat, biraz kısa kalıyor. En az 1.5 metre olmalı.) Uzayıp kısalabilen (teleskopik) alırsanız, duvarda da kullanabilirsiniz. “Diğer malzemeleri detaylı öğrenmek için boya malzemeleri yazısını okuyabilrisiniz.”

Tavan Nasıl Boyanır?

Tavan nasıl boyanır?
Tavan nasıl boyanır?

Tavan nasıl boyanır? Tavanları boyamadan önce, yüzeyi kontrol etmeniz gerekiyor. Gerekiyorsa, bir merdiven ve sandalyeye çıkarak tavanda soyulma ve kabarmalar var mı kontrol etmelisiniz. Eğer tavanda kabarma varsa, boyama esnasında ruloya yapışacak ve açılmalar daha da artacaktır.

Tavanda soyulma ve kabarmalar fazlaysa saten alçı veya su bazlı iç cephe macunu ile tamir edin. Kuruyunca boyamaya başlayın. Soyulma fazla değilse, 180 numara zımpara ile zımpara yapmanız yeterli olacaktır.

Rulo İle Tavan Boyası Nasıl Yapılır?

Rulo ile tavan boyası nasıl yapılır?

Malzeme ve öneri başlıklarımızı bitirdiğimize göre artık, rulo ile tavan nasıl boyanır? sırasıyla anlatalım.

  • Tavandaki delik ve çatlakları saten alçı ve spatula yardımı ile kapatın. Birkaç saat kuruması bekleyin. Eğer çok fazla alçı tamiratı yaptıysanız, bir gün bekleyin. “Alçılar hakkında bilgi almak için alçı çeşitleri yazısını okuyabilirsiniz.”
  • Yerlere kalın branda, varsa eşyaların üzerine hışır naylon yerleştirin.
  • Duvarlar boyanmayacaksa, duvar ve tavan birleşim kısımlarına 5 cm.lik kağıt bant çekin.
  • Duvarlar boyanmayacak ise kenarları 4 numara fırça ile boyayın. Duvar da boyanacaksa, kenar kestirme yapmanıza gerek yok. Duvar boyanacaksa boyama esnasında tavan boyasının duvara değmesinde sakınca yoktur.
  • Tavan boyasını %15 inceltin, iyice karıştırın.
  • Boya ızgarasını tavan boyası kovasının içine asın.
  • Ruloyu tavan boyasının içine daldırdıktan sonra, 2-3 kez ızgarada gezdirerek boyanın fazlasını atın.
  • Tavanın kenarından başlayarak, ruloyu tavanda, düz bir şekilde boylu boyunca gezdirin. Fazla boyayı görerek tavanda dağıtın.
  • Ruloyu tekrar daldırarak hemen yanından, aynı şekilde devam edin.
  • Birinci kat bittikten sonra, en az 3 saat ilk katın kurumasın bekleyin.
  • İkinci katı yaparken, aynı işlemleri tekrarlayın. Fakat, bu sefer soldan sağa değil, yukarıdan aşağı boyayın. Yani tavanda + şeklinde boyama yapacaksınız.

Tavan Boyamanın Püf Noktaları

  • 1,5 metreden uzun bir sap ile boyamaya çalışın.
  • Tavanı fazla sulandırırsanız kapatma özelliği düşer. Ayrıca, çok damlar.
  • Katlar arası en az 3 saat bekleyin.
  • Işık ve aydınlatmanın iyi olmasına özen gösterin. Aksi halde, boyama esnasında yaptığınız hata izlerini ve atladığınız kısımları farketmeyebilirsiniz.
  • Birinci katı yaptıktan sonra ikinci katı ters yönde boyayın. (+ işareti şeklinde, ikinci katı ters yönde boyayın.)

Sıkça Sorulan Sorular

Aşağıda tavan boyama ile ilgili en çok merak edilen soruları yanıtladık. Diğer sorularınızı yorum kısmında sorabilirsiniz.

Tavan Boyası İz Bırakmadan Nasıl Boyanır?

Tavanı iz bırakmadan boyamanın en iyi yolu doğru oranda inceltmektir. Satın aldığınız tavan boyasının talimatlarındaki inceltme oranına uyun. Yine de iz kalıyorsa biraz daha su ilave edin. Sulandırılmış tavanlar genellikle rulo izi bırakmaz. Ancak kapatma özelliği düşer.

İz bırakmadan boyamanın diğer yolu ise kaliteli bir rulo kullanmaktır. Plastik boya rulosu tavan boyamada en çok tercih edilen rulodur ve boyayı iyi tutar. Ancak kısa ipli boya rulosuyla da tavan boyanabilir. Biraz damlatabilir ama iz yapmaz. “Detaylı bilgi için rulo izi nasıl geçer? yazısını okuyabilirsiniz.”

Dökülen Tavan Nasıl Boyanır?

Tavan dökülmesi genellikle banyo, tuvalet gibi nemli ortamlarda olur. Seyrek olarak da evin diğer kısımlarında meydana gelir.
Dökülen tavan direkt olarak boyanmaz. Tavan boyama öncesi bazı hazırlıkları yapmanız gerekiyor. Aksi halde, tavandan çıkan parçalar ruloya yapışır sağlıklı bir tavan boyama yapılamaz.

Dökülen tavanlarda yapılan en büyük yanlış, direkt olarak tavana tavan boyasını boyasını sürmektir. Bir diğer hata ise, direkt olarak spatula ile kazımaktır. Dökülen tavanların çoğu spatula darbesine dayanıklı değildir. Yani birkaç darbe ile tavandan büyük parçalar kopabilir. Eğer, uzun süreçli bu tamiratı göze alıyorsanız, spatula ile tamamen kazıyıp saten alçı çekebilirsiniz. Alçı tamamen kuruduktan sonra da zımpara yapıp tavanlarınızı boyayın.

Eğer, tavanda bir tamirat işine girmek için erken olduğunu düşünüyorsanız, spatulayı tavanda dikey olarak hafifçe gezdirin veya 180 veya 220 numara bir zımpara ile zımpara yapın. Ardından, boyamaya başlayabilirsiniz. Yine de ruloya tavandan parçalar yapışıyorsa, tamamen kazıyıp alçı ile tamir etmek zorundasınız demektir. Bu gibi hassa tavanlarda tavan boyasını biraz daha sulu yapabilirsiniz. Bu sayede, bozuk yüzeyin ruloya yapışmasını azaltabilirsiniz.

Rutubetli Tavan Nasıl Boyanır?

Öncelikle rutubetin tekrar oluşmaması için gerekli önlemler alınmalıdır. Rutubet banyoda ise düzenli olarak her duştan sonra havandırılmalı, pencere ve kapısı açılmalıdır. Evin diğer kısımlarında da aynı şekilde yaz, kış ev havalandırılmalıdır. “İlgili yazı: kışın ev boyanır mı?”

Evin su tesisatında veya üst kattan gelen herhangi bir su sızıntısı varsa, tamir ettirilmelidir. Gerekli uyarılarımızı yaptığımıza göre artık, rutubetli tavan nasıl boyanır? anlatabiliriz.

Rutubetli tavanlar için özel nem (rutubet) boyalarını ve küf önleyici tavan boyalarını kullanabilirsiniz. Bunların uygulanışı normal tavan boyası gibidir. Fakat, tavanda terleme mevcut ise, kurumasını bekleyin veya saç kurutma makinesi ile kurutun.

Tavanda küf varsa, zımpara yapıp çamaşır suyu ile silin. Mümkünse, spreyin içine, 3 birim suya 1 birim çamaşır suyu ekleyerek sıkın. Tavanı bu karışımla silip, ardından yüzeyi temiz su ile tekrar silin. Kurumaya bırakın. Ardından küf önleyici tavan boyası ile 2 kat boyayın.

Banyo Tavanı Nasıl Boyanır?

Banyo tavanları için genellikle 3,5 kg. tavan boyası yeterli oluyor. Eğer banyonuz da rutubet ve küf varsa, yukarıdaki “rutubetli tavan nasıl boyanır?” başlığını okuyun.

Banyo için 3,5 kg. tavan boyasına 1 bardak su ilave ettikten sonra iyice karıştırın. 20 lik plastik boya rulosu ile banyo tavanı boyama yapabilirsiniz. Eğer kovanın içine rulonun sığmasını istiyorsanız; 10 cm.lik parmak rulo kullanın.

Önce kenar kestirmeleri yaparak başlayın ki; fayans ve duvarlara boya bulaşmasın 3 numara su bazlı kestirme fırçası yeterli olacaktır. 1 kat boyadıktan sonra, 2 saat bekleyin. Ardından, ters yönde uygulama yapın.

Banyo tavanındaki boya kurumadan duşu kullanmayın. (En az 1 gün.)
Banyo tavanını boyamaya başlamadan önce tavanın nemden etkilenip etklenmediğini kontrol edin. Eğer tavanda dökülme varsa direkt boyamayın. Önce zımpaya yapın. Eğer hasar çoksa saten alçı ile düzeltin.

Akan Tavan Nasıl Boyanır?

Tavandan hala su geliyorsa boyamadan önce tavanın tamamen kurumasını beklemelisiniz. Aksi halde boya kapatmaz ve tutmaz. Eğer aşırı leke varsa tavan boyasını fazla sulandırmadan kullanın.

Kabaran Tavan Nasıl Boyanır?

Kabaran tavanı direkt boyamayın. Öncelikle tamir etmelisiniz. Spatulayı sürün, yüzeysel boya dökülmesi varsa zımpara yapın. Eğer alçı dökülüyorsa saten alçı ile düzeltip kurumaya bırakın. Ardından boyayın.

Küflü Banyo Tavanı Nasıl Boyanır?

Küfün üzerine boya tutar. Ancak kısa sürede küf tekraer ortaya çıkar. Bu nedenle küflü tavanı boyamadan önce küften tamamen kurtulmalısınız. Küf temizleyici spreyler ile tavanı temizleyin. Kurumaya bırakın. ardından küf önleyici tavan boyası ile boyayın. “İlgili yazı: tavanda küf neden olur?”

Nemli Tavan Nasıl Boyanır?

Nemli tavanı boyamak sakıncalıdır. Nemin üzerine tavan boyası iyi tutmaz. Nemin tamamen kurumasını bekleyin. Ya da bir saç kurutma makinesi kullanarak kurumasını hızlandırın. Tamamen kuruduktan sonra boyama yapın.

Plastik Tavan Nasıl Boyanır?

Plastiğin üzerine boya iyi tutmaz. Plastik tavanı boyamak için öncelikle bir astar kullanmalısınız. 1 kar geçiş astarı sürdükten sonra 5-6 saat kurumasını bekleyin. “İlgili yazı: geçiş astarı nedir?” Küçük bir plastik tavan ise genel maksatlı akrilik boya ile plastik tavanı direkt boyayabilirsiniz.

Köpük Tavan Nasıl Boyanır?

Köpük tavanları tavan boyası veya silikonsuz plastik boyalar ile boyayabilirsiniz. Girintileri rahatça boyamak için uzun ipli plastik boya rulosu kolaylık sağlayacaktır. “Detaylı bilgi için, köpük boyama yazısını okuyabilirsiniz.”

İsli Tavan Nasıl Boyanır?

İsli tavanları tavan boyaları kapatamayabilir. Bu nedenle tavan boyasını daha az sulandırın veya su katmayın. İsli tavanı boyamanın diğer bir yolu da kaliteli bir plastik boya kullanmaktır. Katlar arası en az 3-4 saat bekleyerek, tavan boyası veya silikonsuz plastik boya uygulayın. Yine de kapanmıyorsa, özel kapatıcı boyaları kullanabilirsiniz.

Damlatmadan Tavan Nasıl Boyanır?

Damlatmadan tavan boyamak için üretici firmanın tavsiye ettiği oranda sulandırın. Ayrıca uzun ipli plastik boya rulosu kullanın. Tavanı yavaş hareketlerle boyayın. Ayrıca özel damlatmayan boya rulolarını kullanabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir