
Parkenizi boyamaya karar verdiyseniz. Parkenizin türüne göre boyama yapmanız gerekiyor. Parkeniz masif parke mi, laminat parke mi, doğal ahşap lamine parke mi? Parkenizi boyarken ahşap görünüm mü istiyorsunuz yoksa düz renkler mi? Parke boyanır mı, parke boyası var mı? sorularını aşağıda detaylıca cevapladık.
Parke Boyama

Parke boyama fikri oldukça cesur ve sıra dışı bir fikir gibi görünse de; doğru boya ve boyama teknikleri ile parkelerinizi boyayabilirsiniz. Tabi parkeyi boyamak sıradan bir boya işinden daha önemlidir.
Boyanmış parkenin üzerinde yürümek, eşyaları koymak ve hareket ettirmek zamanla parke üzerinde deformasyonlara neden olacaktır. Bu nedenle, iyi bir boya ile iyi bir uygulama önem kazanıyor. Üstünkörü yapılmış bir parke boyama uygulaması, kullanışlı ve uzun ömürlü olmayacaktır. Çeşitli türde parkelerin nasıl boyanması gerektiğini bu yazımızda aşağıda detaylıca anlattık. Öncelikle en çok merak edilen soruları cevaplayalım.
Parke Boyanır Mı?

Parkeler boyanır mı? Evet, tüm parke türleri boyanabilir. Fakat, parkeler gelişi güzel boyanmamalıdır. Parkenin türüne göre, doğru boya ve boyama şekli seçmelisiniz. Bazı parkelerin zemin boyaları ile boyanması, bazılarının da; renkli vernikler ile boyanması daha iyi sonuç verecektir. Ayrıca genel maksatlı akrilik boyalarla da parkeleri boyayabilirsiniz.
Parke Boyası Var mı?
Özel parke boyası üretimi yapılmıyor. Fakat parkenin türüne göre çeşitli boyalar ile boyayabilirsiniz. Aşağıda parkeleri boyayabileceğiniz boyaları listeledik. Sayfanın daha altında ise laminat, lamine ve masif parkeler için kullanabileceğiniz boyaları ve boyama yöntemlerini ayrı ayrı anlattık.
Parke Hangi Boyalar İle Boyanır?
- Renkli ahşap koruyucu+parke verniği
- Zemin boyası türleri
- Epoksi boya
- Akrilik boya
Şimdi, bu boyalar hangi parke türlerinde, nasıl kullanılır? anlatalım ve parke boyarken dikkat etmeniz gereken noktalara değinelim.
Laminat Parke Boyama

Laminat parkelerin üretim aşamasında çeşitli katmanlar üst üste monte edilerek yapılır? En üstteki tabaka ise genellikle sağlam vinil bir tabaka olur. Bu tabaka ahşap görünümü gibi görünse de ahşap değildir. Bu nedenle, laminat parkeleri boyarken, ahşap boyama gibi düşünmemelisiniz. Laminat parkenin üzerine yapacağınız herhangi bir boya, ahşap görünümü vermeyecektir.
Laminat parkenin zemininin boyamak zor değildir. Fakat esas olan dayanıklılık sağlamaktır. Bu da doğru boyalar ve doğru boyama yöntemiyle olacaktır.
Laminat Parke Boyanır Mı?
Yukarıda belirttiğimiz gibi laminat parkelerin yüzeyi ahşap değildir. Laminat parkelerin yüzeyinin vinil olmasından dolayı boyanamacağı düşünülüyordu. Fakat, artık boya ve boyama teknolojileri gelişti. Zemin boyamak için çok dayanıklı boyalar üretiliyor. Bu nedenle, laminat parkelerin yüzeyini artık boyamak mümkün. Tüm laminat parkeler boyanabilir.
Laminat Parke Boyası Var Mı?
Laminat parkeler boyanabilir. Fakat laminat parkeleri boyamak için hala özel üretilmiş boya yok. Yine de laminat parkelerinizi boyamak için birkaç alternatif boya var. Üstelik bunların bazılarını kendiniz de kullanabilirsiniz. (Laminat parkenizi boyamak yerine yenilemek istiyorsanız, “Parke sınıfları ve en iyi parke markaları” yazımız ilginizi çekebilir.)
Laminat Parke Neyle Boyanır?

Yukarıda da belirttiğimiz gibi laminat parkeleri ahşap boyama gibi düşünmeyin. Çünkü yüzeyi ahşap gibi görünse de ahşap değildir. Bu nedenle, uygulama yapacağınız boya, ahşap görünümü vermeyecektir.
Laminat parkeleri boyamak için en uygun üç cins boya vardır. Birincisi genel maksatlı akrilik boyalar, ikincisi epoksi boya ve üçüncüsü ise poliüretan zemin boyalarıdır.
Poliüretan zemin boyaları profesyonel gruba girmektedir. Genellikle büyük alanlar içindir. Küçük amlajlarda bulmak zordur. Ayrıca, bir usta tarafından yapılması daha doğru olacaktır.
Epoksi boyalar ise çift karışımlı, yine dayanıklı boyalardır. Küçük ve büyük alanlar içindir. Hem küçük hem de büyük ambalajlarda bulabilirsiniz. Fakat boyama tecrübeniz yoksa, laminat parkeleri epoksi boyalarla da boyamak riskli olabilir. (Epoksi boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için, “Epoksi boya nedir, nasıl kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.)
Laminat parkelerinizi boyamak için kullanabileceğinizi üçüncü boya ise genel maksatlı akrilik boyalardır. Tüm yüzeylere uygulanabilen bu boyalar, laminat parkeleri boyamak için de uygundur. Fakat boyadıktan sonra üzerine su bazlı taş vernik uygulamalısınız. Laminat parkeleri boyamak için kullanabileceğiniz bazı genel maksatlı akrilik boyalar: Rich multi surface, Cadence Multi surface, Dyo Hobilux, Polisan X1 Art, Permolit Multi surface v.b.
Laminat Parke Üzerine Cila Yapılır Mı?
Hayır, laminat parke üzerine cila yapılamaz. Laminat parkelerin üzeri doğal ahşap değildir. Bu nedenle cila veya vernik uygulanamaz. Fakat, parlatıcı ve temizleyici kullanabilirsiniz. Genellikle su ile karıştırılıp kullanılan bu parlatıcılar, laminat parkelerin daha canlı görünmesini sağlayabilir. (Laminat parke parlatma ve temizleme hakkında daha fazla bilgi almak için “Laminat parke parlatma, laminat parke nasıl temizlenir?” yazımızı okuyabilirsiniz.)
Laminat Parke Nasıl Boyanır?
Laminat parkeleri boyamanın en kolay ve ekonomik çözümü, genel maksatlı akrilik boyalardır. Laminat parkeyi boyamayı sırasıyla şu şekilde yapabilirsiniz:
- Laminat parkenizi temizleyin ve kurulayın.
- Her kat arasında en az 5-6 saat bekleyerek 2-3 kat akrilik boyasını uygulayın. (Kısa ipli kadife rulo ile)
- Boya bittikten 1 gün sonra su bazlı taş verniği uygulayın. (Kadife rulo ile.)
Lamine Parke Boyama

Lamine parkeler, üst sınıf parke sınıfına girer. Gerçek ahşaptan ve çok dayanıklı ağaçlardan yapılmışlardır. Çizilmeye ve birçoğu suya oldukça dayanıklıdır. Bu nedenle, böyle bir parkeyi sadece renginden sıkıldığınız için boyamak istediğinizi düşünüyoruz. Şimdi, lamine parke boyama hakkında merak ettiğiniz soruları cevaplandıralım.
Lamine Parke Boyanır mı, Ahşap Parke Boyanır Mı?
Lamine parakeler gerçek ahşaptır ve çok dayanıklıdır. Üretim sürecinde üzerinde boya veya kaplama gibi herhangi bir koruma yapılmamıştır. Bu nedenle, doğal ahşap parkelerinizi boyarken, yine ahşap görünümünde olmasını isteyebilirsiniz. Fakat, koyu renk bir ahşap parkeyi açık renge boyamanın oldukça zor olduğunu belirtelim.
Doğal ağaç olan lamine parkeleri yine doğal ağaç gürünümde boyayabilirsiniz. Yani, ahşabın doğal günümü, yapısı ve desenleri kalır. Fakat, lamine parkelerde bu tip bir renk değişikliğini sadece açık renk parkelerden koyu renk parkelere geçişte yapabilirsiniz. Örneğin, meşe rengi bir lamine parkeyi ceviz renginde bir ahşap koruyucu kullanarak, ceviz rengine boyayabilirsiniz. Fakat, ceviz veya zeytin renginde bir parke açık meşe rengini almaz. Çünkü, renkli ahşap koruyucular, şeffaf ve yarı şeffaftır. Bu nedenle koyu renkli bir lamine parkeyi açık renge dönüştüremezler. (Ahşap koruyucular hakkında daha fazla bilgi almak için, “En iyi ahşap koruyucu hangisidir?” yazımızı okuyabilirsiniz.
Koyu bir lamine parkeyi açık renge çevirmek için yine genel maksatlı, hibrid akrilik boyaları kullanabilirsiniz. Fakat boyanın kat sayısı arttıkça doğal parkenin damarları kaybolacaktır. Boyadıktan sonra da dayanıklılık için su bazlı taş vernik uygulamayı unutmayın.
Lamine Parkeye Cila Olur Mu?
Lamine parkeler doğaldır. Fakat üretim sürecinde daha canlı görünmesi adına parlatma işlemi yapılır. Zamanla parlaklığı azalan lamine parkelerin üzerine cila veya vernik uygulayabilirsiniz.
Masif Parke Boyama

Rengi en kolay değiştirilebilir parke türü masif parkelerdir. Masif parkeler, zımpara yapıldıktan sonra, üzerine renkli ahşap koruyucu uygulanıyor daha sonra da üzerine parke verniği uygulanıyor.
Balık sırtı diye tabir edilen ve boyutları çok küçük olan, masif parkelerin üzeri renkli veya renksiz vernikler ile verniklenir. Bu sayede, dekoratif açıdan zenginleştirilir.
Masif parkelerin rengi, uygulanan ahşap koruyucunun rengine göre meşe, kiraz, ceviz, maun gibi renklere dönüştürülebiliyor. Masif parkenizi ahşap rengi değil de krem, beyaz, gri gibi düz renklere boyamak istiyorsanız, yine multi surface (genel amaçlı) akrilik boyaları, epoksi boyaları ve özel poliüretan zemin boyalarını kullanabilirsiniz. (Akrilik boyalar, hızlı ve ekonomik çözüm, epoksi ve poliüretan boyalar ise daha dayanıklı olacaktır.) (Uygulamayı laminat parke boyama başlığındaki gibi yapabilirsiniz.)
Masif Parke Neyle Boyanır?
Masif parkelerinizi vernikli veya verniksiz ahşap koruyucular ile boyayabilirsiniz. Örneğin: Naturel, maun, meşe, ceviz, kiraz, açık meşe, koyu meşe renginde vernikli veya verniksiz ahşap koruyucular.
Masif Parke Nasıl Boyanır?
- Masif parkenizi zımpara yapın. Aynı renkte parke verniği yapacaksanız, ham ahşaba kadar zımpara yapmanıza gerek yok. Sadece üzerindeki parlaklığı zıpara ile alın. Büyük alanlar için zımpara makinesi kullanın.
- Çıkan tozu vernik ile birleştirip macun yapın ve parkelerin açık kısımlarına doldurun.
- 24 saat ara ile 2 kat, kadife rulo ile vernikli veya verniksiz ahşap koruyucu uygulayın. (Ahşap koruyucu yapmadan 1 gün önce, kılcal çatlaklar için, dolgu verniği uygulayabilirsiniz.)
- 1 gün kurumaya bırakın.
- Kadife rulo ile cam cila (parke verniği) uygulayın.
Parke Yenileme ve Parke Boyası Seçiminde Dikkat Etmeniz Gerekenler

- Parke boyarken doğal ahşap renkleri sadece masif parkeler için geçerli olacaktır. Yani, ceviz, meşe, kiraz gibi renkler sadece doğal ahşap üzerine uygulanabilir ve ahşap ham (boyasız) olmalıdır. Masif parkeye başka renkte bir vernik yapılacaksa, eski vernik ham ahşaba kadar zımpara yapılmalıdır.
- Deforme olan veya çizilen laminat parkeler, genellikle yenisi ile değiştirilir. Yine de laminat parkeleri boyamak istiyorsanız, hibrid akrilik boya, poliüretan zemin boyası veya epoksi boya kullanmanız gerekiyor. (Yukarıdaki uygulama talitmatlarına uyun!)
- Ahşap parkeleri boyamak için kullanılan vernikli ahşap koruyucuları genellikle sentetiktir, geç kurur, doğal ahşap görünümü verir ve sadece masif parkelerde kullanılır. Fakat, nadir de olsa su bazlısı da bulununabilir. Üzerine cam cila yapmayı unutmayın!
- Akrilik boyalar ise, epoksi boya ve diğer zemin boyalarına göre ekonomiktir. Fakat, biraz daha dayanıksızdır. Akrilik boyalar ile parke boyamak istiyorsanız; boyadıktan 1 gün sonra mutlaka üzerine su bazlı taş vernik yapmanızı tavsiye ediyoruz.
- Epoksi boyalar ve poliüretan zemin boyaları ise oldukça dayanıklı boyalardır. Boyandığı yerden çıkarmak oldukça zordur. Çizilmeye, temizlenmeye ve kimyasallara dayanıklıdır. Fakat daha iyi bir işçilik gereklidir.