Sprey Boya Nasıl Yapılır, Nasıl Kullanılır?

Sprey boya ile bir şeyi boyamak, boya yapmanın en kolay ve en eğlenceli yollarından biridir. Birşey boyamak gerektiğinde çoğumuzun aklına önce sprey boyalar gelir. Ancak sprey boyalar ile birşeyi boyamak bazen riskli olabilir. Boyadığınız yüzeyde akma veya boya dalgalanmaları olabilir. Bu nedenle sprey boyaların kullanımı ile ilgili detaylı bir yazı hazırladık. Sprey boya nasıl yapılır, nasıl kullanılır? aşağıda detaylıca anlatıyoruz. Sayfanın sonunda sprey vernik kullanımını da bulabilirsiniz.

Sprey Boya Nasıl Yapılır?

Sprey boya nasıl yapılır?
Sprey boya nasıl yapılır?

Sprey boya ile boya yapmak çok eğlenceli boyama tekniklerinden biridir. Sprey boya ile boya yaparken su katmak, fırça rulo seçmek gibi zaman ve efor sarf ettirici şeylerle uğraşmak zorunda kalmazsınız.

Farklı türlerde ve markalarda birçok sprey boya sürü vardır. Akrilik, sentetik, selülozik, v.b. Efekt ve bazı kaplama spreyleri hariç, sprey boyaların kullanımı aynıdır. Kullanım mesafesi, kuruma süresi ve katlar arası bekleme süresi birçok sprey boya türünde benzerlik gösterir.

Sprey Boya Nasıl Kullanılır?

Yukarıda belirttiğimiz gibi sprey boyaları kullanırken bazı genel kurallara dikkat etmek gerekiyor. Aksi halde iz kalabilir veya boya akabilir. Ayrıca boya iyi tutmayabilir. Bir çok sprey kullanımı da benzerlik gösteriyor. Şimdi, genel olarak sprey boya nasıl yapılır? anlatalım. Ardından, akrilik ve selülozik sprey boya kullanımı hakkında detaylı bilgiler verelim.

Sprey Boyalarda Yüzey Hazırlığı

  • Sprey boya ile boyanacak yüzeyi pas, toz ve yağdan arındırılıp temizlenmelisiniz. Yağdan ve tozdan arındırılmış bir yüzeye boya daha iyi tutacaktır.
  • Gerek duyulursa sprey yapılmadan önce astar uygulanır. Sprey astar boya yüzeydeki rengi kolay kapatmak için kullanılır. Ayrıca yeni yapılacak spreyin kuvvetli tutmasını sağlar.
  • Mevcut sprey boyanın cinsi boyanacak yüzey için uygun mudur, kontrol edilmelidir. Yapacağınız sprey boya ile aynı cinste sprey astar kullanmalısınız. Selülozik sprey sadece selülozik boyaların üzerine olur. Diğer sprey boyalar birbirinin üzerine uygulanabilir.

Sprey Boya Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sprey boya yaparken dikkat edilmesi gerekenler.
Sprey boya yaparken dikkat edilmesi gerekenler.
  • Kullanmak istediğiniz sprey boyanın hangi tür olduğuna dikkat edin. Selülozik sprey boya ve modifiye akrilik sprey boya ile plastik ve köpük boyanmaz. “İlgili yazılar: köpük boyama ve plastik boyama.”
  • Hangi sprey boya kullanırsanız kullanın, kullanmadan önce en az 2-3 dakika çalkalayın. Bu sayede, homojen bir renk elde edebilirsiniz.
  • Katlar arası bekleme süresine dikkat edin. Birçok sprey boya 10-15 dakika içinde kurusa da kuruma süresinden emin değilseniz katlar arası en az yarım saat bekleyin.
  • Sıkma mesafesine dikkat edin. Sprey boyalar genel olarak 20-25 santimetre uzaklıktan sıkılır. Bu mesafe artarsa boya havada zayi olabilir. Mesafe azalırsa sprey boya boyanan yüzeyden akabilir ve iz yapabilir.
  • Sprey boyalar aşırı koku yaydığından dış mekanda uygulanması daha doğru olur. Bu sayede, çıkan koku mekan yayılmaz. Dış mekanda yapılacak sprey boya uygulaması rüzgarsız bir havada veya rüzgar arkaya alınarak yapılabilir.
  • İç mekanda yapılacak sprey boya uygulaması için maske takmanızı öneriyoruz. Sprey boyanın çıkardığı gaz ve pigmentler sağlık açısından çok zararlıdır. (Bu zararlı kimyasal maddeler uzun süre havada kalır.) “İlgili yazı toz maskesi nedir?”
  • “Büyük eşya mobilyaları sprey boya ile boyamak oldukça risklidir. Akabilir ve iz bırakabilir. İlgili yazılar: sehpa boyama ve tampon boyama.”
  • Sprey boyanın altına uygulanacak astar ve üzerine yapılacak vernik de sprey boya ile aynı cinste olmalıdır.
  • Aşırı sıcak ve soğuk havalarda sprey boya kullanmayın. Aşırı sıcakta balon yapabilir, soğukta ise sprey kurumayabilir.
  • Sprey boya yaparken, eliniz sağa-sola sürekli hareket halinde olmalıdır. Katların kalın olmaması için bu gereklidir. Sprey boyaları kalın değil, her kat arasında bekleme süresine dikkat ederek ince katlar halinde uygulamak gerekiyor.
  • Boyama işleminiz bittikten sonra sprey boyayı birdaha ki sefere kullanabilmek için sprey boyanın valfini temizlemelisiniz. Kullanımdan sonra sprey boyayı ters çevirin ve sıkın. Sprey boya çıkmayana kadar sıkmaya devam edin. Bu sayede sprey boyanız yeni bir boyamaya hazır olacak.

Sprey Boya Ne Zaman Kurur?

Sprey boya ne kadar zamanda kurur? Sprey boyanın kuruma süresi çok kısadır. Sprey boyaların çok tercih edilme nedenlerinden biri de çok hızlı kurumasıdır. Sprey boya ince katlar halinde uygulanmalıdır. Sprey boyalar en fazla 15-20 dakika içinde kurur.

Sprey Boya Neden Kurumaz?

Eğer sprey boya kurumadıysa çok kalın uygulanmış olabilir. Sprey ince katlar halinde uygulanır. İlk katın kuruması için yaklaşık 15 dakika beklenir. Sürekli aynı bölgeye sıkılan sprey çok kalın bir katman oluşturup, sprey boyanın kurumasını çok geciktirebilir.

Sprey boyanın kurumamasının bir diğer nedeni ise; çok soğukta uygulama yapılmasıdır. Ayrıca metalik renkteki bazı sprey boyalar kurumamış gibi yumuşak kalabilir. Özellikle alüminyum, gümüş benzeri sprey boyalar kullanılmadan önce iyice çalkalanmalı ve ince katlar halinde uygulanmalıdır. Ayrıca ilk kat tamamen kurumadan ikinci kat yapılmamalıdır.

Evde Sprey Boya Nasıl Yapılır?

Evde sprey boya nasıl yapılır?
Evde sprey boya nasıl yapılır?

Evde sprey boya kullanımının oldukça rahatsız edici olduğunu belirterek başlayalım. Sprey boyaların kokusu rahatsızlık verir ve solunması sağlığa zararlıdır. Sprey boyayı evin içinde 1-2 kez sıksanız bile oldukça rahatsız edici olduğunu göreceksiniz. Bu nedenle boyamak istediğiniz malzemeyi balkona veya bahçeya çıkararak boyamanızı tavsiye ediyoruz. “İlgili yazı mobilya boyama nasıl yapılır?”

Sprey Vernik Nasıl Kullanılır?

Sprey vernik nasıl atılır, sprey vernik nasıl uygulanır, sprey vernik nasıl yapılır? Sprey verniğin kullanımı sprey boya ile aynıdır. Sprey vernikler genellikle parlak- yarı mat ve mat olarak üretilir. Parlaklık derecesine karar verdikten sonra, sprey boya gibi kullanabilirsiniz. Sprey vernikler altta kalan sprey boya ile aynı cins olmalıdır. “İlgili yazı: vernik nedir?”

Sprey Vernik Kullanımı

  • Gerekiyorsa 1 kat sprey astar uygulayın.
  • Astardan yarım saat sonra sprey boyayı yapın.
  • Yarım saat sonra son kat sprey boyayı yapın.
  • Boyadan yarım saat sonra da, boya ile aynı cins sprey verniği, 20-30 santimetre mesafeden uygulayın. İsterseniz sprey verniği 2-3 kat uygulayabilirsiniz. “Sprey boyalar hakkında daha fazla bilgi için sprey boya nerelerde kullanılır? yazısını okuyabilirsiniz.”

Uyarılar ve Önlemler

  • Sprey kutuları basınçlıdır. Güneş ışığından ve 50 derece üzerindeki ısıdan uzak tutulması gerekir.
  • Ateşe püskürtülmez, parlayıcıdır ve yanıcıdır. (Özellikle selülozik spreyler ve sentetik spreyler parlayıcı ve yanıcıdır.)
  • Sprey uygulaması yaparken sigara içmeyin.
  • Ciltte çatlaklara ve yarılmalara yol açabilir.
  • Özellikle kapalı mekan uygulamalarında maske kullanılmalıdır.
  • Dışarıda rüzgarlı havalarda sprey boya yapılmamalıdır.
  • İç mekanda, sprey boya kokusu kolay çıkmaz, solunması sağlık için çok zararlıdır. Boyanacak eşya mümkünse dışarı çıkarılmalıdır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir