Sprey Boya İle Sehpa Boyama Nasıl Yapılır?

Sprey boya ile sehpa boyama, dolap boyama, sandalye veya masa boyama gibi ince işçilik gerektiren boyama uygulamalarında, uygulama bittikten sonra, sonuç istediğiniz gibi olmayabilir.

Kolunuzu sağa sola salladığınız alan kadar bir alanda, sprey boya uygulamak kolaydır. Fakat, büyük alanlarda akma, damlama, iz kalma gibi sorunlar sprey boya ile boyama yaparken karşılaşılan sorunlardandır. Ayrıca, boyama esnasında aradaki mesafeyi korumak gerekir.

Sprey boya kullanırken, boyama alanı ne kadar genişlerse boyama o kadar zorlaşır. Fakat, daha önce sprey boya ile boyama tecrübeniz varsa veya sehpalarınız çok küçükse; (Örneğin: 60cm x 60cm) boyama yaparken başarılı olma olasılığınız daha fazla olur. Bu nedenle, sprey boya ile sehpa boyama işlemini anlatmaya başlamadan önce, aşağıdaki uyarıları yapma gereği duyduk.

Sprey Boya İle Sehpa Boyama

sprey boyayla sehpa boyama
Sprey boyayla sehpa boyama

Ahşap sehpa sprey boya ile boyanır mı? Sprey boyalar ile neredeyse her şey boyanabilir. Ahşap sehpalarınız küçük ise, en uygun boya sprey boyadır.

50×50 ya da 60×60 ölçülerinde küçük bir sehpayı sprey ile boyama yapabilirsiniz. Fakat, daha büyük sehpaları boyarken iz kalabilir, akma yapabilir, veya boya yaparken biraz fazla beklerseniz sehpa üzerinde boya fazla boya katmanı oluşabilir.

Yani, boyanan yüzeyde dalgalanma meydana gelebilir. Sehpanın çok sprey sıkılan kısımlarda aşırı parlama ve akma meydana gelebilir.

Yani, parlaklık farkı oluşabilir, bazı kısımlarda boya kalın olur, bazı kısımlarda ince olabilir. Ayrıca, sprey boya ile ahşap sehpa boyama yaparken yüzey hazırlığı gerekebilir.

Rulo ile fazla yapılan boyayı dağıtma imkanı varken, sprey boyada fazla yapılan boyayı düzeltme imkanı yoktur. Zımpara yapıp boyamaya baştan başlamanız gerekebilir.

Sprey boyaların genel kullanımı kolay ve pratiktir. Genel kullanımda yani küçük bir eşyayı boyarken tek yapmanız gereken; spreyi biraz çalkalayıp sıkmak. Fakat, sizin için önemli bir eşya boyayacaksanız daha detaylı işçilik yapmalısınız.

Daha önce sprey boya ile boyama tecrübeniz yoksa, yukarıda bahsettiğimiz sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Şimdi, sprey boyayla sehpa boyama aşamalarına geçelim.

Sprey Boya İle Sehpa Boyama Yüzey Hazırlığı

Sprey boyayla ile ahşap sehpa boyama
Hazırlık
  • Sprey boyayla sehpa boyamaya başlamadan önce, sehpayı geniş bir naylonun üzerine koyun ki; boya yayılmasın ve istemediğiniz yerlere boya bulaşmasın.
  • Sprey boyayla ile sehpa boyama yaparken ilk dikkat etmeniz gereken sehpanın yüzeyi. Yani sehpa parlak mı, boyalı mı mdf kaplama mı? Eğer sehpada mat boya varsa direk boyama yapabilirsiniz.
  • Eğer sehpanızın üzerinde aşırı parlak bir boya veya vernik varsa zımpara yapmanız gerekiyor. 220 numara veya daha ince bir zımpara yeterli olur.
  • Sehpanız mdf kaplama ise, 1 kat sprey astar uygulamanız gerekiyor. Çünkü kaplama yüzeye zımpara yapmak neredeyse imkansız. (Yeni zigon sehpaların bir çoğu mdf kaplama.)
  • Aslında, yüzey ne olursa olsun sehpa üzerine sprey astar atılması en doğrusudur. Sprey astar boya, hem boyanın yüzeye iyi tutmasını sağlar; hemde eski rengi kapatmayı kolaylaştırır. 1 kat astar boya yeterli olur.

Sprey Boyayla Sehpa Boyama Uygulaması

sprey boya ile sehpa boyama
  • Gerekli zımpara veya astarlama işlemi bittikten sonra, sprey boya ile sehpa boyama işlemine başlayabilirsiniz. Zımpara yaptıysanız sehpa üzerindeki tozu nemli bir bez ile silip boyamaya başlayın.
  • Sprey boyayla sehpa boyama yaparken; sprey boyanızı 25-30 santimetre uzaktan sıkın ve aynı yüzeyde beklemeyin. Kolunuzu sağa-sola oynatarak boyanın aynı yüzeye birikmesini engelleyin. Yukarıda bahsettiğimiz gibi bir yerde birikme olursa, dalgalanma ve parlaklık yapar ve düzeltme imkanı yoktur. Boyaya başlamadan önce başka bir yüzeyde mesafe ve bekleme denemeleri yapabilirsiniz.
  • Birinci kat boya sizin için deneme olabilir. Daha uzak mesafeden daha hızlı hareketle boyama yapın. İkinci katta daha dikkatli olarak boyanın asıl rengini verin.
  • Astar ve boyanın katları arasında yaklaşık yarım saat bekleyin. (En az 15-20 dakika)
  • Sprey boyaların çoğu iç mekan için uygun değildir. Kokusu rahatsız edicidir ve çıkan gaz sağlığa zararlıdır. Bu nedenle maske kullanın ve mümkünse bahçe veya balkonda boyama yapın. Rüzgarsız bir havada boyama yapmaya çalışın. Eğer biraz rüzgar varsa, boyanın üzerinize sıçramaması için rüzgarı arkanıza alın.
  • Ahşap sehpanızı boyadıktan yarım saat sonra, extra bir koruma için, sprey vernik de uygulayabilirsiniz. Sprey vernik, boyanın çizilmesini engeller. Temizlik yaparken işinizi kolaylaştırır, sehpa üzerinde renksiz bir koruma katmanı oluşturur.

Uyarılar ve Önlemler

Yukarıdaki anlatım ahşap sehpalar içindir. Metal sehpalar için de aynı uygulama yapılabilir. Metal sehpalar için, sentetik ve selülozik sprey boyalar daha uygundur.

Sprey boya ile ahşap sehpa boyama yaparken, her çeşit sprey boyayı kullanabilirsiniz. Akrilik sprey boyalar, sentetik sprey boyalar, selülozik sprey boyalar sprey boyayla sehpa boyama için uygundur. Bu spreylerin hepsi ahşap yüzeye tutar. Uygulama yaparken maske takmayı unutmayın. Sprey boyaları solumak sağlığa zararlıdır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir