Bej Rengi, Kum Beji ve Kumsal Beji Farkları

bej tonları
Bej rengi boya tonları

Bej boya renkleri, duvar boyası renk seçiminde senelerdir ilk sıralarda yerini koruyor. Özellikle, boya ve renk yapma teknolojisinin gelişmesi ile boya makinelerinde yapılan kum beji, kumsal beji gibi renkleri artık herkes biliyor.

Evlerde ve iş yerlerinde açık kum beji rengi ve açık kumsal beji rengi de sıkça kullanılıyor. Bu yazımızda, en çok bilinen ve tercih edilen bej rengi boyalardan kum bejleri ve kumsal bejinin evde kullanımı ile bilgiler verip, kum beji ile uyumlu renkleri de detaylıca anlattık.

Bej Rengi

Bej renkleri, hayatımızın her alanında severek kullandığımız renklerden. Aksesuar, mobilya, duvar boyası gibi bir çok alanda bej rengini seven bir çok kullanıcı var.

Biz bu yazımızda bej rengini daha çok iç cephe duvar boyamada değerlendirdik. Bejin tüm tonları hakkında detaylı bilgilendirmeler yaptık. Bu sayede, eviniz için bej rengi boya seçimi yapmadan önce kolaylıkla tonuna karar verebileceksiniz.

Bej Rengi Boyalar

duvar boyası bej rengi
Bej rengi boya

Kumsal beji ve kum bejlerinin evde kullanımına geçmeden önce, bej rengi ile ilgili ön bilgi verelim.

Bej rengi boyaların açık ve koyu tonlarını evininiz her yerinde kullanabilirsiniz. Işık almayan koridorlarda veya karanlık bir odada açık beji kullanabilirsiniz. Ayrıca, salon ve oturma odalarında da orta tonlarda bejler, en çok tercih edilen renkler arasında bulunuyor.

Salon ve oturma odaları gibi ortamlarda ise; kum bejleri veya kumsal beji tonları tercih ediliyor. Ayrıca, ofisler içinde uygun bir renktir. Sade ve göze batmayan yorucu olmayan bir tondadır.

En çok bilinen kumsal beji ve kum beji boya rengi ise; orta tonda bir bejdir. Her markada bejin tonu farklı olsa da; benzerlikler gösteriyor. Hatta, bazı markaların bejleri aynı denilebilecek kadar birbirine yakın olabiliyor.

Yeri gelmişken şunu belirtmekte fayda var. Farklı markaların bejleri, her ne kadar birbirine yakın olsa da; rötuş yapmanız gerektiğinde aynı marka boya almalısınız. Hatta, aynı markanın aynı cins bejini almalısınız.

Kum Beji Tonları

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bejin tonları, yıllardır ev boyası renk seçiminde vazgeçilmez renkler arasında yer alıyor.

Bejin tüm tonlarını birçok markada hazır olarak alabileceğiniz gibi, boya bayilerinde, makineden de yaptırabilirsiniz. (Boya makinesinde yapılan bejin içerisine genellikle oksit sarı, oksit kırmızı ve bir miktar siyah giriyor.)

Kutu içinden kontrol ettiğiniz bejin kuruyunca, duvarda 1-2 ton daha koyulaşacağını hatırlatalım. Özellikle, karanlık bir mekana uygulama yapacaksanız; sizi şaşırtacak derecede renkte koyulaşma olabilir.

Şimdi, en çok bilinen bej rengi olan, kum bejleri ile ilgili bilgiler verip kombinasyonları paylaşalım.

Kum Beji Rengi

marshall kum beji renk kodu
Kum beji

Uzun yıllardır, en çok tutulan duvar boya renkleri arasında ilk sıralarda yer alan, kum beji boya rengi, her boya firmasının kataloğunda bulunuyor.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, kum bejleri rengi bazı firmalarda neredeyse aynı olurken; bazı firmaların kataloğunda çok farklı gözükebiliyor. Bu nedenle, kum bejlerini seçerken; hangi boyanın kataloğundaki beji beğendiğinizi not almayı unutmayın. Çünkü bazıları açık kum beji, bazılarında koyu kum beji, bazılarında sarımsı, hatta bazılarında da şampanya gibi görünebilir.

Her boya renginde olduğu gibi, ortamdaki ışık sizi şaşırtabilir. Hatta evdeki eşyalardan bile yansıyan ışıklar, duvar rengini etkileyebilir. Boya satın alırken beğendiğiniz bej rengi boya, evinizde başka tonda gözükebilir. Bu renk yanılgısını en aza indirmek için şunlara dikkat edebilirsiniz.

  • Kataloktaki rengin evinizde bir ton daha koyu olacağını düşünün.
  • Bej rengi boya satın alırken, etrafınızdaki ışığı kontrol edin. Düşük ışık mı, yüksek ışık mı, sarı ışık mı, beyaz ışık mı bakın. Düşük ışıkta koyu bej, fazla ışıkta açık bej, beyaz ışıkta yine açık ve sarı ışıkta da şampanyaya yakın görünebilir.
  • Eğer boya makinesinde bej rengi boya yaptırıyorsanız; kum bejini yaptırdıktan sonra, içinden parmağınızla az miktarda alın. Beyaz bir kağıda incecik sürün. 10-15 dakika kurumasını bekleyin ve katalogtaki renk ile karşılaştırın.
  • Her renkte olduğu gibi bej tonlarınında da evinizde ışığı dikkate alın. Örneğin, koridorda bejin daha koyu, büyük pencereli ve aydınlatması iyi olan salon ve oturma odası gibi ortamlarda ise, bejin daha da açacağını unutmayın.

Şimdi, kum bejlerinin evde kullanımına geçelim. Açık kum beji ve koyu kum bejlerinin çeşitli kombinasyonlarına bakalım.

Açık Kum Beji Rengi

Açık kum bejleri, daha çok evin ışık almayan kısımlarında kullanılıyor. Giriş, antre, koridor gibi penceresi olmayan ve ışığı az, ev ve iş yerlerinde açık bejin tonları sıkça kullanılıyor.

Ayrıca, açık renklerden hoşlanan, ferah ve aydınlık ortamda oluşturmak isteyen, kullanıcılar da açık beji evlerinin ışık alan kısımlarında kullanıyor.

Koyu Kum Beji Rengi

İsterseniz, beyaz boyaya bejin renk tüpünü katarak, kendiniz de kum bejlerinin çeşitli tonlarını elde edebilirsiniz. Kum bejlerinin tonlarını tüp ile yaparken, dikkat etmeniz gereken en önemli konu; sadece açık ve orta tonlarını yapmanızdır.

(Çok koyu bejin tonları, sadece baz denilen, boya ham maddesi ile boya makinelerinde yapılmalıdır. Çok fazla renk tüpü katarak, çok koyu beji yapmaya çalışmak, boyanın özelliğinin bozulmasına neden olur. Boya matlaşabilir, silinme özelliği azalabilir, kapatma özelliği azalabilir.)

Duvarları açık bej tonlarında yapıp, kartonpiyerleri koyu bej, hatta kese kağıdına boyatabilirsiniz.

Kum Beji İle Uyumlu Renkler

Kum beji ile uyumlu renkleri 4 başlık altında topladık.

  • Kendi tonları ile uyumu,
  • Kahverengi, kesekağıdı ve vizon ile uyumu,
  • Beyaz ile uyumu,
  • Zıt olan renkler ile uyumu

Bu renklerin kum bejleri tonları ile uyumunu aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz.

Bejin Kendi Tonları İle Uyumu

Evinizde kum bejlerinin kombinasyonları yaparken, açık bej ve koyu bej renklerini kullanabilirsiniz.

Televizyonun arkasındaki duvara koyu kum beji veya kese kağıdı gibi bir renk, diğer duvarlara ise; açık kum bejleri tonlarında bir renk oldukça güzel görünecektir.

Böyle bir kombinasyonda bejin tonları arasında 3-4 ton fark olmasına dikkat edin. Aksi halde renk farklılığı belli olmaz. (Diğer Tv arkası dekorasyon fikirleri için “Tv arkası dekor fikirleri” yazımızı okuyabilirsiniz.)

bejrengi duvarlar
Bejin kendi tonları ile kombinasyonu

Kahverengi, Kesekağıdı ve Vizon İle Uyumu

Orta tonlarda kum bejlerini ve açık kum beji rengini, kombine edebileceğiniz diğer renkler ise; kahverengi ve vizon tonlarıdır. Evinizde kahverengi eşyalar var ise; bejin farklı tonları size göre olabilir. Kahverengi veya vizon mobilyalı bir evde, açık kum bejleri ve orta tonlarda kum bejleri ile uyumlu olacaktır.

bejin kahverengi ile uyumu
Bejin kahverengi ile uyumu

Kesekağıdı rengi ise, kum bejinin koyu tonlarına yakındır. Bu nedenle, kese kağıdı rengini de, açık kum bejleri ile kombin yapmayı deneyebilirsiniz.

Beyaz İle Uyumu

Kum bejlerine başka uyumlu bir renk ise, beyazdır. Aslında beyaz, her renge uyumludur. Oturma odaları, koridorlar, salonlar hatta bebek odalarında bile, bejin tonları ile beyaz renk çok hoş görünür.

Kum bejinin orta tonu ile beyaz kombinini aşağıdaki resimde görebilirsiniz. Aşağıdaki resimde beyaz ile kum bejinin yatay olarak kullanımı gösterdik.

Siz bu çizgileri istediğiniz kalınlıkta uygulayabilirsiniz. Ya da odadaki kirişleri kum bejlerine boyayıp, diğer duvarları beyaz bırakabilirsiniz. Mobilyalar da beyaz ise, koyu kum beji rengi oldukça güzel görünecektir. (Beyaz renk hakkında daha fazla bilgi almak için “beyaz tonları ve isimleri” yazımızı okuyabilirsiniz)

bejin tonları ve beyaz duvar
Bejin beyaz ile kombinasyonu

Şimdi, kum bejlerini daha iyi tanımanız açısından, kum bejlerinden bazı örnekler gösterelim ve bazı kombinasyon ipuçları verelim.

Zıtlık Uyumu

Kum bejleri ile uyumlu kombinasyonlar yapabileceğiniz diğer renkler ise, beje zıt olan renklerdir. Her renkte olduğu gibi; kum bejinde de; uygun zıt rengi bulursanız, çok hoş ortamlar yaratabilirsiniz. Sütlü Kahve, Gül Kurusu, Turkuaz, Buz Beyazı, Mavi gibi zıt renklerle de çok güzel duvar kombinleri yapabilirsiniz.

bejin ve mavinin kombini
Bejin mavi ile uyumu
bej ile turkuaz
Bej ile turkuaz uyumu
açık bej duvar rengi
Açık bej ile buz beyazı uyumu

Kumsal Beji

kumsal
Kumsal boya rengi

Kumsal beji de en çok sevilen ve bilinen bej renkleri içerisinde yer alıyor. Kum bejlerinin kardeş rengi diyebileceğimiz bu bej tonu, bazı zamanlar kum bejlerini bile geride bırakıyor.

Kum bejlerinin (bazı markalarda) şampanya tonuna yakın olması, zaman içinde kumsal bejini ön plana çıkarmıştır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi her firmanın beji farklıdır, sarımsı olanda var olmayanda. Bu nedenle, farklı ışıklarda dikkatlice inceleyin.

Bir çok firmada kumsal bejinin en sevilen özelliği, sarımsı olmamasıdır. Çoğu markada kumsal beji, şampanyayı anımsatmaz. Birçok renk kataloğunda kumsal beji, gri ve kum bejleri arasında bir renk olarak gösteriliyor. Kumsal bejini kontrol ederken, telefon veya bilgisayar ekranından değil, renk kataloğundan bakın.

Kumsal beji, kum bejlerinden daha açık veya koyu olarak üretilebilir. Özellikle, ofislerde, salon ve oturma odalarında evin tamamı veya bir kısmında kumsal bejini kullanabilirsiniz.

Kumsal beji renji, bej renklerine çok yakın olduğundan dolayı, yukarıda anlattığımız renk uyumları, kombinasyon önerilerini kumsal rengi için de değerlendirebilirsiniz. Renkleri karşılaştırmanız açısından benzer bej tonlarından örnekler verelim. (Koza beji, sahra beji, deniz kumu, belce beji, deniz tuzu v.b.)

Renk seçimi yapmadan önce, size küçük bir hatırlatma daha yapalım. Telefon veya bilgisayar ekranından renk seçimi yapmayın! Yukarıda bahsettiğimiz kum bejleri ve kumsal bejleri ile ilgili değerlendirmelerimiz genel olarak yapılmıştır. Bu renklerin isimleri ve tonları üretici firmanın tekelinde olup, tonlarda değişiklik yapabilirler.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir