Beyazın Tonları ve İsimleri

beyaz renk kodu
Beyaz renk. Beyaz rengin kodu nedir?

Çevrenizde beyaz olarak gördüğünüz birçok rengin aslında gerçek beyaz renk olmadığını biliyor musunuz? Etrafımızda gördüğümüz renklerin büyük bir çoğunluğu tam olarak beyaz değil, beyazın tonları olan kırık beyaz veya kirli beyazdır.

Örneğin, kırık beyaz duvar boyası, kırık beyaz bir mobilya, kirli beyaz bir kapı. Bu makalemizde beyaz tonları duvar boyalarını ve kirli beyaz, kırık beyaz, buz beyazı gibi beyazın farklı tonlarına değindik. Ayrıca, boya markaların farklı beyaz tonlarından örnekler verdik. İç cephe boya seçimi yaparken size oldukça faydalı olacaktır.

Beyazın Tonları ve İsimleri

beyaz
Beyaz renk

Beyaz renk, duvar boyaları arasında en çok satılan, en çok tercih edilen renkler arasında bulunuyor. Hatta, en çok satılan duvar rengi beyaz ve beyazın tonlarıdır dersek abartmış olmayız. Şimdi, beyaz rengin özellikleri ve beyaz renk tonlarının kullanımını detaylı bir şekilde açıklayalım.

Özellikle ışık almayan, dar mekanlarda beyaz ve beyazın tonları tercih edilir. Tavan boyalarının tamamı beyaz renkte olur. Eğer tavan ile duvarı hafifçe ayırmak istiyorsanız; duvarda kirli beyaz duvar boyası veya kırık beyaz duvar boyası kullanabilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi beyaz ve beyaz boya tonları, ışık almayan ev ve iş yerlerinde kullanılıyor. Fakat, beyaz çok çabuk kirlenen bir renktir. Duvarda iz kalması ve zamanla kararması muhtemeldir.

Özellikle, çocuklu evlerde kar beyaz rengin kullanımı sizi zora sokabilir. Kirli ve yağlı eller ile duvara temas edilmesi durumunda duvarda iz kalabilir. Bu nedenle, birçok kullanıcı artık evinde beyaz boya yerine kırık beyaz rengini ve kirli beyaz tonlarını tercih ediyor.

Duvarda toz birikmesi sonucu duvardaki beyaz renk, kırılmaya, grileşmeye hatta sararmaya başlayabilir. Yani, beyaz çabuk kirlenen bir renktir. Bu nedenle, son zamanlarda beyaz renk tonları daha çok tercih edilmeye başlandı.

Duvarda kırık beyaz veya açık gri tonları kullanırsanız kirlenmeyi en aza indirecektir. Beyaz tonlarına bazı örnekler: Kırık beyaz, kirli beyaz, mine, açık gri, buz beyazı.

Beyaz Tonları ve Parlaklıkları

beyaz renk tonları
Beyaz renk tonları

Beyaz renk duvar boyasının yarı mat, ipek mat veya mat gibi çeşitli parlaklıkları olabilir. Tavanların tümü mat beyazdır. Boya markalarında tam ve hiç renk verilmemiş beyazın kodu genellikle 001 dir.

Boya üreticileri, renk kataloglarına beyazın farklı tonlarını koyarak, beyaz renge farklı isimler vermişlerdir. Fakat, ne yazık ki bu renklerin bir kısmı beyaz olarak algılanmış ve kullanıcılar tarafından şikayet konusu olmuştur.

Kırık beyaz, buz beyazı, trafik beyazı, kirli beyaz gibi renkler tam beyaz değildir. Bu renkler, birçok markada hafifçe gri, krem hatta yeşildir. (buz beyazı)

Kırık beyazın içine giren birkaç damla farklı bir renk bile, duvarda çok yanıltıcı görüntüler oluşturabilir. Bu nedenle, beyaz renk en yanıltıcı renktir.

Ortam ışığı, eşyalardan yansıyan renkler, beyaz rengin tonlarında yansıma ve göz yanılması yaparak farklı bir renge dönüşebilir. Duvar rengi seçimi esnasında, boya ve renkten anlayan satıcının bu konuda gerekli uyarıları yapması gerekir.

Beyaz Tonları

  • Beyaz (Saf kar beyazı.)
  • Kırık beyaz. (Genellikle hafifçe griye veya kreme dönük.)
  • Kirli beyaz. (Genellikle hafifçe griye dönük bir beyaz.)
  • Buz Beyazı (Genellikle hafifçe yeşile dönük bir beyaz renk.)

Yukarıdaki beyaz tonları duvar boyası renklerine göre değerlendirilmiştir. Her firmada bir miktar farklılık olabilir. Şimdi, boya satın alırken size kolaylık sağlayabilecek bazı beyaz tonlarından örnekler verelim ve kırık beyaz ile kirli beyaz arasındaki farkı belirtelim.

Kırık Beyaz

beyaz
Beyaz renk

Yukarıda bahsettiğimiz gibi beyazın tüm tonları duvar boyalarında oldukça fazla tercih ediliyor. Hatta kırık beyaz duvar boyasının satışı zaman-zaman beyazın da önüne geçiyor.

Beyazın bu denli rağbet görmesi, boya üreticileri tarafından, beyaz boya tonları için ayrı bir boya kataloğu çıkarmalarına neden oldu. Fakat, bu durum, renk çeşitliliğini arttırsa da renk seçiminde bazı sorunları da beraberinde getirdi.

Özellikle kırık beyaz duvar boyası oldukça kafa karışıklığına neden oldu ve renk seçimleri zaman-zaman yanlış yapıldı. Bunun en büyük nedeni ise kırık beyaz rengi duvar boyasının çeşitli markalar tarafından birçok varyasyonunun çıkması. Bazı markaların kırık beyaz renginde siyah varken, bazılarında çok açık krem, mavi, hatta yeşil koydu. Rengin açık olması nedeni ile bu renk farklılıkları satın alınırken fark edilemedi ve tüketici tarafında bazı maduriyetler oluştu.

Kırık Beyaz ve Beyaz Arasındaki Fark

Kırık beyaz ve beyaz arasıdnaki fark nedir? Yazımızın en başında ifade ettiğimizi gibi kırık beyaz ve kirli beyaz tam beyaz değildir. Beyaz renkleri kar beyazı, saf beyaz olarak tanımlayabiliriz. Fakat kirli beyaz ve kırık beyaz renkler hafifçe griye, maviye, kreme dönük renklerdir. Kırık beyaz ve kirli beyaz renklerine ancak çok dikkatli bakarsanız, tam olarak beyaz oladığını fark edebilirsiniz veya farkı anlamanız için, saf beyaz ile yan yana koymanız gerek.

Kırık Beyaz Renk Boya Seçimi

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, birçok firma kırık beyazın farklı tonlarını üretiyor. Renk seçimi yaparken; şunlara dikkat ederseniz hata yapma olasılığını düşürebilirsiniz:

  • Boya makinesinden renk özel bir renk yaptırırken veya herhangi bir markanın kırık beyazını satın alırken; içinde hangi renklerin bulunduğunu satıcıya sorun. İster hazır renk olsun, ister makine rengi, boya satıcısı boya renk yapma makinesi yardımında boyanın içine hangi rengin girdiğini size söyleyebilir. Örneğin; birkaç damla mavi girdiyse mavide dönük bir kırık beyaz, gri girdiyse griye dönük bir kırık beyaz veya krem girdiyse kreme yaklaşan bir kırılmış beyaz çıkacaktır.
  • Katalogta gördüğünüz rengin evinizde daha koyu çıkması normaldir. Bu nedenle, istediğinizden bir ton daha açık renk tercih etmeye çalışın. Burada yeri gelmişken şu uyarıyı da yapalım. Kullandığınız beyaz boyanın tonu ışık almayan odalarda veya koridor gibi kapalı ortamlarda bir ton daha koyu çıkacaktır. Direk ışığın ve güneşin vurduğu duvarlarda ise neredeyse beyaz gibi görünebilir.
  • Kırık beyazın istediğiniz tonunu siz de hazırlayabilirsiniz. Üstelik farklı renklere dönüşme riskini de en aza indirebilirsiniz. Bir beyaz duvar boyası içine renk tüpü katarak çok açık griye dönen, kreme dönen veya maviye dönük bir kırık beyaz hazırlayabilirsiniz. Gri için siyah, mavi için mavi, krem için ise birkaç damla oksit sarı yeterli olacaktır. (2,5 litre için) Şimdi, bazı markaların kırık beyaz tonlarına örnekler verelim.

Kum Beyazı Filli Boya

filli boya kum beyazı
Filli boya kum beyazı

Kum beyaz filli boya oldukça açık bir renk. Çok açık bir bej ile gri arası bir renk olan kum beyazı filli boya rengini satın almadan önce, mutlaka gerçek bir boya kataloğundan kontrol edin. Telefon, bilgisayar tablet gibi cihazlarda farklı görünebilir.

Eğer bu rengi evinizde kullandıysanız, filli boya kum beyazı rengi yorumlarınızı diğer ziyaretçilerimiz ile paylaşabilirsiniz.

İnci Beyazı Duvar Boyası

İnci beyazı rengi, Polisan’ın açık renk kataloğu olan Beyaz Düşler kartelasında ve Çbs Boya’nın nostaljik renkler kategorisinden yer alıyor.

Polisan’daki eski ismi inci olan bu rengin adı yeni kataloglarda yeni inci (Cİ-6810) olarak değiştirilmiş. Belli belirsiz, çok açık bir renk olan Yeni İnci rengi, güneş vuran duvarlarda beyaz gibi görünebilir. (Aşağıdaki fotoğrafta daha koyu görünebilir.)

inci beyazı
Polisan yeni inci

Çbs Boya’nın inci beyazı (0150) ise çok daha belirgin bir renk. Duvarda çok açık krem veya çok açık bej gibi görünebilir. Son kararınızı vermeden önce gerçek boya kataloğundan kontrol etmeyi unutmayın.

çbs boya inci beyazı
Çbs inci beyazı

Buz Beyazı Rengi

Buz beyazı rengi kırık beyaz tonlarında en çok hata yapılan ve yanlış anlaşılan renktir. Şöyle ki; adında beyaz geçmesine rağmen, tüm boya markalarında buz beyazı rengi, açık yeşil olarak üretilmiştir.

Buz beyazının adında geçen beyaz kelimesi, tüketiciler tarafından oldukça yanlış anlaşılmış ve beyazın bir tonu olan kırık beyaz olarak algılanmıştır. Özellikle, bazı boya markalarında oldukça açık olan bu yeşil renk, ev duvarında daha da koyulaştığı için, birçok kullanıcıyı mağdur etmiştir. Bu nedenle, bu beyazı rengini satın almadan önce, açık yeşil olduğunu unutmayın. Şimdi, buz beyazı duvar boyası örnekleri ile ne demek istediğimizi daha açık anlatalım.

polisan buz beyazı
Polisan buz beyazı rengi
permolit buz beyazı
Permolit buz beyazı rengi
buz beyazı dyo
Dyo buz beyazı
filli boya buz beyazı
Filli boya buz beyazı

Diğer Kırık Beyaz Tonları

Kırık beyaz tonlarına yine Polisan’ın bir rengi ile devam ediyoruz. Aşağıdaki fotoğrafta koyu görünse de, neredeyse beyaz diyebileceğimiz bir renk Beyaz Kum (Cİ-6860)

beyaz kum polisan
Polisan beyaz kum

Aşağıdaki Polisan Yalın Beyazı ise, çok açık bej gibi görünüyor.

yalın beyaz polisan
Polisan yalın beyaz

Aşağıdaki Masum Beyaz çok açık krem gibi görünse de; Polisan’ın en çok satan ve merak edilen beyaz tonları arasında yer alıyor.

polisan masum beyaz

Beyaz tonlarına Filli Boya ile devam ediyoruz. (1087) Filli boya kırık beyaz rengi de en çok merak edilen beyaz tonları arasında yer alıyor. Çok açık krem şeklinde aşağıda görünen resim, diğerlerine göre gerçeğe biraz daha yakın. (Filli Boya Yeni Kırık beyazın renk kodu ise 1087)

filli boya kırık beyaz
Filli boya kırık beyaz
Permolit kırık beyaz
Permolit kırık beyaz

Kirli Beyaz Renk

Şimdi, kirli beyaz renk hakkında tavsiye ve uyarılarımıza geçelim.

kirli beyaz
Kirli beyaz

Kirli beyaz duvar boyası genellikle soluk bir beyazdır. Adında da anlaşılacağı gibi bazı markalarda kirlenmiş bir beyaz gibi görünebilir. Fakat, bundan kirli beyaz duvar boyasının duvarda kötü ve eski görüneceği anlamı çıkarılmamalıdır. Çünkü kirli beyaz, en çok tercih edilen renklerden çok gri duvar boyasına çok yakındır.

Ayrıca bazı markalarda krem ve çok açık bej tonları da olabilir. Bu nedenle kirli beyaz duvar boyası satın alırken de, içinde hangi renklerin bulunduğun sorun.

Kirli Beyaz Duvar Boyası Hangi Renkler ile Kullanılabilir?

Beyaz renk neredeyse her renk ile uyumludur. Aynı şekilde kirli beyaz da tek başına tüm evde kullanılabilir veya birçok renk ile kombinasyon yapılabilir. Işık almayan bir evde kırık beyazı tek başına kullanabilir veya gri, krem, antrasit, somon hatta, yeşilin birçok tonu ile kombinasyon yapabilirsiniz.

Kırık Beyaz ve Kirli Beyaz Duvar Boyası Nasıl Yapılır?

Kırık ve kirli beyaz duvar boyalarını evde kendiniz de yapabilirsiniz. Yukarıda gördüğünüz gibi boya üretici firmalar yüzlerce ton beyaz çıkarabilir.

tüm beyaz tonlarının içine hangi rengin girdiğini bilmek her zaman mümkün değildir. Yani duvar da gri, mavi, krem gibi görünebilir. Bu nedenle, ister kırık, ister kirli beyaz duvar boyası olsun, kendiniz birkaç deneme yaparak istediğiniz beyaz tonunu yapabilirsiniz.

Beyazın içine atılan sadece birkaç damla renk, boyayı kırık ve kirli beyaz yapıyor. Kendi zevkinize göre beyaz boyanın içine birkaç damla renk katarak, kendi beğendiğiniz rengi elde edebilirsiniz. Hafifçe gri, bej, krem, mavi ve yeşile dönük kirli beyaz boya yapmak sizin elinizde. 2,5 litre beyaz boya için, 1-3 damla renklendirme tüplerinden damlatmanız yeterli olacaktır. (“Duvar boyası rengi nasıl değiştirilir” yazımızı okuyarak detaylı bilgi alabilirsiniz.)

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir