İç Cephede Hangi Boyayı Kullanmalısınız?

İç cephe boya seçiminde size çok faydalı olabilecek bir yazı hazırladık. İç cephe boyası alırken nelere dikkat edilmeli, duvar boyası nasıl, neye göre seçilir, iç cephede hangi boya kullanılmalı? detaylı şekilde aşağıda anlattık. Ayrıca, silikonlu su bazlı ve plastik boyalar hakkında bilgiler verdik. Bu sayede sizin için en uygun boyayı satın alabilirsiniz.

İç Cephede Hangi Boya Kullanılmalı?

İç cephede hangi boya kullanılmalı?
İç cephede hangi boya kullanılmalı?

İç cephe boyası seçiminde önce silikonlu ve silinebilme özelliği dikkate alınır. Ancak bu etken en önemli kriter değildir. Duvarlarınızın yapısı, yeni boyanın eski boyaya uyumu, küf oluşturabilecek etkenler, mekanda yaşayan bireylerin sağlık durumu da düşünülmelidir.

Duvar boyası neye göre seçilir? İç cephe boyalarında birçok kalitede ve birçok türde boya bulmak mümkündür. Örneğin, silinebilir, mat, ipek mat, yarı mat, antibakteriyel, plastik boya, küf önleyici, antibakteriyel v.b. Boya satın alırken tam olarak ihtiyacınızı belirlemelisiniz. Peki hangisine ihtiyacınız olduğunu nasıl anlayacasınız? İç cephede hangi boyayı kullanmalısınız?

İç Cephe Boyası Alırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

İç cephe boyası alırken nelere dikkat edilmeli?
İç cephe boyası alırken nelere dikkat edilmeli?

İç cephe boyası alırken nelere dikkat etmelisiniz? İç cephe boyası satın alırken, duvar boyasından beklentinizi belirlemelisiniz. Parlaklık derecesi nasıl olmalı, silinebilir özelliği olmalı mı, fiyatı nasıl olmalı, duvarınızın ve eski boyanızın yapısına uygun mu? Şimdi ihtiyaçlarınızı birlikte belirleyerek, doğru boya satın almanızı kolaylaştıralım.

1-Fiyatlar

Çoğu zaman boyanın kalitesi fiyatını belirler. Yüksek fiyatlı boyalar daha fazla alan boyayabilir. Ayrıca plastik ve silinebilir duvar boyalarında bir firma birden fazla kalitede boya üretebilir. Eğer silinme özelliği istemiyorsanız, plastik boyalara veya ekonomik sınıf silikonlu boyalara yönelebilirsiniz. İlgili yazı: en ucuz duvar boyası hangisidir?

2-Parlaklık Derecesi

Duvarlarınızda ne kadar parlak boya istiyorsunuz? Duvar boyalarında genel olarak 3 kademe parlaklık vardır. Mat boya, ipek mat boya ve yarı mat boya. Mat boyalar parlaklık vermez, ışığı yansıtmaz. Tavan boyası görünümündedir, canlılığı yoktur. Bu tip duvar boyaları genellikle düşük silinebilme özelliği olmasına rağmen fiyatları uygundur. İlgili yazı: mat boya mı parlak boya mı?

3-Silinebilme Özelliği

duvar boyasi alirken nelere dikkat etmeli

Duvar boyanızda silinebilme özelliği istiyor musunuz? Bir leke olduğunda boyamak yerine lekeyi silmek tekrar boyamaktan daha kolaydır. Eğer böyle bir boyaya ihtiyacınız varsa ipek mat ve yarı mat boyalara yönelmelisiniz. Fakat silinebilen boyaların kendi içinde de bir çok kalite seviyesi olduğunu hatırlatalım.

4-Kapatma Özelliği

Duvar boyası alırken sadece alttaki rengi kapatmak için mi satın alıyorsunuz. Ya da “silinme özelliği çok önemi olmasa da olur, tüm evi boyasın.” diyenlerseniz, plastik boya tercih edebilirsiniz. Kaliteli bir plastik boya ile 3+1 100 metrekare evi 2 kat boyayabilirsiniz. Fakat yine de duvarınızda koyu renk varsa astar kullanmalısınız. İlgili yazılar: Eve ne kadar boya gider ve 3+1 eve ne kadar boya gider?

5-Duvarınız Hangi Boyalar İçin Uygun?

ic cephe duvar boyasi secimi

Duvar boyasını seçmeden önce duvarlanızın satın alacağınız boya için uygun olduğuna emin olmalısınız. Örneğin, duvarınızda plastik boya varsa plastik boya, silinebilir su bazlı boya varsa, su bazlı boya veya sentetik boya varsa sentetik boya satın almalısınız.

Yanlış türde boya seçimi boyanın duvardan soyulmasına neden olabilir. Bu durum zaman ve para kaybına neden olabilir. Duvarınızdaki boyanın hangi tür boya olduğunu bilmiyorsanız, geçiş astarı nedir? ve duvardaki boyanın cinsi nasıl anlaşılır? yazıları faydalı olabilir.

6-Küf ve İnsan Sağlığı

Duvarlarınızda küf varsa küf önleyici veya küfe dirençli boyaları satın alabilirsiniz. Bu boyalar kararma, terleme ve küflenmeye dirençli olduğundan daha sağlıklı boyalardır. İlgili yazı: küf neden olur?

Boya satın alırken dikkat etmeniz gereken bir diğer etken de ev içinde yaşayan bireylerin sağlık durumudur. Evde bir bebek, hamile, koah hastası veya nefes darlığı hastalığı olan bir birey varsa, su bazlı antibakteriyel duvar boyaları çok iyi bir seçim olacaktır. İlgili yazı: antibakteriyel boya nedir?

7-Boyayı Kim Uygulayacak?

Boyayı kimin uygulayacağı boyanın türünün seçiminde önemlidir. Bazı boyaların uygulanması zordur. Fakat bazı tür boyaları da daha önce hiç boya yapmamış bir bile boyayabilir. İlgili yazı: duvar boyası çeşitleri.

Genellikle ipek mat ve yarı mat boyaların tecrübeli kişiler tarafından uygulanması tavsiye edilir. Çünkü rulo izi kalabilir. Eğer boyayı acemi bir boyacı boyayacaksa, silikonlu veya silikonsuz tam mat plastik boya kullanılması daha iyi bir seçim olacaktır. Ayrıca koyu renkler rulo izi kalmasına neden olur. İlgili yazı: kolay ev boyama.

İyi Bir Ev Boyası Nasıl Olmalıdır?

Ev boyası nasıl olmalı?
Ev boyası nasıl olmalı?
  • Kokusuz.
  • İyi kapatan.
  • Küf yapmayan.
  • Silinebilir. (tercihen)
  • Yüksek boyama alanına sahip.
  • İpek mat veya yarı mat. (en çok tercih edilen boyalardır.)

Mutfak Duvar Boyası Nasıl Olmalı?

Mutfak duvarlarını siliyorsanız, silinebilir yarı mat veya ipek mat boya satın alabilirsiniz. Ancak mutfak duvarınız aşırı terleme yapıyorsa, silikonsuz plastik boya en iyi seçim olacaktır.

Boya Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gereken Diğer Etkenler

ic cephe boyasi alirken nelere dikkat edilmeli2
  • Boya alırken, duvardaki eski rengi kapatmayı dert etmeden, zevkinize göre renk seçimi yapabilirsiniz. Çünkü, her renk kapatılabilir. Açık ve orta tonlar iki kat boya ile kapanabilir. Koyu tonları ise, 1 kat astar uyguladıktan sonra kapatabilirsiniz. İlgili yazı: astar boya nedir?
  • Bir markaya odaklanmayın. Türkiye’de, Dyo, Polisan, Filli Boya, Permolit, Jotun, Bi’Boya v.b. birçok boya üreticisi var. (Örnekleri çoğaltmamız mümkün.) Bu firmalar, oldukça kaliteli boyalar üretiyorlar ve yurt dışına da ihracat yapıyorlar. Dikkat etmeniz gereken nokta şudur: iyi bir boya mı istiyorsunuz, yoksa ekonomik mi? Birçok marka hem ekonomik, hem de üst kalitede boya üretiyor. Eğer daha önce bir markanın boyasından memnun kalmadıysanız, yeterince üst kaliteli boyasını satın almamış olabilirsiniz. İlgili yazı: boya markaları.
  • Mat boya mı istiyorsunuz, canlı bir boya mı? Mat boyalar ışığı yansıtmazlar ve duvardaki bozuklukları ve eğrilikleri göstermezler. Mat boyalar acemi boyacılar için en uygun boyalardır. Dekoratif boyalar olarak bilinirler. Fakat en çok tercih edilen boyalar yarı mat ve ipek mat boyalardır. Bu boyalar, canlı görünmesinin yanı sıra kaygan, pürüzsüzdür ve silinme özelliği vardır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir