Su Bazlı Boya Nedir, Nasıl Kullanılır?

su bazlı boya kullanımı
Su bazlı boya nasıl kullanılır?

Su bazlı boyaları birçok çeşidi vardır. Su bazlı plastik boyalar, su bazlı silinebilir iç cephe boyaları, su bazlı akrilik boyalar, su bazlı dış cephe boyaları v.b. Halk arasında, su bazlı boya denilince akla su bazlı silinebilir iç cephe boyaları gelir. Be nedenle, silinebilir su bazlı boya nasıl kullanılır? aşağıda anlattık. Yazımızın sonunda da su bazlı akrilik boya nasıl kullanılır? açıkladık. Ayrıca, su bazlı boyaların genel özelliklerini açıkladık.

Su Bazlı Boya Nedir?

su bazlı boya ne demek
Su bazlı boya nedir?

Su bazlı boya ne demek? Su ile inceltilen boyalara su bazlı boya denir. Fakat, bazı su bazlı boyalar da inceltilmeye gerek duymaz. Direkt olarak kullanılabilir. Su bazlı akrilik boyaların bir çoğunu buna örnek olarak verebiliriz.

Su Bazlı Boya Ne Demek?

Su bazı boyanın ne olduğunu daha iyi anlayabilmeniz için, aşağıda su bazlı boyanın özelliklerini listeledik.

Su Bazlı Boyaların Özellikleri

  • Su bazlı boyalar kokusuzdur veya çok az koku yayarlar.
  • Çok hızlı kururlar.
  • Sararmaya dirençli olurlar.
  • Diğer boya cinslerine göre sağlıklı boyalardır.
  • Hobi, inşaat, sanayi gibi birçok sektörde kullanılır.

Su Bazlı Boya Nasıl Kullanılır?

Su bazlı boya nasıl kullanılır? Su bazlı boyalar, en çok tercih edilen duvar boyası türüdür. (Eğer boyanız plastik boya ise, linke tıklayarak “Plastik boya nasıl yapılır, plastik boya nasıl hazırlanır?” yazımızı okuyabilirsiniz.) Özellikle, su bazlı ipek mat ve su bazlı yarı mat boyaların silinebilme özelliği olduğu için sıkça tercih edilir. Fakat, daha önce boya yapmadıysanız, su bazlı boyayı uygulamak sizin için zor olabilir. Bu nedenle, su bazlı boyaları uygularken dikkat etmeniz gereken noktaları aşağıda anlattık.

Su Bazlı Boya Nasıl Yapılır?

Su bazlı boya nasıl yapılır, su bazlı saten boya nasıl yapılır? Yukarıda bahsettiğimiz gibi, su bazlı boyaların bir çok çeşidi var. Fakat biz, su bazlı duvar boyaları hakkında bilgi vereceğiz. (Yazımızın sonunda da su bazlı akrilik boya nasıl kullanılır? açıkladık.) Öncelikle su bazlı boya kullanımı hakkında biraz ön bilgi verelim.

Su bazlı duvar boyası yaparken dikkat etmeniz en önemli nokta; rulo seçimi ve tarama yapmaktır. (Tarama: Ruloyu duvarda iyice gezdirerek fazla boyayı dağıtmak.) Ayrıca, su bazlı duvar boyanız ipek mat veya yarı mat ise, daha dikkatli olmalısınız. Esas uygulaması zor olan su bazlı boyalar, ipek mat ve yarı mat duvar boyalarıdır.

Su bazlı, yarı mat ve ipek mat duvar boyalarının en büyük zorluğu duvarda rulo izi bırakmasıdır. Bu nedenle, daha önce boya yapmadıysanız, boya bittikten sonra rulo izi kalması muhtemeldir.

Öncelikle su bazlı boya nasıl hazırlanır? anlatalım. Ardından, su bazlı boya ile duvar boyama aşamalarına geçelim.

Su Bazlı Boya Nasıl Hazırlanır?

Su bazlı boya hazırlanışı:

  • Su bazlı boyanızı üzerinde yazan oranda su ile inceltin. Bu oran genellikle %10-%20 arasıdır. (Üretici talimatlarını uygulayın.)
  • İyice karıştırın. Boyanın dibinden 10-15 dakika iyice karıştırın veya matkap ucuna takılan bir karıştırıcı kullanın.
  • Kenarlar için 4 numara kestirme fırça hazırlayın.
  • Eşya varsa, üzerini örtmek için hışır naylon ve yer için de naylon branda hazırlayın.
  • Ayrıca, 25 lik su bazlı saten ruloya ihtiyacınız olacak.

Su Bazlı Boya Nasıl İnceltilir?

Su bazlı boyalar adından da anlaşılacağı gibi su ile inceltilir. Hobi amaçlı su bazlı boyaların bir çoğu kullanıma hazırdır. Fakat, su bazlı duvar boyalarının bir miktar su ile inceltilmesi tavsiye edilir. Böylece, rulo daha rahat dönecektir.

Her su bazlı boyanın inceltme oranı ambalajı üzerindeki teknik bülteninde yazar. Bu oran yaklaşık olarak %10’dur. Orta kalite bir su bazlı boya %10 su ile inceltilir. İyi kalite bir su bazlı boya ise, %25 den fazla su ile inceltilebilir. Bunun en iyi yolu üretici firmanın tavsiyelerine uymaktır. Böylece, kapatma ve metraj sorunları gibi benzer sorunlar ortadan kalkacaktır.

Su Bazlı Boya Nasıl Uygulanır?

Su bazlı boya nasıl uygulanır?
Su bazlı boya nasıl uygulanır?
  • Su bazlı ipek ve yarı mat boyaların büyük bir kısmı duvarda canlı durur. (Plastik boyalar hariç.) Bu nedenle, su bazlı saten rulosu kullanılmalıdır. Bu rulo rulo-fırça izini en aza indirecektir.
  • Tavan boyanacaksa önce iki kat tavan boyanızı bitirin. (Tavan boyama hakkında detaylı bilgi almak için, linke tıklayarak, “Tavan boyama nasıl yapılır, tavan nasıl boyanır?” yazımızı okuyabilirsiniz.)
  • Yukarıdaki su bazlı boya hazırlık ve inceltme aşamalarını bitirdikten sonra, 25 lik saten rulonuzu boya kovasına daldırın. Ruloyu 3-4 kez bir boya ızgarası üzerinde gezdirerek, boyanın fazlasını kovanın içine bırakın.
  • Duvarın bir başından başlayın. (Genellikle soldan başlanır.) Tavandan zemine kadar duvarı rulonun kalınlığı kadar boyayın ve üzerinden birkaç kez geçin, ardından yan tarafa geçin yarım duvar boyayın. Tüm duvarı bu şekilde devam edin. Fazla boya olan kısımları kontrol edip boya kurumadan üzerinden geçin. (Tarama) Siz boya yaparken, duvar boyası bir yandan kurumaya başlar. Bu da eksik veya hatalı bir boyama yaptığınız izlenimi verebilir. Bu nedenle, başa dönüp tekrar tekrar boyama yapmayın. Kendinizden emin bir şekilde ilerleyin. Fakat, boyarken de kontrol edin.
  • İlk kat bittikten sonra en az 3-4 saat bekleyip. İkinci katı da aynı şekilde boyayın.

Su Bazlı Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?

su bazlı akrilik boya nasıl kullanılır
Su bazlı akrilik boya nasıl kullanılır?

Su bazlı akrilik boyalar, genellikle hobi çalışmalarında kullanılır. Hatta, son zamanlarda mobilya, dolap, mutfak dolabı gibi malzemelerinin boyanmasında amatör olarak sıkça kullanılıyor.

Su bazlı akrilik boyalar, genellikle kullanıma hazır olarak satılır. Yani boyamak istediğiniz şeyi boyanıza hiç bir şey ilave etmeden, direkt olarak boyayabilirsiniz. Ayrıca, su bazlı akrilik boyaları kadife rulo ve kadife fırça ile boyamanızı öneriyoruz.

Su Bazlı Akrilik Boya Kullanımı

  • Boyama yapacağınız yüzey parlak ise, zımpara yapın veya parlak yüzey astarı uygulayın.
  • Zımparadan sonra, çıkan tozu kuru bez ile silin.
  • Su bazlı akrilik boyayı kadife rulo ile 24 saat ara ile 2 kat uygulayın.
  • Boyanın çizilmeye ve yıpranmaya daha dayanıklı olması için, boyadan 1 gün sonra su bazlı, akrilik vernik, su bazlı sır vernik veya su bazlı taş vernik uygulayın.

Su bazlı akrilik boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Akrilik boya nedir, akrilik boya nasıl kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz. Su bazlı duvar boyası veya su bazlı akrilik boya kullanımı hakkında soru ve görüşlerinizi yorum kısmından aktarabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir