Yağlı Boya Mı, Su Bazlı Boya Mı?

Su ile inceltilen boyalara su bazlı boya, sentetik tiner ile inceltilen boyalara ise yağlı boya (sentetik boya) denir. (Su bazlı boyanın silinmeyen cinsine halk arasında plastik boya da denir.) Günümüzde en çok tercih edilen duvar boyaları su bazlı boyalardır. Peki, su bazlı boya mı iyi, yağlı boya mı? Eskilerin en iyi boyası yağlı boyayı su bazlı boyalar ile karşılaştırdık. İşte size boya seçiminde faydalı olacağını düşündüğümüz önemli ayrıntılar.

su bazlı boya mı sentetik boya mı
Yağlı boya mı, su bazlı boya mı?

Yağlı Boya mı, Su Bazlı Boya mı?

Yağlı boya ve su bazlı boyaların faydaları ve zararlarını aşağıda detaylıca anlattık. Böylece amacınıza uyan boyayı kolayca seçebilirsiniz.

Yağlı Boyanın Faydaları

  • Yağlı boyaların kapatma gücü çok yüksektir. Alttaki rengin koyu ya da açık olması çok önemli değildir, 2 katta birçok rengi kapatabilir.
  • Sentetik boyalar (yağlı boyalar) mükemmel silinebilir. Kesinlikle silinirken beze çıkmaz. Temizlik maddeleri kullanılabilir.
  • Kapatma gücü yüksek olduğundan su bazlı boyaya göre extra boyama alanı sağlar.

Yağlı Boyanın Zararları

Yağlı boya zararlı mı, yağlı boya kokusu zararlı mı? Evet yağlı boyaların kullanımı, silinmesi rahat olsa da; uzun süre solunması insan sağlığı için zararlıdır.

  • Yağlı boyalar duvarın nefes almasını engeller. Yani duvarın hava geçirgenliğin kısıtladığından duvarda neme ve küfe neden olabilir.
  • Tinerle inceltildiğinden günlerce tiner kokusu çıkmaz, ortamı iyi havalandırmak gerekir.
  • Su bazlı boyaya geçişlerde zımpara ve astar uygulaması gerektirir.
  • Uygulaması su bazlı boyaya göre güçtür. Düzgün boyama, tecrübe gerektirir. İyi uygulanmamış sentetik boya, rulo ve fırça izleri bırakabilir.

Su Bazlı Boyanın Faydaları

Günümüzde artık çok iyi silinebilir su bazlı boyalar üretilebiliyor. Bu nedenle, hem kokusuz hem de iyi silinebilir boya arıyorsanız üst kalite su bazlı boyaları tercih edebilirsiniz. Ayrıca, antibakteriyel olanları da mevcut.

  • Su bazlı boyaların hava geçirgenlik özelliği yüksektir. Özellikle plastik duvar boyaları (silikonsuz boyalar) duvarda hava geçişini engellemez. Neme ve küfe neden olmaz. (Isı yalıtım eksikliği olan duvarlar hariç.)
  • Su bazlı boyanın uygulaması yağlı boyaya göre daha kolaydır. Doğru rulo seçimi ile kolay-kolay duvarda iz bırakmaz. Özellikle, su bazlı mat boyaları amatörler de uygulayabilir.
  • Su bazlı boyadan yağlı boyaya geçişte astara gerek duyulmaz.
  • Küf önleyici ve antibakteriyel olan türleri vardır. “Detaylı bilgi için antibakteriyel boyalar yazısını okuyabilirsiniz.”
  • Birkaç saatte kurur, koku bırakmaz.

Su Bazlı Boyanın Zararları

  • Kapatma gücü yağlı boyaya göre daha zayıftır. Koyu renkli duvar renginden açık renge geçerken duvara örtücü astar yapılması gerekir ya da boyanın kendisi birkaç kez fazla atılır.
  • Boyama alanı yağlı boyaya göre düşüktür.

Gördüğünüz gibi su bazlı boyaların zararları sentetik boyalardan daha az. Bu nedenle, artık sentetik boyalar yerine su bazlı boyalar tercih ediliyor.

Benzer Yazılar

20 Yorum

  1. Merhaba biz evimize rutubetten ötürü boya yapmak istiyoruz da sadece dış cephede ve tavanda var rutubet nasıl bir boya ile boyarsak kurtuluruz rutubetten silinebilir bir boya olsun zorlekeler kalmasın istiyoruz

    • Merhaba Gökhan Bey,
      Dış cephe için, silikonsuz, akrilik boyaları tercih edin. İç cephede duvar silmiyorsanız, plastik boya kullanabilirsiniz. Plastik boyalar, iyi nefes alır.
      Bu nedenle, küf oluşma olasılığı düşüktür. Tavanlar için de küf önleyici, anti bakteriyel tavan boyalarını kullanabilirsiniz.

  2. Merhaba, yeni aldığımız dairenin duvarları çok eski. Yüzeyler tırtıklı ve iç kısmın bazı duvarlarında mantolama yapılmış fakat yüzeyi düzgün bir şekilde sıva yapılmamış. Şimdi boya yaptıracam ama hangi boya yüzeydeki pürüzleri, sıva izlerini ve lekeleri kapatır bilmiyorum ayrıca yüzeyin temizlenebilir olması için hangi boya lazım bana yardımcı olursanız çok sevinirim. Şimdiden teşekkür ederim.

    • Merhaba Elif Hanım,
      Sıvalı, pürüzlü yüzeyle için en uygun boya, plastik boyalardır. Mat olduğu için, duvardaki bozuklukları göstermez. Fakat, silinme özelliği yoktur. Pürüzlü yüzeylerde zaten temizlik çok zordur.

      Yine de silinme sizin için çok önemli ise, tam mat su bazlı silinebilir boyaları tercih etmeye çalışın. Silinme özelliği ipek mat ve yarı mat boyalar kadar olmada da; yine de temizlik yapılabilir. Fakat, yukarıda bahsettiğimiz gibi, pürüzlü yüzeylerde temizlik zordur. Yeni sıva yapıldıysa boyadan önce astar yaptırmayı ihmal etmeyin.

  3. Merhabalar, mutfak fayansları yağlı boya ile boyanır mı? Yağlı boyanın sarardığını okudum, sürekli güneş alan bir alan mutfak, krem rengi boyadan yine sararır mı?

    • Merhaba İkra Hanım,
      Yer fayanslarınızı yağlı boya ile boyamanızı tavsiye etmiyoruz. Üzerine basmaya uygun değildir çatlar, dayanıksız olur.
      Fakat, beyaz dışında bir renk kullanmayı düşünüyorsanız, bir gün önceden sentetik astar uygulamak kaydı ile duvar fayanslarınızı yağlı boya ile boyayabilirsiniz.

  4. Merhabalar evimiz müstakil içten veya dıştan bir yalıtım yok. Bu yaz parke yaptırdık duvarlarımız yağlı boya UFO kullanıyoruz evin içerisinde acayip bir terleme oluyor belli duvarlarda ve camlarda bu sorunu su bazlı boya kullanarak ortadan kaldırabilirmiyiz?

    • Seher Hanım,
      Maalesef duvarınızdaki yağlı boyayı kazımadan terlemeyi önleyemezsiniz. Kazıdıktan sonra, plastik boya uygulamalısınız.

  5. Merhaba,benim duvarlarım yağlı boya,üzerine uygulayabileceğimiz sararma yapmayan özellikte bir yağlı boya markası var mıdır?özellikle sararma yapmayan bir marka arayışındayım.teşekkürler

    • Merhaba Filiz Hanım,
      Tüm yağlı boyalar, kimyası gereği zamanla sararır. Beyaz renk kullanmak yerine, açık bej veya krem veya gri tonlarında düşünebilirsiniz.
      Yine de bazı yağlı boyalara örnek vermek gerekirse; Marshall Pastel Yarı Mat, Dyo Dyoten Classic, Polisan Matrix Yarı Mat. v.b.

  6. Selamlar, 20 gün evvel eski ahşap kapılarıma yağlı boya yaptırdım. Daha evvelden yaģlı boya yapıldığı için mecburen boyattım. Koku hafifler gibi olsada hala gitmiyor. Kokunun olması teknik olarak kurumadıgının ve hala partiküllerinin havaya karıstığının mi göstergesi midir? Hala solumak zararlı mıdır? Ilk hafta evin butün camları acık şekilde havalandı. Simdi kapilara ıslak havlular asıyorum. 15 aylik bi delikanlı var ona zarar veriyormudur? Bilginize ihtiyacim var. Tesekkurler

    • Murat Bey,
      Evet, maalesef bazen yağlı boyanın kokusu haftalarca gitmiyor. Özellikle kış aylarında tam kuruma süresi uzar. Hatta koku gitse dahi, sürekli yağlı boya az da olsa solvent yaymaya devam eder. Bu nedenle, yağlı boya her zaman zararlıdır.

  7. Merhaba, öncelikle danışmanlık hizmetiniz için teşekkürler. Evimizde 10 yıldan daha yaşlı panel kapılar mevcut. Banyo kapımızın kasası evde olmadığımız bir zamanda su yüzünden şişme yaptı. Şişen yerleri daire zımpara ile düzeltip çift karışımlı macun ile onardıktan sonra el zımparası ile düzelttim. Şimdi panel kapıların tümünü boyamak istiyorum.Ancak bazı kişiler kapıları su bazlı boya ile bazıları da eski tip solvent bazlı boya ile boyamamı söylüyor. Orjinallerinin beyaz selülozik mat olduğunu düşünüyorum. Sormak istediğim eski boyanın üzerine parmak rulo ile su bazlı boya atabilir miyim? Bu işlem için astar gerekli midir? Boyanın etkili olması için keçe gibi bir zımpara yapmalı mıyım. Yoksa tinerle inceltilen sentetik boya en iyisi midir?

    • Merhaba Cem Bey,
      Su bazlı panel kapı boyası selülozik boyaların üzerine tutar. Ayrıca sentetik panel kapı boyaları da mevcut. Bir süre koku yapsa da daha kuvvetli tutar ve daha kapatıcıdır. Eski boyası mat ve selülozik boya ise her iki boyada da zımparaya gerek yok. Yanlız, tamir yaptığınız kısımda zımpara yapmanız iyi olur.

  8. Merhaba, daha önce evimi filli alpina silen boya ile boyatmış. Ama silerken lekeleri çıkarmadı. Evimi tekrar boyatacağım. Ancak bilgi rica ediyorum. Plastik boyamı alayım? Sentetik ?su bazlı? İpek mat? Vs. Bunlar ne demek bir bilgim yok . Siz bana yazarsanız sevinirim. Yani plastik mi başka birşeymi? Su bazlı mi sentetik mi ? Nedir yani tam anlayamıyorum. Silinebilir olacak. Hangi ve hangi tür olması gerekiyor? Tesekkurler

    • Uğur Bey,
      Alpina Silan su bazlı iyi silinebilir boyalardan biridir. Zor lekeler çıkmamış olabilir. Su bazlı boyalarda bu normaldir. Benzer özellikte başka iyi silinebilir boya tavsiyesi isterseniz: Permolit Permomax, Dyo Dyojen, Polisan Elegans, Marshall Sil-Pak v.b. Çok fazla temizlik yapıyor ve ağır lekelerin de çıkmasını istiyorsanız; sentetik yarı-mat silinebilir boya kullanmalısınız. Fakat geç kurur ve koku yapar.

  9. Merhaba tahta üzerine yağlı boya yapılırmı.birde su bazlı duvar boyası ile yağlı boya karıştırılıp duvar boyanırmı şimdiden çok teşekkür ederim

    • Sevim Hanım,
      Yağlı boya ile tabi ki tahta boyanabilir. Su bazlı boyalar ile yağlı boya karıştırılmaz. Köpüklenme, kabarma, akma v.b. durumlara neden olur. kimyaları farklıdır.

  10. kolay gelsin diliyorum yardimci olursanuz sevinirim
    1)Amerikan panel kapı iç mekanda kullanilacak boya tavsiye edeceginiz varmidir en iyisi boyanin adi ne diye geciyor ve markası ?
    2) apartman dış kapısı demir korkuluklu demir kapıya yağli boya haricinde önereceginiz varmi bu kapı daha önce sanirim mat yağli boya ile boyanmis. tiner kokusu baş agrisi yapiyor. bir çikis yolu ariyorum su bazli yagli boya yokmu piyasada

    • Hilal Hanım,
      1) Panel kapı boyalarında bir çok marka mevcut ve genellikle su bazlı boya tercih ediliyor. Bazı su bazlı panel kapı boyalarına örnek vermek gerekirse: Dyo Massiveline, Permolit Permolife, Polisan X1, Hemel, Marshall v.b.
      2) Su bazlı, kokusuz, genel maksatlı boyaları kullanabilirsiniz. Polisan X1 parlak, Permolit Permolife, Dyo Hidrolux, Kale Supar v.b. Yağlı boya üzerine bu boyalar tutar. Fakat hafifçe zımpara yapılması daha iyi olur. Ayrıca, çok soğuk havada uygulama yapmayın.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir