Matkap Çeşitleri Nelerdir?

matkap türleri
Matkap çeşitleri nelerdir?

Bu yazımızda sizin için, matkap çeşitleri ile ilgili detaylı bir yazı hazırladık. Ayrıca, matkapları daha iyi tanımanız için, kullanım yoğunluğu ve özelliklerine göre ayırdık. Matkaplar hakkında çok detaylı bilgiler verdik. Matkap çeşitleri nelerdir, kaç çeşit matkap var? Darbeli, darbesiz, şarjlı matkap nedir, matkap alırken nelere dikkat edilmeli? gibi aklınıza takılan sorulara cevap olacağını umuyoruz.

Matkap Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Matkap alırken nelere dikkat edilmeli, hangi matkabı almalıyım?: Bir matkap almaya karar verdiğinizde ihtiyacınızı tam olarak belirlemeniz gerekiyor. Zaten, matkap satıcısının size soracağı ilk soru da şu olacak?: Matkabı profesyonel kullanım için mi; amatör kullanım için mi alacaksınız?

Matkabı evde basit işler için yani, arada bir (senede birkaç kez) meydana gelecek tadilat veya tamiratlar için mi kullanacaksınız? Yoksa, hobi işlerinizde kullanacak bir matkap mı arıyorsunuz? Ya da profesyonel bir kullanıcı olarak neredeyse her gün matkap mı kullanacaksınız?

Kullanım sıklığına göre matkap seçimi yapmanız gerekiyor. Matkabın ömrü açısından, kullanım amacınıza uyması açısından ve maliyet açısından doğru matkabı seçmeniz önemlidir.

Matkap Seçimi

matkap alırken nelere dikkat edilmeli
Matkap seçimi

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi amacınıza ve kullanım yoğunluğuna göre bir matkap satın almanız gerekiyor. Matkap satın alırken doğru karşılaştırma yapın. Satıcıya öncelikle kaç watt olduğunu ve prefosyenel mi amatör kullanıcı için mi olduğunu sorun.

Ayrıca, servis ağını da sormayı unutmayın. matkaplar kolay kolay bozulan aletler değildir. Yine de bulunduğunuz çevrede servisi olması sizin için faydalı olacaktır. Her kullanımdan sonra, matkabın çevresindeki tozları kuru bir fırça ile alırsanız ömrünü uzatmış olursunuz. Ayrıca matkabı nemli ortamlarda muhafaza etmeyin. Mümkünse bir çantanın içinde kuru ve havadar bir ortamda kalsın.

Artık matkap çeşitlerine geçebiliriz. Bu sayede, kendinize hangi matkabın uygun olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Matkap Çeşitleri Nelerdir?

İlk aklınıza gelen darbeli veya darbesiz matkap olabilir. Fakat, matkap çeşitleri sandığınızdan çok daha fazladır. Örneğin: Darbeli, darbesiz, dişli darbeli, pnömatik darbeli, şanjumanlı, amatör, yarı profesyonel, tam profesyonel, şarjlı v.b. Ne kadar çok çeşit var değil mi?

Şimdi, kafanızı fazla karıştırmadan “matkap çeşitleri nelerdir?” gözden geçirelim.

kaç çeşit matkap var
Matkap çeşitleri nelerdir?

Matkap çeşitlerini kullanım yoğunluğuna göre üçe ayırabiliriz. Ayrıca, özelliklerine göre de 4’e ayırabiliriz.

Özelliklerine Göre Matkap Çeşitleri

  • Pnömatik matkaplar: Pnömatik matkapların özeliği, pistonun basınçlı hava yardımı ile darbe yapmasıdır. Pnömatik matkapların gücü iki şekilde anlaşılır. 1) Motor gücü. 2) joule. Bu matkaplarda ekstra olarak kırma özelliği vardır. Beton çıkıntılarının alınması banyo fayanslarının sökülmesi gibi işlemlerde kullanılabilir.
  • Dişli darbeli matkaplar: Dişli darbeli matkaplar, klasik matkap, normal matkap olarak adlandırılıyor. Motor gücü, watt ile delme gücü ise devir ile değerlendiriliyor.
  • Darbesiz matkaplar: Darbesiz matkaplar, vidalama ve delme için kullanılıyor. Ahşap, metal delmek ve vidalama işleri için kullanılır. Darbesiz matkaplar duvarda kullanılmaz.
  • Şarjlı matkaplar: Şarjlı matkapları halk arasında vidalama olarak bilinse de, delme, darbe, kırma gibi özellikleri olanlar da var.

Kullanım Yoğunluğuna Göre Matkap Çeşitleri

  • Amatör kullanım için matkaplar.
  • Yarı profesyonel matkaplar.
  • Tam profesyonel matkaplar.

Amatör Matkap Çeşitleri Nelerdir?

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, amatör matkaplar, evinizde senede belki 5 10 kez kullanacağınız matkaplardır. Tabi bu amatör matkapların kötü veya dayanıksız olduğu anlamına gelmez. Bir amatör matkabı ömür boyu bile kullanabilirsiniz.

Amatör matkaplar, ev tipi matkaplar olarak da bilinir. Amatör matkaplar ortalama 500 watt ve üstü matkaplardır. Hız ayarı tetikten parmak ile ayarlanır.

Evinizde avize montajı, havlupan montajı, korniş montajı gibi işlerde kullanabilirsiniz. (Matkap kullanımı hakkında bilgi almak için, linke tıklayarak, “Matkap nasıl kullanılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.) Bazı amatör matkaplara örnek vermek gerekirse:

  • Black&Decker (amatör ve hobi)
  • Bosh yeşil serisi (amatör ve hobi)
  • Atlas (amatör ve hobi)
  • Piranha (amatör ve hobi)
  • KL (eko serisi) (amatör ve hobi)

Yarı Profesyonel Matkap Çeşitleri Nelerdir?

Yarı profesyonel matkaplar daha çok hobi işlerinde kullanılır. Hobi olarak bazı işlerle uğraşıyorsanız bununla beraber evdeki tamirat ve tadilat işlerinde de kullanabileceğiniz yarı profesyonel matkaplar size göredir.

Yarı profesyonel matkaplara ek bir tezgâh aparatı takarak, delmenin dışında, farklı amaçlar için de kullanabilirsiniz. Matkabın devir ayarı ve tetik kilidi olması kaydı ile; bıçak bileğleme, ahşap parlatma, metal parlatma, ahşap oyma gibi işlerde yarı profesyonel matkaplar kullanılabilir. Aynı zamanda devir ayarı ile ufak çaplı vidalama işlerinde kullanabilirsiniz.

Yarı profesyonel matkaplar genellikle 610-710 watt aralığında olur. Yarı profesyonel matkaplara örnek vermek gerekirse;

  • Stanley
  • Einhell
  • Ryobi

Profesyonel Matkap Çeşitleri Nelerdir?

Tam profesyonel matkaplar, 800 watt üzeri matkaplardır ve şanzumanlı olması gerekir.

Şanjumanın amacı; tork gücünü yüksek tutacağı için, metal delerken matkabı sıkıştırmadan, zorlamadan delim yapmasını sağlamaktır. Aynı zamanda, beton delerken zorlanmadan delim yapmak içindir.

Ayrıca, tam profesyonel bir matkapta mekanik ve görünüm olarak şu özelliklere sahip olmasını bekleyebiliriz:

  • Motorun bulunduğu gövdenin metal olması,
  • Çelik mandren kullanması ve mandrenin kilitleme özelliğinin olması,
  • Devrinin 2800/dk olması.

Bazı Tam Profesyonel Matkap Çeşitleri

  • Dewalt
  • Makita
  • Bosh (mavi serisi)
  • AEG
  • KL (Pro)
  • Milwaukee
  • Hilti

Kullanım yoğunluğu ve özelliklerine göre matkapları değerlendirdik. Matkap çeşitleri hakkında aklınızdaki sorulara cevap bulduğunuzu umuyoruz.

Benzer Yazılar

3 Yorum

  1. Çok güzel açıklayıcı bilgiler vererek, uzun bir yazı yazmışsınız. Sitemde de sizin makale yazma tekniklerinizden faydalanmaya çalışacağım. Tabii kopya çekme yapmayacağım

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir