Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

suyun tasarrufu
Su tasarrufu

Dünyada da dolduğu gibi ülkemizde de yağışların az olmasından dolayı dönem dönem su sıkıntısı çekiyoruz. Bildiğiniz gibi, şehirlerin su ihtiyacının karşılanabilmesi için, yağışların düzenli ve zamanında olması gerekiyor. Suyun azalmasını beklemeden, bazı alışkanlıklarımızı değiştirerek evde su tasarrufu yapmak mümkün. Bu yazımında suyun tasarrufu için çok etkin yöntemleri hatırlatıp, evde su tasarrufu nasıl yapılır? açıkladık.

Su Tasarrufu

evde su tasarrufu nasıl yapılır

Su tasarrufu denince hepimizin aklına hemen gereksiz damlayan ve muslukları kapatmak gelir. Evet, bu doğru ve etkili bir yöntemdir. Fakat, çok daha fazla suyun tasarruf edilebilmesi için, bazı alışkanlıklarımızı gözden geçirmemiz gerekebilir. Ayrıca, çocuklara su tasarrufunun önemini küçük yaşlarda aşılamak çok önemlidir.

Su Tasarrufu Nedir?

Su tasarufu ne demek? Su taraffuru, suyu en verimli şekilde kullanmaktır. Su tasarrufu özellikle temiz sudan mümkün olduğunca istifade ederek, boşa harcanmaması için gerekli tedbirleri almaktır.

Şimdi, fazla uzatmadan, suyun tasarrufu için evinizde veya iş yerinizde uygulayabileceğiniz farklı yöntemlere geçelim. Bazılarını da hatırlatmış olalım.

Suyu Nasıl Tasarruflu Kullanırız?

Büyük oranda evde su tasarrufu yapmanız mümkündür. Duşta, musluklarda, klozetlerde su tasarrufu için birçok yöntem vardır. Su tasarrufu yapmak için bir kısmı için dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda listeledik. Sayfanın daha altında ise bunları detaylı bir şekilde açıkladık.

Su Tasarrufu İçin Neler Yapılabilir?

  • Duş süresini kısaltın.
  • Musluk ucu perlatörlerini kullanın.
  • Damlayan musluk, batarya ve klozeti tamir edin.
  • Klozetin rezervuarındaki su miktarını azaltın.
  • Çift kademeli rezervuar kullanın.

Evde Su Tasarrufu Nasıl Yapılır?

Aşağıda evde su tasarrufu yapabilmeniz için en etkili yöntemleri detaylı bir şekilde açıkladık.

1)Duş Süresini Kısaltarak Sudan Tasarruf Edin!

banyoda suyu tasarruf etmek

Günlük, rutin işlerimizde basit değişiklikler yaparak sudan çok büyük oranlarda tasarruf sağlayabiliriz. Duş alırken aklınıza gelen su tasarrufu bile duştan birkaç dakika erken çıkmanız sağlar.

Duştan iki dakika erken çıkmanız demek en az 5 litre su tasarrufu demektir. 5 kişilik bir ailede haftalık su tasarrufu en az 100 litre olur. Yıllık yapılan suyun tasarrufu ise 5200 litreye çıkıyor. Yani beş tondan çok daha fazla. Üstelik, suyun duştaki tasarrufunu en düşük limitten yani 5 litreden hesapladık.

Duş esnasına, köpüklenme süresinde suyu kapatmak veya kısmak, hatta; suyun ısınması sırasında akan soğuk suyu bir kovaya aktarmak bile çok büyük su tasarrufu demektir. Bu suyu daha sonra tuvalette, banyo, klozet v.b. temizliğinde kullanabilirsiniz.

2) Perlatör Kullanarak Suyun Tasarrufunu Sağlayın!

perlatör ile suyun tasarrufu
Perlatörler

Teknik terimlere yabancı olanlara perlatörün ne demek olduğunu ve işe yaradığını anlatarak başlayalım. Perlatör, kısaca bir çeşit musluk ucu aparatıdır.

Perlatör, suyun daha kuvvetli aynı zamanda tasarruflu akmasını sağlar. Bir musluk ucu parlatörü ile çok yüksek değerlerde su tasarruf yapabilirsiniz. Evde en çok kullanılan su musluktan çıkan sulardır. Perlatör, birçok musluk ve bataryanın ucunda hazır takılıdır. Fakat çok daha kaliteli olanları satılıyor. Su tasarrufunda küçük ama çok etkili bir aparat olan “Perlatör” hakkında biraz daha bilgi vermek istiyoruz.

Perlatör

  • %30 dan fazla su tasarrufu sağlar.
    Suya hava karıştırarak bol oksijenli su verir. Bol oksijen, sudaki klorun uçmasını hızlandırarak klorfenolun yarattığı kokuyu uzaklaştırır.
  • Hava karışımlı pamuk akışlı su, daha geniş bir alana yayılarak yıkadıklarımız üzerinde deterjan ve sabun artığı bırakmaz.
  • Alerjik rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olur.
  • Suya bol oksijen verdiği için suyun tadı güzel olur.
  • Debi ve akış hızını düzenlediği için etrafa su saçılmasına engel olur. Suyun hacmini arttırıp basıncını düşürür. Normal musluklara göre daha etkili ve hijyeniktir.
  • Suyu yabancı cisimlerden filtre eder.
  • Fıskiyeli akışıyla sebze ve meyvelerinizi daha temiz ve hijyenik yıkanmasında etkilidir. Su basınçlı ve ince aktığından sebzeler üzerindeki ince kumları ve böcekleri temizler.
  • Suyun ani basınçla akması sırasında perlatörün içindeki süzgeçler sayesinde suyun sertliği önlenir ve hastalıklara neden olabilecek bakterilerin etkisiz hale getirilmesine yardımcı olur. Perlatörler hakkında daha fazla bilgi almak için, “Perlatör nedir, perlatör ne işe yarar?” yazımızı okuyabilirsiniz.

3)Damlayan Musluk, Batarya ve Klozeti Tamir Edin!

Başta söylediğimiz gibi, su tasarrufunda ilk akla gelen musluk sularının verimli kullanılmasıdır. Siz uyurken, çalışırken, gezerken damlayan arızalı bir musluk akmaya devam eder. Bu da hem suyun boşa gitmesine neden olur, hem de siz yokken su basmasına neden olabilir.

Damlayan Musluk Ve Bataryaların Tamiri

Evde damlayan musluklar, güvenliği de tehdit ettiği için bir an önce tamir ettirilmeli veya contaları değiştirilmelidir. Küçük bir anahtar ile conta değiştirmeyi siz de yapabilirsiniz. Musluk montajı hakkında daha fazla bilgi almak için, “Musluk nasıl takılır, musluk nasıl değiştirilir?” yazımızı okuyabilirsiniz. Ayrıca, “En iyi musluk markaları” yazımız da ilginizi çekebilir.

Contaların Yenilenmesi

yeni conta ile tasarruf

İkinci olarak, klozet contalarından bahsedelim: Hiç klozetinizi dinlediniz mi? Su dolduktan sonra hala su sesi geliyor mu? Normal şartlarda klozet rezervuarının dolması 1 dakikayı geçmez. Bu süre içinde su dolum sesi duyabilirsiniz. Bazı klozetler sessiz olsa da yine de su dolum sesi çıkar.

Rezervuar dolduktan birkaç dakika sonra klozete yaklaşarak içerisinden bir su sesi veya fıslama olup olmadığını kontrol edin. Eğer ses geliyorsa, rezervuar bir yerden su kaçırıyordur. Büyük ihtimalle dip contadan kanalizasyona su yavaşça boşalıyor. Bir tesisatçı çağırarak contayı yeniletin.

3)Rezervuardaki Su Miktarın Azaltın!

Klozet evlerde hiç farkedilmeyen bir su canavarıdır. Gereksiz ve fazla çekilen sifonlar, tamir edilmeyen parçalar, sızdıran contalar ve tamamen dolu bir su deposu gereksiz su sarfiyatına neden olur. Özellikle rezervuardaki su miktarını azaltarak çok büyük oranda su tasarrufu yapabilirsiniz.

Şamandıra Ayarı

sudan tasarruf

Klozetten boşa akan suların bir nedeni de rezervuar şamandırasıdır. Şamandıra ters duran bir bardağa benzer ve dolum suyunun hazneye dolmasıyla yükselerek suyu keser rezervuarın taşmasını önler.

Montaj esnasında Bu şamandıra oldukça yukarı monte edilir. Bu da rezervuarın tamamen dolması demektir. Her sifonu çektiğinizde bir 10 litreden fazla su çıkar. Klozetin kendini temizleyebilmesi için 5 litre su yeterlidir.

Rezervuar şamandırası ayarlıdır. Küçük bir ayarlama ile aşağı çekilebilir. Rezervuarın kapağını açıp, şamandırayı bir miktar aşağı indirerek denemeler yapın, sizin için uygun seviyeyi test ederek bulun.

4)Çift Kademeli Rezervuar Kullanın!

rezervuar ic takim ile tasarruf

Biraz da sifondan bahsedelim: Küçük ve büyük tuvalet ihtiyacı için, çift kedemeli klozet iç takımlarını taktırabilirsiniz. Bu klozet iç takımları, giden su miktarını ayarlama imkanı verir. Bir yılda tonlarca su tasarrufu sağlayabilir. Hatta su faturanızda belirgin bir düşme bile görürsünüz. Çift kademeli rezervuar iç takımları çok pahalı değildir. Kısa sürede su faturanızdaki değişim ile maliyetini karşıyacaktır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir