Perlatör Nedir, Perlatör Ne İşe Yarar?

perlatör ne demek
Perlatör nedir?

Evinizde sessizce işini yapan perlator, birçok kişinin farkında olmadığı, küçük, faydalı bir araçtır. Perlatör nedir, perlatör ne işe yarar? açıkladık. Ayrıca, perlatörün takılması ve sökülmesini anlattık.

Perlatör

Perlatör, evinizdeki tüm musluk ve bataryaların ucunda bulunur. Musluk veya bataryanız nerede olursa olsun, hangi marka olursa olsun, uç kısmında mutlaka bir perlatör bulunur.

Perlatörlerin farklı türleri ve kaliteleri vardır. Kaliteli bir musluğun ucunda iyi kalitede bir perlatör bulunur. Basit bir mutlukta ise, perlatör yok denecek kadar basit yapılmış olabilir.

Perlatör Nedir?

perlator ne demek
Perletör

Yukarıda bahsettiğimiz gibi perlatör, evdeki tüm musluk ve batarlayarın ucunda bulunur. Fakat, kalitesi farklılık gösterebilir. Perlatörü ayrı olarak satın alabilir, evinizdeki musluk veya bataryaların ucuna kendiniz de takabilirsiniz.

Peki perlatör nedir? Perlatörün bir çok amacı vardır. Öncelikle perlatör nedir? genel olarak anlatalım. Ardından, perlatör ne işe yarar? maddeler halinde sıralayalım.

Perlatör, muslukların, banyo bataryalarının ve banyo armatürlerinin ucuna takılan, çok faydalı ve gerekli bir aparattır. Perlatör, genel olarak tanımlamak gerekirse: Suyu filtreleyen ve su akışını düzenleyen bir musluk ucu aparatıdır. Musluk ucu aparatı veya musluk kartuşu olarak da bilinir. Şimdi, perlatörün ne olduğunu daha iyi anlamanız için perlatör ne işe yarar? sıralayalım.

Perlatör Ne İşe Yarar?

perlatörün faydaları
Perlatör ne işe yarar?
  • Perlatör cinsine göre %60 a kadar su tasarrufu sağlar. Özel üretilmiş perlatörler ile çok büyük oranlarda su tasarrufu sağlayabilirsiniz. Üstelik suyun akışında yavaşlama veya tazyik düşüşü olmaz. Amacınız su tasarrufu ise, su tasarrufu için özel üretilmiş perlatörü en çok kullandığınız bataryaların ucuna takın. (Su tasarrufu hakkında daha fazla bilgi almak için, linki tıklayarak, “En etkili su tasarruf yöntemleri” yazımızı okuyabilirsiniz.)
  • Yumuşak ve düzgün su akışı sağlar. Bazı opsiyonel perlatörler, suyun akışın ayarlamanızı sağlar. Örneğin, dağınık, tek noktaya, sprey gibi birçok gibi atım yapabilen perlatörler, kullanım amacınıza göre suyun akışını ayarlamanızı sağlar.
  • Su arıtma. Neredeyse tüm perlatör çeşitleri bir nevi su arıtma cihazıdır. Perlatörün içindeki filtreler, suyun içindeki küçüklü, büyüklü tortu ve taşları tutar ve dışarı çıkmasını engeller. Özellikle tamir görmüş bir tesisatta boruların içine küçük taşlar kaçabilir. Perlatörler, aynı zamanda bir çeşit filtredir. Kireçlenmeyi engeller. Eğer, su arıtmayı ciddi anlamda düşünüyorsanız, içerisinde çeşitli su arıtma elementleri bulunan özel perlatörleri de satın alabilirsiniz. Böylece, gerçek bir arıtma yapabilirsiniz.
  • Perlatörler, suya hava karıştırarak sudaki oksijeni arttırır. Bunu suyun akışından da anlayabilirsiniz. Perlatörlü akışta, su sanki köpüklenmiş gibi çıkar. Sudaki oksijenin fazla olması her zaman faydalıdır. Klor kokusunu azaltır, içimi ve kullanımı daha sağlıklı olur.
  • Basınç dengeleme. Suyun bazen fazla aktığını bazen de düşük basınçta aktığını görürsünüz. Perlatörler sudaki basınç dalgalanmasını en aza indirir. Eğer, şebeke suyunun basıncı çok düşük değilse, perlatör ile ayarlanabilir. Ayrıca, perlatörler düşük kapasiteli kombilerin de yükünü azaltır. Bataryalarda aynı anda birden fazla sıcak su kullanımında suyun basıncının düşmesini önler.
  • Suyun sıçramasını engeller. Suyun yanlışlıkla fazla açılması veya kesinti sonrası yüksek basınçla gelmesi sonucu sıçramalar perlatör ile engellenir.

Perlatör Nasıl Takılır?

Birçok perlatörü elinizle takabilirsiniz. Perlatörü parmaklarınızla saat yönünde sıkmanız yeterlidir. Pense veya anahtar kullanmayın. Aşırı kuvvet, perlatörün veya musluğun zarar görmesine neden olabilir. Fakat, bazı perlatörler, perlatör anahtarı ile takılır.

Perlatör Nasıl Sökülür?

Perlatörü elinizle taktığınız gibi, önce elinizle sökmeye çalışın. Saat yönünün ters istikametine doğru, parmaklarınız ile çevirin. Varsa, perlatör anahtarı kullanın.

Çok sıkışmış perlatörler için pense veya anahtar kullanmanız gerekirse, musluğun çizilmemesi için, anahtarı yerleştirmeden önce, altına ince bir bez parçası yerleştirin.

Gizli Perlatör Nasıl Sökülür?

Gizli perlatör, perlatör anahtarı ile sökülür. Genellikle iki yönlü olan perlatör anahtarından bir yönü musluğunuzun içindeki perlatörü çıkarackatır.

Suyun en verimli şekilde kullanılmasını sağlayan perlatörün, faydalarını ve kullanımını anlattık. Soru ve görüşlerinizi yorum kısmından yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir