Dış Duvar Çatlak Tamiri

Dış cephe çatlakları genellikle 3 şekilde meydana gelir. Dış cephede kılcal çatlaklar oluşması, dış cephedeki derin duvar yarıkları, dış cephe sıva çatlağı ve dökülmesi. Tüm bu dış cephe hasarlarının tamirini aşağıda anlattık.

Dış Cephe Çatlak Tamiri

Dış duvar çatlak tamiri.
Dış duvar çatlak tamiri.

Dış duvar çatlak tamiri: Dış cephedeki çatlakları tamir etmeye başlamadan önce çatlakları yakından incelemelisiniz. Dış cephedeki çatlaklar, kılcal boya çatlağı mı, derin çatlaklar mı, kalıp şeklinde sıvası mı dökülüyor?

Dış cephede oluşan yarık ve çatlakları gözlemlemek çok önem taşıyor. Bu çatlaklar artarak devam ediyor mu, genişliyor mu, uzuyor mu binanın hangi cephesinde daha çok oluşuyor? kontrol etmelisiniz.

Dış cephe çatlakları nasıl tamir edilir? Dış cephe duvar çatlak tamirinde çatlağın yapısına göre bir onarım yolu izlemelisiniz. Şimdi, dış cephe kılcal çatlakların tamiri ile başlayalım.

Dış Cephe Kılcal Çatlakların Tamiri

Dış cephe kılcal çatlak tamiri.
Dış cephe kılcal çatlak tamiri.

Dış cephede oluşan kılcal çatlaklar, genellikle boyadan kaynaklanır. Dış cephe boyasının artık ömrünü doldurması, boyanın doğru uygulanmaması veya uygulanan boyanın kaliteli bir boya olmaması durumunda dış cephe boyasında kılcal çatlaklar oluşabilir.

Peki dış cephe kılcal çatlakları nasıl tamir edilecek? Kılcal çatlaklara yakından bakın. Bu çatlaklar gerçekten boyadan mı yoksa sıvadan mı? kaynaklanıyor anlamaya çalışın.

Derz bandı ile duvar çatlak kapatma.
Derz bandı
  • Gerekiyorsa yüzeyden küçük bir boya parçasını kaldırın. Alttaki sıvaya bakın. Eğer çatlak sıvadan kaynaklanıyorsa, çatlağı genişletip doldurmak gerekiyor.
  • Kılcal dış cephe sıva çatlaklarını genişletmeden tamir etmeyin. Bir spatula, keski veya eski bir tornavida ile kılcal çatlağı en az 1-2 santimetre açmaya çalışın.
  • Çatlağın içindeki tozu bir fırça ile temizleyin.
  • Akrilik dış cephe macunu veya dış cephe sıvasını bir spatula yardımı ile çatlağa doldurun.
  • Krurumadan önce üzerine derz bandı yapıştırın ve bu bandın üzerine de macun veya sıva çekin.
  • Kurumaya bırakın ve boyayın. Eğer dış cephe çatlakları boyadan kaynaklanıyorsa, aşağıdaki yöntemleri uygulayın.

Dış Cephe Boya Çatlak Tamiri

Eğer bu dış cephedeki kılcal çatlaklar, boyadan kaynaklanıyorsa tekrar boyayarak kurtulabilirsiniz. Boya çatlaklarına hafif bir zımpara yapıp 4-5 saat ara ile 2 kat boyayın.

Fakat, yama yapmayı düşüyorsanız, eski boyası ile aynı renk boya kullansanız bile, bir miktar renk farkı oluşacabileceğini belirtelim. Tüm dış cepheyi yeniden boyamak istiyorsanız, 1 kat astar boyadan sonra boyamanızı tavsiye ediyoruz.

Derin Dış Cephe Çatlakları Nasıl Tamir Edilir?

Derin dış cephe çatlak tamiri.
Derin dış cephe çatlak tamiri.

Derin dış cephe çatlaklarını boya kapatamaz. Bu nedenle derin dış cephe çatlaklarını bir tamir sıvası ile veya dış cephe tamir macunu ile doldurmak gerekiyor. Hızlı bir çözüm için akrilik dış cephe çatlak tamir macunlarını kullanabilirsiniz. Derin dış cephe çatlaklarını sırasıyla şu şekilde tamir edin.

Derz bandı ile duvar çatlak kapatma.
Derz bandı
  • Derin dış cephe çatlaklarını tamir etmeye başlamadan önce arasını bir fırça ile temizleyin.
  • Ardından, akrilik dış cephe çatlak tamir macununu spatula ile içine doldurun.
  • Derz bandını henüz yaş olan macun veya sıvanın üzerine yapıştırın ve hafifçe içine gömün.
  • Derz bandının üzerini de macun veya sıva harcı ile kapatın.
  • Macun kurudukran sonra astar ve boya yapabilirsiniz. (Dış cephe aslarlama ve boyama hakkında bilgi almak için, “Dış cephe astar boyası nasıl yapılır? ve “Dış cephe boyama öncesi bilmeniz gerekenler” yazılarımızı okuyabilirsiniz.)

Mastik İle Duvar Çatlak Tamiri

Mastik ile duvar çatlak tamiri.
Mastik ile duvar çatlak tamiri.

Mastik kullanımı dış cephe çatlaklarının tamirinde pek bilinmese de özellikle sürekli açılan ve büyüyen yarıklarda oldukça etkili bir çözüm yoludur.

Mastik ile iç veya dış duvar çatlaklarını tamir edebilirsiniz. Fakat, mastikleri sadece derin ve uzun duvar yarıklarında kullanın. 3-5 mm. altındaki duvar yarıklarında mastikler iyi tutunamayabilir.

Ayrıca, poliüretan mastikleri tercih etmelisiniz. (Mastikler hakkında daha fazla bilgi almak için “Mastik, Çekomastik, Silikonize, Hibrit, PU Mastik Nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Poliüretan mastikler, çok daha yapışkandır. Ayrıca, akrilik mastiklerden çok daha esnektir. Bu nedenle, dış cephede sürekli açılan ve büyüyen yarıklarda esneklik özellikliği sayesinde, yarık ile birlikte genişleyerek açılmaya ve çatlamaya direnecektir.

Dış Cephe Sıva Çatlağı Tamiri

Dış cephe sıca çatlağı tamiri.
Dış cephe sıca çatlağı tamiri.

Dış cephe sıvaları binanın yaşından dolayı dökülebilir. En tehlikeli çatlaklardan biridir. Bu tip çatlaklar, binanın yüzeyinden kalıp olarak ayrılıp zemine düşebilir.

Özellikle eski binalarda sıva çatlakları düzenli olarak kontrol edilmelidir. Büyük ebatlarda oluşan yarıklar ve sıva çatlakları zemine büyük parçalar halinde düşerek yaralanmalara sebebiyet verebilir.

Dış cephe sıvalarının kontrolü sonrasında gerekiyorsa yeniden sıva yapılmalıdır. Eğer kısmi tamirat yapmak istiyorsanız, yine akrilik dış cephe macunları kullanabilirsiniz.

Mantolama Çatlak Tamiri

Mantolamadan sonra oluşan çatlaklar, mantolamanın doğru yapılmadığı gösterir. Mantolama straforlarından sonra üzerine sıva yapılır. Bu sıva doğru yapılmamışsa veya doğru malzeme kullanılmamışsa çatlayabilir. Mantolama yeni yapıldıysa, uygulamacı firma ile iletişime geçin.

Mantolama çok uzun süre önce yapıldıysa, yüzeye yakından bakarak çatlağın mantolama sıvasında mı, yoksa boya da mı olduğunu anlamaya çalışın. Boya çatlak ise zımparadan sonra astar ve boya uygulanması yeterlidir. Eğer mantolamanın sıvası çatlak ise çatlak kısımlar yeni sıva ile yenilenir, astarlanır ve boyanır.

Dış Cephe Çatlak Onarımında Dikkat Etmeniz Gerekenler

  • Derin çatlaklarda boyadan önce çatlağı iyice doldurun ve üzerine derz bandı yapıştırın.
  • Büyük ebatlı sıva çatlaklarında dış cephe sıvalarını tercih edin.
  • Küçük ve orta boya çatlaklar için akrilik dış cephe macunlarını kullanın.
  • Dış cephede sürekli dökülme varsa, sıvasını yenileyin veya dış cephe kaplamasını düşünün.

Evinizdeki iç duvar çatlaklarından şikayetçiyseniz, “Duvar delik kapatma, duvar çatlak tamiri” yazımız ilginizi çekebilir.

Çatlak Kapatan Dış Cephe Boyası Var Mı?

Çatlak kapatan dış cephe boyaları grenli ve texture dış cephe boyalarıdır. Bu boyaların içinde mermer tozu bulunduğundan kurşun kalem ucu kadar olan çatlakları kapatmak için kullanabilirsiniz.

25 kg.lık bir texture boya, yaklaşık 20-25 metrekare alan boyayabilir. Texture ve grenli boyalar, pürüzlü bir yüzey oluşturur. Dış mekanda, duvar delik kapatma için değil, daha çok dekoratif amaçlı kullanılır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir