Hard Disk ve SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

taşınabilir bellek alırken nelere dikkat edilmeli
HDD ve SDD alırken nelere dikkat edilmeli?

Büyük boyutlardaki video ve ses dosyaları telefonlarda ve bilgisayarlarda oldukça yer kaplıyor. Ayrıca, kameraların HD kalitede görüntü kaydetmesi, videoların boyutunu artırarak, taşınabilir belleklere de talebi arttırmaya devam ediyor. Biriken anılarınız için, siz de bir taşınabilir belleğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Tefonunuzun ya da bilgisayarınızın kapasitesi dolmadan veya arızalanmadan önce, taşınabilir bir bellek ile yedekleme yapmak isteyebilirsiniz. Bu yazımızda, taşınabilir bellek alırken nelere dikkat etmelisiniz, taşınabilir hard disk ve SSD alırken nelere dikkat edilmeli? detaylıca anlattık. Ayrıca, yazımızın sonunda da taşınabilir hard disk ve SSD tavsiyeleri vererek, özelliklerini de ayrı-ayrı açıkladık.

Taşınabilir Hard Disk ve SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Videolarınız, resimleriniz, oyunlarınız ve en önemli dosyalarınızı uzun süre saklamak için, taşınabilir bir hard disk ihtiyacınız olabilir. Günümüzde cep telefonlarındaki resim ve video kalitesinin artması da dijital depolama ihtiyaçlarını arttırıyor. Teknolojiden anlayan veya anlamayan herkes için anılarını ve önemli dosyalarını saklayacak bir depoya ihtiyaç olduğu açık.

Resim, video ve diğer dosyaları saklamak için; eskiden usb bellekler ve hafıza kartları yeterli oluyordu. Fakat, cep telefonu teknolojileri ve kameralarının çekim kalitesi arttıkça daha fazla belleğe ihtiyaç duyuldu.

Taşınabilir belleklerden bahsetmeye başlamadan önce, genel olarak (usb tipi küçük bellekler hariç) 2 tip taşınabilir bellek olduğunu belirtelim. Bu bellekleri satın alırken, içerisine depolayacağınız bilgilerin önem derecesine göre veya boyutuna göre alabilirsiniz. Daha detaylı açıklamak gerekirse; bazı taşınabilir bellekler 5-10 yıl sorunsuz çalışırken, bazılar da ömür boyu kullanılabiliyor. (Tabi mekanik ve kronik arızaları bunun dışında tutuyoruz.)

Taşınabilir Bellekler Nelerdir?

Taşınabilir bellekleri detaylandırmaya başlamadan önce, çeşitlerinden bahsetmek daha doğru olacaktır. Böylece, HDD mi, SSD mi? almak istediğinize karar verebilir, size uygun bir taşınabilir belleği kolayca seçebilirsiniz. (Usb bellekleri bu kategorinin dışında tutuyoruz.)

  • HDD (Hard Disk Drive)
  • SSD bellek

Taşınabilir Bellek Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Yukarıda taşınabilir belleklerin HDD ve SSD olduğundan bahsetmiştik. Sayfanın alt kısımlarında bunları ayrı-ayrı değerlendirdik. Fakat, genel olarak bir taşınabilir bellek satın almadan önce, dikkat etmeniz gereken kriterlere değinmek istiyoruz. İşte, bir taşınabilir bellek alırken ilk dikkat etmeniz gerekenler:

  • Depolama kapasitesine dikkat edin. (1 mp3 şarkı yaklaşık olarak 3 ile 5 megabayt arasında yer kaplar, 1 resim ise yaklaşık olarak, (resim kalitesine ve uzantısına göre) 100 kb veya 600 kb olabilir. Bir film ise, 600 megabaytdan 2 gigabayta kadar yer kaplayabilir. Kabaca yaptığımız bu ölçülendirmeleri hesaba katarak, satın almak istediğiniz taşınabilir belleğin depolama kapasitesine karar verebilirsiniz.) Örnek vermek gerekirse; 1tb bir taşınabilir belleğe yaklaşık olarak 200.000 mp3 şarkı sığdırabilirsiniz.
  • HDD mi, SSD mi almak istediğinize karar verin. HDD ler daha ekonomik fakat, daha kısa ömürlüdür. SSD ler ise, HDD lerden yaklaşık olarak 2 kat daha pahalı ve çok daha hızlıdırlar. Ayrıca, bir çoğu ömür boyu garantilidir.
  • Kronik sorunlu ürünleri ayıklayın. Satın almak istediğiniz HDD de olsa, SSD de olsa kronik bir arızası olabilir. Daha detaylı olmak gerekirse; bazı bilgisayarlar belleği görmeyebilir veya üretici firmanın vaat ettiği hızlara ulaşamayabilir. (Sanal mağazalardan ve forumlardan ürün değerlendirmelerini ve yorumlarını inceleyin.)

Genel olarak taşınabilir bellekler hakkında bilgilendirme yaptığımıza göre artık, harici hard diskleri ve SSD bellekleri ayrı-ayrı değerlendirebiliriz.

(HDD) Harici Hard Disk Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

taşınabilir hard disk alırken nelere dikkat edilmeli
Harici hard disk alırken nelere dikkat edilmeli?

Harici hard disk alırken nelere dikkat edilmeli? anlatmaya başlamadan önce, taşınabilir hard disk nedir?, taşınabilir hard diskin özelliklerini nelerdir? açıklayalım.

Taşınabilir Hard Disk Nedir?

Taşınabilir hard disk nedir, harici disk ne işe yarar? Bir cd rom düşünün; bunun daha sağlam, daha yüksek kapasiteli ve daha hızlı olanını (HDD) hard disk olarak tanımlayabiliriz. Hard disklerin içinde tekrar-tekrar yazılabilir, daha büyük kapasitede, fakat fiziksel olarak daha küçük, kompakt bir cd vardır.

Taşınabilir Hard Disk Özellikleri

  • Harici hard diskler, bilgisayarların içinde bulunan hard diskler ile benzer özellikler taşırlar. Hatta, (HDD) hard diskler ile neredeyse aynıdır diyebiliriz. Fakat, daha kompakt, daha korunaklı ve ufak bir yapıya sahiptirler. Boyutları küçültülmüş ve daha sağlam yapıda olan taşınabilir hard diskler, günümüzde hala ekonomik bir veri saklama aracı olarak sıkça kullanılıyor.
  • (HDD) Hard diskler, kullanım sırasında çok daha yüksek hızlarla dönerler ve içerisinde mekanik parçalar içerirler. Bu da onları çok hassas cihazlar yapıyor. Be nedenle, çok daha dikkatli taşımalı ve darbelerden korunmalısınız. (Harici hard diskleri darbelerden korumak için, genellikle harici bir kutu alınır.)
  • Harici hard diskler de; dahili hard diskler gibi yüksek hızlarda dönüş yaparak verileri okurlar. Hard diskler, 3600, 4200, 5400, 5900, 7200, 10000, 15000 RPM hızlarında dönerek, disk yüzeyleri üzerinde gezinen mekanik kafalar ile okuma ve yazma işlemlerini yaparlar. İkinci el veya yeni bir hard disk satın alırken, 7200, 10.000 veya 15.000 rpm hızında okuma ve yazma yapabilen bir hard disk tercih etmeye çalışın!
  • Ayrıca, harici hard diskleri bilgisayar, televizyon laptop veya başka bir cihaza usb bağlantısı ile bağlayabilirsiniz. Eğer cihazınız hard diski görmüyorsa, uyum sağlaması için biçimlendirme yapmalısınız. (Fakat, biçimlendirmenin hard disk içindeki bilgileri sildiğini hatırlatalım!)

Taşınabilir Hard Disk Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

  • Okuma ve yazma hızına bakın! (Taşınabilir bellek alırken birkaç model belirleyip, okuma ve yazma hızlarını karşılaştırın. (Biz en az 7200 rpm hızını tavsiye ediyoruz.)
  • Usb 3.0 desteğine dikkat edin! Taşınabilir bir hard diskin hızı usb 2.0 ile yaklaşık olarak saniyede 60 megabaytdır. Usb 3.0 desteği ile saniyede 400 megabayta kadar çıkabilir. Yeni taşınabilir hard disklerde, 3.0 desteği ile çok hızlı veri transferi yapabilirsiniz.
  • Marka seçimine dikkat edin! (Bazı markaların daha çok tutulduğu ve bazı markaların da daha az arıza yaptığı bilinmektedir. Kullanıcı yorumlarına dikkat edin. (Ayrıca, sayfanın aşağısındaki hard disk tavsiyelerimizi gözden geçirebilirsiniz.)
  • Kronik arızalara dikkat edin! Bir marka birden fazla taşınabilir bellek modeli üretebilir. Bunların bazılarının bilgisayarlar tarafından görülmediği veya hızlarının vaat edildiği gibi olmadığı görülebilmektedir. (Kullanıcı yorumlarını araştırın.)
  • Depolama kapasitesi: Depolama ihtiyacınızı belirleyin. Resimler az yer kaplar, sonra müzikler ve en çok da video ve oyunlar bellekte oldukça fazla yer kaplamaktadır.
  • Koruma kutusu önemli! Hard diskin içerisinde hareketli disk ve diğer hassas mekanik parçalar olduğundan, hassastır. Bu nedenle, bir taşınabilir hard disk almaya karar verirseniz, boyutuna uygun koruma kutusu da almanızı öneriyoruz.

HDD Hard Diskin Ömrü Ne Kadar?

HDD diskler, uzun süre veri depolamak için tasarlanmamıştır. Bir (HDD) hard diskin ömrü, 5 yıldan fazla olmalıdır. Kaliteli ve iyi korunmuş bir taşınabilir hard disk, 10-15 yıla kadar hata oluşturmadan dayanabilir. Bir hard diskin ömrünü etkileyen en önemli etkenleri aşağıda sıraladık.

  • Üretici firma: Kaliteli hard diskler iyi korunursa 10-15 yıl hatta daha fazla verileri koruyabilir. Fakat, biz 10 yıldan sonra, önemli belgelerinizi yeni bir belleğe taşımanızı öneriyoruz.
  • Darbe ve titreşim ile etkileşimi: HDD hard diskler darbe ve titreşime karşı oldukça hassastır. Sürekli taşınan, darbe ve titreşime maruz kalan bir HDD nin ömrü, daha kısa olabilir veya hatalar meydana gelebilir.
  • Ortam ısısı: Hard diskler darbe ve titreşime olduğu kadar, ısıya da duyarlıdır. Birçok hard disk üreticisi 0 derece ile 60 derece arasında bir kullanım tavsiye eder. Tabi, ortalama sıcaklıklar hard diskin ömrü için daha sağlıklı olacaktır. Ortalama sıcaklıklarda çalışan hard disklerin ömürleri, aşırı soğuk ve aşırı sıcakta çalışan hard disklere göre 4 kat daha fazla olur.

Taşınabilir Hard Disk Tavsiye

Kullanımı devam eden harici hard diskler, günümüzde daha da geliştirilmiştir. Gerek depolama belleği, gerek dönüş hızı, (veri okuma ve yazma hızı) oldukça artmıştır. Fiyatları ise, kapasitesi ve markaya göre değişiyor. Şimdi, bazı kaliteli hard disk markalarından bahsedip tavsiyelerimizi verelim.

Taşınabilir Hard Disk Tavsiyelerimiz

  • Samsung
  • Seagate
  • Toshiba
  • WD (Western Digital)
  • Sony

Eğer seçiminizi HDD değil, SSD bellekten yana kullanmak istiyorsanız; aşağıdaki “SSD alırken nelere dikkat edilmeli?” ve “SSD tavsiyelerimiz” başlıklarımız ilginizi çekebilir.

SSD Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

ssd alırken dikkat edilmesi gerekenler
SSD alırken nelere dikkat edilmeli?

SSD alırken nelere dikkat edilmeli? anlatmaya başlamadan önce; SSD nedir? anlatalım. Ayrıca, sayfanın daha alt kısımlarında SSD özelliklerinden bahsederek, fiyatlarını da değerlendirdik.

SSD Nedir?

SSD nedir ne işe yarar? SSD diskler halk arasında SSD hard disk olarak bilinse de; SSD nin açılımı Solite State Driver dır. Yani katı sürücü. SSD belleklerin içinde dönen bir cd ve mekanik bir parça bulunmaz. Daha çok usb ile bağlanan flash belleklere benzerler. Bu da onları HDD kere göre daha kullanışlı ve uzun ömürlü yapıyor.

SSD Özellikleri

  • Bir SSD bellek aldıktan sonra, bilgisayarınızdaki resim, video, oyunlarınızı çok hızlı ve güvenli bir şekilde yedekleyebilirsiniz. Hatta, SSD üzerinde bunları hızlıca görüntüleyebilir ve 3 boyutlu oyunlarınızı bile SSD disk üzerine kurup oynayabilirsiniz.
  • Ayrıca, cihazlarınız destekliyorsa, bağlantı ve kablo ayarlarını yaparak tv veya uydu cihazınızdan kayıt yapabilirsiniz.
  • SSD belleklerin başka bir avantajı ise; darbe ve titreşimlere daha dayanıklı olmasıdır. Hiç bir koruma kılıfı veya kutusu olmayan bir SSD, yere birkaç metreden düşse bile, fiziksel ve zarar görmez ve veri kaybı olmaz. Fakat, hard disklerde durum farklıdır. Daha hassas bir yapıya sahip olan bir HDD, yere düştüğünde zarar görme olasılığı çok yüksektir.
  • SSD bellekler standart hard disklerden en az 5 kat daha hızlıdır. Usb 3.0 destekli bir iyi bir HDD, yaklaşık olarak saniyede 400 megabayt veri okurken; SSD ler ise, saniyede 3500 megabaytın üzerine çıkabilir. Bu da; saniyeler içerisinde büyük bir film veya oyunu kopyalayabilmek demektir.

SSD Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • SSD ler genellikle sorunsuz cihazlardır. Bu nedenle, marka ve modele karar verdiğinizde kampanyaları takip etmeniz yeterli olacaktır.
  • Aşağıda listelediğimiz SSD ler dışında bir SSD almayı planlıyorsanız, okuma ve yazma hızlarını, kronik sorunu olup olmadığını araştırın. (Özellikle, eski bir bilgisayarda kullanmayı düşüyorsanız.)
  • Marka karşılaştırması yaparken, depolama hızı kadar, okuma ve yazma hızını da gözden geçirin. SSD ler HDD lerden 4-5 kat daha hızlı olmasına karşın, kendi aralarında da hız değişkenliği gösterir.

SSD Fiyatları

Fiziksel olarak HDD lere göre çok daha dayanıklı olan SSD ler, hard disklerden yaklaşık olarak 5 kat daha hızlıdırlar. SSD belleklerin bu kadar hızlı ve kullanışlı olması doğal olarak fiyatlarına da yansıyor. Örnek vermek gerekirse; 500 gb bir hdd disk ile 240 gb bir SSD belleğin fiyatının aynı olduğunu görüyoruz.

SSD Ömrü Ne Kadar?

Yukarıda bir SSD belleğin hard diskten çok daha dayanıklı ve korunaklı olduğundan bahsetmiştik. SSD bellekler, gerek fiziksel açıdan, gerekse veri depolama açısından günümüzde en sağlıklı veri depolama ve yedekleme araçlarından biridir.

Bir hard disk 5-10-15 yıl dayanabilir. SSD bellek ise, çok şiddetli bir darbe almazsa, ömür boyu verilerinizi güvenle saklayabilir. (Bir çok SSD üretici firma ömür boyu garanti veriyor.)

SSD Tavsiyesi

Aşağıda en çok kullanılan ve forumlarda tavsiye edilen SSD belleklerin bir listesini sunduk. Bu markalar, eskiden beri bilgisayar parçaları üretiyor. Bazıları ise, SSD bellekler piyasaya çıkmadan önce, uzun zamandır hard disk üretimi yapıyorlardı.

SSD Bellek Tavsiyelerimiz

  • Toshiba SSD bellek
  • Samsun SSD bellek
  • WD (Western Digital)
  • Kingston
  • Sandisk
  • Hp (Hewlett-Packard)
  • Gigabyte

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir