Kuluçka Makinesi Kullanımı ve Kullanım Klavuzu

kuluçka makinesi nasıl kullanılır
Kuluçka makinesi kullanım klavuzu

Kuluçka makinesi, tavuk, hindi yada diğer kanatlılar gibi gayet doğal ve sağlıklı civciv çıkarmak için tasarlanmıştır. Civciv yetiştiriciliği yapmak isteyenler için çok kullanışlı makinelerdir. Fakat kuluçka makinesi kullanımı bilinçli şekilde yapılmazsa civcivler zarar görebilir. Bu yazımızda hobi tipi kuluçka makinesinde yapılması gerekenler nelerdir, kuluçka makinesi nasıl kullanılır? detaylıca anlattık. Yazımızın sonundaki kuluçka makinesi kullanım videosunu da izlemeyi unutmayın!

Kuluçka Makinesi Kullanımı

Kuluçka makinesinin düzenli olarak kontrol edilmesi civcivlerin zarar görmesini engeller. Özellikle, hobi kuluçka makinesi kullanımında çok dikkatli olmalısınız.

Kuluçka makinesi, canlı bir hayvan gibi kendi bildiğine ve iç güdüsüne göre yumurtaları kontrol edemez yada ısıtamaz. Bu yüzden, kuluçka makinesini sizin kontrol etmeniz gerekiyor.

Kuluçka makinesinin kullanımında ilk 1-18. gün, sıcaklık değeri 37,8 derece ve nem oranının %57-62 olması gerekiyor. Bazı bilgi kaynaklarında bu 45-50 ya da 55-60 gibi oranlar belirtilmiş. Fakat kuluçka makinesi kullanımında nem, önemli bir etkendir. Bu yüzden kesinlikle bu oranlar dışına çıkmamanızı öneriyoruz.

Kuluçka makinesinde ikinci evre, 18-24 gün evresidir. Bu evrede sıcaklık 37,3 dereceye düşürülmeli ve nem oranı ise %68-73 arasında tutulmalı. Bu sayede, eğer yumurtalarda herhangi bir sorun yok ise, 19. günden başlayarak 22-23. güne kadar tüm civcivleriniz çıkacaktır.

Şimdi biraz da hobi tipi kuluçka makinesinin kullanımı sırasında dikkat edilmesi gereken noktalara değinelim. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, hobi tipi kuluçka makinelerini kullanırken bazı noktalara dikkat etmeniz gerekiyor. Hobi tipi kuluçka makinesinin doğru kullanımını aşağıda anlattık.

Hobi Kuluçka Makinesinin Doğru Kullanımı

Manuel olarak sıcaklık ayarını 36,5 dereceye düşürün ve başında bekleyin. 36,5 dereceye geldiğinde ısıtıcı duracak ama sıcaklık yavaş yavaş artmaya devam edecektir.

Sıcaklık arttıkça siz de manuel olarak her artan derece oranı kadar sıcaklık ayarını artırın. Örneğin; sıcaklık 36,8 olduysa siz ayarı 36,7 yapın. Sıcaklık artışı durduysa eğer, yavaş yavaş eşitleyerek sıcaklık ayarını 37,8 e sabitleyin.

Makine 37,8-38 derece arası çalışacaktır. Bu 0,2 derecelik oran herhangi bir sıkıntı yaratmaz. Bu nedenle telaşa kapılmayın.

Şimdi, kuluçka makinesi nasıl kullanılır, kuluçka makinesinin nem ayrı nasıl yapılır? anlatalım. Ardından, civcivleri alırken nelere dikkat etmelisiniz? anlatalım.

Kuluçka Makinası Nasıl Kullanılır?

kuluçka makinesi kullanımı
Kuluçka makinesi kullanımı
  • Makinelerde alt su haznesi katmanlı yapılmıştır. İkili katmanlarda tek katmana, X katmanlı olanlar için ise orta katmana su doldurun. Her iki günde bir 18. güne kadar su takviyesi yapın.
  • Daha sonra, kapağı kapatarak önce makinenizi fabrika ayarlarına döndürüp sıcaklık ayarlarını yapın ve çalıştırın. Eğer, makine ilk defa çalışacak ise genelde buna gerek yoktur.
  • Ortalama 10 dakika çalıştıktan sonra, kapağı açarak otomatik viyolü koyarak yumurtaları sivri kısımları aşağı gelecek şekilde yerleştirin ve tekrar kapağı kapatın.
  • Sıcaklık ve nem oranı düşecektir. Cihaz sıcaklık eşitleyene kadar ısıtıcıyı çalıştıracaktır. 37,8 dereceye geldiğinde ısıtıcı kapanacak fakat, sıcaklık artmaya devam edecektir. (Hobi tipi kuluçka makinelerinin kusurlarından bir tanesi budur. Eğer, bu sıcaklık artmaya devam ederse, yumurtalarınız pişecek ve çok düşük sayıda çıkım alacaksınız.)

Kuluçka Makinesi Nem Ayarı

Yazımızın başında da belirttiğimiz gibi kuluçka makinesinde nem oranı, çok önemli bir unsurdur. Peki nem ne işe yarar?N em Yumurta kabuğunun çürümesi ve civcivin çıkmasını kolaylaştırmasının yanı sıra, civciv embriyosunun büyümesinde de büyük bir etkendir.

Nemin fazla olması halinde yumurtanın üst boşluğundaki hava kesesinin daralmasına ve embriyonun ölmesine neden olacaktır.

Kuluçka makinesinde nemin az olması halinde ise, kabuğun sert kalmasına, civcivin yumurtadan çıkamamasına, zorlu bir çıkım meydana gelmesine ya da embriyonun ölmesine neden olacaktır.

Hobi tipi kuluçka makinesinde dikkat edilmesi gereken bir konu da; su haznesini doldurduğunuzda nem oranı 65-70 lere kadar yükselmesidir. (Hava şartları da önemli.)

Nemin yükselmesini önlemek için; kapak üstünde bulunan hava kapağının birisini çıkararak, nem oranına göre açık şekilde üzerine koyun. Eğer nem halâ yüksekse, biraz daha ara bırakın. Eğer kuluçka makinenizde havalandırma yoksa, makinenizi mutlaka değiştirmenizi öneriyoruz.

Kuluçka Makinesi Kullanımı Sırasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Şimdi gelelim hobi tipi kuluçka makinesi kullanımı sırasında esas dikkat edilmesi gereken noktalara.

Yumurtaları yerleştirmiş olduğumuz çevirme viyolüne mutlaka dikkat edelim. Çünkü yumurtalar ağır geldiği için arada kaçırma yapabilir ve yumurtanız yan durması gerekirken dik kalabilir.

Çevirme saati geldiğinde yana yatıp tekrar dik konuma gelebilir ve yumurtalarınız hiç çevrilmemiş olabilir. Bu da embriyoların oluşumuna engel olur. Bu nedenle, günde iki defa mutlaka viyolün yumurtaları çevrilip çevrilmediğini kontrol edin. Eğer dik konumdaysa düzeltin.

Viyol kontrol süreniz mümkünse 2-3 saniyeyi geçmesin. Düzeltme işlemini de mümkün olduğunca hızlı yapın ki; içeri soğumasın. Düzeltme işleminden sonra da yukarıda bahsettiğimiz sıcaklık ayarını da mutlaka yapın.

18.gün çevirme viyolüyle birlikte yumurtaları çıkararak alt ızgaraya dizin. Çünkü, çevrilme süresi tamamlanmıştır. Bu süreden sonra, yumurtaları çok kıpırdatmamaya çalışın.

Alt su haznesindeki bütün katmanları suyla doldurun ve en başta bahsettiğimiz gibi sıcaklık ve nem ayarlarını yapın.

19. yada 20. gün civcivler çıkmaya başlayacaktır. Kesinlikle her civciv sesini duyduğunuzda kapağı kaldırmayın. Günde 2 defa çıkan civcivleri almanız yeterlidir.

Civcivleri Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Civcivleri alırken yapılan genel hata ve civcivlerin hasta olmasına neden olan durumlar şunlardır:

Civcivler çıkış aşamasında yumurtanın içinde bulunan sarı içindeki tüm sıvıyı göbek bağı ile çeker. Ve kabuğu kırmaya başlar. Kabuktan çıktıktan sonra, bu sarıya bağlı göbek bağını hala düşürmemiş haldedir. Bunu civcivi alırken dikkatli bakmazsanız fark edemeyebilirsiniz.

Civcivi aldığınız anda bu göbek bağı mühürlenmeden, civcivin göbeğinden kopar ve hem civcivi hastalıklara karşı savunmasız halde bırakır, hem de 24 saat acıdan susmaz. Bu nedenle, civcivi almadan göbek bağının kapanıp düştüğünden emin olun. 

Her civciv alışınızda aynı zamanda civcivlerin çıktığı büyük kabukları mutlaka alın. Çünkü, civciv çıktığı anda çok hassas olduğu için diğer kabukların keskin yerine çarparak bir yerini kesebilir. (Civciv bakımı hakkında daha fazla bilgi almak için, linki tıklayarak Civciv bakımı yazımızı okuyabilirsiniz.) (Tavuk yetiştiricisi Haluk Bey’in kuluçka makinesi kullanım videosunu aşağıdan izleyebilirsiniz.)

Bilgi videosu için, tavuk yetiştiricisi, Haluk Ertürk Bey’e teşekkür ederiz.

Benzer Yazılar

1 Yorum

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir