VPN Çeşitleri, Faydaları ve Zararları

vpn nedir
Vpn nedir?

İnternete bağlanan genelde tüm cihazlar ile VPN girişi sağlayabilirsiniz. VPN bağlantısı ile cep telefonu, akıllı tv, laptop, masaüstü bilgisayarlar ve daha bir çok cihaz ile daha güvenli ve özgür bir internete sahip olabilirsiniz. VPN ile internete girişin yararları olduğu kadar olası zararları da vardır. Bu yazımızda VPN nedir, VPN ne işe yarar, VPN nasıl kullanılır? anlattık. Ayrıca, VPN kullanmak tehlikeli mi, VPN zararlı mı? başlıklarında detaylı değerlendirmeler yaparak, VPN çeşitleri hakkına bilgilendirmeler de yaptık.

VPN Nedir?

vpn nedir
Vpn nedir?

VPN, özel bir internet ağıdır. VPN ağı ile internet sağlayıcınızın belirlediği internet ağından çıkıp, daha özel ve daha özgür bir ağa erişebilirsiniz. Ayrıca, firmanız için özel bir sanal ağ oluşturabilirsiniz. VPN bağlantısı için özel sanal ağlara bağlanmayı sağlayan çeşitli program, eklenti ve i.p adresleri vardır. Bu araçlar ile bir VPN sunucusuna giriş yaptığınızda internette çeşitli özgürlüklere sahip olabilirsiniz. Fakat, VPN girişi ile detaylı bilgiye sahip değilseniz veya VPN ağınızın güvenilir olduğundan emin değilseniz, özel bilgileriniz okunabilir ve kaydedilebilir.

VPN Bağlantısı Nedir?

VPN nin açılımı (Virtual Private Network) yani, size özel sanal ağdır. Bu sanal ağı özgürce internet girmek için kullanabilir veya profesyonel VPN sağlayıcılar ile şirketiniz için güvenli bir çalışma ağı oluşturabilirsiniz.

Peki, VPN ile neler yapabilirsiniz? VPN ile internet erişiminizi genişletebilirsiniz. VPN’nin en etkin ve bilinen kullanımı; tüm dünya internetine neredeyse sınırsız bir erişim sağlayabilmektir. VPN bağlantısı nedir? daha iyi anlayabilmeniz için; VPN neden kullanılır, VPN ne işe yarar? başlığında aşağıda detaylıca anlattık.

VPN Neden Kullanılır?

vpn neden kullanılır
Vpn neden kullanılır, vpn nedir ne işe yarar?

Bazı internet siteleri, bazı ülkelere, bazı konumlara hatta bazı i.p. numaralı cihazlara ziyaretçilere internet girişini yasaklayabilmektedir. Ayrıca, bazı ülkeler de; kendi internet ağına girişi başka ülkeleri sınırlandırabilir veya tamamen yasaklayabilir.

Ayrıca, bunun tam tersi bir durum da olabilir. Yani, yaşadığınız ülke yönetimi veya internet sağlayıcısı yurtdışında bulunan bazı sitelere eşimi sınırlandırabilir veya tamamen ortadan kaldırabilir. İşte, VPN bağlantısının en önemli ve etkili özelliği burada ortaya çıkıyor. Size özel bir internet ağı! Size özel bir VPN internet ağı ile ülkenizdeki veya internet ağınızdaki sınırlamalara maruz kalmadan internette özgürce gezinebilirsiniz.

Peki, VPN ile internete girişin tek faydası bu mu? ya da VPN tehlikeli mi, VPN zararlı mı? VPN kullanımının tabi ki zararları var. Fakat, önce VPN nin faydalarından bahsedelim. VPN ile internete girişi ile biraz daha detaylandıralım ve örnekler verelim. Böylece, VPN yi kullanmaya başlamadan önce, VPN nedir, VPN ne işe yarar? daha kolay anlayabilirsiniz.

VPN Nedir Ne İşe Yarar?

VPN nin faydalarını anlatmaya başlamadan önce; cep telefonları ve bilgisayarlar için ücretli ve ücretsiz VPN eklentileri olduğunu hatırlatalım. VPN internetine, özel bir VPN erişim ip numarası kullanarak da erişebilirsiniz. Fakat, güvenlik dahil, bir çok faydalı özellikten mahrum kalabilirsiniz. Ücretli VPN sağlayıcıları size güvenlik dahil birçok şey vaad ediyor. İşte bunlardan bazıları:

  • İnternet ağı güvenliği: İşletmeler için oluşturulan özel VPN ağlarında verileriniz güvenlik altına alınır. İzin verilmeyen kişiler veya kurumlar ağa giremez böylece hem şirket güvenliği sağlanır hem de, sızan bilgilere dayalı, istenmeyen reklamlara maruz kalmazsınız.
  • Özel bilgileri koruma: Ücretli ve profesyonel VPN sağlayıcılar ile özel bilgileriniz korunur. Bilgisayar korsanları web sitelerine girdiğiniz hassas bilgileri kayıt edebilir, takip edebilir. Bu bilgilerinizi kullanarak banka hesap bilgileri veya internet şifrelerinize ulaşabilir. Profesyonel VPN saplayıcıları üts düzey şifreleme yöntemi ile bu riskleri ortadan kaldırabilir.
  • İnternet sınırını engelleme: Bazı internet sağlayıcıları, belirli bir internet kotası kullanımı sonrasında internetinizde sınır koyabilir. Profesyonel VPN sağlayıcılar ile hem hızlı hem de kısıtlama olmaksızın internette gezinebilirsiniz.
  • Bant genişliği: Bir internet sitesine giriş belli bir bant genişliği ile sınırlandırmış olabilir. Örneğin; aynı anda 1000 kişinin bir sitede gezinmesi sitede duraklama, yavaşlamaya hatta kilitlenmesine neden olur. Bant genişliği kısıtlaması bir web sitesi tarafından veya internet sağlayıcınız tarafından kasıtlı olarak da yapılabilir. Bir VPN hizmeti kullanıyorsanız verileriniz şifrelendiğinden görülmez ve dışardan bir etki ile sınırlandırılamaz.
  • Engellenen ülke ve sitelere erişim: Bazı ülkeler ve internet siteleri kasıtlı olarak diğer ülkelerden gelen ziyaretçileri kısıtlar. Belirli yasalardan dolayı veya sizin bulunduğunuz ülke ile alakası olmayan hizmetlerinden dolayı bazı ülke veya konumları engellemek isteyebilirler. VPN hizmeti ile neredeyse dünya çapındaki tüm ülke ve sitelere giriş yapabilirsiniz.
  • Özel şirket ağı: İşletmeler önemli uygulamaları ve verilerini bulut ortamında barındırabilir ve çalışanlarını güvenli bir VPN ağı üzerinden evden (home-office) çalıştırabilir.
  • Şirket iç maliyetlerde azalma: Profesyonel bir VPN kurulum şirketi, ağ yapılandırmanızı sağlar, ağ güvenliğinizi kontrol altında tutar, ağ sorunları ile ilgilenerek bu iş için gerekli bakımları yapar. Bir sorun ile karşılaşıldığında hızlı çözüm üretir. Bu işler için şirket içinde harcanan enerji ve personel sayısını aza indirir.

VPN Tehlikeli mi?

vpn zararlı mı
Vpn tehlikeli mi?

Yukarıda bazı VPN sağlayıcılarından bahsetmiştik. VPN sağlayıcılarının en büyük vaatleri; özel bilgilerinizi ve internet ağınızı tehlikelerden korumak ve kayıt etmemektir. Ücretli ve bilinen bir VPN sağlayıcı kullanırsanız, verileriniz güvenlik altında olacaktır. Özellikle, büyük şirketler ücretli ve yaygın olarak kullanılan VPN sağlayıcılarını tercih ediyor.

Peki VPN kullanmak tehlikeli mi, VPN kullanmak zararlı mı? VPN kullanımının her zaman riski vardır. Özellikle, ücretsiz VPN sağlayıcıları ve ücretsiz VPN eklentileri ile büyük risk altında olabilirsiniz.

Gerek bilgisayarlarda gerekse cep telefonlarında kullanılan VPN eklentileri ve programları genellikle yurtdışındaki yasaklı sitelere girmek için kullanılıyor. İşte tehlike burada ortaya çıkıyor. Bu VPN sağlayıcıları her ne kadar güvenli olduklarını ve kayıt yapmadıklarını vaad etseler de; internete kullandığınız şifreleri, adreslerinizi veya kredi kartı bilgilerinizi kolaylıkla elde edebilirler. Girdiğiniz bütün sitelerin isimlerinin ve kayıtlı şifrelerinizin bilmediğiniz bir firma tarafından elde edildiğini düşünün! Bu bilgiler sizin alehinizde hırsızlık veya reklam amaçlı kullanılabilir ve siz fark etmeyebilirsiniz bile!

Özetlemek gerekirse, güvenli ve faydalı bir vpn bağlantısı için; bilinen ve ücretli bir VPN sağlayıcısı kullanmalısınız. Aksi, halde büyük güvenlik sorunları ile karşı karşıya kalabilirsiniz.

VPN kullanmak tehlikeli mi, VPN tehlikeli mi? sorularına net bir cevap vermek gerekirse; ücretsiz erişim sağlayan ve VPN lerin büyük çoğunluğu tehlikelidir. Ücretli VPN sağlayıcıları ise; güvenlik, hız ve herhangi bir kayıt yapmama sözü verse de; yine de bazılarında risk bulunmaktadır. Ayrıca, sizin ülkenizde yasaklanan bir siteyi VPN ile ziyaret etmek veya konumunuz için kısıtlanmış bir başka ülkenin internet ağına girmek suç olabilir!

VPN nin Zararları

VPN kullanımın yukarıdaki anlattığımız tehlikeleri dışında bazı zararları da vardır.

  • Şirket içi VPN kullanımında yüksek hızlara ihtiyaç olacaktır. VPN de güvenli bir ağ sağlamak adına yapılan şifreleme, ağ üzerinde bir yavaşlamaya neden olabilir. Bu nedenle şirket içi VPN yapılandırması esnasında hıza dikkat edilmelidir.
  • VPN uygulama ve eklentileri birçok ülke ve siteye giriş yapabilmesine karşın, bazı ülkeler VPN engelleyicileri ile VPN etkinliğini durdurabilir ve yasaklayabilir.
  • Kişisel bilgisayarınızda veya cep telefonunuzda ücretiz VPN kullanıyorsanız, risk altında olduğunuzu bilmelisiniz. İnternete VPN ile bağlı olduğunuz süre içinde, kredi kartı bilgileriniz ve kimlik bilgileriniz başta olmak üzere, size ait özel bilgileri herhangi bir yere yazmayın!

VPN Çeşitleri

vpn türleri
Vpn çeşitleri

VPN çeşitlerini öncelikle ücretsiz ve ücretli VPN sağlayıcılar olmak üzere iki ana gruba ayırabiliriz. Çünkü, aralarında hizmet, kullanım kolaylığı ve güvenlik açısından büyük farklar var. Aşağıdaki VPN çeşitleri ve VPN sağlayıcılarından bazıları virüs koruması sunmaktadır. Bazılarında ise, hem ücretsiz hem de ücretli versiyonu bulunmaktadır. Ayrıca, bazılarında android cep telefonunuza yükleyebileceğiniz uygulamaları mevcuttur.

Cep telefonu, bilgisayar veya akıllı tv ile vpn internet erişimini ise, şu yöntemler ile yapabilirsiniz:

VPN Türleri

  • VPN eklentisi: VPN eklentileri cep telefonu veya bilgisayarınızın internet tarayıcısına yerleştirebilirsiniz. İhtiyaç duyduğunuz halde aktif veya pasif yapabilirsiniz. Bazı VPN tarayıcı türlerinin ücretsiz versiyonları da var. Hatta bazı ücretsiz sürümler ile konumunuzu değiştirebilir ve birçok ülkeye ve siteye giriş yapabilirsiniz.
  • VPN programları: (özellikle cep telefonları için) VPN programları basit ve kullanılışlı programlarıdır tek tuş ile VPN yi çalıştırabilirsiniz. Tek yapmanız gereken; programı Play Store‘dan yüklemek ve çalıştırmak. Seçim yapmadan önce, yorumları incelemeyi unutmayın!
  • VPN destekli internet tarayıcılar: Google Chrome ve Internet Explorer hepimizin bildiği internet tarayıcılarının en başında yer alıyor. Fakat, bazı internet tarayıcıları kendi bünyesinde VPN özelliğine sahip ve birçoğu da güvenli. Bazı VPN destekli internet tarayıcıları: Opera, Globus Vpn Browser, Epic Privacy Browser, Tenta Browser, Tor Browser. Ayrıca, Chrome ve Firefox tarayıcılarında NordVPN Extension eklentisini kurarak VPN kullanabilirsiniz.
  • I.p. adresi ile çıkış: Cep telefonu, bilgisayar veya televizyonunuzda hangi internet tarayıcısını kullanırsanız kullanın, ayarlar kısmındaki i.p ve dns ayarları ile bir VPN çıkışı yapabilirsiniz. Tabi önce bir çalışan bir dns numarası edinmeniz gerekiyor. Bu i.p. numaraları ile girişlerde güvenlik çoğu zaman sizin sorumluluğunuzdadır.

Bazı VPN Sağlayıcıları

  • Forticlient
  • Super VPN
  • Ipsec
  • Pulse Secure
  • Turbo VPN
  • Secure VPN
  • Openvpn
  • Vpnhub
  • Betternet
  • VPN Tomato
  • Ion VPN
  • Touch VPN
  • Nordvpn
  • Ipsec VPN
  • Fast VPN
  • Hotspot Shield
  • VPN 365
  • Yoga VPN
  • Speed VPN
  • Smart VPN
  • Cisco Anyconnect
  • Express VPN
  • Solo VPN
  • Green VPN
  • Lightsail VPN
  • Zenmate
  • Norton
  • CyberGhost
  • Ipvanish
  • Surfshark
  • Softether VPN
  • Sağlayıcı barındırma çözümleri

(Yukarıda listesini yaptığımız VPN sağlayıcılar sadece bilgi amaçlı verilmiştir. Güvenlik sorunları ve yapılandırma esnasında meydana gelebilecek sorunlardan sitemiz sorumlu değildir.)

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir