Eski Tabletleri Hızlandırmanın 9 Etkili Yolu

Eski tabletleri hızlandırmanın 9 etkili yolunu aşağıda açıkladık. Yavaşlayan tabletinizi bu yöntemlerin tamamını veya bazılarını kullanarak hızlandırabilirsiniz. Sayfanın sonunda en iyi tablet hızlandırma programlarına örnekler verdik.

Tablet Hızlandırma

Tablet hızlandırma.
Tablet hızlandırma yöntemler.

Eski tabletleri hızlandırma yöntemlerinden bazıları şunlardır: Kullanılmayan işlevleri durdurmak, depolama alanındaki gereksiz bilgileri ve programları silmek. Bu yöntemleri daha önce denemiş olabilirsiniz. Biz biraz daha detaylandırıp, tablette hangi uygulamaların sık kullanılmadığını ve hangilerinin tableti yavaşlattıgını listeledik. Böylece programların ne işe yaradığını öğrenebilir, kullanmadıklarınızı durdurabilirsiniz. Sayfanın sonunda bazı Android telefon hızlandırma programları örneklerini bulabilirsiniz.

1-Arka Planda Çalışan Programları Durdurun

Arka planda çalışan program ve eklentiler tableti yavaşlatır. Tabletinizdeki bazı programlar kapalı olsa bile arka planda çalışır. Bunları tespit edip durdurun veya derin uyku moduna alın.

Peki hangi program veya eklentileri durdurmalınız? Bunların bazıları sizin kurduğunuz, bazıları ise sistemde bulunan ne işe yaradığını bilmediğiz programlar olabilir.

Tableti Yavaşlatan ve Genellikle Kullanılmayan Uygulamalar

  1. Virüs programları: Virüs programları anlık çalıştığından tableti oldukça yavaşlatır. Eğer bilinen uygulamalara giriş yapıp sadece sosyal medyada gezinti yapıyorsanız, virüs programını kaldırabilir veya durdurabilirsiniz.
  2. 3G Modem: Eğer tableti telefon gibi sim kart ile kullanmıyorsanız, bu işlevi de durdurabilirsiniz.
  3. Animasyonlu duvar kağıtları ve duvar kağıdı seçicisi: Ekranın arkasında çalışan, hareketli duvar kağıtlarını kullanmak, yavaş bir android tablet için oldukça gereksiz olur. Bu iki uygulamayı kapatmak tabletin hızlanmasına katkı sağlayabilir.
  4. Cloud print (Yazıcı uygulaması): Tabletinizden bir yazıcıya dosya göndermeyi düşünmüyorsanız, çok gereksiz bir uygulamadır.
  5. Exchange, E-posta ve Gmail hizmetleri: Tableti sadece sosyal medya ve gezinti için kullanıyorsanız. Eposta ve Gmail uygulamasını da durdurabilirsiniz. Eğer durdurma aşamasından eski sürüme geçmek istiyorsa, bunu da yapın.
  6. Google kişiler: Telefondaki ve e-postadaki kişileri tablette görmek istemiyorsanız, bunu da durdurabilirsiniz.
  7. Google Play Music: Kullanmıyorsanız güncellemelerini kaldırıp, kapatabilirsiniz.
  8. Haritalar: Tabletinizi dışarı çıkarıyor musunuz, navigasyon veya yol tarifini kullanıyor musunuz? Eğer kullanmıyorsanız, Google haritaların da güncelleştirmelerini geri alıp durdurabilirsiniz.
  9. Google play kitaplar: Tabletten kitap okuma alışkanlığınız yoksa bu da gereksiz bir uygulamadır.
  10. Fotoğraf ekran koruyucular: Yavaş bir telefonda fotoğrafları ekran koruyucu yapmak da hızı etkiler. İstemiyorsanız bu işlevi de durdurun.
  11. Google takvim senkronisazyonu: Arka planda çalışarak tableti yavaşlatabilir.
  12. Hangsout: Google’ın görüntülü görüşme ve mesajlaşma uygulamasıdır. Kullanmıyorsanız, güncelleştirmeleri kaldırın ve durdurun.
  13. Lazer ışını ve kara delik animasyonları: Bu animasyonlar genellikle kullanılmaz. İsterseniz durdurup, kapatabilirsiniz.
  14. Müziği görselleştiren duvar kağıtları: Bu uygulamayı kullanmıyorsanız, durdurun.
  15. Not uygulaması: Tabletteki not alma programını gereksiz buluyorsanız, durdurabilirsiniz.
  16. Ses kaydedici: Dışardan ses kaydetmeye yarayan bu programı da kullanmak istemiyorsanız kapatabilirsiniz.
  17. Sihirli duvar kağıtları: Birçok tablette bulunan fakat kullanılmayan uygulamalardan biridir. İsterseniz durdurun ve kapatın.
  18. Talkback: Görme engelli kullanıcılar için bir programdır. Ses ile komut vermeye yarar. Genellikle kullanılmaz.
  19. Google sokak görünümü: Google haritalar ile birlikte çalışır, sokakların görüntüsünü verir. Genellikle kullanılmaz.
  20. Office programları: Tabletinizin Word ve Excell gibi ofis belgelerini açmaya yarayan bir programdır. Kullanmıyorsanız kapatmanızda ve durdurmanızda bir sakınca yoktur.

Ayarlar/uygulamalar/program ismi/durmaya zorla ve “devre dışı bırak” butonlarının her ikisini de kullanarak, yukarıdaki uygulamaları kapatabilirsiniz. Durduramayan veya devre dışı bırakmadan önce programı kaldırmayı deneyin. Böylece tabletin depolama alanında yer de kaplamayacak. İşlevini bilmediğiniz diğer programları kapatmayın veya durdurmayın! Tabletin doğru çalışmasını engelleyebilir veya hatalara neden olarak tableti durdurabilir.

2-Güncelleme Yapın

Android tabletlerin sistem güncellemesi tableti hızlandırabilir. Ancak birçok tablet, sistem güncellemesi almıyor ya da bir süre sonra güncellemesi duruyor . Öncelikle tabletinizin sistem güncellemelerini kontrol edin. Ancak programların güncellemelerini kapalı tutun. Böylece kullanmadığınız programlara güncelleme almaz ve depolama alanı dolmaz.

Tabletinizin bir güncellemesinin bulunup bulunmadığını Ayarlar/sistem güncellemeleri yolundan kontrol edebilirsiniz. Tableti bir Wi-Fi ağına bağlayın, eğer bir güncelleme varsa denetleyip yapacaktır. Ancak yukarıda belirttiğimiz gibi tabletler, telefonlara göre daha az güncelleme alıyor. “İlgili yazı: Android telefon güncelleme

3-Tabletin Depolama Alanını Boşaltın

Tabletlerin depolama alanının dolması dolaylı olarak tableti yavaşlatır. Tabletin kendi dosya yöneticisi programı ile gereksiz, resim, videoları silin. Kullanmadığınız oyun ve programları kaldırın. İnternet çerezlerini ve ön belleği boşaltın. “İlgili yazı: Telefon hafıza yükseltme

4-Senkronizasyonları Kapatın

Senkronizasyon veri alışverişi demektir. Siz tabletinizle vakit geçirirken, tablet arka planda başka görevlerle uğraşıyor olabilir. Bu da internet sayfaları, video akışları ve oyun gibi uygulamalarınızı yavaşlatabilir. Örneğin, siz video izlerken telefonunuz mailleri almaya çalışıyor olabilir ya da fotoğrafları veya telefon numaralarını yedekleme işlemlerini yapıyor olabilir. “Ayarlar/hesaplar/senronizasyon” yolu ile senronizasyonu kontrol edebilir ve kapatabilirsiniz.

5-Gereksiz Bildirimleri Kapatın

Gereksiz ve rahatsız edici bildirimleri kapatarak tableti bir miktar hızlandırabilirsiniz. Örneğin mail servislerini, banka programları veya sosyal medya hesaplarından anlık bildirim almak istemiyorsanız, kapatabilirsiniz. Böylece ekranın üst kısımdaki küçük bildirimler artık olmacak. Uygulamayı açınca terar görebilirsiniz. Bunu, “Ayarlar/uygulamalar/bildirimler” kısmından yapabilirsiniz.

6-Duvar Kağıtlarını Kaldırın

Tabletin arka plasnında bir resim veya hareketli bi animasyon var mı? Eğer öyle ise Ram kullanıyor demektir. Bu da anlık yavaşlamaya neden olur. Tabletin arka planını boş bırakın. Siyah bir arka plan renk, hem şarjı korur hem de tabletin yavaşlamasını engeller. “İlgili yazı: telefon şarjı çabuk bitiyorsa ne yapmalısınız?”

7-Pencereler Arası Animasyon Geçişlerini Kapatın

Animasyonlar pencereler açılırken hafif bir efekt ile açılmasını sağlar. Bu da pencere geçişlerini yavaşlatır. Animasyonları kapatarak pencere geçişlerinin çok daha hızlı olmasını sağlayabilirsiniz.

Ayarlar/telefon hakkında/yazılım bilgileri/yapım numarası/yolu ile geliştirici seçenekkerini açın. (Açılması için yapım numarası butonuna ardarda 4-5 kez basmanız gerekir.) Ayarlar kısmına geri dönün ve sayfanın sonundaki geliştirici seçeneklerine girin. Geliştirici senekleri içindeki pencere animasyon ölçeği, geçiş animasyon ölçeği ve animatör süre ölçeği kısımlarına girerek bu kısımların hepsini kapatın.

8-Tableti Hafta Bir Kapatıp Açın

Telefonu veya android tableti kapatıp açmak, arka planda çalışan uygulamaları geçici olarak durdurur. “İlgili yazı, telefon hızlandırma.” Ayrıca ön belleği boşaltır. Ön belleğin boşalması ile tablette bir miktar yer açılır. Arka planda çalışan bazı uygulamalar siz tekrar açına kadar durdurulur. “Her uygulama için geçerli değildir. Bu nedenle uygulamalar kısmından tek tek durdurmak daha iyi bir yoldur.”

9-Tablet Hızlandırma Programları İle Tableti Hızlandırmak

Yukarıda sıraladığımız tablet hızlandırma yöntemlerinin bir kısmını, tablet hızlandırıcı program kullanarak da yapabilirsiniz. Bu tip uygulamalar güncellemelere, senkronizasyona ve ekranın arkasındaki resim ve animasyonlara müdahale edemez. Ancak RAM’ı boşaltabilir, depolama bilgilerini verir, internet gezintilerinde oluşan tarayıcı ön belleğini silebilir, bildirimleri kapatabilir. İşte bazı tablet hızlandırma programları. (Tabletinizin android versiyonu düşükse, aşağıdaki programların bazılarını Android markette göremeyebilirsiniz.)

Bazı Tablet Hızlandırıcı Programlar

  • SD Maid
  • CCleaner
  • AVG Cleaner
  • 1Tab Cleaner
  • Phone Master
  • Smart Booster
  • Android Booster
  • DU Speed Bosster

Yukarıdaki programların tamamı tabletiniz için uygun olmayabilir. Bazı tablet hızlandırıcı programlar birçok işleve sahiptir. Önemli ve faydalı işlevler ücretli versiyonda sunulabilir. Ayrıca, android tablet hızlandırma programları arka planda çalıştığından tableti yavaşlatabilir. Bu nedenle birkaç gün kullanarak test edebilirsiniz. Bu programlar hakkında yapılan yorumlar da size fikir verebilir. Eğer yine de bir Android hızlandırıcı program kullanmak istiyorsanız, tanımında “lite” hafif yazan, (Android sistemini yormayan) programları seçmek iyi bir tercih olacaktır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir