Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Teknoloji ve cep telefonundan anlamayan biri için, cep telefonu satın almak çok zor olabilir. Kendinizi satıcının ellerine bırakıp, elinizde bilmediğiniz bir telefon modeli ile kendinizi mağazanın dışında bulabilirsiniz. Sonuçta yeni yenidir değil mi? Telefon alırken dikkat edilmesi gerekenleri ve internetten sıfır telefon alırken dikkat edilmesi gerekenleri detaylıca açıklıyoruz.

Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

telefon alirken dikkat edilmesi gerekenler

İhtiyacınızı tam olarak belirleyin. Bildiğiniz gibi cep telefonlarının bir çok özelliği var ve teknolojinin gelişmesi ile gün geçtikçe bu özellikler artıyor. Tabi bu değişim, cep telefonlarının fiyatlarını da belirliyor. Kullanmadığınız özellikler için neden daha fazla ödeyesiniz?

Cep telefonlarında her markanın alt ve üst segment bir çok telefonu var. Bu özellikleri hem aynı marka içinde, hem de diğer markalar ile karşılaştırmak çok zahmetli olacaktır. Özellikle teknoloji ve teknik terimlere yabancıysanız kıyaslamak hem çok vakit alacak hem de kafa karışıklığına neden olacaktır.

Sıfır Telefon Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

sifir telefon alirken dikkat edilmesi gerekenler

Çok fazla teknik ve teknolojik terim kullanarak kafa karışıklığına neden olmak istemiyoruz. Bu nedenle, telefon alırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? önce maddeler halinde sonra ayrı ayrı başlıklar halinde ayırdık. Maddeleri okuduktan sonra, detayları okumak için alt başlıklara geçiş yapabilirsiniz.

  • Marka seçimi.
  • Kamera ve Lens
  • Batarya kapasitesi
  • Ram ve işlemci.
  • Depolama belleği.
  • Kullanıcı yorumları.
  • Fiyatlar.
  • Detaylandırma.

1-Marka Seçimi

Bildiğiniz gibi, telefonun özelliklerinin yanında, bazı markaların cep telefonu da diğerlerine göre daha pahalı oluyor. Örneğin; Samsung cep telefonu, neredeyse aynı özelliklere sahip başka bir telefondan daha pahalıdır değil mi?

TV veya internet ortamında reklamı yapılan birçok telefon markası görüyoruz. Fakat, reklamlarda pek görmediğiniz birçok kaliteli cep telefonu markası var. Bu markaların bir çoğu yurt dışında bilinmesine rağmen, Türkiye’de yeni yeni duyuluyor.

Örneğin: Lenovo, Huawei, Oppo, Xiaomi, Alcatel. Bu markaların bir kısmını ya da hepsini duymuş olabilirsiniz. Listenize bu markalarıda ekleyip, yorumlarına sanal mağazalardan bakabilirsiniz. Yorumları okuyarak bu markalar içerisinde en çok tutulan ve en sorunsuz modelleri bulabilirsiniz.

2-Kamera ve Lens

Cep telefonlarında net fotoğraf çekme ve video kalitesi kamera pikseli ve lens kalitesi ile ölçülür. Kamera pikseli ne kadar büyük olursa, çekim kalitesi o kadar net olur.

Fakat, çekim kalitesi için sadece piksel boyutuna bakmak hata olacaktır. Lens kalitesi de önemlidir. Düşük pikselli fakat, kaliteli bir lens kullanan cep telefonunun çekim kalitesi ve netliği daha fazla olabilir.

Bazı cep telefonları kendi lensini, bazıları da farklı üretici firmaların lenslerini kullanırlar. Bazı lens markaları; Sony, Samsung, Carl Zeiss, Canon v.b. Bu lensler oldukça kaliteli lenslerdir. Tabi, bu lenslerin dışında birçok lens üreticisi de var.

Tüm cep telefonlarının hangi kamera lensi kullandığını bilmek mümkün değil. Bu nedenle, piksel büyüklüğüne bakmakla birlikte, cep telefonunun kamerası için yapılan yorumları dikkate almakta fayda var.

Ayrıca, günümüzde birden fazla kameralı cep telefonlarını görüyoruz. Farklı çekim modları ve netlik sağlayan çoklu kameralı cep telefonları, oldukça kullanışlı görünüyor. Uzak fotoğraflar ve manzara resimleri çekmekten hoşlanıyorsanız “zoom” özelliği fazla olan telefonlar sizin için iyi bir tercih olabilir. Fakat, sık sık selfie çekimleri yapıyorsanız cep telefonunun ön kamerasının netliği önem kazanıyor.

3-Batarya Kapasitesi

Android cep telefonu satın alırken, ilk bakılan görsel güzellik, daha sonra da kamerasıdır. Fakat, dokunmatik telefonların pil kapasiteleri çoğu zaman göz ardı ediliyor.

Cep telefonlarının batarya kapasiteleri en önemli kriterler içerisinde yer almasına rağmen, halk arasında genel bilgi bir bulunmadığından satın alınırken de pek de sorulmuyor.

Dokunmatik cep telefonları çıktığından bu yana, zaman içinde pil kapasitesi artsa da, eski telefonlara göre şarj sürelerinin oldukça kısa olduğu aşikar. Aslında, bir cep telefonunu ne kadar üstün özelliğe sahip olursa olsun, batarya kapasitesi düşükse, ne kadar kullanışlı olduğu tartışılır.

Satın alınan cep telefonunun bir sene kadar bataryası normal çalışır. 1-2 sene sonra, yanlış şarj etmenin de etkisi ile batarya dayanma süresi düşebilir. Yeri gelmişken söyleyelim; bataryası dolan cep telefonunuzu korumak için, hemen şarjdan çıkartın. “Detaylı bilgi için cep telefonu şarjı çabuk bitiyor ve telefon nasıl hızlı şarj olur? yazılarını okuyabilirsiniz.”

Günümüzde satılan ceptelefonlarının bataryalarının kuvveti “mah” ile ölçülüyor. Satın alacağınız cep telefonunun kaç mah olduğunu sorun.

3500 mah. civarı düşük, 4000-4500 mah orta seviye, 5000-5000 mah civarı bataryası olan cep telefonları ise yüksek kapasiteli bataryalar olduğunu söyleyebiliriz. Aşırı ölçüde oyun oynama, sosyal medya kullanımı ve telefon görüşmesi yapmıyorsanız, 5000 mah ve üzeri kapasitede bataryalar ile telefonu 2 günden fazla kullanabilirsiniz.

4-Ram ve İşlemci

Ram miktarı telefonun içindeki programlar ile doğrudan ilgilidir. Bu nedenle, “cep telefonlarında en önemli özellik ramdır” dersek abartmış olmayız herhalde.

Özellikle internet, oyun, sosyal medya uygulamaları, banka uygulamaları, ses ve video yakalama ve düzenleme programları ve daha birçok programın ve özelliğin düzgün ve donmadan çalışmasını “ram” sağlıyor.

Ayrıca, bu programların aynı anda birkaç tanesinin çalışması da ram ile ilgilidir. Yani, müzik dilerken, oyun oynamak, aynı anda gelen Whatsapp’dan gelen mesaja cevap vermek için ram miktarının yüksek olması gerekir.

Siz programı kapatsanız bile, program arka planda çalışmaya devam eder. Bu da programların cihaz ramını kullanmasına neden olur.

Cep telefonlarındaki özellik ve programların artması, her yıl daha fazla ram ihtiyacı gerektiriyor. Özellikle yeni satın alınan cep telefonlarında hazır olarak gelen fakat, kullanışsız programlar da ram harcaması yapıyor. Bu nedenle, telefon ile hazır olarak yüklü gelen, kullanmayacağınız programları silip, ram kullanımını düşürebilirsiniz. “Detaylı bilgi için “telefon hızlandırma ve tablet hızlandırma yazılarını okuyabilirsiniz.”

Günümüzde satılan cep telefonu ramlarından örnek vermek gerekirse, 4gb ram altı düşük ram, 6 gb ram orta seviye ve 8 gb ve üzeri ramlı telefonların da üst seviye olduğunu söyleyebiliriz. Tabi bu oranlar geçicidir. Geçmişte olduğu gibi, önümüzdeki yıllarda cep telefonları uygulamaları gelişecek ve çok daha fazla rama ihtiyaç duyacaklardır.

Biraz da işlemcilerden bahsedelim. Öncelikle cep telefonlarındaki işlemcilerin genellikle yeterli olduğunu söyleyelim. Yani işlemci için özel bir araştırma yapmanıza gerek yok. Yeni cep telefonundaki işlemciler 4 çekirdek de olsa 8 çekirdek de olsa yeterli oluyor.

Günlük kullanımda ve oyunlarda yeni cep telefonlarının işlemcisinin yeterli sevide olduğunu söyleyebiliriz. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, cep telefonlarında daha çok ram kullanımına ihtiyaç duyuluyor.

5-Depolama Belleği

Cep telefonlarındaki depolama belleği sıklıkla ram belleği ile karıştırılıyor. Depolama belleğini net bir şekilde açıklamak gerekirse; kıyafetleriniz üzerindeki cepler gibi düşünebilirsiniz. Yani saklama alanıdır, depodur.

Cep telefonunuz ile çektiğiniz fotoğraflar ve videolar, yüklediğiniz programlar cep telefonunuzda depolanır. Bunların dışında programlara gelen güncellemeler, android ve sistem dosyaları, internet gezintisi esnasında sizin fark etmediğiniz bazı çerez ve veriler de telefonunuzun içinde depolanır.

Bu depolama şekli üç şekilde olur.

  • Telefon belleği.
  • Hafıza kartı belleği.
  • Bulut belleği.

a-Telefon Belleği

Telefon belleği telefonunuz içindeki depolama alanıdır. 64 gb ve altı düşük, 128 gb orta seviye ve 266 gb üzeride kabul edilebilir sevilerdir. Tabi, bu değerler kullanıcıya göre değişir. Sıklıkla video çeken biriyseniz 256 gb depolama alanı da sizin için düşük bir alandır.

Video çekimlerinin süresi ve kameraların çözünürlüğün artmasıyla günümüzde 128 gb hatta 256 gb lık depeolama alanları bile yetersiz olmaya başlamıştır. Çünkü, depolamada en çok yer tutan video ve resimlerdir.

b-Hafıza Kartı Belleği

İkinci depolama birimi ise hafıza kartlarıdır. Bu kartlar ile yeterli olmayan telefon deponuzu artırabilirsiniz ve her yere aktarabilirsiniz. Yani, beğendiğiniz bir telefonun depolama alanı düşük ise dert etmeyin hafıza kartı ile alanı genişletebilirsiniz.

Yeni nesil android ve diğer işletim sistemli telefonlarda programların ve oyunların artması ile daha çok depolama alanına ihtiyaç duyuyor. Yani, ortalama bir depolama alanına sahip bir cep telefonunun (128 gb.) güncellemeler, yeni programlar, fotoğraf ve videolarla 1-2 sene içinde rahatça dolabileceğini söyleyebiliriz.

c-Bulut Belleği

Bulut belleğini birçok telefonda hazır yüklenmiş olarak bulabilirsiniz. En bilinen ve yaygın olarak kullanılan bulut belleği Google Drive’dır.

Telefonunuzdaki resim ve videoları, kişi ve telefon numarası listelerini düzenli olarak buluta aktarırsanız telefonunuz değişse dahi tekrar ulaşabilirsiniz. Ayrıca, bunları kontrol etmek için bilgisayar veya tabletle de bağlanabilirsiniz.

Telefon satın alırken belirleyici bir etken olmamasına rağmen, bulut depolama (cloud storage) hakkında kısaca bilgi vermek istedik. “Bulut depolama belleği hakkında daha fazla bilgi almak için “Google Drive nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

6-Kullanıcı Yorumları

Cep telefonu satın alırken kullanıcı yorumlarını kontrol edin. Yorum siteleri, satış siteleri, blog ve facebook grupları gibi ortamlarda satın almayı düşündüğünüz telefonun yorumlarını inceleyin.

Yukarıda bahsettiğimiz ortamlarda almayı düşündüğünüz cep telefonu hakkında sorular sorabilir; kullanıcıların deneyimlerini aktarmasını isteyebilirsiniz. Eğer, alışık olduğunuz markayı artık değiştirmek istiyorsanız, bu biraz daha kolay karar vermenizi sağlayabilir.

7-Fiyatlar

Fiyat konusu sanıldığı kadar basit değildir. Şöyle ki satın almayı planladığınız cep telefonunu fiyatı en düşük yerden almadan önce şunlara garanti kapsamı ve servi yerine dikkat edin.

Olması gerektiğinden daha ucuz satılan cep telefonu dağıtıcı firma garantisine mi sahip, yoksa ithalatçı garantisine mi? dikkat etmelisiniz. İthalatçı cep telefonunu daha ucuz satabilir. Fakat, servis ağı her yerde yoktur.

İthalatçı garantili cep telefonlarında cep telefonun kendi servislerini değil, sadece ithalatçının belirlediği servisleri kullanabilirsiniz. Bu da telefonunuz arıza yaptığında çoğunlukla başka bir şehire gitmesi ve tamiratın uzun zaman alması demek. Resmi distribütör garantili telefonlar ise, biraz daha pahalı olasına rağmen servis ağı geniştir.

8-Detaylandırma

Modeli aynı gibi görünen, fakat fiyatı daha uygun bulduğunuz cep telefonun tüm özelliklerini detaylıca inceleyin. Aynı gibi görünen iki telefonundan birinin Ram miktarı ve depolama alanı diğerinden düşük olabilir.

Aynı telefon modelleri içinde de fark edilemeyecek düzeyde farklılıklar olabilir. Bu farklar genellikle, ram ve depolama alanında görülüyor. Telefon modelini araştırırken, tam model numarası ile araştırma yapın. Herhangi bir eksik bilgi görürseniz, satın almadan önce satıcıdan detaylı bilgi alın.

Bir Telefonun İyi Olduğu Nasıl Anlaşılır?

5000 mah üzeri pil, 8 gb üzeri rama sahip telefonlar, kamera çözünürlüğü yüksek telefonlar iyi bir tercih olacaktır.

Telefon Ram Ne Kadar Olmalı?

Çok fazla uygulama yüklemesi yapmayacaksanız 4gb, çok sık program ve oyun yüklemesi yapıyorsanız ve oyun oynuyorsanız 8 gb rama sahip bir cep telefonu sizin için uygun olacaktır.

Telefon İşlemcisi Nasıl Olmalı?

Günümüzde çift çekirdeki işlemcilerden 8 çekirdeli işlemcilere kadar uzanan bir teknolojiye sahiptir. İşlemcinin frekans hızı telefonun hızını belirler. Ancak cep telefonlarında artık işlemciden çok rama ihtiyaç olduğu açıktır.

Telefonda Ram Ne Kadar Önemli?

Ram telefonun en önemli parçasıdır. Tüm uygulamaların doğru ve hızlı çalışması ram ile yakından ilgilidir. Günümüzde artık 4 gb ramlı telefonlar genellikle düşük kabul edilmektedir.

Bir Telefonun Hızını Ne Belirler?

Bir telefonun hızı işlemci ve ram ile yakından ilgilidir. İşlemcinin çekirdek sayısının fazla olması, frekansının yüksek olması ve yüksek ram ile cep telefonu daha hızlı çalışabilir.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir