Bilgisayar Açılmıyorsa İlk Yapmanız Gerekenler!

Bilgisayar açılmıyor.
Bilgisayar açılmıyorsa yapmanız gerekenler nelerdir?

Düzenli olarak kullandığınız bilgisayarınız artık açılmıyorsa veya bilgisayar ekranı açılmıyorsa, basit bir nedeni olabilir veya ciddi bir problem olabilir. Açılmayan bilgisayarınızı bir bilgisayar tamircisine götürmeden önce size bazı tavsiyelerimiz olacak. Bilgisayar neden açılmaz, masaüstü bilgisayarı neden açılmaz? anlattık. Ayrıca, laptop ekranı açılmıyorsa nedeni neler olabilir? açıkladık. Bilgisayar ve Windows bilgisi temel ve orta seviye olan okuyucularımızın ilgisini çekeceğini umuyoruz.

Bilgisayar Açılmıyor!

Masaüstü bilgisayar açılmıyor.
Bilgisayar açılmıyor!

İçinde onlarca elektronik parçası olan bilgisayarlar, birçok kişi için oldukça karmaşık görünebilir. Bilgisayarın açılmaması bazen öyle can sıkıcı olur ki, bilgisayar donanımcıları, hatta tamircileri bile bazen neden açılmadığını bulmakta zorlanabilir.

Bilgisayarın açılmamasının onlarca nedeni olabilir. Donanımsal bir problem olabilir, bir kablo sorunu olabilir, yazılımsal bir problem olabilir, bir ısınma sorunu olabilir veya virüs olabilir. Daha sayamadığımız setup ayarları ve daha fazlası da var.

Fakat çalışan bir bilgisayarın durup dururken açılmaması veya kendini kapatması son günlerde yaptığınız bir işlemden dolayı olabilir. Son günlerde bir program yüklediniz mi, şüpheli bir siteyi ziyaret ettiniz mi, bilgisayarınızın içini açtınız mı, iç ve dış kablolara zarar verebilecek bir işlem yaptınız mı? Elektrik kesintisi oldu mu, yeni aldığınız bir donanım var mı? Şimdi, bilgisayarın açılmama nedenini hızlıca kontrol edebileceğiniz işlemler ile başlayalım. Ardından daha detaylı kontrollere geçelim.

Bilgisayar Açılmıyorsa Nedeni Ne Olabilir? (Hızlı Kontrol)

Bilgisayaar neden açılmaz?
Bilgisayar açılmıyorsa ilk yapmanız gerekenler.

Bilgisayar açılmıyorsa, çok detaylı bir inceleme yapmadan önce hızlıca bazı kontrolleri yapabilirsiniz. Bu sayede, enejinizi boşa tüketmez ve tamirciye gitmeden önce önemli kontrolleri yapabilirsiniz. İşte bilgisayar açılmıyorsa veya ekran açılmıyorsa ilk yapmanız gereken kontroller.

  • Dış kabloları kontrol edin.
  • Monitörü kontrol edin.
  • Dış donanımı kontrol edin.
  • Son yaptığınız değişiklikleri hatırlayın.

Öncelikle bilgisayarın açılmasına engel olabilecek yukarıdaki seçenekleri hızlıca değerlendirelim. Ardından, daha ciddi sorunlara yönelelim.

1-Dış Kabloları Kontrol Edin

Bilgisayarın çalışmamasının nedenleri.
Harici kabloları kontrol edin.

Kablolar basit bir sorun gibi görünse de ciddi problemlere neden olabilir. Sabit duran bir kablo neden problem çıkarsın ki? diye düşünebilirsiniz. Fakat yine de bilgisayarın tüm kablolarını iyice kontrol etmek gerekiyor. Hergün başına oturduğunuz bilgisayarın bir kablosunu siz ya da bir yakınınız yanlışlıkla gevşetmiş olabilir. Ayak altındaki kablolar zamanla gevşeyebilir veya ev temizliği sırasında, yerinden oynayabilir.

Ekran kablosu başta olmak üzere, tüm kablolar kontrol edin. Hatta çıkarıp tekrar takın. İyice yerine oturduğuna emin olun. Hatta başka bir kablo alıp bunları test edin. Bilgisayarın pahalı parçalarını değiştirmeden önce farklı kablolarla test yapmak, daha iyi bir seçenek olabilir. Power kablosu (güç kablosu) ve monitör kablosunu geçici olarak temin edip, kabloların sağlam olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Herhangi bir bilgisayardan bir güç kablosu alıp deneyin.

2-Monitörü Kontrol Edin

Pc neden açılmaz?
Monitörün çalışıp çalışmadığını kontrol edin.

Bilgisayarın içini açmadan önce dış donanımı kontrol etmek her zaman daha iyidir. Çünkü, iç donanım daha karışık ve risklidir. Özellikle bilgisarlar donanımı ile ilgili bilginiz yoksa, monitör ve kablo kontrolü ilk kontrol etmeniz gereken parçalardır.

Monitörü başka bir monitör ile değiştirip bilgisayarı açın. Bilgisayara yeni bir monitör takarken herhangi bir kurulum yapmanız gerekmez. Bu nedenle, eğer monitörde bir arıza varsa, bilgisayar yeni monitör açılacaktır. Monitörü takarken, kablosunu anakart üzerindeki farklı girişlerle de deneyebilirsiniz.

3-Dış Donanımı Kontrol Edin

Bilgisayar neden çalışmaz.
Harici aygıtları kontrol edin.

Son günlerde bilgisayarınıza yeni bir donanım taktınız mı? Usb modem sinyal alıcı, usb TV, usb görüntü ve ses kartları, usb yazıcı, v.b. Bilgisayarınıza eğer böyle bir yeni donanım taktıysanız, çıkarın ve bilgisayarı yeniden başlatın. Sürücü çakışması v.b. benzeri bir sorun olabilir. (Sürücü çakışması, bilgisayar açılırken kapanmasına neden olabilir.) Önce cihazı çıkarın. Bilgisayar açılırsa cihazın sürücüsünü yenileyin. Ana kartınız eski ise bios sürümünü kontrol ettirip, gerekiyorsa güncelleyin. Ayrıca, çıkardığınız donanımı başka bir usb girişine takarak deneyebilirsiniz.

4-Son Yaptığınız Değişiklikleri Hatırlayın

Bilgisayar açılmıyor.
Bilgisayarınızda son yaptığınız değişiklikleri hatırlayın.

Bilgisayarınız kapanmadan önce son yaptığınız işlemleri hatırlayın. Bir program veya oyun yüklediniz mi? Yeni bir donanım taktınız mı? Bir güncelleme yaptınız mı? eğer öyle ise bilgisayarın güvenli modda açıp son yaptığınız işlemi geri alın. (Bilgisayarı güvenli modda açmak için, açtıktan sonra ekran açılmadan önce F8 tuşuna basılı tutun.) Yüklediğiniz programı veya oyunu silin. Güncellemeyi kaldırın. Yeni bir donanım taktıysanız, usb sürücüsünü değiştirin veya donanımı aygıtlardan kaldırın.

Bilgisayarın ön kontrolünü yaptınız. Hala açılmıyorsa, aşağıdaki kontrollerin de faydası olabilir. Şimdi, daha detaylı olarak bilgisayarın açılmama nedenlerini irdeleyelim.

Bilgisayar Ekranı Açılmıyor, Pc Açılmıyor, Windows Açılmıyor!

Pc açılmıyor. Masaüstü bilgisayar açılmıyor. Windows açılmıyor.
Masaüstü bilgisayar açılmıyorsa ilk yapmanız gerekenler.

Hala bilgisayarınız açılmıyor mu? O halde iç donanıma yoğunlaşalım ve daha detaylı inceleyelim. İç donanım kontrolüne geçmeden önce bilgisayarda ciddi bir sorun var mı? kontrol etmeniz gerekiyor. Bunu da güvenli mod ile yapabilirsiniz.

Eğer bilgisayarın içindeki herhangi bir parçada problem varsa veya arızalı bir donanım varsa bilgisayar güvenli modda da açılmaz. Bu nedenle, öncelikle bilgisayarınızı mutlaka güvenli modda açmayı birkaç kez deneyin. (Bilgisayarınızın açma düğmesine basar basmaz, F8 tuşuna basılı tutun. Çıkan seçeneklerden güveli modu seçerek açılmasını sağlayın.)

Eğer bilgisayar güvenli modda açılıyorsa ve kullanırken herhangi bir sorun yoksa, büyük ihtimalle yazılımsal bir sorun ile karşı karşıyasınız. İşlemci ram, ekran kartı ve depolama aygıtı ile ilgili fiziksel bir sorun, büyük ihtimalle yoktur. Bilgisayarınız güveli modda da açılmadıysa, fiziksel olarak aygıtların kontrolünü yapmalısınız. İşte başlıyoruz.

Bilgisayar Neden Açılmaz?

Bilgisayar neden açılmaz. Laptop neden açılmaz.
Bilgisayar neden açılmaz?

Yukarıda basitçe bilgisayarın açılmama nedenlerini anlatmıştık. Şimdi iç aygıtları tek tek detaylıca kontrol edelim. Bilgisayarı açarken ve kontrol ederken fiziksel bir zarara ve kazaya neden olmamak için çok dikkatli olun!

  1. İşlemciyi kontrol edin.
  2. Ekran kartını konrol edin.
  3. Depolama aygıtını kontrol edin.
  4. İç kabloları kontrol edin.
  5. Ramları kontrol edin.

Masaüstü Bilgisayar Açılmıyorsa Nedenleri Ne Olabilir?

Şimdi, yukarıdaki seçenekleri detaylandıralım ve hangi aygıt veya kabloda sorun var? anlamaya çalışalım. Fiziksel kontrolde parçaları kontrol ederken dikkatli olun! Tecrübe ve bilginiz yoksa, bilgisayarınızı açmayın!

1-İşlemciyi Kontrol Edin

Eğer daha önce bilgisayarın içi açılmadıysa, işlemci arızası nadir görülür. Lastik bir eldiven takın, bilgisayarın kapağını açın ve fişe takın. Yüksek voltaj, sadece power kutusunda olmasına rağmen, yine de lastik bir eldiven takmanızı öneriyoruz.

İlk olarak işlemciyi kontrol edin. İşlemci kontrolü sırasında kesinlikle işlemciyi çıkarmayın! Sadece fanı dönüyor mu bakın. Fanı arada bir duruyorsa, arıza işlemci fanındadır. Isınan bilgisayar, kendini korumaya alarak işlemci veya diğer parçaların zarar görmesini engelemek için kapanıyor olabilir. Ayrıca, işlemciye hafifçe bastırarak yerine oturmuş olduğuna emin olun. Bilgisayarı kapatıp işlemci ve fan üzerindeki tozları kuru bir fırça ile alın ve elektrik süpürgesi ile çekin. “İlgili yazı: bilgisayar temizliği.”

2-Ekran Kartını Kontrol Edin

Ekran kartınız eski ise arıza yapma olasılığı yüksektir. Arıza yapan bir ekran kartı ya hiç çalışmaz ya da ısınınca ekranı kapatır. Bilgisayarı açınca siyah ekranın olmasının nedenlerinden biri ekran kartı arızasıdır.

Masaüstü bilgisayarın güç düğmesine basarak çalıştırın. Lastik bir eldiven takın. Ekran kartının fanının dönüp dönmediğini kontrol edin. Ekran kartının fanı dönmüyorsa büyük ihtimalle arızalıdır.

Ekran kartının arızalı olup olmadığını anlamanın diğer yolu ise, monitör kablosunu ana karta takmaktır. Monitörler hem dvi, hem de vga kablo ile çalışabilir. Ekran kartına genellikle dvi kablosu ile takılır. Fakat monitörü bir dvi kablosu ile anakarta takarak da çalıştırabilirsiniz. (Birçok ana kartın içerisinde (onboard) dahili bir ekran kartı vardır. Görüntü kalitesi çok iyi olmasa da bilgisayarı kullanmanız için yeterli olacaktır. Bir vga kablosu edinin ve bu kablo ile monitörü anakarta takın. Eğer monitör çalışıyor ve bilgisayar açılıyorsa arıza ekran kartında demektir.

3-Depolama Aygıtını Kontrol Edin

Bilgisayarın depolama aygıtı hdd veya ssd diskdir. Bilgisayar içindeki tüm bilgi ve dosyalar burada tutulur. Eğer depolama belleğiniz bir hdd ise arıza yapma olasılığı vardır. 10 yıldan fazla kulanılan HDD ler artık arıza yapmaya başlar. SSD ler ise çok daha uzun ömürlüdür. (HDD ve SSD ler hakkında daha fazla bilgi almak için, “Hardisk alırken nelere dikkat edilmeli?” yazısını okuyabilirsiniz.)

Peki HDD nin arızalı olduğunu nasıl anlayacaksınız? Başka bir bilgisayarın HDD veya SDD diskini takarak. Eğer bilgisayarınız, başka bir bilgisayarın depolama aygıtı ile açılıyorsa, depolama aygıtınız arızalı demektir.

4-İç Kabloları Kontrol Edin

Bilgisayarınızın fişini çekin ve kapağını açın. İçerdeki kablolar tek tek kontrol edin. Eğer gevşemiş bir kablo varsa, soketine iyice yerleştirin. Takılmamış, boştaki kablolara dokunmayın!

5-Ramları Kontrol Edin

Arızalı ramdan dolayı bilgisayar açılmayabilir. Ramlar da bilgisayarın en önemli parçalarından biridir ve arıza yapabilir. Anakart üzerinde çok sayıda ram slotu vardır. Ramı dikkatlice çıkarıp, başka bir slota takın. 2 veya daha fazla ram varsa, birini çıkarın. Bilgisayar tek ram ile de çalışabilir. Böylece, hangisinin arızalı olduğunu anlayabilirsiniz. Bilgisayarı açıp kontrol edin. Ayrıca, başka bir bilgisayardan ram alıp takabilirsiniz. Fakat ram uyumlu değilse, bilgisayarınız yine çalışmayabilir. (Yeni bir ram alırken, eskisini götürmenizde fayda var.)

Laptop Açılmıyorsa Ne Yapmalısınız?

laptop açılmıyor
Laptop açılmıyor!

Laptoplar masaüstü bilgisayarlarına göre daha narin yapıda cihazlardır. Ayrıca içini açıp donanım kontrolü yapmak daha zordur. Eğer laptop bir darbe almadıysa veya düşmediyse kontrol etmeniz için daha farklı seçenekleri değerlendirebilirsiniz.

Laptopun açılmaması genellikle eski model dizüstü bilgisayarlarda göze çarpar. Laptopun yavaşlaması ve duraklaması artık arıza ve yetersiz kalan donanımın habercisi olabilir. Laptopun açılmamasının diğer nedenlerini ve çözüm yollarını aşağıda listeledik. (Bilgisayarın yavaşlama nedenlerini merak ediyorsanız, “Bilgisayar neden yavaşlar?” yazısını okuyabilirsiniz.)

Laptop Ekranı Açılmıyor!

  • Virüsler. Nadir de olsa, laptoptaki virüs bilgisarın açılmasını engeller. Format atılabilir veya dizüstü bilgisayar güvenli modda açılıp virüs temizleme programı ile virüs temizlenebilir. Ayrıca, Windows geri yüklemeyi çalıştırabilirsiniz.
  • Windows arızaları ve çakışmalar. Bilgisayarınızda iki virüs programı veya benzer iki program varsa çakışma yapabilir.
  • Yeni aldığınız bir donanım, sürücü hatasına neden olabilir. Laptop’u güvenli modda açıp yeni donanımı kaldırın.
  • Isınma problemi. Laptoplarda en önemli sorun ısınmadır. Alt kısımdaki hava deliklerinin açık olması gerekir. Kapalı kapan hava delikleri dizüstü bilgisayarın ısınmasına, yavaşlamasına hatta bazı parçaların zarar görmesine neden olur. İşlemci, ekran kartı veya başka bir parça zarar görmüş olabilir.

(Yukarıdaki anlatım genel bilgi niteliğindedir. Bilgisayar donanım bilginiz yoksa, herhangi bir tamir yapmayın! Oluşabilecek zararlardan ve diğer kazalardan sitemiz sorumlu değildir.)

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir