Evimi Kendim Nasıl Boyarım?

Evimi kendim nasıl boyarım, ev hangi boya ile boyanır, önce tavan mı duvar mı boyanır, evi kendim boyayabilir miyim? Evinizi amatör olarak kendiniz boyamak istiyorsanız, tüm merak ettikleriniz açıklıyoruz.

Evimi Kendim Nasıl Boyarım?

ev nasıl boyanır
Ev nasıl boyanır?

Ev boyama için en çok kullanılan boyalar su bazlı boyalardır. Su bazlı boyaları silinebilir ve silinemez olarak ikiye ayırmak mümkün. Silinemez boyalara halk arasında plastik boyalar diyoruz. Çabuk kuruduğu için, artık günümüzde artık kolay ev boyama için su bazlı boyalar kullanılıyor.

Ev boyamak için kullanılan diğer bir boya çeşidi de sentetik boyalardır. Bu boyalara ise, halk arasında yağlı boya da denir. Yağlı boyaların parlak, yarı mat ve mat görünümde olanları var. Ancak, ev boyamak için yarı mat kullanılıyordu. Günümüzde sentetik boya tercih edilmiyor.

Ev boyarken dikkat etmeniz gereken noktaları açıklamadan önce ev hangi boya ile boyanır?listeleyelim. Bu sayede, hem uygulama hem de kullanım açısından kendiniz için en doğru boyayı seçme imkanı bulabilirsiniz.

Ev Hangi Boya İle Boyanır?

ev boyama
Ev boyama
  • Plastik boya: Plastik boya, uygulaması en rahat boyadır. Genellikle silikonsuzdur. Silinme özelliği yoktur ama ev boyamak için çok iyi bir başlangıç olabilir. Çünkü, rulo ve fırça izi yapmaz. Duvarda mat durur, kolay uygulanır. Fiyatı uygundur. Saten alçılı, alçısız, beton, sıva gibi tüm yüzeylere uygulayabilirsiniz. “Plastik boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için, “Plastik boya nedir?” yazısını okuyabilirsiniz.”
  • Su bazlı silikonlu boya: Su bazlı silikonlu, yarı mat ve ipek mat boyalar günümüzde en çok tercih edilen boyalardır. Duvarda canlı durur. Silinme özelliği vardır. Kokusuzdur. Uygulaması ustalık gerektirebilir. Daha önce boya yapmadıysanız, zorlanabilirsiniz. Uygun rulo olmazsa ve tarama yapılmazsa iz kalabilir. Daha çok saten alçı çekilmiş duvarlar için uygundur. “Su bazlı boyayı duvarda kendiniz yapmak istiyorsanız, boya yaparken iz kalmaması için ne yapmalı ve su bazlı boya nasıl yapılır? yazılarını okuyabilirsiniz.”
  • Sentetik boya: Sentetik boya günümüzde artık çok tercih edilmiyor. Çok iyi silinebilir. Fakat, uygulaması oldukça güçtür. Rulo ve fırça izi bırakması muhtemeldir. Daha önce duvara sentetik boya uygulamış kişilerce uygulanmalıdır. Katlar arası 1 gün beklemek gerekir ve kokusunun ortamdan çıkması 1 haftayı bulabilir. Duvarlar için yarı mat ve ipek mat olanları kullanılır. “Detaylı bilgi almak için yağlı boya nasıl yapılır ve sentetik boya nedir? yazılarını okuyabilirsiniz.”

Evi Kendim Boyayabilir Miyim?

Evet, evinizi kendiniz boyayabilirsiniz. Ancak daha önce boya yapmadıysanız, tam mat boya kullanmanızı öneriyoruz. İpek mat ve yarı mat boyaları boyamak daha zordur. Duvarda rulo izi bırakmaya meyillidir. “Detaylı bilgi almak için mat boya mı parlak boya mı? yazısını okuyabilirsiniz.”

Önce Tavan Mı Duvar Mı Boyanır?

Ev boyama önce tavandan başlanır. Önce duvar boyanırsa sonradan tavanb boyası boyanmış duvarlara sıçrayabilir. Ancak duvar ve tavan aynı renk olacaksa duvar da önce boyanabilir. “Detaylı bilgi almak için tavan boyama yazısını okuyabilirsiniz.”

Evimi Kendim Nasıl Boyarım?

evimi nasıl boyarım
Evimi kendim nasıl boyarım?

Evimi kendim nasıl boyarım? Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bazı boyaları uygulamak için usta olmanız gerekmiyor. Elinize hiç rulo fırça almamış olsanız bile evinizi kendiniz boyayabilirsiniz.

Duvar boyası çeşitleri fazla olduğu için, ev nasıl boyanır? direk olarak cevaplamak yanlış olacaktır. Çünkü, boyanın uygulanacağı yüzeye ve boyanın cinsine göre anlatım yapılması gerekiyor. Örneğin, pürüzlü bir yüzey için plastik boya, düz bir duvar için, yağlı boya veya su bazlı ipek mat (yarı mat) boya daha uygundur.

Evi hangi boya ile boyarsanız boyayın, boyamaya başlamadan önce dikkat etmeniz noktaları aşağıda açıkladık.

1-Duvarı Kontrol Edin

Çatlamış ve ayrılmış duvar aralarını saten alçı veya duvar tamir macunları ile onarın. Duvar saten alçılı ise macun veya alçı kuruduktan sonra, 180 no.’lu zımpara ile zımpara yapın. Pürüzlü ve alçısız bir duvarınız varsa silikonsuz plastik boya kullanın. “Detaylı bilgi için tırtıklı duvar nasıl boyanır? yazısını okuyabilirsiniz.

2-Duvarda Hangi Tür Boya Olduğunu Anlamaya Çalışın

Duvardaki eski boya ile aynı cins boya yaparsanız, daha kolay ve risksiz olacaktır. Duvardaki boyanın cinsini bilmiyorsanız, tedbir olarak bir kat geçiş astarı uygulayın. (Geçiş astarının üzerine her boya olur.) “Detaylı bilgi almak için geçiş astarı nedir ve duvardaki boyanın cinsi nasıl anlaşılır? yazılarını okuyabilirsiniz.”

3-Uygun Rulo Ve Fırçayı Seçin

Silikonlu ipek mat ve yarı mat boyalar için kısa ipli rulo, plastik ve dış cephe boyaları için, uzun ipli rulo kullanın. “Detaylı bilgi almak için hangi fırça ne için kullanılır? yazısını okuyabilirsiniz.”

4-Gerekli Durumlarda Uygun Astarı Uygulayın

Alçılı ve daha önce hiç boyanmamış bir duvar boyamak için boyadan önce binder astar veya alçı astarı kullanın. Ancak daha önce boyanmış bir duvarda geçiş astarı kullanabilirsiniz. “Detaylı bilgi almak için astar boya nedir ve alçı boyama yazılarını okuyabilirsiniz.”

5-İpek mat ve Yarı Mat Boyalara Dikkat Edin!

İpek mat ve yarı mat boyaların silime özelliği fazla olduğundan ve duvarda canlı göründüğünden çok tercih ediliyor. Ancak uygularken dikkatli olunmazsa, rulo izi bırakabilir. Bu boyalarda ikinci kat uygulaması çok önemlidir.

Uyarılar ve Önlemler

  • Ev boyamak ustalık gerektiren bir iştir. Özellikle parlak, yarı mat ve ipek mat ve sentetik duvar boyalarında uygulama tecrübeniz yoksa rulo izi kalabilir.
  • Boyamada inceltme oranı da iz kalmaması için ve rulonun iyi dönmesi için iyi ayarlanmalıdır. “Detaylı bilgi için boyaya ne kadar su katılır ve tavan boyasına ne kadar su katılır? yazılarını okuyabilirsiniz.
  • Evi kendiniz boyamak istiyorsanız, plastik boyalar amatör boyacılar için en uygun boyalardır. “Detaylı bilgi almak için kolay ev boyama ve plastik boya nasıl yapılır? yazılarını okuyabilirsiniz.”
  • Evinizi boyamaya başlamadan önce gerekli malzemeleri öğrenmek için boya malzemeleri sayfasına geçiş yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir