Ev Boyama Teknikleri, Ev Nasıl Boyanır?

ev nasıl boyanır
Ev nasıl boyanır?

Ev nasıl boyanır? Ev boyamayı usta işi olarak görebilirsiniz. Kısmen haklısınız. Fakat, her ev boyama işi için de usta olmanız gerekmiyor. Ev nasıl boyanır? anlatmaya başlamadan önce, silikonlu boya, plastik boya ve yağlı boya ile ev boyama teknikleri ve boya çeşitleri ile ilgili bazı bilgileri paylaşalım. Bu sayede, hangi duvar boyalarını kendinizin yapabileceğini anlayabilir, ihtiyacınıza göre uygun boyayı da seçebilirsiniz.

Ev Boyama

Ev boyama için en çok kullanılan boyalar su bazlı boyalardır. Su bazlı boyaları silinebilir ve silinemez olarak ikiye ayırmak mümkün. Silinemez boyalara halk arasında plastik boyalar diyoruz. Çabuk kuruduğu için, artık günümüzde artık kolay ev boyama için su bazlı boyalar kullanılıyor.

Ev boyamak için günümüzde artık kullanılmayan diğer bir boya çeşidi de sentetik boyalardır. Bu boyalara ise, halk arasında yağlı boya diyoruz. Yağlı boyaların parlak, yarı mat ve mat görünümde çeşitleri var. Ev boyamak için yarı mat kullanılıyor.

İşte bu boya türlerinin hem kullanım açısından hem de; boyaları uygularken ne gibi artıları ve eksileri olduğundan bahsedeceğiz. Bu sayede, hem uygulama hem de kullanım açısından kendiniz için en doğru boyayı seçme imkanı bulacağınızı umuyoruz.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi günümüzde evler, en çok, plastik boya ve silikonlu boyalar ile boyanıyor. Plastik boya, (yani, silinemeyen su bazlı boya), silinebilir su bazlı iç cephe boyası ve sentetik boyalar ile ev boyamayı detaylı şekilde sayfanın daha aşağısında anlattık. Fakat, öncelikle evinizi hangi boyalar ile boyayabileceğinizi anlatalım.

Ev Hangi Boyalar İle Boyanır?

ev boyama
Ev boyama

Ev neyle boyanır, ev hangi boya ile boyanır? Evinizi plastik boya, silikonlu boya veya sentetik boya ile boyayabilirsiniz. Aşağıda ev boyamak için kullanabileceğiniz boyaları detay vererek anlattık. Sayfanın sonunda da bu boyaların nasıl uygulandığını ayrı ayrı açıkladık.

Plastik Boya

Plastik boya, uygulaması en rahat boyadır. Genellikle silikonsuzdur. Silinme özelliği yoktur ama ev boyamak için çok iyi bir başlangıç olabilir. Çünkü, rulo fırça izi yapmaz. Duvarda mat durur, kolay uygulanır. Fiyatı uygundur. Saten alçılı, alçısız, beton, sıva gibi tüm yüzeylere uygulayabilirsiniz. Plastik boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Plastik boya nedir?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Su Bazlı Silikonlu Boya

Su bazlı silikonlu, yarı mat ve ipek mat boyalar günümüzde en çok tercih edilen boyalardır. Duvarda canlı durur. Silinme özelliği vardır. Kokusuzdur. Uygulaması ustalık gerektirebilir. Daha önce boya yapmadıysanız zorlanabilirsiniz. Uygun rulo olmazsa ve tarama yapılmazsa iz kalabilir. Daha çok saten alçı çekilmiş duvarlar için uygundur.

Sentetik Boya

Sentetik boya günümüzde artık çok tercih edilmiyor. Çok iyi silinebilir. Fakat, uygulaması oldukça güçtür. Rulo ve fırça izi bırakması muhtemeldir. Daha önce duvara sentetik boya uygulamış kişilerce uygulanmalıdır. Katlar arası 1 gün beklemek gerekir ve kokusunun ortamdan çıkması 1 haftayı bulabilir.

Ev Boyama Teknikleri

Ev boyama tekniklerine geçmeden önce, boyaması en kolay boyanın plastik boya, boyaması en zor boyanın da, yağlı boya (sentetik boya) olduğunu belirtelim.

Su bazlı boyalar ile sentetik boyaların kuruma süresi, katlar arası bekleme süresi ve kullanılan fırça, rulosu farklıdır.

Ev boyama teknikleri, ev nasıl boyanır?: Ev boyamaya her zaman tavan boyası ile başlanır. Bu nedenle, evinizi boyamaya başlamadan önce, linke tıklayarak “Tavan boyama nasıl yapılır?” yazımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Evimi Kendim Nasıl Boyarım?

evimi nasıl boyarım
Evimi kendim nasıl boyarım?

Evimi kendim nasıl boyarım? Yukarıda bahsettiğimiz gibi, bazı boyaları uygulamak için usta olmanız gerekmiyor. Elinize hiç rulo fırça almamış dahi olsanız, evinizi kendiniz boyayabilirsiniz. Evimi kendim nasıl boyarım, evimi ben boyayabilir miyim? sorularınıza cevap niteliğinde aşağıda detaylı bir anlatım yaptık.

Duvar boyası çeşitleri fazla olduğu için, ev nasıl boyanır? direk olarak cevaplamak yanlış olacaktır. Çünkü, boyanın uygulanacağı yüzeye ve boyanın cinsine göre anlatım yapılması gerekiyor. Örneğin, pürüzlü bir yüzey için plastik boya, düz bir duvar için, yağlı boya veya su bazlı ipek mat (yarı mat) boyalar daha uygundur. Aşağıda ev boyamaya başlamadan önce dikkat etmeniz noktaları belirttik. Ardından, plastik boya, silikonlu boya ve yağlı boya ile ev boyamayı ayrı ayrı anlattık.

Ev Boyama Nasıl Yapılır?

  1. Duvarı kontrol edin. Çatlamış ve ayrılmış duvar aralarını saten alçı veya duvar tamir macunları ile onarın. Duvar saten alçılı ise; macun veya alçı kuruduktan sonra, 180 no.’lu zımpara ile zımpara yapın.
  2. Duvarda hangi tür boya olduğunu anlamaya çalışın. Duvardaki eski boya ile aynı cins boya yaparsanız, daha kolay ve risksiz olacaktır. Duvardaki boyanın cinsini bilmiyorsanız, tedbir olarak bir kat geçiş astarı uygulayın. (Geçiş astarının üzerine her boya olur.)
  3. Uygun rulo ve fırça seçimini yapın. Silikonlu ipek mat ve yarı mat boyalar için kısa ipli rulo, Plastik ve dış cephe boyaları için, uzun ipli rulo kullanın.
  4. Gerekli durumlarda uygun astarı uygulayın. Sayfanın daha alt kısımlarında duvar boyasına ve yüzeye göre astar kullanımını anlattık.
  5. Silikonlu ipek mat, silikonlu yarı mat ve sentetik boyalarda ikinci kat boyasına dikkat edin. Rulo ve fırça izi kalmaması için bol bol tarama yapın. (Yani, ruloyu bol bol duvarda gezdirin. Özellikle, parlayan ve fazla boya kalmış kısımlarda.)

Aşağıda farklı türde boyalar ile boya badana nasıl yapılır? anlattık. Plastik boya, silikonlu boya ve sentetik boya ile ev boyama tekniklerini, işinize yarayacak ipuçlarını paylaştık.

Plastik Boya İle Ev Boyama

Tüm plastik boyalar mattır. Yani parlamaz. Plastik boyanın mat olması, boya yaparken fırça ve rulo izinin duvarda kalmasını engeller. Evet, plastik boyanın en büyük avantajlarından biri iz yapmamasıdır. Ayrıca, pürüzlü ve alçısız yüzeyler için en uygun boyalardır. Plastik boya ile ev boyarken, hangi ruloyu kullanırsanız kullanın, genellikle iz bırakmaz. (Daha çok uzun ipli rulo kullanılır.)

Ayrıca, plastik boyalar su bazlı olduğu için koku yapmazlar. Ev boyama veya sonrasında az miktarda koku çıkarsa da kısa sürede bu koku kaybolur. Plastik boya ile ev boyamayı aşağıda anlattık. İsterseniz, plastik boyanın uygulanmasını ayrı bir anlatım yaptığımız, “Plastik boya nasıl yapılır?” yazımızı da linke tıklayarak okuyabilirsiniz.

Ev Boyamak İçin Gerekli Malzemeler

  • 4 numara su bazlı boya fırçası,
  • 25 lik plastik boya rulosu,
  • 1 adet büyük boş kova 15-20 litrelik veya leğen,
  • 1 adet küçük kap 1 litrelik,
  • Kağıt bant, (100m² en için 4-5 adet kullanılır.)
  • Boya sıyırma ızgarası.
  • Yer için kalın naylon ve eşyaları örtmek için de, ince hışır naylon. (Genellikle 10m², 20m², 32m² ve 50m² olarak satılır.)

Plastik Boya İle Ev Nasıl Boyanır?

  • Boya ile ilgili herhangi bir işe başlamadan önce, eşya varsa ortaya toplayıp üzerini hışır naylon ile kapatın. Duvar diplerine de kalın naylon (branda) yerleştirin ve bu naylonu kağıt bant ile süpürgeliklere bantlayın. (İnce boya naylonu şeffaf, kalın ise genellikle mavi renkte satılır.)
  • Süpürgelik, pencere, kapı kenarlarını kağıt bant ile bantlayın. Kağıt bant ile uzun sürse de boyamayı oldukça kolaylaştırır. Kağıt bant kullanmak istemiyorsanız, yanınızda ıslak bez bulundurun, taşarsa silin.
  • Duvarınızda kabarma, çatlama var ise, saten alçı ile düzeltip alçının kurmasını bekleyin. Kuruduktan sonra, tamir edilen kısımlar fazla ise, veya daha önce duvarınıza herhangi bir boya yapılmamışsa, astar uygulayın. Hiç boya yapılmamışsa, binder astar veya alçı, sıva astarı; daha önce boyanmışsa geçiş astarı veya örtücü astar uygulayın. Astarın kuruması için, en az 2-3 saat bekleyin.
  • Boyanızı su ile inceltin. 15 litre boya yaklaşık 2 litre su ile inceltilir. Boyanız iyi bir boya ise; 2,5 hatta, 3 litreye kadar su ilave edebilirsiniz. Boyanızın hangi kalitede olduğundan emin değilseniz; fazla sulandırmayın! Boyayı sulandırmadan önce, yarısını büyük bir kovaya aktarabilirsiniz. Böylece, su koyunca taşmaz ve rulo ile kolay çalışırsınız.
  • Küçük bir maşrapa kadar bir kovanın içine 1 kg kadar boya ilave edip 4 numara fırça ile pencere, kapı kenarlarını süpürgelik kenarlarını yaklaşık 10-15 cm kalınlığında boyayın. (Kestirme yapmak) 1 kilo boyayı inceltmek için 1 çay bardağı su yeterlidir.
  • Kenar kestirmelerinizi bitirdikten sonra artık duvar boyamaya başlayabilirsiniz. Rulonuzu boyanıza daldırıp, boya ızgarası üzerinde 3-4 kez çevirerek fazla boyanın kovanın içine akmasını sağlayın.
  • Duvarı yukarıdan aşağıya bir bir buçuk sıra boyayın. Tekrar boyaya daldırarak, yine bir buçuk sıra boyayarak bu şekilde boyamaya devam edin. Birinci katı bu şekilde yaparak tüm evin boyasını bitirin. Yana geçerek işlemi tekrarlayın.
  • Tüm duvarları bu şekilde boyadıktan sonra, en az 2 saat boyanın kurumasını bekleyin. (Ev boyama uygulamasında en önemli aşamalardan bir tanesi boyanın katları arasında bekleme süresidir.) Bekleme süresi, alttaki rengin kapanması ve boyanın fazla alan boyaması için önemlidir.

Silikonlu Boya İle Ev Boyama

Silikonlu boya ile ev boyamayı iki kısma ayırabiliriz. Birincisi; silikonlu tam mat boyalar. İkincisi ise; silikonlu yarı mat veya ipek mat boyalardır. Tam mat silikonlu boyalar, ipek mat ve yarı mat boyalara göre daha kolay uygulanır. Fırça, rulo izi bırakma olasılığı düşüktür.

Silikonlu mat boyalar ile ev boyama, plastik boya ile aynıdır. Uygulama aşamalarını aynen tatbik edebilirsiniz. Bu arada, mat silikonlu boyaların silinme özelliğinin, ipek-mat ve yarı-mat boyalara göre genellikle, daha düşük olduğunu belirtelim.

Gelelim silikonlu ipek mat ve yarı mat boyalara. Bu boyalar, su bazlı boyalar içerisinde, silinme özelliği en yüksek boyalardır. Duvarda biraz canlı göründüğünden ev boyama sırasında rulo ve fırça izi bırakabilir. Saten alçısız duvarlara, yani düz olmayan duvarlara, ipek mat ve yarı mat boyaları önermiyoruz. (Dalga, dalga olabilir veya rulo izi kalabilir.)

Gerekli uyarıları yaptığımıza göre artık silikonlu ipek ve yarı mat boyalar ile ev boyama aşamalarına geçebiliriz.

Silikonlu İpek Ve Yarı Mat Boyalar İle Ev Nasıl Boyanır?

Su bazlı, silinebilir boya, sınıfına giren, ipek mat ve yarı mat boya ile ev boyarken, çok daha dikkatli olmalı ve doğru rulo seçimi yapmalısınız.

Gerekli Malzemeler

  • 4 numara su bazlı boya fırçası,
  • 25 lik su bazlı saten boya rulosu,
  • 1 adet büyük boş kova 15-20 litrelik veya leğen,
  • 1 adet küçük kap 1 litrelik,
  • Kağıt bant, (100m² en için 4-5 adet kullanılır.)
  • Boya sıyırma ızgarası.
  • Yer için kalın naylon ve eşyaları örtmek için de, ince hışır naylon. (10m², 20m², 32m² ve 50m² olabilir.)

Uygulama

  • Evdeki tüm eşyaları ortaya toplayıp, üzerini hışır naylon ile kapatın.
  • Duvar diplerine kağıt bant ile kalın naylon yapıştırın.
  • Boya bulaşmaması için, kapı ve pencere kasalarını, süpürgelikleri kağıt bant ile kapatın.
  • Duvarda çatlak ve delikleri varsa, saten alçı veya hazır duvar macunu ile kapatın.
  • Tamiri yapılan yerlerin kurumasını bekleyin. (İnce ise, 2-4 saat; derin ise, bir güne kadar bekleyin. Kuruyunca rengi değişir.)
  • Duvarda silikonlu boya harici bir boya varsa geçiş astarı uygulayın. Duvarda hiç boya yoksa veya kireç benzeri bir boya varsa; 1 kat saten alçı astarı veya binder astar yapın.
  • 1 kg. lık bir kaba boya ayırıp, 1 çay bardağı su ilave edin ve karıştırın. Bu boya ile kenar kestirmeleri yapın. (Geniş yaparsanız, rulo ile boyarken rahat edersiniz.)
  • Kestirmeler bittikten sonra, kalan boyayı sulandırın. (15 litre su bazlı boyaya yaklaşık 2 litre su ilave edilir.) Boyayı bir kaba aktarıp, yarıya bölerseniz, su koyduğunuzda boya taşmaz.
  • Artık rulo ile ev boyamaya başlayabiliriz. Ruloyu boyaya daldırıp boya ızgarasında 3-4 kez çevirin. Ardından, duvarı yukarıdan aşağıya bir sıra ve yarım sıra boyayın. Tekrar boyaya daldırarak, yine bir buçuk sıra boyayarak bu şekilde boyamaya devam edin. Birinci katı bu şekilde yaparak tüm evin boyasını bitirin.
  • İkinci kat için için en az 2 saat bekleyin. Su bazlı ipek mat ve yarı mat boya ile ev boyama yaparken, en önemli aşama ikinci kattır.
  • Şimdi en önemli aşama olan ikinci katı yapalım. Duvarı birinci katını yaptığınız gibi bir duvarı boyayın. Diğer duvarı boyamaya başlamadan önce, ruloyu boyaya daldırmadan, sanki boya yapıyormuşsunuz gibi, duvardaki yaş boyanın üzerinde gezdirin. Bunu yaş olan tüm duvara yapın. (Bu işleme tarama denir.) Duvardaki fazla boyanın dağılmasını sağlar ve rulo izlerini kaybeder.

Yağlı Boya İle Ev Boyama

Yağlı boya bildiğiniz gibi sentetik boyanın diğer adıdır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi parlak, yarı mat ve mat olanları var. Ev boyamak için yarı mat olanları kullanılıyor. Parlak yağlı boya, daha çok demir boyama, mat yağlı boya ise, daha çok dekoratif amaçlı kullanılıyor.

Yağlı boya ile ev boyama en zor boyalama uygulamalarından biridir. Boyanın katları arasında 24 saat beklemelisiniz. Ayrıca, boyama esnasında ve birkaç gün sonra da koku yayar. Bu nedenle, günümüzde artık yerini silikonlu boyalara bırakmıştır. Fakat, en iyi silinme özelliği olan boya, hala yağlı boyadır. (Yağlı boyalar hakkında detaylı bilgi almak için, linke tıklayarak, “Yağlı boyaların tüm özellikleri” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Şimdi, sırasıyla sentetik boya (yağlı boya) ile ev boyama aşamalarına geçelim:

Gerekli Malzemeler

4 numara, kıl boya fırçası,
25 lik saten boya rulosu,
1 adet büyük boş kova 15-20 litrelik veya leğen,
1 adet küçük kap 1 litrelik,
Kağıt bant, (100m² en için 4-5 adet kullanılır.)
Boya sıyırma ızgarası.
Yer için kalın naylon ve eşyaları örtmek için de, ince hışır naylon.

Yağlı Boya İle Ev Nasıl Boyanır?

  • Evdeki tüm eşyaları ortaya toplayıp, üzerini hışır naylon ile kapatın.
    Duvar diplerine kağıt bant ile kalın naylon yapıştırın.
    Boya bulaşmaması için, kapı ve pencere kasalarını, süpürgelikleri kağıt bant ile kapatın.
    Duvarda çatlak ve delikleri varsa; saten alçı veya sentetik duvar macunu ile kapatın.
    Tamiri yapılan yerlerin kurumasını bekleyin. (İnce ise, 2-4 saat; derin ise, bir güne kadar bekleyin. Kuruyunca rengi değişir.)
  • 1 kg. lık bir kaba sentetik boya ayırıp, 1 çay bardağı sentetik ilave edin ve karıştırın. Bu boya ile kenar kestirmeleri yapın. (Geniş yaparsanız, rulo ile boyarken rahat edersiniz.)
    Kestirmeler bittikten sonra, kalan boyaya tiner ilave edin. (15 litre sentetik boyaya yaklaşık 2 litre tiner ilave edilir.) (Boyayı bir kaba aktarıp, yarıya bölerseniz, tiner koyduğunuzda boya taşmaz.)
  • Evdeki tüm eşyaları ortaya toplayıp, üzerini hışır naylon ile kapatın.
    Duvar diplerine kağıt bant ile kalın naylon yapıştırın.
    Boya bulaşmaması için, kapı ve pencere kasalarını, süpürgelikleri kağıt bant ile kapatın.
    Duvarda çatlak ve delikleri varsa; saten alçı veya sentetik duvar macunu ile kapatın.
    Tamiri yapılan yerlerin kurumasını bekleyin. (İnce ise, 2-4 saat; derin ise, bir güne kadar bekleyin. Kuruyunca rengi değişir.)
  • 1 kg. lık bir kaba sentetik boya ayırıp, 1 çay bardağı sentetik ilave edin ve karıştırın. Bu boya ile kenar kestirmeleri yapın. (Geniş yaparsanız, rulo ile boyarken rahat edersiniz.)
    Kestirmeler bittikten sonra, kalan boyaya tiner ilave edin. (15 litre sentetik boyaya yaklaşık 2 litre tiner ilave edilir.) (Boyayı bir kaba aktarıp, yarıya bölerseniz, tiner koyduğunuzda boya taşmaz.) Ev boyama ve boyalar hakkında soru ve görüşlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir