Pimapen boyanır mı, pvc boya tutar mı? Halk arasında “Pimapen” olarak adlandırılan PVC pencere sistemlerini boyamak için, hangi boyaları kullanabiceğinizi aşağıda açıklıyoruz. Ayrıca, evde pimapen boyama tekniklerini, boya bulaşan pvc pencereye yapılması gerekenleri aşağıda detaylı olarak bulabilirsiniz.
Pimapen Boyanır Mı, PVC Boya Tutar Mı?

Beyaz Pimapen boyanır mı, PVC boya tutar mı? Pvc pencerenizin rengi duvar renginize uyumsuz olduğundan veya boya sıçradığından boyamak isteyebilirsiniz. Her iki durumda da hem rötuş yapmak için hem de; Pimapen’lerinizi komple boyamak için, size bazı çözüm yolları tavsiyelerimiz olacak.
Pimapen boyanır mı? Evet pvc kapı ve pencerelerinizi boyayabilirsiniz. Pimapen kapı ve pencerelere boya tutar. Fakat, boyama esnasında dikkatli olunmalı, gelişi güzel boyama yapılmamalıdır. Çünkü, plastik ve pvc den yapılmış ürünler, boyayı iyi tutan malzemeler değildir. Boyansa bile, çok uzun süre kalıcı olması mümkün değildir.
Pimapen Neyle Boyanır?

Pvc Pimapen pencelerinizi boyamak için bir çok seçenek mevcut. Öncelikle, özel pvc boyası kullanmanızı öneriyoruz. Eğer PVC için özel üretilmiş boyaları tercih etmek istemiyorsanız ya da bulamıyorsanız, aşağıda PVC boyamak için sırasıyla hangi boyaları kullanabileceğinizi listeledik.
Pimapen Hangi Boya İle Boyanır?
- Pvc boyası (Pimapen boyası),
- Sprey boya (Bulabilirseniz plastik için özel sprey boyalar, bulamazsanız genel amaçlı akrilik sprey boya da olur.)
- İç ve dış cephe boyaları.
- Genel amaçlı akrilik boyalar.
Yukarıdaki boyaların tümünü pvc boyamak için kullanabilirsiniz. Yukarıda da belirtiğimizi gibi, dayanıklı olmasını istiyorsanız; özel pvc boyası kullanmanızı öneriyoruz. Fakat, listedeki diğer boyalar da iyi bir uygulama ile uzun süre idare edecektir. Şimdi, bu boyalar ile pvc kapı ve pencereler nasıl boyanır? anlatalım.
Evde Pimapen Boyama, Pvc Pencere Boyama

Aşağıda farklı türlerde boyalar ile Pimapen nasıl boyanır, pvc kapı pencere nasıl boyanır? anlattık. Her boya için ayrı ayrı anlattığımız pvc pencere boyama tekniklerini uygulama aşamalarına dikkat ederek uygularsanız, dayanıklı olacaktır.
Pvc Boyası İle PVC ve Pimapen Boyama
Özel pvc boyası pimapen boyamak için en uygun ve en dayanıklı boya olmasına karşın, kolay bulunabilecek bir boya türü değildir. Yapı marketlerde ve boyacılarda bulmak bile zor. Eğer internetten alışveriş yapma alışkanlığınız yoksa pvc boyasını bulmakta oldukça zorlanacağınızı belirtelim.
Aklınızda pvc boyası, özel pimapen boyası kullanma düşüncesi varsa, bazı markaların isimlerini paylaşalım. Bu sayede bayi sorgulama yapabilir, bayisinden alabilirsiniz. Aşağıdaki boyalar özel pvc boyasıdır:
- Decotone Su Bazlı Pvc Boyası,
- Boypen Pvc Boyası “Bianca”,
- Cubo pvc boyası.
“Boya satın alırken, plastik duvar boyaları ile pvc boyasını birbirine karıştırmayın. Bazı plastik duvar boyalarının üzerinde da plastik boya yazdığı için hata yapmanıza neden olabilir. “Detaylı bilgi almak için plastik boya nedir? yazısını okuyabilrisiniz.”
Sprey Boya İle PVC Pimapen Pencere Boyama
Özellikle boya bulaşan PVC pencereleriniz boyamak için, sprey boya kullanabilirsiniz. Plastik için özel sprey boyalar ilk tercihiniz olmalıdır. Bulamazsanız, akrilik veya modifiye akrilik sprey boyaları da pimapen boyamak için kullanabilirsiniz. “Asla selülozik sprey boya kullanmayın. Detaylı bilgi için sprey boya çeşitleri yazısını okuyabilirsiniz.”
Sprey boya ile boyadığınız alan 40-50 santimetreye yayılabilir. Bu nedenle, gazete veya naylon parçalarını kağıt bant ile pencere çevresine bantlayın. Spreyi yakından kullanırsanız, akabilir. Sprey boyayı 25-30 santimetre mesafeden sıkın. Katlar arası 20 dakika bekleyin.
Boyamaya başlamadan önce sprey astar kullanabilirsiniz veya çok ince bir zımpara ile zımpara yapabilirsiniz. Bu sayede, sprey boya PVC’ye çok daha iyi yapışacaktır. “Detaylı bilgi almak için sprey boya nasıl yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.”
İç ve Dış Cephe Boyası İle PVC, Pimapen Pencere Boyama
Kulağa biraz gerip gelse de iç ve dış cephe boyaları ile pvc boyabilirsiniz. Fakat, her iç cephe boyası pvc “Pimapen” boyamak için uygun değildir.
Pimapen’in evin iç kısımlarındaki tarafını boyamak için su bazlı silikonlu ipek mat veya yarı mat boyaları kullanın. Bu boyaların temizlenebilme özelliği olduğu için çok daha dayanıklı ve yapışkandır. “Detaylı bilgi almak için duvar boyası çeşitleri yazısını okuyabilirsiniz.”
PVC pencerelerin dışarda kalan kısımlarını boyamak için de dış cephe boyalarını kullanabilirsiniz. Fakat, iyi bir marka ve birinci kalite tercih etmeye çalışın. Her markanın 1. ve 2. kalite dış cephe boyası var. “Detaylı bilgi için En iyi dış cephe boyası hangisi? yazısını okuyabilirsiniz.”
İç ve dış cephe boyaları dayanıklı olmasına karşın, sıva, alçı, alçıpan, beton, gibi emici yüzeyleri boyamak için üretilmiştir. Bu nedenle PVC pencerenin yüzeyi emici olmadığı için zamanla soyulma olasılığı vardır. Boyanın kısa sürede PVC kapı ve pencereden çıkmasını engellemek için boyadan en az 4 önce geçiş astarı veya parlak yüzey astarı kullanabilirsiniz. Bu astarlar boyanın PVC’ye çok daha iyi yapışmasını sağlayacaktır. “Detaylı bilgi almak için dönüşüm astarı nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”
Akrilik Boya İle Pimapen, PVC Pencere Boyama
Akrilik boyalar, hobi işlerinde ve genel boyama işlerinde günümüzde oldukça sık kullanılıyor. PVC kapı ve pencereleriniz için de akrilik boyaları kullanabilirsiniz. Fakat, genel maksatlı yani “multi surface” olanları pvc için daha uygun olacaktır.
Genel maksatlı akrilik boyaları direkt olarak PVC pencerelerde ve kapılarda kullanabilirsiniz. Fakat, çok daha iyi tutması için 1 kat parlak yüzey astarı veya geçiş astarı kullanmanızı öneriyoruz.
Bazı genel maksatlı (multi surface) akrilik boyalar: Cadence, Rich, Permolit Permolife, Polisan X1, Dyo Hidrolux v.b. “Akrilik boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için “akrilik boya nedir?” sayfasını ziyaret edebilirsiniz.”
Sıkça Sorulan Sorular
PVC boyama teknikleri ve Pimapen boyama hakkında en çok merak edilen soruları aşağıda yanıtladık. Diğer sorularınızı yorum kısmından sorabiilirsiniz.
PVC Boya Tutar Mı?
PVC ler boyayı en zor tutan malzemelerden biridir. ancak yine de gerekli önlemleri alarak PVC yi boyayabilrisiniz. PVC boyası bulamıyorsanız, astar boya kullandıktan sonra akrilik boyalar ile boyayabilirsiniz. “İlgili yazı: plastik boyama“
Pimapen Kapı Boyanır Mı?
Pimapen kapı ve pencereler boyanabilir. Boyamadan önce üzerine parlak yüzey astarı kullanmak, sonucun daha iyi olmasını sağlar.
Pimapen Boyası Var Mı?
Pimapen boyaları piyasada PVC boyası adı ile satılıyor. PVC boyalarını Pimapenleri boyamak için kullanabilirsiniz.
Pimapen Yağlı Boya İle Boyanır Mı?
Pimapen yağlı boya ile boyanır. Ancak yağlı boyalar sert yapıda boyalardır, esneyemez. Pimapeniniz esniyosa veya sert kapatılıyorsa zamanlar boyada çatlama olabilir. Ayrıca yaşı boya geç kurur ve beyaz renkleri zamanla değişir. “Detaylı bilgi almak için yağlı boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”
Pimapen Çerçeve Boyanır Mı?
Evet, Pimapen çerçeveler boyanır? Boyamaya başlamadan önce çerçevenin içine ve dışına kağıt bant çekmeyi unutmayın.
Beyaz Pimapen Kahverengiye Boyanır Mı?
Beyaz Pimapen kahverengiye boyanır. Ancak beyaz rengi kapatmak daha zor olacaktır. Kapatmayı kolaylaştırmak için geçiş astarı kullanın. “Detaylı bilgi almak için kahverengi kapıyı beyaza boyama yazısını okuyabilirsiniz.”
Pvc Nasıl Boyanır?
PVC’yi en iyi boyama şekli boyamadan önce akrilik astar veya geçiş astarı ile astarlamaktır. Astarın kurumasını en az 4 saat bekleyin. Ardından 24 saat ara ile 2 kat akrilik boya ile PVC’yi boyayın.
Uyarı Ve Tavsiyeler
Pvc pencere üzerinde leke varsa, boyamaya karar vermeden önce lekeyi çıkarmayı isteyebilirsiniz. Pvc pencerelere genellikle iç cephe boyası ve dış cephe boyası bulaşıyor. Eğer bulaşan boya cam üzerindeyse, selülozik tiner veya sentetik tiner ile ıslattığınız bir bez ile silmeniz yeterlidir.
Fakat PVC pencerenin çerçevesine boya bulaştıysa, selülozik tiner veya boya sökücü kullanmayın. Birçok boya sökücü markası ve selülozik tiner PVC’yi soldurur, büzüştürür, ve eritebilir. “Bu konuda bilgi almak için “plastik boya nasıl çıkar? ve tiner boya çıkarır mı? yazılarını okuyabilirsiniz.”
Tarihi Taş binamız beyaz renkli pvc pencere mevcut.tarihi özelliğinden ahşap renge boyamak istiyorum en iyi sonucu hangi boya ile alabilirim,markada verebilirmisiniz.tşk
Cengiz Bey,
Yazımızda listelediğimiz Decotone, Boypen “Bianca”, Cubo gibi markaları kullanabilirsiniz.
Banyomun kahverengi pimapen penceresini gri boyamak istiyorum kendinden vernikli boyalarla boyasam olur mu
Evet Şule Hanım, kendinden vernikli su bazlı akrilik boyaları kullanabilirsiniz. Her 1-2 yılda bir kontrol edin.
Banyomda duş alınan yer buzlu camlı pimapen ile bölmeli.. banyoma uyması açısından beyaz pimapen’imi siyaha boyamak istiyorum.. duş alındıkça su da deyeceğinden hangi boyayı önerirsiniz? yada ne gibi tavsiyeleriniz olur?
Çiğdem Hanım,
Genel maksatlı akrilik boyalar ile boyayın. Ardından 2 kat su bazlı akrilik vernik yapın sudan etkilenmez. Her sene birkaç 1-2 verniği kontrol edin.
Eğer zamanla vernikte deformasyonlar oluşursa yenileyin. Örnek boyalar Cadence multisurface, Rich multisurface, Permolit Multisurface, Dyo hobilux, Selfy v.b.
Boyaların ve verniğin katları arasında bir gün bekleyin.
İyi günler
Kahve rengi pimapen kapıyı nasıl beyaza boyatabilirim
Erkan Kalır,
Pimapen boyama veya plastik boyama yazımızı okuyarak bilgi alabilirsiniz. Genel maksatlı akrilik boyalar ile boyayabilirsiniz.
İyi günler.
Evimize gri renkte winsa penceresi taktırdık.. fakat daha sonra dış cephe Mantolama ve Çelik macun denilen işlem yapıldı.. kenarlara beyaz renkte macun ve boya bulaştı çokça.. bu macunu nasıl çıkartabiliriz.. çok sert olduğundan çıkmıyor ve kazıyınca pimapene zarar veriyoruz.. en mantıklısı üstünü tekrar boyamak mıdır? En azından beyaz kısımları boyamak çözüm olur mu? Yama yama mı durur acaba..?
Onur Bey,
Öncelikle macun kalın ise plastik spatula benzeri çizmeyecek bir şey ile kalın macunu almaya çalışın. Plastik tokmak benzeri bir şey ile vurun çatlatmaya çalışın.
Çok kalın ise, kabuk gibi çıkacaktır. Macun, sıva benzeri malzemeler çimento hammaddeli olduğu için, çimento artığı temizleyici kullanılıyor. Fakat, pvc pencereye zarar verebilir. Boya için de boya sökücü veya selülozik tiner kullanmayın. Zarar verme olasılığı yüksektir. Sentetik tiner deneyin ama sadece küçük lekeler için etkili olacağını sanıyorum. Bunlar işe yaramıyorsa, çok ince bir zımpara ile zımpara yapıp, boyayabilirsiniz. Doğru rengi bulursanız, boyanan kısımlar çok belli olmaz.