Sprey Boya Çeşitleri ve Kullanım Alanları

Sprey boyaların birçok çeşidi var. Tüm sprey boya çeşitlerini ve kullanım alanlarını aşağıda açıklıyoruz. Sprey vernik ve sprey boya nerelerde kullanılır? detaylıca aşağıda açıkladık. Böylece amacınıza uygun bir sprey boya satın alabilirsiniz.

Sprey Boya Nedir?

sprey boya nedir

Sprey boya nedir? Sprey boya, basınçlı bir metal tüpün içine gaz ile sıkıştırılmış boyalardır. Sprey boyalar, genel olarak iç ve dış yüzeylerde kullanıma uygundur. Çok hızlı kuruduğundan, acil boyama işlerinde tercih edilir. Ayrıca, fırça ve ruloya ihtiyaç bırakmadığından ufak çaplı boyama işlerinde tercih edilir. Ortalama 10 dakika içinde kurumaya başlar. Birçok yüzeye yapışır. Sprey boyaların renkleri kapaklarındaki veya üst kısmında belirtilmiş renk ile aynı renkte çıkar.

Sprey Boya Nerelerde Kullanılır?

Sprey boya nerelerde kullanılır?
Sprey boya nerelerde kullanılır?

Sprey boyalar nerelerde kullanılır? Sprey boyaların çoğu, birçok amaç için kullanılıyor. Fakat, en iyi sonucu almak için, boyama yapacağınız materyale en uygun sprey boyayı kullanmak en iyisidir. Daha detaylı anlatmak gerekirse, plastik bir yüzeyi boyamak için plastik için özel üretilmiş spreyler daha uygun olacaktır. Metal yüzeyler için pas korumalı ve selülozik spreyler daha uygun bir seçim olacaktır. “İlgili yazı: metal boyama.”

Sprey Boya Çeşitleri

Günümüzde en çok satılan ve kullanılan akrilik sprey boyalar, genel amaçlı olarak tüm yüzeylerde kullanılıyor. Bu nedenle, sprey boya çeşitlerini ve kullanımı anlatmaya akrilik spreyler ile başlayalım.

1-Modifiye Akrilik Sprey Boya (Sentetik)

Akrilik sprey boya nedir?
Modifiye akrilik sprey boya nedir?

Akrilik sprey boya nedir? Akrilik sprey boya, aslında modifiye akrilik sprey boyadır. Yeni, sentetik esaslıdır. “İlginizi çekebilir: sentetik boya nedir?” Genel amaçlı bir spreydir. Piyasada en çok satılan sprey türüdür.

İç ve dış mekanlarda kullanıma uygundur. Yüksek kapatıcı niteliktedir. Darbe ve çizilmelere karşı dayanıklıdır. Bisiklet, küçük raflar, iç ve dış mekandaki metal parçalar v.b. için uygundur. “İlgili yazı: bisiklet boyama.” Modifiye akrilik sprey için yağlı boyanın sprey hali diyebiliriz. “İlgili yazı: yağlı boya nedir?” İç mekanda kokusu rahatsız edici olabilir. Her yüzeye tutar. Genellikle ahşap, metal, duvar için kullanılır. (Modifiye edilmiş akrilik spreydir.)

Akrilik Sprey Boya İle Neler Boyanır?

Akrilik sprey boyalar en çok satılan ve en çok tercih edilen spreylerdir. Herhangi bir boyacı veya hırdavatçıya girip “sprey boya istiyorum” derseniz size akrilik spreyleri uzatacaktır. Akrilik spreylerin hem iç mekanda hem dış mekanda kullanılabilir olması, ayrıca bir çok yüzeye iyi tutunması, en çok tercih edilen sprey boya olmasını sağlamıştır.

Akrilik sprey boya nerelerde kullanılır? Evde sprey boya yapımında en uygun spreyler akrilik spreylerdir. Akrilik sprey boyalar genel amaçlı olarak kullanılabilir. Akrilik sprey boya, metal, ahşap, cam, taş, seramik, mukavva ve plastik zeminler en yaygın kullanılan alanlardır. “İlgili yazı: akrilik boya nedir?”

2-Selülozik Sprey Boya

Selülozik sprey boya sanayi tipi sprey boyalardır. Kimyası araçlarda kullanılan boyalar ile aynıdır. Selülozik sprey boya, plastik ve türlerinde kullanılmamalıdır. Selülozik sprey boya, en hızlı kuruyan boya türüdür. Ayrıca en zararlısıdır. Buharını solumak çok zararlıdır. Ten ile temasında ciltte çatlama, yanma yapabilir. Selülozik sprey boya cilde temas ederse hemen sabunlu su ile yıkanmalıdır.

Selülozik Sprey Boya Nerelerde Kullanılır?

Selülozik sprey boyalar sıvı selülozik boyalar gibi solvent esaslı boyalardır. Oldukça dayanıklı olan bu sprey boyalar, özellikle metal boyamak için çok uygundur. Ayrıca, ahşap türevlerini de boyamak için rahatlıkla selülozik sprey boyaları kullanabilirsiniz.

Fakat, selülozik sprey boya, plastik türleri, sünger türleri, strafor çeşitlerini boyamak için uygun bir boya değildir. Bu gibi malzemelerde deformasyona tol açacaktır. (Ezilme, büzüşme, erime, delinme gibi deformasyonlar.) “İlgili yazı: strafor boyama

3-Sprey Emaye Boyası

emaye spreyi
Emaye sprey

Zarar görmüş emaye yüzeyleri onarmak için idealdir. Sprey boya ile beyaz eşya boyamak isterseniz, en uygun sprey türü emaya boyasıdır. “Detaylı bilgi için beyaz eşya boyama ve buzdolabı boyama yazılarını okuyabilirsiniz.”

Küvet, duş teknesi, buzdolabı, çamaşır makinesi v.b. emaye yüzeylere uygundur. Zemin kuru, temiz ve yağsız olmalıdır. Uygulamadan önce yüzeye çok ince, bir zımpara yapılabilir. İstenirse boyadan önce sprey astar uygulanabilir.

Emaye Sprey Boyası Nerelerde Kullanılır?

Emaye sprey boyalar ile genellikle beyaz eşyalar boyanır. Çamaşır makinesi, buzdolabı, bulaşık makinesi gibi beyaz eşyaların boyaları emaye boyadır. Emaye sprey boyalar parlak ve kaygan bir yüzey oluşturur. Daha önce emaye ile boyanmış beyaz eşyalar emaye sprey boyalar ile boyanabilir veya rötuş yapılabilir. Emaye sprey boyalar aynı zamanda genel amaçlı spreylerdir. Metal, ahşap, duvar gibi yüzeylerde rahatlıkla kullanılabilir.

4-Fosforlu Sprey Boya Nedir?(Neon, Karanlıkta Parlayan Sprey Boya)

Bu spreyler karanlıkta parıltı yayar. Markaya göre, neon, fosforlu olarak isimlendirilir. İç ve dış mekanlarda kullanılabilir. Kullanmadan önce kutunun iyice çalkalanması gerekir. Kullanımdan önce uygulanacak yüzeyin beyaza boyanması daha iyi sonuç alınmasını sağlar.

5-Sprey Vernik

sprey verniği
sprey vernik

Vernik sprey nedir?: Sprey vernik, boyayı korumak için kullanılır. Sprey boya veya diğer tekniklerle boyanmış tüm boyaların üzerine aynı cinste olmak kaydı ile sprey vernik kullanılabilir. Sprey verniğin türleri: Mat vernik, parlak vernik, yarı mat (saten). Sprey vernik, açık veya kapalı alanlarda kullanılabilir. 

Sprey boyanın üzerine sprey vernik uygulanacaksa; aynı cinste olmalıdır. Bir yüzeye akrilik sprey boya uygulandıysa akrilik vernik, selülozik sprey boya uygulandıysa selülozik vernik uygulamak gerekiyor. Fakat tam akrilik ve modifiye akrilik (sentetik) sprey vernikler tüm boyaların üzerine ve tüm yüzeylere kullanılabilir. “Sprey vernik uygulaması hakkında bilgi almak için sprey boya nasıl yapılır? yazısını okuyabilirsiniz. Vernikler hakkında bilgi almak için vernik nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

6-Sprey Astar Boya

sprey astar ne demek
Sprey astar

Sprey astar boya nedir, astar sprey boya ne işe yarar?: Sprey astar boya, metal, ahşap, cam, yazı tahtası gibi malzemeler üzerinde sentetik veya akrilik boyalardan önce boyanın iyi tutması için kullanılır. Ayrıca, renk değişikliklerinde koyu renkten açık renge geçişlerde de kullanılabilir. Sentetik, selülozik, akrilik, renkli veya renksiz türleri vardır. “İlgili yazı: astar boya nedir?”

7-Metalik Sprey

Metalik sprey boya, uygulandığı yüzeye metal efekti verir. Kapalı ve açık alanlarda kullanılabilir. En iyi sonuçları bisikletler, arabalar, metal raflar, aletler v.b. yüzeylerde verir. Metalik siyah, metalik mavi, metalik yeşil v.b. renklerde bulunabilir.

8-Eloksal Sprey

Açık ve kapalı alanlarda kullanılabilir. Eloksal sprey boya, özellikle alüminyum, metal, cam gibi malzemeler için uygundur. Kapı pencere çerçevesi, duşakabin kenarlar v.b. yüzeylerdeki hasar ve bozulmaları tam renk uyumu ile onarır. Mükemmel kapatıcı özelliği vardır. Hava koşullarına dayanıklılığı yüksektir. Pürüzsüz bir yüzey sağlar.

9-Efekt Sprey Boyası

Yüksek parlaklığa sahiptir. Bakır efekt, altın efekt, krom efekt, alüminyum efekt bazı çeşitleridir. Altın, alüminyum ve krom renkleri uzun süreli dayanıma sahip olmadığından üzerine sprey vernik uygulanabilir. “İlgili yazı: sedef boya nedir?”

10-Sprey Tampon Boyası

Genellikle siyah ve beyaz renkli olup, araç tamponlarının ve yan çıtalarının boyanmasında kullanılır. Genellikle mattır. Yüksek kapatıcılığa ve dayanıklılığa sahiptir. Aracınızın kaporta renk numarasına uygun olmayabilir. Bu nedenle genellikle eski araçlarda tamir için kullanılır. “İlgili yazı: tampon boyama nasıl yapılır?”

11-Simli Sprey Boya Nedir?

Simli sprey boya, zemine üç boyutlu simli, parıltılı efekt görünümü veren genellikle akrilik boyalardır. Koyu zemin üzerine uygulandığında ve zeminin ilk olarak akrilik spreylerle boyanmasında daha iyi sonuç elde edilir. Dış etkenlere karşı dayanıklılığını arttırmak için üzerine akrilik vernik uygulanabilir. “İlgili yazı: simli duvar boyası nasıl yapılır?”

12-İşaretleme Spreyi Nedir?

İşaretleme spreyi, dış mekan kullanımına uygundur. Değişik hava koşullarına dayanıklıdır. Yüzey üzerinde aşınmalara sebep olmaz, kir tutmaz. Dış mekanda duvar, taş, beton, asfalt, tuğla gibi yüzeylerde işaretleme yapmak ve boyamak için kullanılır. “İlgili yazı: beton boyama.”

13-Oto Jant Spreyi Nedir?

Çelik ve hafif metalden üretilmiş jant ve jant kapaklarını temizleyen, parlatan ve onaran vernik ve boyalardır. Çabuk kurur, petrole, kimyasallara, değişken iklim koşullarına ve güneş ışınlarına (u.v) dayanıklıdır. Solmaz, parlaklığını uzun süre korur, kolay kolay yıpranmaz.

14-Isıya Dayanıklı Sprey Boyalar

ısıya dayanıklı sprey boya
Isıya dayanıklı spreyler

Yüksek ısıya dayanıklı bu spreylerin değişik ısıya dayanan çeşitli amaçlar için üretilmiş birçok çeşidi bulunur. (Örneğin: 100 derece, 690 derece, 800 derece.)

Mangal, soba, soba borusu, lamba gölgelikleri, motosiklet ve motor blokları, egzozlar, makine aksamları, fırın aksamları, barbeküler gibi yüksek ısıya maruz kalan her yerde kullanılır. Genellikle, gümüş, siyah, kırmızı, antrasit, gri ve beyaz renkleri vardır. “Daha fazla bilgi alamak için, yanmaz boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

15-İnox Sprey Boya Nedir?

İnox eşyaların yıpranan boyalarının onarılmasında kullanılır. Bu sprey boyalar uygulandığı yüzeye çelik görünümü verir. Resim çerçevelerinde, elektrik düğmelerinde, raflarda, trabzanlarda, sandalyelerde kullanılabilir. Metal, ahşap, cam ve seramik için uygundur. “Detaylı bilgi almak için inox nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

16-Plastik Malzemeler İçin Özel Spreyler

Yumuşak ve sert plastikler için özel üretilmiş sprey boyalardır. Daha iyi tutması için alt yüzeye ince bir zımpara veya sprey astar uygulanabilir. “İlginizi çekebilir: plastik boyama.”

17-Kaplama Spreyi Nedir?

kaplama spreyi nedir
Kaplama sprey

Geçici olarak kaplanmak istenen yerlerde kullanılır. İstenildiğinde sökülebilir. Bu nedenle kapladığı alan çok azdır. (0,5 metrekare) Fazla kat uygulanmasının nedeni, kaplama spreyinin hem çok dayanıklı olmasını sağlamak hem de istenildiği zaman kolay sökülmesini sağlamaktır. Genellikle oto sanayinde kullanılır. En az 4-5 kat uygulama yapılır. “Sprey boyaların uygulamaları hakkında bilgi almak için sprey boya nasıl yapılır? yazısını okuyabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir