Baz Boya Nedir, Baz Boya Ne Demek?

Baz Boya Nedir?

Baz boya nedir, baz boya ne demek? Baz boyaya, ham boya da diyebiliriz. Boya makinesinde rengin doğru çıkması için baz gereklidir. Boya makinesindeki renk pigmentlerinin minimum düzeyde kullanılarak maximum doğrulukta rengi elde etmeye yarayan ham boyadır.

baz nedir
Baz boya ne demek?

Büyük yapı marketlerde ve boya bayilerinde makinelerde yapılan boya renklendirme işlemleri baz boyalarla yapılır.

Baz boyalar, koyu ya da açık, binlerce rengin yapılabilmesine de olanak verir. Şimdi bazı markaların bazlarından örnekler vererek baz boyaları daha iyi anlamanıza yardımcı olalım. Polisan boyanın bazları ile başlıyoruz.

Polisan Mix A Baz Rengi Ne Demek?

Polisan mix “A” baz rengi, 0001 olarak da bilinir. Renkli değildir. Kırık beyazdır. Açık renkleri elde etmek için kullanılır. Boyalar üzerinde “A” ve “A1” olarak görünebilir ve sadece Polisan renk makinesinden açık renkleri yapmak için kullanılan bazdır.

Polisan B, B1, B2 Baz Rengi Ne Demek?

Polisan “B”, “B1” “B2” “B3” bazları da renk olarak arama motorlarında aratılsa da aslında renk değildir. Polisan boyanın orta tonlarda renklerini yapmak için kullanılan ham maddedir. Yapılan renk “B” en açık olmak üzere “B1”, “B2” ve “B3” koyulaşarak devam eder. “B3” bazı en koyu orta tondur. Daha sonra C bazı gelir. (Koyu tonlar.)

Polisan C Baz Ne demek?

Polisan boyanın koyu tonda renklerini makineden oluşturmak için kullanılan bazdır. (Ham madde.) Örneğin, koyu gri, antrasit, kırmızı, bordo, lacivert gibi renkler için Polisan “C” bazı kullanılır. (Güncel Polisan boya renklerini görmek için “Polisan renk kartelası” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Marshall BW Nedir?

Marshall BW, kataloğundaki açık renkleri yapmaya yarayan ham maddedir. Silikonlu özel mat, dekoratif silikonlu, hijyen ve daha bir çok ürününde “BW” bazı (hammadde) açık renkleri makineden oluşturmak için kullanılır. (Marshall renk kataloğunu görmek için “Marshall boya renkleri” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Marshall BM Bazı Nedir?

Marshall BM renk nedir? Marshall BM, Marshall boyanın orta tonda renkleri yapmasına olanak veren ham maddedir.

Marshall boya dan bir renk seçtiğinizde, boyacı, renk numarasını renklendirme makinasına numarasını girer. Seçtiğiniz renk, orta tonlarda ise rengin doğru çıkması için “BM” bazı kullanılmalıdır. (Hangi bazın kullanılması gerektiğini bilgisayar belirler.)

Marshall BC Bazı Nedir?

Marshall BC renk nedir? Marhall boya renklendirme makinelerinde koyu tonların elde edilmesine yarayan ham maddedir. Siyah, lacivert, koyu yeşil, bordo gibi renklerin elde edilmesine imkan verir.

Dyo A, A1, B, B1, C Bazı Nedir?

Dyo boyanın açık renkleri yapmak için kullandığı baza A bazı denir. Bu kod daha sonra A1 bazı olarak değiştirilmiştir. Dyo B bazı, orta tonlar için, C bazı ise koyu renkleri yapmak için kullanılır. Artık bu baz kodları yerine yeni kodlar olan 2000 RP1, 2000 RP2, 2000 RP3, 2000 RP4, 2000 RP5 kodları kullanılıyor.

Dyo RP1, RP2, RP3, RP4, RP5 Nedir?

Dyo boyanın RP1, RP2, RP3, RP4, RP5 kodları yeni nesil baz kodlarıdır. RP1 den başlayarak RP5’e kadar koyulaşır. En açık rengi yapmak için renklendirme makinesine RP1, en koyu rengi yapmak için de RP5 bazı konulur. Böylece doğru renk elde edilmiş olur. (Güncel Dyo renklerini görmek için “Dyo boya renkleri” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Bi’Boya (Kale Boya) A, B, C Bazları Nedir?

Bi’Boya’da da “A” en açık rengi, C bazı ise en koyu rengi yapmaya yarayan ham maddedir. “B” bazı ise orta tonları yapmak için kullanılır. (Kalekim Bi’Boya hakkında daha fazla bilgi almak için “Bi Boya yorumları” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Permolit Boya P, D1, D2, TR Bazı Nedir?

Diğer tüm markalarda olduğu gibi Permolit boya da renklendirme sisteminde baz boyaları kullanıyor. Permolit boyada “P” baz en açık rengi, D1, D2 orta tonları, “TR” bazı ise koyu renkleri yapmak için kullanılan bazlardır. (Permolit renklerini görmek için “Permolit boya renkleri” yazımızı okuyabilirsiniz.) (Permolit boya hakkında daha fazla bilgi almak için “Permolit boya yorumları” yazımızı okuyabilirsiniz.)

Baz Boya Neden Kullanılır?

Beyaz boyanın içine katılan renk pigmentleri ile her renk elde edilemez. Beyaz boyadan sadece açık renkler oluşturulabilir. Örneğin: beyaz boyanın içine kırmızı pigmenti katıp, kırmızı rengi elde edemezsiniz. Lacivert, nefti yeşil, antrasit gibi koyu renklerde de aynı şey geçerlidir. Bu yüzden baz boyalara ihtiyaç vardır.

Kısaca baz boyalar; rengin doğru çıkmasını sağlar ve az pigment ile çok renklendirme yapar. Özellikle, orta ve koyu renkleri yapmak için baz boyalara ihtiyaç vardır.  Beyaz boyanın içine ne kadar çok renk pigmenti katarsanız katın koyu renkler yapılamaz.

Her boya markasının kendine ait baz kodları vardır. Örnek vermek gerekirse; Polisan markasının boya makinesinden şampanya rengi yapmak istediğinizde makine “A” bazını kullanır. Permolit marka bir boyanın makinesinde aynı rengi yapmak için “P” bazını kullanır. Aslında her ikisi de aynıdır. Yani açık rengi yapmak için her iki firma da açık renk bazını kullanır. Sadece Polisan bunun için “A” harfini kullanırken Permolit “P” harfini kullanır.

Baz Ne Renk?

Baz boyanın rengi hangi marka olursa olsun kırık beyazdır. Etkili bir biçimde kullanılabilmesi için içine mutlaka az da olsa pigment girmelidir.

Baz Boya Direk Kullanılır Mı?

Baz boya direk kullanılmaz. Baz boyalar hangi marka olursa olsun direk kullanılması tavsiye edilmez. Mutlaka az da olsa renklendirilmeleri gerekir.

Boya Makinesinde Boyalar Nasıl Renklendirilir?

baz boya
Boya makinesinde renk nasıl yapılır?

Baz boyanın kullanılması ve boya makinesinde boyaların renklendirilmesi sırasıyla şu şekilde olur:

  • İstediğiniz rengi, boya kataloğundan seçersiniz. (Örneğin: Şampanya rengi)
  • Beğendiğiniz renk daha önce fabrikadan hazır olarak geldiyse, satıcı size seçtiğiniz renkte boyayı verir.
  • Eğer boyacının elinde hazır şampanya rengi yoksa, baz boya ile renklendirme işlemine başlar.
  • Satıcı renk katalog numarasını (örn. Dyo 2018 renk kataloğu) ve seçilen şampanya renginin kod numarası bilgisayara girer. (Örneğin: “2166”) Daha sonra bilgisayar, uygun boya bazının makineye yerleştirilmesini ister. (Örneğin: RN, BN, AN, ON, P, D, A, TR, A1, B, C) bazları) Açık, orta ve koyu renk tonları için boya makinesine farklı bazlar konulur. Burada dikkat edilmesi gereken şey; rengin doğru çıkması için makineye doğru bazı koymaktır. Örneğin boya bilgisayarı bir renk için “A” bazını istiyorsa ve yanlışlıkla “B” bazı konursa renk kesinlikle yanlış çıkacaktır. Boya makinesinde yapılan hataların büyük bir kısmı bundan kaynaklıdır.
  • Boyacı makineye doğru bazı yerleştirdikten sonra; renk pigmenti miktarının boya kovasına doğru aktarılması için bilgisayara boyanın kaç litre olduğu girilir. Örneğin: 2,5lt, 7,5lt, 15lt.
  • Bilgisayar boyaya rengi kattıktan sonra boyanın kapağı kapatılarak; boya karıştırma makinesinde yerleştirilir.
  • Makinede 2 dakikadan fazla karıştırılan boya artık hazırdır.

Boya Makinesinde Rengin Yanlış Çıkmasının Bazı Nedenleri

  • Boya makinesine yanlış renk numarası girilmesi.
  • Boya makinesinde yanlış renk kataloğu seçilmesi.
  • Boya makinesine yanlış boya bazının yerleştirilmesi.
  • Boyanın litresinin boya renklendirme bilgisayarına yanlış girilmesi.
  • Boya makinesine farklı bir markanın boyasının yerleştirilmesi.
  • Boya renklendirme makinesi fabrikasyon ve kalibrasyon hataları.

Benzer Yazılar

10 Yorum

    • Mustafa Bey,
      Baz kullanılarak boya daha beyaz yapılmaz. Hazır almanız gerekiyor.
      Sadece alırken baz olmamasına dikkat edin. Üzerinde mutlaka beyaz ya da white yazsın.
      Çünkü bazlar tam beyazlık vermez.

  1. Hocam peki a baz yerine b baz kullansak da meseal 20 kg boyaya 3.5 kg pigment atsak olmazmı yani bukadar fark çıkarmı

    • Yunus Bey,
      20 kg lık A baz yerine B baz koyup,boyaya 3.5 kg boyaya yetecek kadar pigment koyarsanız renk tabi ki daha açık olacaktır. Fakat çıkacak rengin ne kadar açık olacağını tahmin etmek zordur. Ayrıca rengin katalog rengi ile tutması garanti değildir.

    • Merhaba Erol Bey,
      B bazında 2-3 kat, C bazında 4-5 kat renk koyulaşır. Tam olarak net bir cevabı yoktur. Renk makinesi hangi bazı istiyorsa mutlaka o baz konulmalıdır. Aksi halde, çıkacak rengi tahmin etmek zor.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir