Rutubetli Duvara Ne Yapılır?

Rutubetli bir duvar için yapabileceğiniz geçici ve kalıcı yöntemleri derledik. Rutubetli duvara strofor, duvar kaplama, boya ve duvar kağıdı olur mu? anlattık. Ayrıca, diğer çözüm yöntemlerini sizler için açıkladık.

Rutubetli Duvara Ne Yapılır?

rutubetli duvara ne yapılır
Rutubetli duvara ne yapılır?

Rutubetli duvara boyama, strafor, kaplama ve duvar kağıdı gibi dekorasyon uygulamaları yapılıyor. Fakat, bu uygulamaların tamamı rutubetli bir duvar için uygun değildir. Doğru malzeme ile doğru uygulama yapılırsa, duvardaki rutubetin önüne geçebilirsiniz.

Rutubetli bir duvara boyama ve strofor kaplama uygulamasından önce, duvardaki rutubetin neden oluştuğunu kısaca anlatalım. Bu sayede, aşağıda açıklayacağımız rutubetli duvar çözüm yöntemlerinden size uygun olanı seçebilirsiniz.

Duvarda rutubetin oluşması iki nedenle olur. Birincisi duvar dışından terleme ve su alma, yalıtım eksikliği ve sıcaklık farkı. İkincisi ise su tesisatı arızaları nedeniyle sizin veya diğer dairelerden su kaçağı. Ayrıca, duşun sıcak buharı da banyo duvarında rutubet oluşturur.

Duvarda rutubet oluştuktan sonra bazı çözüm yollarını deneyebilirsiniz. Fakat ne yazık ki, yalıtım haricinde yapılan diğer uygulamalar genellikle geçici çözümlerdir. Yine de duvara yalıtım yaptırmadan önce uygulamak isteyecebileceğiniz rutubetli duvara çözüm yöntemlerini açıklayalım. Böylece, yalıtım yaptırana kadar duvardaki rutubeti en azından geçici olarak gizleyebilirsiniz. İyi bir uygulama yapılırsa uzun süre duvarda rutubet çıkmayabilir. “Devam etmeden önce duvar terlemesine kesin çözüm yazısını da okumak isteyebilirsiniz.”

Rutubetli Duvara Çözüm

Rutubetli duvara çözüm
Rutubetli duvara çözüm.

Yukarıda belirttiğimiz gibi yalıtım harici diğer uygulamalar, çok uzun süre duvardaki rutubete çözüm olmayacaktır. Ayrıca, rutubet çözüm yöntemlerini denemeden önce duvardaki rutubeti temizlemelisiniz. Eğer duvardaki borularda herhangi bir su kaçağı varsa, tamir ettirmelisiniz. Aksi halde, terleme küf ve rutubet tekrar oluşacaktır. Şimdi, rutubetli duvara ne yapılır? listeleyelim. Ardından bu çözüm yöntemlerini uygularken dikkat etmeniz gereken noktaları açıklayalım.

Rutubetli Duvar İçin Çözüm Yöntemleri

  1. Rutubetli duvarı boyamak.
  2. Rutubetli bir duvarı kaplamak.
  3. Rutubetli duvara duvar kağıdı uygulamak.
  4. Rutubetli bir duvara strafor yapıştırmak.

1-Rutubetli Duvar Boyama

Rutubetli duvar boyama.
Rutubetli duvar boyama.

Rutubetli bir duvarı boyamadan önce mutlaka duvarı tamir etmeli, duvarda rutubet dolayısıyla oluşan deformasyonları gidermelisiniz. Aksi halde, boya, kaplama veya strafor gibi uygulamalar, çok kısa ömürlü olacaktır. Ayrıca küf oluşumu devam edecektir.

Öncelikle rutubetli bir duvarı nasıl tamir etmeniz gerektiğini açıklayalım. Ardından, rutubetli bir duvarı hangi boya ile nasıl boyamanız gerektiğini anlatalım.

Rutubetli Duvar Tamiri

Rutubetli duvar tamiri
Rutubetli duvar tamiri.

Üzerinde rutubet oluşmuş bir duvarda küf ve kabarmalar meydana gelir. Rutubet, özellikle duvar boyasına hasar verir. Ardıdan alçı ve sıvaya kadar inebilir ve dökebilir.

Rutubetli bir duvarı tamir etmeden önce rutubetin duvarda ne kadar derine işlediğini kontrol edin. Rutubet sadece duvar boyasında mı var? Yoksa alçı ve sıvaya da zarar vermiş mi? bakın. Bunu öğrenmek için, metal bir spatula ila duvarı hafifçe tırtıklayın. Eğer boya ile birlikte alçı ve sıva da dökülüyorsa, boyadan önce alçı veya rutubetli olan duvarlar için özel tamir harcı kullanmanız gerekebilir. Rutubetin duvar boyasına ve alçıya da işlediğini varsayarak, rutubetli bir duvarları nasıl tamir edebileceğinizi detaylıca anlatalım. “İlgili yazı: duvar çatlak tamiri.”

Rutubetli Duvar Nasıl Tamir Edilir?

  • Duvarlarınızdaki alçı ve sıva dökülüyorsa, bir spatula ile zayıf olanları dökün.
  • Çok derin ise (yumruk kadar) tamir sıvası veya sıva alçısı, deformasyon ince ise saten alçısı hazırlayıp, duvara uygulayın. “Alçılar hakkında bilgi almak için alçı çeşitleri yazısını okuyabilirsiniz.”
  • Tamir bitirdikten sonra 1 gün alçının kurumasını bekleyin ve zımpara yapın. 180, 150, 200 numara zımparalardan birini kullanabilirsiniz.

Rutubetli Duvara Boya Yapılır mı?

Rutubeti tamamen kesip yalıtım yaptıysanız, rutubetli duvara boya yapabilirsiniz. Duvardaki rutubet devam ediyorsa, yine de boyanabilir. Fakat bu iş için özel boyaları kullanmalısınız.

Rutubetli Duvara Hangi Boya Yapılır?

  1. Özel rutubet ve nem boyaları. (İsonem Ms 82, Dyonem, Polisan Prof P-mp, Dryfix NM-S 10 v.b.)
  2. Su bazlı plastik boyalar. (DYO Dyoplast plastik boya, Marshall Export Mat plastik boya, Permolit Permopast plastik boya, Polisan Matplast plastik boya, Filli Boya Momento Plus plastik boya v.b)
  3. Özel kapatıcı boyalar. (Filli Boya Kapatan, Permolit Leke Örtücü, Dyo Dyotek, Polisan Kamuflaj v.b.) Şimdi yukarıdaki boyalar rutubet için ne kadar etkili, hangisini ne zaman kullanmalısınız? açıklayalım.

1-Özel Rutubet Ve Nem Boyaları

Duvarda sürekli rutubet ve terleme olan duvarlar için çok uygun boyalardır. Bu tip bolayarı bir çok firma üretiyor. Fakat, duvarda yalıtım eksikliği varsa, bir süre sonra tekrar meydana gelebilir. Yine de rutubetin miktarına göre, uzun süre de rutubeti görmeyebilirsiniz.

2-Plastik Boyalar

Plastik boyalar genellikle rutubet sorunu giderildikten sonra kullanılır. Plastik boyaların içerisinde katkı az olduğu için en iyi hava alan boyadır. Bu sayede yeniden rutubet ve küf oluşumunu engelleyecektir. “Plastik boya hakkında daha fazla bilgi almak için, “Plastik boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

3-Özel Kapatıcı Boyalar

Piyasada kapatan boya olarak da bilinirler. Tavanda veya duvarda bir lekeyi kapatmanın en kolay yolu, özel leke kapatan boyaları kullanmaktır. Su akıntı izlerini ve benzer lekeleri kapatmak için kullanılıyor. Fakat, küflü ve rutbetli duvarlar için leke kapatan boyaları kullanmanızı önermiyoruz. Küflü ve rutubetli bir duvar için en uygun boyalar, küf ve nem boyalarıdır. Özel kapatıcı boyalar sadece lekeyi kapatır. Küf oluşumunu engellemez. Kapatan boya ile küf, duvar içinden çoğalıp başka bir bölgeden tekrar yayılacaktır. “İlgili yazı: küf neden olur?”

Rutubetli Duvar Nasıl Boyanır?

  • Rutubet dolayısıyle zayıflamış duvarı bir spatula yardımı ile dökün.
  • Alçı ile duvarlarınızı tamir edin.
  • Bir gün alçının kurumasın bekleyin.
  • 180 numara zımpara ile alçıyı zımpara yapın.
  • 5-6 saat sonra 1 kat alçı astarı veya binder astar uygulayın.
  • 5-6 saat sonra 1 kat çeşiş astarı uygulayın.
  • 5-6 saat sonra 1 kat plastik boya uygulayın.
  • En az 5-6 saat sonra son kat plastik boya uygulayın.

2-Rutubetli Duvara Kaplama

Rutubetli duvar kaplama.
Rutubetli duvar kaplama.

Rutubetli bir duvarı kaplayıp kötü görüntüyü yok etmek iyi bir fikir gibi görünebilir. Fakat, çok yanlış bir uygulamadır. Özellikle hava geçirmeyen bir malzeme ile rutubetli duvarların kaplanması, duvarda rutubetin ve küfün artmasına neden olur.

Rutubetli bir duvarı herhangi bir şey ile kaplamak istiyorsanız, hava geçiren bir malzeme olmalıdır. Örneğin: Ahşap kaplama ve lambiriler, ahşap paneller. “Lambiriler hakkında daha fazla bilgi almak için, “Lambiri nedir?” yazısını okuyabilirsiniz. Hava geçirmeyen pvc paneller ve pvc duvar kağıtları rutubetli olan duvar için uygun değildir. Hem kısa süre sonra açılır, iyi yapışmaz, hem de rutubeti arttırır. “İlgili yazı: duvar kağıdı mı boya mı?”

3-Rutubetli Duvara Duvar Kağıdı Olur Mu?

Rutubetli olan duvara duvar kağıdı olur mu
Rutubetli duvara duvar kağıdı olur mu?

Sizin de tahmin edebileceğiniz gibi rutubeti olan duvarlara duvar kağıdı çok iyi yapışmaz. Sürekli terleyen ve küf tutan bir duvara duvar kağıdı tutsa da kısa süre sonra açılacaktır. Rutubetli olan duvara duvar kağıdı olur mu? Duvar kağıtlarının büyük bir kısmı duvardaki hava akışını kesse de bazıları hava geçirgen özelliğe sahiptir. Hava geçirmeyen duvar kağıtlarının altında rutubet nedeniyle çok fazla küf meydana gelir. Duvar kağıdı bu küfü saklasa da ortamda çok sağlıksız bir hava dolaşır. Bu nedenle küflü ve rutubetli bir duvara duvar kağıdı yapmanızı önermiyoruz.

Rutubetli Olan Duvara Duvar Kağıdı Olur Mu?

Rutubeti ve küfü temizleyip azaltmayı başardıysanız, hava geçiren duvar kağıtlarını tercih edebilirsiniz. “Duvar kağıdı çeşitleri hakkında daha fazla bilgi almak için, duvar kağıdı çeşitleri yazısını okuyabilirsiniz.”

4-Rutubetli Duvara Strafor

Rutubetli duvara strofor yapılır mı?
Rutubetli duvara strafor yapılır mı?

Rutubetli bir duvara strafor yapmanın duruma göre zararları da vardır, yararları da. Yukarıda belirttiğimizi gibi rutubet duvarda iki nedenden dolayı oluşuyor. Birincisi, sürekli bir su tesisatı arızası nedeniyle. İkincisi ise dış yalıtım eksikliği. Şimdi rubetli bir duvara köpük yapmanın zararları ve faydalarını açıklayalım ve hangi durumlarda duvara köpük yapılması gerektiğini anlatalım.

Rutubetli Duvara Strafor Yapılır Mı?

Eğer rutubetin oluşma nedeni, tesisat borularındaki kaçak ise rutubetli bir duvara strafor kullanmayın! Bu durumda straforun altında rutubet devam edecek ve hatta küf oluşmaya başlayacaktır. Siz kötü görüntüyü strafor ile saklasanız bile, bir süre sonra küfün strafor üzerine taştığını göreceksiniz. “İlgili yazı: banyo tavan kaplama zararlı mı?”

Peki hangi durumlarda rutubetli duvara strafor yapmalısınız? Köpük, iyi bir ısı yalıtım malzemesidir. Özellikle dışardan uygulandığında yüksek miktarda ısı yalıtımı yapabilirsiniz ve rutubeti önleyebilirsiniz. Strafor yapıştırarak dışarıdaki soğuk havanın direkt olarak içerideki sıcak hava ile birleşmesini engelleyebilirsiniz. Bu da rutubeti kesecektir. “İlgili yazı: duvardan gelen soğuk nasıl kesilir?”

Fakat, rutubetli duvara köpük her zaman kesin çözüm olmuyor. Rutubetli bir duvarada dışarıdan köpük yapıştırmak rutubetin azalmasını ve yok olmasını sağlayabilir. Fakat, iç duvara köpük yapıştırmak her zaman iyi sonuç vermeyebilir. Küflü duvarlara iç taraftan köpük yapan ev sahiplerinden memnun olanlar da var, memnun olmayanlarda. İyi bir uygulama için özellikle köpük birleşim kısımlarında hiç boşluk bırakmamalı ve birleşimi kolay sağlayan, tırnaklı straforları tercih etmelisiniz. Ayrıca, straforları yapıştırmadan önce varsa, duvardaki küfü iyice temizlemelisiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir