Duvar Kağıdı Çeşitleri Ve Özellikleri Nelerdir?

Evinize boya yerine duvar kağıdı yaptırmayı düşünüyorsanız, duvar kağıdı çeşitleri ve özelliklerini anlattığımız yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz. Ev duvar kağıdı çeşitleri ve özelliklerini nelerdir, duvar kağıdı seçimi yaparken nelere dikkat etmelisiniz? detaylıca açıkladık.

Duvar Kağıdı Çeşitleri

duvar kağıdı çeşitleri nelerdir
Duvar kağıdı çeşitleri nelerdir?

Birçok duvar kağıdı görünüm ve yapı olarak birbirine çok benzer. Bazı duvar kağıtları ise, dokunduğunuzda kalınlık ve dokusuyla kalitesini belli eder. Yine de bir duvar kağıdının türünü ve kalitesini tam olarak anlamak zordur. Bu nedenle, duvar kağıdı çeşitlerini anlatarak doğru duvar kağıdı seçimi yapmanızı amaçladık. Öncelikle duvar kağıdı seçiminde dikkat etmeniz gereken noktalara değinelim.

Duvar Kağıdı Seçimi

Duvar kağıdı seçiminde nasıl bir kağıt almak istediğinize karar verin. Boyanabilir kağıt mı, silinebilir kağıt mı, nefes alabilen veya terleme yapmayan bir duvar kağıdı mı? İyi bir duvar kağıdı arıyorsanız, dayanıklı, silinebilen, sağlıklı ve hava geçirgenliği yüksek kağıtları seçmelisiniz. Bunlar gibi birkaç özelliği bir arada sunan ve ev dekorasyonunda en çok tercih edilen duvar kağıtlarını da tercih etmek isteyebilirsiniz.

Öncelikle, genel olarak ev duvar kağıtları çeşitlerini listeleyelim. Sayfanın sonunda daha detaylı açıklama bulabilirsiniz. Böylece, duvar kağıdı satın alırken daha kolay karar verebilirsiniz.

Ev Duvar Kağıdı Çeşitleri Nelerdir?

duvar kağıdı çeşitleri ve özellikleri
Duvar kağıdı çeşitleri ve özellikleri
  1. Boyanabilir duvar kağıtları
  2. Elyaf tabanlı duvar kağıtları
  3. Vinil duvar kağıtları
  4. Kumaş duvar kağıtları

Duvar Kağıdı Çeşitleri ve Özellikleri

duvar kagidi ceşitleri ve özellikleri
Duvar kağıdı çeşitleri ve özellikleri

Şimdi, yukarıda listelediğimizi duvar kağıdı çeşitlerini ve bunların arasındaki farkları daha detaylı anlatalım. Bu sayede, duvar kağıdı türleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz.

1-Boyanabilir Duvar Kağıtlarının Özellikleri

boyanabilir duvar kağıdı özellikleri
Boyanabilir duvar kağıdının özellikleri

Boyanabilir duvar kağıtlarının beyaz, kadifemsi ve yumuşak dokusu vardır. Bu duvar kağıtları kolaylıkla boyanabilmesi için genellikle beyaz olarak üretilir. Üzerinde hafif kabartılar ve desenler olabilir. Boyanabilir duvar kağıtlarını isterseniz beyaz olarak kullanabilir, ya da birkaç yıl sonra üzerini su bazlı boyalar ile boyayabilirsiniz.

Boyanabilir duvar kağıdı çeşitlerinde hem elyaf tabanlı hem de kumaş dokulu kağıtlar vardır. Elyaf içerikli olanlar daha uygun fiyatlı, kumaş dokulu olanlar ise, uzun ömürlü, neme ve suya dayanıklı kağıtlardır. (Kumaş duvar kağıtlarını, daha detaylı olarak, sayfanın daha altında anlattık.) Boyanabilir duvar kağıtları hakkında daha fazla bilgi almak için, linke tıklayarak, “Duvar kağıdı boyanır mı?” yazısını okuyabilirsiniz.

2-Elyaf Tabanlı Duvar Kağıtlarının Özellikleri

elyaf duvar kağıdı özellikleri
Elyaf duvar kağıdının özellikleri

Elyaf tabanlı duvar kağıtları, size bol renk ve çeşit sunar. Fiyatının ucuz olması, en çok tercih edilen duvar kağıdı olmasına neden olmuştur. Bol renk ve desenli olmasına karşın, genellikle kalite vaat etmez.

Kullanıcılar elyaf tabanlı duvar kağıtlarını satın alırken, genellikle desen ve renklere kapılıp kalitesini göz ardı edebilmektedir. Ancak, elyaf tabanlı duvar kağıtlarının ince yapısı vardır. Hatta bazıları o kadar incedir ki, bu nedenle bazı üreticiler yapıştırıcıyı duvara sürülmesini tavsiye eder. Aksi halde, yapıştırıcı kağıdın üzerine çıkar.

3-Vinil Duvar Kağıtlarının Özellikleri

vinil duvar kağıdının özellikleri
Vinil duvar kağıtlarının özellikleri

Vinil duvar kağıtlarının üzerinde naylonumsu ince vinil bir tabaka vardır. Bu tabaka, kağıda kaygan ve parlak bir görünüm verir. Vinil duvar kağıdı çeşitleri, iyi silinebilir duvar kağıtlarıdır. Vinil duvar kağıdı çeşitlerinin üzerindeki ince vinil tabaka, duvar kağıdını silme imkanı verir. Üzerine leke bulaştığı taktirde vinil duvar kağıtlarında temizlik yapabilirsiniz.

Vinil duvar kağıtlarını silerken, yumuşak ve yüzeyi çizmeyen deterjanlar ve temizlik malzemelerini kullanabilirsiniz. Fakat sık sık silinen vinil duvar kağıtlarının üzerindeki vinil tabakada zamanla deformasyonlar oluşabilir.

Vinil duvar kağıtları çeşitleri iyi temizlenebilme özelliği sunmasına karşın, duvarın hava geçirgenliğini azaltır. Bu da duvarlarda terleme ve küfe neden olabilmektedir. Bu nedenle, artık vinil duvar kağıtları çeşitleri günümüzde kullanımı giderek azalıyor ve yerini kumaş kağıtlara (Non-Woven) bırakıyor.

4-Kumaş Duvar Kağıtlarının Özellikleri (Non-Woven, Tekstil Duvar Kağıtları)

non woven duvar kağıdı özellikleri
Non-woven duvar kağdının özellikleri

Non-Woven olarak da bilinen tekstil duvar kağıtları, tamamen tüketici odaklı düşünülmüş ve üretilmiştir. Yüksek kalitede ve uzun ömürlü kağıtlardır. Günümüzde en sağlıklı ve kullanışlı duvar kağıtları Non-Woven (kumaş) kağıtlardır.

Non-Woven duvar kağıtları, kolay uygulanır, istenildiğinde kolay sökülür ve hava geçirgenliği yüksektir. Yumuşak yüzeyli, dayanıklı ve hoş desenlere sahiptir. Non-Woven duvar kağıtlarının birleşim yerleri iyi kapandığından daha kompozit (bütünleşik) bir görünüm sağlar. Ayrıca, kalın yapısından dolayı, bir miktar ısı yalıtımına katkı sağlamaktadır. (Yaklaşık olarak %15-%20) “İlgili yazı: duvardan gelen soğuk nasıl kesilir?”

Oldukça kullanışlı olan kumaş duvar kağıtları çeşitlerinin kullanımı günümüzde hızla artmaktadır. Kumaş duvar kağıtları (Non-Woven) (tekstil duvar kağıtları) çeşitleri birçok avantajlı yönü ile günümüzde kullanıcıların gözdesi olmuştur. Fiyatının diğer duvar kağıtlarında yüksek olmasın karşın, tekstil tabanlı duvar kağıtları çeşitleri, en sağlıklı duvar kağıtlarıdır. En az duvar boyası kadar hava geçirgenliği vardır. Bu nedenle, tekstil (Non-Woven) duvar kağıdı ile kaplanmış duvarlar terleme yapmaz, küflenmez.

Tekstil duvar kağıtları, su bazlı duvar boyaları kadar sağlıklıdır. Ayrıca, çok iyi silinebilir. Duvar kağıdı çeşitlerini derlediğimiz yazımızın faydalı olduğunu umuyoruz. Hala duvar kağıdı mı boya mı almaya karar veremediyseniz, linke tıklayarak, “Duvar kağıdı mı boya mı?” yazısını okuyabilirsiniz.

Benzer Yazılar

2 Yorum

    • Merhaba Hayrullah Bey,
      90 cm en daha pratik ve temiz işçilik sunar.
      Birleşim izleri neredeyse hiç belli olmaz.
      Fire olayı genelde alınan kağıdın deseni ile orantılı olarak oluşur.
      90 cm. rulo uygulamalarında bu en aza indirilmiştir.
      50, 51, 52 cm lik rulolar en itibarlı ile kısa olduğu için bu orantı sağlanamaz ve fire 1 metrekare civarında olur.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir