Fayans Üzerine Duvar Kağıdı Olur Mu?

fayans üzerine duvar kağıdı

Bu yazımızda çok merak edilen konulardan biri olan, fayans üzerine duvar kağıdı uygulaması konusuna değineceğiz. Fayans üzerine duvar kağıdı olur mu, parlak ve derzli fayansın üstüne duvar kağıdı olur mu? Duvar kağıdı fayans üzerine yapışır mı, mutfak fayans üzerine duvar kağıdı yapılabilir mi, herhangi bir sakıncası var mı? detaylı şekilde anlatacağız.

Fayans Üzerine Duvar Kağıdı Olur Mu?

fayans üzerine duvar kağıdı

Fayans üzerine duvar kağıdı olur mu?: Silikonlu boya ile boyanmış, plastik boya ile boyanmış duvarlarda bile, duvar kağıdı ustaları, duvar kağıdı yapmadan önce, 1 kat geçiş astarı uyguluyor. Yüzeyi sağlamlaştırmak, duvar kağıdının yapışabilmesi için daha uygun hale getirmek için, normal duvarlarda bile astar kullanılıyor.

Bu nedenle, fayansın üzerine de direkt duvar kağıdı yapıştırmak çok yanlış bir uygulama olacaktır. Öyle ki, kısa zamanda duvar kağıdı ortadan veya kenarlardan açılmaya başlar.

Duvar kağıdının bir yüzeye kuvvetli biçimde yapışabilmesi için; yüzeyin emici olması gerekir. Yani, ahşap, alçı, duvar, plastik veya silikonlu boya v.b. Yine de bu yüzeylere duvar kağıdı yapılırken; bir kat geçiş astarı uygulanır. Uygulamadan 1 gün önce astarlama yapmak en doğrusudur.

Fayans Üzerine Duvar Kağıdı Uygulaması

fayans ustune duvar kağıdı

Banyo fayans üzerine duvar kağıdı veya mutfak fayans üzerine duvar kağıdı yapma fikri aklınıza girdiyse, bazı ön hazırlıklar sonrası, sorunsuzca uygulama yapabilirsiniz. Fakat, fayans arasındaki derzlerin, özellikle ince duvar kağıtlarında belli olacağını hatırlatalım.

Gerekli uyarılarımızı yaptığımıza göre artık, fayans üzerine duvar kağıdı uygulamasına geçebiliriz.

Fayans Üzerine Duvar Kağıdı Nasıl Yapıştırılır?

Fayansın üzerine duvar kağıdı yapılabilmesi için; 4 yöntemi sizinle paylaşalım. Böylece, avantajlarını ve dezavantajlarını anlayıp, size uygun metodu seçebilirsiniz.

Birici Yöntem: Brüt Beton Astarı

Brüt beton astarları, emici olan yüzeylere beton ve alçı çekilmesine yarayan. Yüzeyi hafifçe pürüzlü hale getiren astarlardır.

Bu astarlar, duvar kağıdından önce çekilirse, fayansın parlak ve kaygan yüzeyini duvar kağıdı yapıştırıcısı için hazır hale getirir. Üstelik, fayans üzerinde başka herhangi bir işlem yapmanız gerekmez. Sadece astarı sürün ve 1 gün kurumasını bekleyin ve duvar kağıdınızı yapıştırın.

Bu astar ile fayans üzerine duvar kağıdı yapıştırmada dikkat etmeniz gereken en önemli konu astarı iyi karıştırmanızdır. Astarın içindeki ince kumların yüzeye eşit miktarda dağılabilmesi için, iyice karıştırılması gerekir.

Ayrıca, astarı satın alırken, ince kumlu olmasına dikkat edin. İsterseniz, bu astarı uyguladıktan 1 gün sonra 1 kat geçiş astarı da uygulayabilirsiniz.

İkinci Yöntem: Geçiş Astarı

Geçiş astarı, fayans üzerine duvar kağıdı yapıştırmak için en kolay ve en ekonomik yöntemlerden biridir. Fakat aşırı sıcak buhar, banyonuza uzun süre kalıyorsa ve dağılmıyorsa kağıdınız bir uçtan açılmaya başlayabilir.

Bu nedenle, banyo fayans üzerine duvar kağıdı yapmayı düşünüyorsanız; duştan hemen sonra, sıcak buharın hemen dağılmasını sağlayın. Banyonun kapısını açın veya havalandırma motorunu çalıştırın.

Geçiş astarını kağıt yapmadan bir gün önce yapmak en iyisidir. Tamamen kuruyan astar, kağıdın daha iyi yapışmasını sağlar.

Üçüncü Yöntem: Alçı

Fayans üzerine duvar kağıdı yapmanın en sağlam ve güvenilir yöntemi fayansa alçı çekmektir. Alçı yöntemi ile fayans arasındaki derzlerin çizgileri belli olmaz. Oldukça sağlam bir yapışma sağlanır.

Fakat, fayans üzerine de alçı tutmadığı için; yine bir ön hazırlık yapmak gerekiyor. Fayansın üzerine alçının tutabilmesi için ya brüt beton astarı sürülmelidir ya da fayans üzerine küçük delikler açılmalıdır.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, brüt beton astarı uyguladıktan sonra, duvar kağıdı yapıştırabilmek için; alçıya gerek kalmadığına göre biz fayansı tırtıklamayı anlatalım.

Alçı yapmadan önce, fayansın üzerini kalın bir zımpara ile zımpara yapabilirsiniz. Bu sayede alçının tutmasını sağlarsınız.

Fakat, en iyi yöntem alçının tırtıklanmasıdır. Bir keski veya keser ile fayansın üzerini 10-15 santimetre aralıklar ile tırtıklayın. Bu tıktıklama derin olmalıdır. Fayansı tamamen kırmadan, dikkatlice, fayansın üzerinde 2, 3, 5 santimetre uzunluğunda kalın yarıklar oluşturun. Bu sayede alçı tutacaktır.

Alçı çektikten sonra, bir kat geçiş astarı, kağıdın çok daha iyi tutmasını sağlar. Geçiş astarını özellikle, sıcak su buharın uzun süre beklediği banyolarda tavsiye ediyoruz.

Dördüncü Yöntem: Kontakt Yapıştırıcı

Öncelikle, yapıştırıcılar hakkında bilgisi olmayan okuyucularımız için, kontakt yapıştırıcının ne olduğunu açıklayalım.

Kontakt yapıştırıcılar; japon yapıştırıcısına benzer, fakat çok daha geç kurular ve geç yapıştırırlar. Şeffaf veya açık sarı renkte olanları vardır ve incedirler. Geç yapıştırmasına karşın, birçok malzemeyi birbirine yapıştırabilirler.

Birçok malzemeyi biribirine yapıştırma özelliğinden dolayı bir çok yapıştırıcı uygulamasında kullanılırlar. Ayakkabıcılar ve döşemeciler de kontakt yapıştırıcının bir türünü kullanırlar. Deri, ahşap, kumaş, metal, taş, kağıt, karton, plastik gibi malzemeleri birbirine tamamen temas etmesi koşulu ile yapıştırabilirler.

Bu nedenle, duvar kağıdını fayansın üzerine yapıştırmak için de; kontakt yapıştırıcılar kullanılabilir. Kontakt yapıştırıcıyı kıl bir fırça yardımı ile duvar kağıdına veya fayansın üzerine sürün. Fakat, dikkatli olunmalı ve yapıştırıcı her kısma eşit miktarda tamamen boşluk kalmayacak şekilde sürülmelidir. Uç kısımları atlamayın. Yapıştırıcı sürmediğiniz kısımlarda kalan hava, zamanla balon yapabilir.

Yapıştırıcıyı fırça ile sürdükten sonra, 3-4 dakika solventin (gazın) uçmasını bekleyin ve kağıdınızı yapıştırın. Üzerinden plastik bir spatula veya kuru bir bez ile geçin ki; altta hava kalmasın. Taşan kısımları hemen silin. Yaklaşık 48 saat sonra, tam kuruma gerçekleşir.

Kontakt yapıştırıcı kullanımını sadece, birkaç metrekarelik ufak alanlarda öneriyoruz. Örnek kontakt yapıştırıcılar: Bison Kit, Derby Kontakt, Bally Kontakt, Pattex Metal-Plastik-Cam,

Mutfak Fayansı Üzerine Duvar Kağıdı

murtaf fayansı üzerine duvar kağıdı

Mutfak fayans üzerine duvar kağıdı uygulaması: Mutfağınızdaki tezgah arasına veya diğer fayans kaplı duvarlara duvar kağıdı yapıştırmayı düşüyorsanız. Yukarıda bahsettiğimiz gibi, derz aralarının belli olacağını hatırlatalım.

Derzlerin belli olmaması için; kalın ve desenli kağıtları tercih etmeye çalışın. Ayrıca, temizlik açısından, vinil duvar kağıtlarının çok daha kullanışlı olduğunu belirtelim.

Vinil kağıtların üzerinde ince bir plastik kaplama vardır. Bu da kağıdı kayganlaştırıp, kolay silinmesini ve lekelerin daha rahat çıkmasını sağlar.

Bazı ev hanımları, tezgah arasına, yapışkanlı folyo, yapışkanlı kağıt kaplama tercih ederken; bazıları da fayans arası derzlerin belli olmaması için, daha kalın malzemeler yapıştırıyor. Örneğin: Yekpare bir pvc kaplama veya arkası yapışkanlı fayans boyutlarında ve fayans görünümlü, kalın vinil kaplamalar.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir