(Geçiş) Dönüşüm Astarı Nedir, Nerede Nasıl Kullanılır?

Dönüşüm astarı nedir, geçiş astarı nedir, transfer astarı nedir? Aslında, bu astarların hepsi aynı maksat için kullanılıyor. Özellikleri ve kimyaları neredeyse aynı. Bir üretici firma, ürünün tanımına geçiş astarı yazarken, başka bir firma ürünün tanımına dönüşüm astarı ya da transfer astarı yazmayı tercih ediyor. Şimdi, dönüşüm astarı nedir, (geçiş) nedir? daha detaylı açıklayalım.

dönüşüm astarı nedir
Geçiş astarı nedir?

Dönüşüm Astarı Nedir?

Geçiş astarı nedir
Dönüşüm astarı nedir?

Dönüşüm astarı nedir, geçiş astarı nedir? Dönüşüm astarı, akrilik emülsiyon esaslı, iyi yapışma ve kapatma özelliğine sahip, örtücü ve kuvvetli bir astardır.

Geçiş astarını daha iyi tanımlamak ve tam olarak ne işe yaradığını anlatabilmemiz için, kullanım alanlarına bazı örnekler verelim. Bu sayede, geçiş astarı ne işe yarar? daha net anlaşılabilir.

Dönüşüm Astarı Ne İşe Yarar?

dönüşüm astarı ne işe yarar
Dönüşüm astarı ne işe yarar?

Geçiş astarının esas kullanım amacını, önem derecesine göre sıralarsak:

  1. Yağlı boyalardan su bazlı boyalara geçiş.
  2. Koyu bir rengi kapatmak.
  3. Duvar kağıdından önce, tutkalın iyi yapışmasını sağlamak.
  4. Tedbir amaçlı kullanım.

Şimdi, daha detaylı bir şekilde dönüşüm astarı nedir, dönüşüm astarı ne işe yarar? anlatalım.

1.Sentetik Boyadan Su Bazlı Boyalara Geçiş

Geçiş astarı ne işe yarar? Geçiş astarının (transfer astarının) esas üretim ve kullanım amacı, özellikle solvent bazlı boyadan (yağlı boyadan) su bazlı boyaya geçişte boyanın tutmasını sağlar.

Duvarda, mobilyada veya metal bir yüzeyde sentetik boya (yağlı boya) varsa, üzerine geçiş astarı sürüp, su bazlı boyanın tutmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin: Silikonlu boya, plastik boya, akrilik boya. Bu nedenle bu astara geçiş astarı denir. (Diğer astarlar hakkıda bilgi almak için, “astar boya nedir?” yazısını okuyabilirsiniz.)

2.Renk Kapatma

Geçiş astarı, ayrıca iç ve dış cephelerde renk geçişlerinde kullanılır. Duvarın rengi değiştirmek istediğinizde dönüşüm astarını kullanabilirsiniz.

Duvarda hangi tür boya olduğu farketmeksizin, özellikle duvardaki koyu rengi kapatıp açık renge geçerken geçiş astarı (dönüşüm astarı) sıkça kullanılır. Sadece, astar yapılmadan önce yüzeyin sağlam olması gereklidir.

Ayrıca, istenirse plastik boyadan su bazlı silikonlu boyalara geçişte de kullanılabilir. Boyanın daha iyi tutmasını sağlayacaktır.

Farklı cins boyalardan geçiş yapılmak istendiğinde bu astarın mutlaka faydası olacaktır. Duvardaki boyanın hangi cins olduğunu bilmiyorsanız, işi riske atmamak için bir kat geçiş astarı kullanabilirsiniz. İlerde oluşabilecek muhtemel soyulma ve kabarmayı engelleyecektir.

3.Duvar Kağıdı Uygulamaları

Geçiş astarının bir diğer kullanım alanı da duvar kağıdı uygulamalarıdır. Duvar kağıdı uygulamalarından önce kağıdın daha iyi yapışmasını sağlar.

Duvar kağıdı ustaları, kağıdın duvara iyi tutması için sıkça geçiş astarı kullanır. Duvar kağıdı yapıştırılmadan önce, astarın çok iyi kuruması gerekir. Mümkünse duvar kağıdını yapıştırmadan önce, 24 saat beklenmelisiniz.

Ayrıca parlak ve kaygan yüzeylere boya yapılmadan önce boyanın daha iyi tutmasını sağlamak için (geçiş astarı) dönüşüm astarı kullanılabilir. Geçiş astarı sadece selülozik boyadan önce kullanılmaz.

4.Tedbir Amaçlı Kullanım

Duvara boya yapmadan önce, duvardaki boyanın hangi cins olduğu bilmiyorsanız, tedbir amaçlı geçiş astarını kullanabilirsiniz.

Geçiş astarı, tüm duvar boyalarının üzerine tutar ve geçiş astarı yapıldıktan sonra, istenilen boya yapılabilir. Kısacası, geçiş astarı yapılmış bir duvara her duvar boyası uygulanabilir.

Dönüşüm Astarı Nasıl Uygulanır?

geçiş astarı nasıl uygulanır
Dönüşüm astarı nasıl uygulanır?

Geçiş astarı nasıl uygulanır? Geçiş astarı genellikle %5 ila %10 oranında su ile inceltilir. Geçiş astarını 1 kat uygulamak genellikle yeterli olsa da 2 kat da uygulanabilir. Geçiş astarı uygulandıktan en az 4-5 saat sonra boya yapılabilir. Geçiş astarının tam kuruma süresi 24 saattir.

Özellikle duvar kağıdı uygulamasından önce yapılan geçiş astarının iyice kuruması beklenmelidir. Astarın uygulama sırasında yüzeylerin sıcaklığı en az +5 derecenin üzerinde olmalıdır. (Duvar kağıdı nasıl yapıştırılır? yazısı ile detaylı bilgi alabilirsiniz.)

Dönüşüm Astarı Hangi Yüzeylerde Kullanılır?

Beton, gaz beton, briket, tuğla, alçı, sıva ve benzeri mineralli yüzeylerde son kat boyalardan önce geçiş astarını kullanabilirsiniz.

Geçiş Astarı Yüzey Hazırlığı

Dönüşüm astarı uygulamadan önce kabarmış, gevşek ve sağlıksız görünümlü yüzeyleri kazımalı veya zımpara yapmalısınız.

Sentetik boyalı yüzeylerden su bazlı boyaya geçişlerde astardan önce yüzeye hafifçe bir zımpara yapabilirsiniz. Eski sentetik boyalı yüzeyleri hafifçe zımpara yaparak yağ ve kiri yüzeyden uzaklaştırmalısınız.

Dönüşüm Astarı Kaç Metrekare Yapar?

Dönüşüm astarı genellikle 3,5 kg. 10 kg. ve 20 kg. lık ambalajlarda satılır. 1 kg. geçiş astarı yüzeyin emiciliğine ve pürüzlüğüne bağlı olarak 13-15 metrekare alan boyayabilir.

Eğer odalarda dönüşüm astarı kullanmayı düşünüyorsanız bir kat boyama için:

  • 3,5 kilogram geçiş astarı yaklaşık 10 m² lik 2 oda için,
  • 10 kilogram geçiş astarı 90-100 m² bir evin duvarları için
  • 20 kilogram geçiş astarı 150-200 m² bir evin duvarları için yeterli olacaktır. “Geçiş astarı kullanımı hakkında merak ettiğiniz sorularınızı yorum yaparak sorabilirsiniz.”

Benzer Yazılar

19 Yorum

  1. evimi boyatırken yağlı boyadan su bazlıya gececeğimiz için dönüşüm astarı kukllandık. usta ilk katı dönüşüm astarına boyama yapacağımız asıl boya işle karıştırarak vurdu. sizce doğru bir uygulama mı

    • Metin Bey,
      Maalesef ustanız yanlış bir uygulama yapmış. Geçiş astarı boyadan en 4-5 saat önce uygulanır, boyaya karıştırılmaz.

  2. Duvar kağıdı söküldükten sonra boya uygulaması yapmadan duvarda kalan tutkal kalıntıları için kullanılan astar mı acaba. Veya bu astar değilse hangi astar vurulmalı acaba.

    • Mustafa Bey,
      Evet, geçiş astarı kullanabilirsiniz. Yine de yapıştırıcı kalıntısı varsa zımpara da yapmanız daha sağlıklı sonuç almanızı sağlar.

  3. hocam 2.5 litre geçiş astarına kaç çay bardağı su ekliyim çay bardağı şeklinde diyorum çünkü ölçe bileceğim bir şey yok çay bardakları standart diye

  4. İyi günler benim odamın tavanının bir bölümü mermer boya yani yapısı mermer gibi kaygan rengi aşırı uyumsuz ve kötü olduğu için astar yapıp boya yapmak istiyorum ama bu şekilde bir yüzey için ne tarz bir astar alacağımı bilmiyorum geçiş astarı mı almam lazım yardımcı olursanız aşıır sevinirim ve tavan tutar mı acaba

  5. Selamın aleyküm ustam ben bir duvar kazıdım bayağı alçıda kazıdım bir bardak astar 7 bardakta su döktüm ve ertesi gün kuruduğunda üstüne alçı çekebilir miyim saten alci

  6. Evime saten alçı yaptırdım boya öncesinde binder astari şurup 3 kat boya yaptılar ancak boyaya dokundugumuz gibi soyuluyor boyanın üzerine bu astarı sürsem 1 kat daha boya yapsam soyulma sorunu çözülür mu

    • Pelin Hanım
      Binder astarın su ayarı çok önemlidir. Yanlış sulandırma yapılmış olabilir. Çok soyulan kısımları sökün. Kot farkı olmaması için yüzeyi zımpara yapın. Ardından 1 kat geçiş astarı uygulayın ve iki kat boya yapın. Faydası olur.

    • Merhaba, saten alçı yaptırdıktan sonra detaylı bir zımparadan sonra önce duvarda ki toz alınmalıdır ve ardından polizolan vurulmadılır (tutkal gibi bir şey) boyayı daha iyi tutsun diye, eğer bu söylediğim şey vurulmazsa zımparadan sonra, duvara vurulan her boya tozdan dolayı kabarır duvar boyayı ememediği için

    • Merhaba, Mustafa Bey,
      Panel kapı boyası ile boyamadan 5-6 saat önce, 1 kat geçiş astarı, parlak yüzey astarı veya genel maksatlı astar uygulamalısınız.

  7. Kolay gelsin evimde sedefli boya yapmak istiyorum. Duvarlar kumbeji silikonlu yarı mat su bazlı boya, geçiş astarina gerek var mi, diger bi sorum astar gerekliyse boya tabancası ile atılabilir mi, sedef boyanin ilk kati icin de tabanca kullanılabilir mi

    • Atilla Bey,
      Sedef boya en iyi plastik boyanın üzerine olur. Rulo ile yarı mat boyanın üzerine yapılan sedef boya kaydığından dolayı düzgün olmayabilir. Fakat sünger ve diğer baskılar yapılabilir. Astar boyayı ve sedef boyayı rulo ile yapmalısınız.

    • Suvari,
      Bir çok geçiş astarını dış cephede kullanmak mümkün. Bazı firmalar, ambalajına “hem dış hem iç cephede kullanımı uygundur.” şeklinde açıklama yazar.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir