Duvar Kağıdı Yapıştırma, Duvar Kağıdı Nasıl Yapıştırılır?

duvar kağıdı yapıştırma
Duvar kağıdı yapıştırma

Duvar kağıdı yapıştırmanın püf noktalarını anlattığımız yazımızın ilginizi çekeceğini umuyoruz. Duvar kağıdı nasıl yapıştırılır, duvar kağıdı neyle yapıştırılır? detaylı şekilde aşağıda bulabilirsiniz. Ayrıca, duvar kağıdı uygulamasında hazırlık ve uygulama aşamalarında dikkat etmeniz gereken önemli noktalara değindik.

Duvar Kağıdı Yapıştırma

Duvar kağıdınızı yapıştırmadan önce yüzeyin düzgün ve pürüzsüz olması gerekiyor. Aksi halde, kağıdınız kısa süre sonra uçlarından açılmaya başlayacaktır. Eğer pürüzlü bir yüzeye duvar kağıdı yapıştırmak istiyorsanız; linki tıklayarak; “Tırtıklı Duvara Duvar Kağıdı Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

Küçük desenli veya desensiz duvar kağıdını yapıştırmak daha kolaydır. Daha önce duvar kağıdı uygulaması yapmadıysanız; küçük desenli veya desensiz duvar kağıtlarını tercih etmeye çalışın. Özellikle, büyük bir alana duvar kağıdı yapıştırmayı düşünüyorsanız; küçük desenli veya desensiz duvar kağıtları işinizi çok kolaylaştıracaktır. Ayrıca, duvar kağıdı yapıştırırken çıkacak fireleri hesaba katarak, duvar kağıdınızı ihtiyacınızdan 1 rulo fazla satın alın.

Duvar kağıdı satın almadan önce, tüm duvarlarınızı ölçün. Örneğin; duvarın yüksekliği 2.75, soldan sağa 3 metre geliyorsa; 2,75×3=8,25 m² duvar kağıdına ihtiyacınız olacak. Bu ölçüye göre da 5m² lik duvar kağıdından 2 rulo almanız gerekiyor.

Parti numarası duvar kağıdının fabrika çıkış zamanını gösterir. Aynı renkte hatta, aynı desende kağıt bile olsa; farklı zamanlarda fabrikadan çıkmış duvar kağıtlarında renk tonu farklı olabilir. Bu nedenle, birden fazla duvar kağıdı satın alırken, renk tonunun farkı olmaması için; barkod numarasına göre değil; parti numarasına göre kağıdınızı seçin.

Duvar kağıdının kalınlığı ve türüne göre, duvar kağıdı yapıştırıcısı da doğru seçilmelidir. İnce kağıtlar için standart duvar kağıdı yapıştırıcısı yeterlidir.

Kalın, boyanabilir ve vinil kaplama duvar kağıtları için daha kuvvetli, özel yapıştırıcılar veya ovalit yapıştırıcısı tercih edilmelidir. Şimdi, duvar kağıdı yapıştırmak için gerekli malzemelerden bahsedelim.

Duvar Kağıdı Yapıştırmak İçin Gerekli Malzemeler

duvar kağıdı yapıştırma malzemeleri
Duvar kağıdı yapıştırmak için gerekli malzemeler

Her işte olduğu gibi duvar kağıdı yapıştırırken de alet-edevat doğru ve eksiksiz olursa; hızlı ve düzgün bir işçilik çıkarabilirsiniz.

Yukarıda anlattığımız gibi, duvar kağıdı yapışıştırıcısı tutkalı duvar kağıdının kalınlığına ve cinsine göre seçilmelidir. Ayrıca, duvar kağıdı uygulama seti gibi sanal mağazalarda satılan setler de işinizi kolaylaştırabilir.

Duvar kağıdınızı yapıştırmaya başlamadan önce, çalışma alanınızı düzenleyin ve uygulama yapacağınız ortamdaki gereksiz eşya ve malzemeleri dışarı çıkarın. Duvar kağıdınızı yapıştırmaya başlamadan önce; duvar kağıdı yapıştırmak için gerekli malzemelerinizi kontrol etmeyi unutmayın.

Aşağıda duvar kağıdı yapıştırma malzeme listesini sıraladık. Çalışma alanınızı geniş tutun, zemine geniş bir naylon veya eski gazete serebilirsiniz. Bu sayede, yapıştırıcı kalıntıları zemine bulaşmayacaktır.

Duvar Kağıdı Yapıştırma Malzemeleri

  • Yapıştırıcıyı sürmek için büyük bir takoz fırça,
  • Kağıdın havasını almak için, tüysüz sert rulo (duvar kağıdı rulosu) veya plastik spatula,
  • Makas veya maket bıçağı,
  • Toz veya hazır duvar kağıdı yapıştırıcısı,
  • Karıştırma çubuğu,
  • Kova

Duvar Kağıdı Yapıştırma Öncesi Hazırlık

  • Duvar kağıdı uygulaması yapılacak yüzey; kuru, temiz, düzgün ve eski kağıtlardan arındırılmış olmalıdır. Duvardaki çatlak ve oyuklar kapatılmış olmalıdır.
  • Yüzey pürüzlü sıva ise; iyi bir zımpara yapılmalı veya alçı ile düzeltilmelidir.
  • Yüzey kireç, alçı veya kalitesiz bir boya ise; geçiş astarı ile astar yapılmalıdır. Duvarda yağlı boya varsa yine 3-4 saat önce geçiş astarı uygulanmalıdır. Yağlı boya, fayans, mdf kaplama, gibi parlak ve emici olmayan yüzeylerin üzerine direkt duvar kağıdı uygulanmaz. Bu tip yüzeylere en az 3-4 saat önce geçiş astarı yapılmalıdır.
  • Duvarda küf varsa çamaşır suyu ile temizlenebilir. Kuruduktan sonra kağıt yapıştırılır.

Hazırlıklarınızı bitirdikten sonra aşağıdaki 2 videoyu da izleyin. Size referans olacaktır. Videolarda, özellikle ölçü alma, hava alma, ve kesme aşamalarına dikkat edin. Unutmayın, küçük desenli kağıtlar işinizi kolaylaştırır. Ardından videoların altındaki açıklamaları okuyun.

Duvar kağıdı nasıl yapıştırılır? (Video 1)
Duvar kağıdı yapıştırma (Video 2)

Duvar Kağıdı Nasıl Yapıştırılır?

duvar kağıdı nasıl yapıştırılır
Duvar kağıdı nasıl yapıştırılır?

Daha önce duvar kağıdı yapmadıysanız, size yardımcı olabilecek biri işinizi oldukça kolaylaştıracaktır. Duvar kağıdı yapıştırıcısının üzerindeki hazırlama talimatını okuyun. Eğer yoksa, aşağıdaki gibi yapıştırıcıyı hazırlayın.

Duvar Kağıdı Yapıştırıcı Hazırlama

  • İhtiyacınız kadar toz duvar kağıdı yapıştırıcısını yarım kova soğuk suya dökerek karıştırın. 2-3 dakika bekledikten sonra tekrar karıştırın. 20 dakika daha bekledikten sonra, kuvvetli bir karıştırma daha yapın. Zeytinyağı kıvamını elde edin.
  • Yapıştırıcı miktarını ve oranını kağıdınızın sayısına göre arttırabilirsiniz. (Yapıştırıcının üzerindeki ambalajda yazan sulandırma ve uygulama tarifini dikkate alabilirsiniz.)
  • Duvar kağıdı yapıştırıcısını fırça ile uçlardan ortaya kadar, bütün kağıda, eşit miktarda olacak şekilde bolca sürün. (Yapıştırıcı duvara veya kağıda sürülebilir. Bazı duvar kağıtları, yapıştırıcı sürüldükten sonra, 1-2 cm. çekme yaptığı için, 5-10 dakika kağıdın yumuşamasını bekleniyor. İyi bir kağıtsa, yapıştırıcıyı duvara sürmek daha kolay olacaktır.)

Duvar Kağıdı Nasıl Yapıştırılır?

  • Duvarınızın yüksekliğini ölçerek, duvar kağıdınızı bu ölçüden 5-10 santimetre daha fazla kesin.
  • Yan sıraya geçtiğinizde kağıdınız desenliyse desenlerini hizalayın.
  • Yapıştırma yaptıktan hemen sonra, kağıdın yapıştırıcısı kurumadan düzeltmelerinizi yapın. Kuru bir bez veya sert duvar kağıdı rulosu ile altta kalan hava boşluklarını çıkartın.

Duvar Kağıdı Yapıştırmanın Püf Noktaları

duvar kağıdı yapıştırma
Duvar kağıdı yapıştırmanın püf noktaları
  • Büyük desenli duvar kağıtlarında kesim yaparken desenlerin birleşmesine dikkat edin.
  • Duvar kağıdınıza uygun yapıştırıcı kullanın. (İnce duvar kağıtları için normal yapıştırıcı kullanın. Kalın duvar kağıtları, boyanabilir duvar kağıtları, vinil duvar kağıtları, tekstil duvar kağıtları için daha kuvvetli profesyonel yapıştırıcılar kullanın.
  • Boyanabilir duvar kağıdını yapıştırıldıktan hemen sonra boyamayın. Birkaç gün yapıştırıcının kemikleşmesini bekleyin.
  • Vinil duvar kağıtlarını yapıştırdıktan birkaç gün sonra silebilirsiniz. Ayrıca, boyanabilir duvar kağıtlarını da silikonlu, silinebilir, su bazlı duvar boyası ile boyayıp 3-4 hafta sonra silebilirsiniz.
  • Boyanabilir duvar kağıtları için en uygun boya su bazlı silikonlu ipek mat ve yarı mat boyalardır. İyi yapıştırılmış bir duvar kağıdı senelerce kullanılabilir.

Benzer Yazılar

6 Yorum

  1. Mustafa Bey,
    Duvarı sıcak su ile silin. duvar kuruyunca 1 kat geçiş astarı uygulayın. Astarda kuruyunca boyanızı yapın.

  2. Merhabalar. Duvar kağıdı sokum sonrası kalan kağıt tutkalları nı nasil ve ne ile temizlemek gerekiyor. Kolay ve etkili yöntem. Boya yapınca tutkal izlerinin gozukmeme için. Kolay

  3. Slm, Hangi boya olursa olsun, boyanın üzerine 1 kat geçiş astarı uygulandıktan sonra duvar kağıdı uygulayabilirsiniz.

  4. Evimin duvarına duvar kağıdı yapmak istiyorum. Bugun evime boyacı geldi. 2 adet duvara duvar kağıdı olacak dedim. Dyobinder atmasınu söyledim. Eve geldiğimde bu dediğim 2 duvarı boyamış usta. Şimdi boya üzerine duvar kağıdı yapıştırsam sorun olur mu? Boya filli boya alpina max soft mat

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir