Yapıştırıcı Kullanırken Asla Yapmamanız Gereken 5 Hata!

Yapıştırıcı satın alırken ve kullanım esnasında kaçınmanız gereken 5 önemli hatayı derledik.

yapıştırıcıyı koklamak
Yapıştırıcı kullanırken dikkat edilmesi gerekenler.

1)Yapıştırıcıyı Koklamayın!

yapistiriciyi koklamayin

Yapıştırıcılar, bol miktarda uçucu gaz yani, solvent içeren kimyasallardır. Solunması akciğerlerde büyük tahribata yol açabilir veya başka bir rahatsızlığı tetikleyebilir.

Özellikle, epoksi yapıştırıcılar, silikonlar, solvent ve toluen içeren kontakt yapıştırıcılar, uygulama ve kuruma esnasında havaya çok miktarda solvent salarlar. Japon yapıştırıcıları ise, göz için oldukça zararlıdır. Yakın mesafeden yapılan yapıştırmalarda göz yanması meydana gelir.

Bu nedenle, yapıştırıcı kullanırken; mümkün olduğu kadar, uzaktan uygulama yapılmalıdır. Bir solunum rahatsızlığınız varsa, maske takmanız sağlığınız açısından yararlı olacaktır.

2)Kullanım Talimatını Okumadan Uygulamayın!

yapistiricinin kullanin talimatini okuyun

Yapıştırıcı kullanımında en çok yapılan hataların başında, uygulama talimatını okumadan işe kalkışmak oluyor. Aceleci davranmak, sadece sürüp tutturmak yapılan en büyük yanlışların başında yer alıyor. Yapıştırıcıların bir çok türü ve uygulama tekniği vardır.

Kullandığınız yapıştırıcı ne kadar kaliteli olursa olsun; doğru yapıştırma tekniği uygulanmazsa işe yaramayacaktır. Hem uygulama aşamalarını okumak, hem de yapıştırıcının son kullanım tarihini kontrol etmek için mutlaka ambalajındaki yazıları okuyun.

3)Soğukta Yapıştırma Yapmayın!

sogukta yapistirma yapmayin

Yapıştırıcıların çok büyük bir kısmı soğuk ortamlarda yapışma sağlayamaz. Soğuk bir ortam da yapılan uygulama ya tutmaz, ya da çok geç kurur. Bu nedenle, özellikle kış aylarında yapıştırma yaparken uygun ortam ısısını sağlayın.

Özellikle, dışarıdaki aracınızın ayna, rüzgarlık gibi bir parçasını yapıştırmak için; uygun sıcaklığı bekleyin. Bir garajınız varsa, orada uygulama yapın veya güneşli bir gün tercih edin.

Buzdolabı veya dondurucu gibi soğukta kalan bir eşyanın parçasını yapıştırmanız gerekiyorsa, mutlaka dışarı çıkarıp yapıştırın. Kuruduktan sonra yerine yerleştirin.

4)Yapıştırıcıyı Gereğinden Fazla Kullanmayın!

yapistiriciyi gereginden fazla kullanmak

Yapıştırıcıyı fazla kullanmak, çoğu zaman yapışmanın daha iyi olacağını göstermez. Yapıştırıcıların uygulama kıvamı ve kullanım oranı farklılık gösterebilir.

Bazı yapıştırıcıların ince yapısı vardır. Dolayısıyla ince bir katman olarak sürülmelidir. Bazılar da macunumsu bir yapıdadır ve dolgu yapar.

Gereğinden fazla kullanılmış bir yapıştırıcı, kurumayı geciktirebilir. Olması gerektiğinden geç kuruyan bir yapıştırıcı, tamir edilen eşyanın sağlam yapışmasına engel olur.

Ayrıca, fazla kullanılan ve taşan yapıştırıcı kalıntılarını temizlemek zorunda kalmak, sizi sıkıntıya sokabilir. Taşan yapıştırıcı kalıntıları henüz kurumamış olsa bile; temizleme sırasında iz bırakabilir.

5)Satın Alırken Yapıştırma ve Kuruma Süresini Sorun!

yapistirici alirken

Yapıştırıcıların bir çoğu geç kurur. (24-48 saat arası) Çok hızlı yapıştıran yapıştırıcılar da; yapısı gereği daha az kuvvetli olabilir. Genellikle geç kuruyan yapıştırıcılar, daha kuvvetli olur.

Sizin için en uygun yapıştırıcıyı satın almadan önce; mutlaka kuruma süresini sorun. Ya da yukarıda bahsettiğimiz gibi, ambalajını okuyun. En iyi yapışma için; ambalajın üzerinde yazan kuruma süresinden daha fazla bekleyin.

Benzer Yazılar

2 Yorum

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir