Sünger Yapıştırma, Sünger Neyle Yapıştırılır?

Sünger yapıştırma
Sünger yapıştırma

Sünger esnek ve yumuşak bir malzeme olduğu için, yapıştırıcı seçimi de ona göre yapmalısınız. Ayrıca, süngeri yapıştırmak istediğiniz yere uygun bir yapıştırıcı da seçmeniz gerekiyor. Bu yazımızda sünger yapıştırma ile ilgili çeşitli bilgiler verdik. Sünger neyle yapıştırılır, pencere süngeri nasıl yapıştırılır, kapı süngeri nasıl yapıştırılır açıkladık ve pencere fitillerindeki “P”, “D” ve “E” simgeleri ne demek? anlattık.

Sünger Yapıştırma

Sünger hassas ve yumuşak bir malzeme olduğu için, süngeri yapıştırırken, deforme olacağını, büzüşebileceğini düşünebilirsiniz. Fakat, sünger birçok yapıştırıcı çeşidine dayanıklıdır. Fakat, yine de sünger çeşitleri yapıştırırken doğru yapıştırıcı kullanmalısınız. Bu sayede, yapıştırdığınız yüzeye uyum sağlar ve yapışması uzun ömürlü olur.

Sünger Neyle Yapıştırılır?

Yukarıda süngerin birçok yapıştırıcı çeşidine dayanıklı olduğunuz ve deforme olmayacağından bahsetmiştik. Süngeri bir çok yapıştırıcı ile yapıştırabilirsiniz. Basit bir japon yapıştırıcısı bile süngeri yapıştırabilir. Fakat, süngerin bulunduğu konum önemlidir. Sürekli hareket eden bir bölge veya esnek bir yerde yapıştırma yapmak istiyorsanız; süngerin kendisi gibi esnek bir yapıştırıcı kullanmalısınız.

Aşağıda, süngeri yapıştırabileceğiniz yapıştırıcıları listeledik. Hangisinin sert, hangisinin yumuşak olduğunuz belirttik. Böylece, kolayca kullanmak istediğiniz yapıştırıcıyı seçebilirsiniz.

Sünger Ne İle Yapıştırılır?

  • Japon yapıştırıcısı. Japon yapıştıcıları hızlıca bir şeyleri yapıştırmak için çok idealdir. Birkaç santimetrelik, küçük bir parça sünger yapıştırmak istiyorsanız, japon yapıştırıcısıni kullanabilirsiniz. Fakat, sürekli hareket eden ve dayanım gerektiren bir yere sünger yapıştırmanız gerekiyorsa, jel japon yapıştırıcısını tercih edin.
  • Kontakt yapıştırıcı. Sünger için en uygun yapıştırıcıdır. Süngeri hem iyi yapıştırır, hem de neredeyse sünger ile bütünleşir. Mobilya imalatında da sıklıkla kontak yapıştırıcı türleri kullanılır. Büyük alanlara süngeri yapıştırmak için çok uygundur. Kontakt yapıştırıcı ile süngeri neredeyse her yere yapıştırabilirsiniz. Fakat, kontakt yapıştırıcının kuruma süresi 24 ile 48 saat arasıdır.
  • Sprey yapıştırıcı. Sprey yapıştırıcılar iki bileşenli ve tek bileşenli olarak ikiye ayrılır. İki bileşenli sprey yapıştırıcı japon yapıştırıcıya benzer ve sert bir yüzey oluşturur. Tek bileşenli sprey yapıştırıcılar ise sünger için daha uygundur. Süngerin esnek yapısına uyum sağlar. Fakat, fiyatları bir hayli yüksektir.
  • Çift taraflı bantlar. Eğer yapıştırmak istediğiniz sünger, büyük ve düz bir parça ise, çift taraflı film bantları kullanabilirsiniz. Çift taraflı bantları kullanabilmeniz için, yapıştıracağınız yüzeyin pürüzsüz, düzgün ve temiz olması gerekiyor.

Sünger Nasıl Yapıştırılır?

sünger yapıştırma
Sünger neyle yapıştırılır?

Büyük bir süngeri yapıştırmak için, kontakt yapıştırıcı kullanın. Kontakt yapıştırıcıyı yüzeye ince bir katman şeklinde sürün ve 4-5 dakika bekleyin. Ardından üzerine süngeri bastırarak uygulayın.

Eğer yapıştırmak istediğiniz sünger, 5-10 santimetre kadar küçük bir parça ise, jel japon yapıştırıcısı sürüp 10-15 saniye bastırın. Kısa sürede yapışma sağlanacaktır.

Sprey sünger yapıştırıcıları ise, orta ve büyük ölçüne süngerler için uygundur. Spreyi sıkıp hemen süngeri yapıştırabilirsiniz. Fakat, tam yapışma 24 saati bulacaktır.

Aşağıda süngerin çeşitli kullanım alanına göre, sünger nasıl yapıştırılır? anlattık. Sünger yapıştıracağınız yüzeyin temiz ve kuru olmasına dikkat edin.

Kapı Pencere Bandı Nasıl Yapıştırılır?

Pencere bandı nasıl yapıştırılır? Pencere fitillerinin bir kısmı penceredeki bir kanala girer. Bir kısmı da üzerine yapıştırılır. Fakat, pencereniz pvc de olsa, ahşap da olsa yapışkanlı pencere bantlarını kullanabilirsiniz.

Kapınızın veya pencerenizin üzerindeki kendi fitili zamanla deforme olur ve bazı kısımlarından hava geçirmeye başlayabilir. Bu durumda, sıklıkla kapı pencere bandı kullanılır.

Kapı pencere bantlarını satın alırken, kapınızın veya pencerenizin boşluk aralığına göre satın almalısınız. Yani, pencereden gelen hava çok az ise, yumuşak bir kauçuk pencere fitili veya sünger kullanmalısınız. Ayrıca, kauçuk fitillerin yumuşak ve dar olanları, küçük boşluklar için, sert ve kalın olanları büyük boşluklar içindir. Kapı ve pencerenize göre uygun fitil kullanmazsanız, kapatmada ve kilitlemede zorlanabilirsiniz.

Kauçuk pencere bantları genellikle “D” profili, “P” profili ve “E” profili şeklinde üretilir. Bu fitillere kenardan baktığınızda bu şekilleri görebilirsiniz.. “D” pencere ve kapı fitili kalın boşluklar içindir. “P” kapı, pencere fitili orta derecede boşluklar içindir. “E” pencere fitili ise, küçük boşlukları kapatmak için kullanılır. Gerektiğinden daha ince fitili kullanırsanız pencerenizden hava girişi devam edecektir. Boşluktan daha kalın bir fitil kullanırsanız, pencereniz veya kapınız kapanmayabilir. Kauçuk pencere ve kapı bantlarının ambalajının üzerinde hangi aralıkta kullanabileceğiniz yazmaktadır. (Örneğin: 3-5 mm.)

Pencere Süngeri Nasıl Yapıştırılır?

Pencere süngerlerinin kendi bantları üzerine monte edilmiştir. Küçük bir pencere için yaklaşık olarak 3 metre pencere süngeri kullanılır.

  • Pencerenin kanat kısmına, yani yapıştırmak istediğiniz yüzeyi temizleyip kurulayın.
  • Öncelikle pencerenizin ölçüsünü alın. Ölçüye göre pencere süngerini kesin.
  • Süngeri üzerindeki çift taraflı bantın koruma şeridinin bir kısmını çıkarın.
  • Yapıştırma esnasında azar azar koruma şeridini açın.
  • Pencere süngerini tamamen yapıştırdıktan sonra üzerinde baskı uygulayın. (Kuru bir bez ile üzerinden geçebilirsiniz.)

Kapı Süngeri Nasıl Yapıştırılır?

Kapı çevresinden soğuk geliyorsa, kapının kasasına sünger veya kauçuk fitil yapıştırılır. Bu fitil ve süngerlerin kendi üzerine çift taraflı bant monte edilmiştir.

Pencere süngeri yapıştırırken olduğu gibi boşluğa uygun kalınlık ve sertlikte bir sünger veya fitil seçin. Yüzeyi temizleyin ve kurulayın. Bir kapının çevresi için, 6 metre kapı süngerine ihtiyacınız olacak. Ardından ölçün, kesin ve yapıştırın. Mümkünse çok soğukta uygulama yapmayın.

Kapı Altı Süngeri Nasıl Yapıştırılır?

Genellikle kapının alt kısımlarında boşluk olur ve bu kısımdan soğuk hava girer. Kapının altına uygulayacağınız sünger veya fitil yumuşak olmalıdır. Aksi taktirde kapının kapanmasını engelleyebilirsiniz. Bu iş için, genellikle yumuşak bir sünger kullanılır. Fakat, yumuşak kauçuk fitil veya kendinden yapışkanlı, fırçalı fitilleri de kullanabilirsiniz.

Kapının altını silip, kurulayın. Süngeri kapının ölçüsüne göre ve kesin ve bastırarak yapıştırın. (Kapının alt kısmı genellikle 90 ile 100 santimetredir.) Sünger yapıştırma ile ilgili sorularınızı yorum kısmından yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir