
İki metali bir birine yapıştırmak için, birçok yapıştırıcı çeşidini kullanabilirsiniz. Metal yapıştırmada kullanacağınız yapıştırıcıyı seçmeden önce, tam olarak yapıştırılacak metali boyutu ve nerede kullanılacağı önemlidir. Minik bir oyuncak ise; japon yapıştırıcı bile iş görür. Fakat ağır metal bloklar için, çok daha güçlü yapıştırıcılar kullanmanız gerekiyor. Farklı yüzeylerde ve boyutlarda “metal nasıl yapıştırılır?” aşağıda detaylı şekilde bulabilirsiniz.
Metal Yapıştırma
Yukarıda bahsettiğimiz gibi, metale özel yapıştırıcıların yanında, bazı genel maksatlı bazı yapıştırıcıları da metali yapıştırmak için kullanabilirsiniz. Doğru yerde doğru yapıştırıcı tercihi sizi fazla maliyetten kurtarabilir, daha kuvvetli ve hızlı bir yapışma sağlayabilir.
Şimdi, çeşitli yapıştırıcıların metal yapıştırmada ne kadar etkili olduğunu anlatalım. Bu sayede, size en uygun metal yapıştırıcısını bulabilirsiniz.
Japon Yapıştırıcısı Metal Yapıştırır Mı?

Bir kırık ile karşılaştığımızda ilk aklımıza gelen yapıştırıcı japon yapıştırıcısıdır. Birçok maddede etkili ve geniş bir kullanım olan japon yapıştırıcı, neredeyse her evde bulunur.
Peki, japon yapıştırıcısı metal yapıştırır mı?: Eğer küçük bir oyuncak veya yerinden çıkan, düz ve pürüzsüz iki küçük metal parça ise metal için japon yapıştırıcısı kullanabilirsiniz.
Daha detaylı anlatmak gerekirse; metal parçalar, birbirine tam ve geniş bir yüzey ile temas ediyorsa, bu parçalar çok büyük değilse ve sabit ise, metal yapıştırmak için japon yapıştırıcısını kullanabilirsiniz. Mesela, iki bozuk parayı birbirine japon yapıştırıcısı ile yapıştırabilirsiniz. Fakat uç uca yapıştırmak isterseniz japon yapıştırıcısı işe yaramayacaktır.
Kontakt Yapıştırıcı İle Metal Yapıştırma
Kontakt yapıştırıcılar, japon yapıştırıcı gibi sıvı yapıştırıcılardır. Fakat, çok daha geç kururlar. Birçoğu bal renginde olsa da; renksiz olanları da mevcuttur. Türkiye’de kontakt yapıştırıcılar, Derby, Bally tipi yapıştırıcılar olarak da biliniyor.
Geç kuruyan, genel maksatlı ve solventli olan kontakt yapıştırıcılar, ayakkabı ve mobilya imalatında da kullanılıyor. Japon yapıştırıcıda olduğu gibi iki metal birbirine tam ve büyük bir alanda temas ediyorsa kontakt yapıştırıcıları kullanabilirsiniz. Fakat, yukarıda bahsettiğimiz gibi oldukça geç kururlar. Tam kuruma süresi 48 saati bulabilir.
Kontakt yapıştırıcı ile metal yapıştırmaya örnek vermek gerekirse: Kibrit kutusu büyüklüğünde iki metal plakayı birbirine yapıştırabilirsiniz. Fakat iki toplu iğneyi birbirine yapıştıramazsınız. Bazı Kontakt yapıştırıcılar: Derby Kontakt, Bally Kontakt, Pattex Deri-Kauçuk-Ahşap, Bison Kit, Selsil Kontakt, Apel Kontakt v.b.
Kontakt Yapıştırıcı İle Metal Nasıl Yapıştırılır?

- Bir yüzeye fırça ile kontakt yapıştırıcıyı sürüp 4-5 dakika gazın uçmasını bekleyin.
- Üzerine diğer metal parçayı koyup bastırın.
- Yapıştırılan metallerin üzerine bir ağırlık koyup, 24 saat hatta, en iyi sonuç için 48 saat yapıştırıcının kurumasını bekleyin.
- Aynı yöntemi uygulayarak, kontakt yapıştırıcı ile metalin üzerine ahşap, plastik, lastik veya cam da yapıştırabilirsiniz.
Şimdi çok daha büyük metaller nasıl yapıştırılır? ve metal için en uygun yapıştırıcılar hangileridir? anlatalım.
Metal Nasıl Yapıştırılır?
Önemli bir metal parça yapıştırmak istiyorsanız; ilk kullanmanız gereken yapıştırıcı, epoksi yapıştırıcılar olmalıdır. Metali metale yapıştırma için en kuvvetli ve etkili yapıştırıcı epoksidir. Epoksi yapıştırıcılar, “en iyi metal yapıştırıcıdır” dersek yerinde olacaktır. Hatta, metali cama yapıştırma, ahşaba metal yapıştırma, demire plastik yapıştırma için de kullanabilirsiniz.
Eğer, iki metali birbirine yapıştırmak istiyorsanız özel metal epoksi kullanın. Fakat, metale farklı şeyler yapıştırmak da istiyorsanız genel maksatlı bir epoksi daha faydalı olacaktır. Metal için özel üretilmiş epoksiler, genellikle gri renktedir. Genel amaçlı epoksiler ise, şeffaf olarak üretilir. Örnek metal epoksiler: Bison Epoksi Metal, Selsil Epoksi Metal, Akfix Epoksi Çelik v.b.
Epoksi Yapıştırıcı İle Metal Nasıl Yapıştırılır?

Epoksi yapıştırıcılar iki tüp içerisinde bulunur. Bu tüpler, dişi macunu gibi tüplerde de bulunabilir; şırınga içinde de olabilir. Üretici firmaya göre değişiyor. Dikkat etmeniz gereken nokta, sadece iki epoksi tüpünü eşit miktarda katıştırıp sürmek.
- Bir kabın içerisinde epoksi komponentlerini iyice karıştırın.
- Metal yüzeye sürüp bastırın.
- 15 dakika ile yarım saat arasında kurumasını bekleyin. Kuruma süresi üretici firmaya göre değişebilir. Genellikle, yarım saatten önce kuruyor. Fakat en iyi sonuç için 24 saat bekleyin.
Metal yapıştırmak için diğer seçenek ise, montaj yapıştırıcılardır. Bu yapıştırıcılar, özellikle büyük ebatlı ağır metalleri metale, duvara veya ahşaba yapıştırabilir. Yani, yapıştırmak istediğiniz metalin yük taşıması gerekiyorsa, montaj yapıştırıcısı kullanabilirsiniz.
Örneğin, duvar üzerine bir raf ayağı yapıştırabilir veya metal bir çerçeveyi duvara asabilirsiniz. Büyük metal paneller ile ahşap panelleri birbirine yapıştırabilirsiniz. Şimdi montaj yapıştırıcı ile metal nasıl yapıştırılır? anlatalım. Bazı montaj yapıştırıcılar: Apel Sıvı Çivi, Akfix Montaj Yapıştırıcısı, Pattex One For All High Tack Yapıştırıcı, Bison Montage Kit Panel Yapıştırıcısı v.b.
Montaj Yapıştırıcı İle Metal Nasıl Yapıştırılır?

Firmalar solventli ve solventsiz montaj yapıştırıcılar üretebiliyor. Genellikle solventli olanları metali çok daha iyi yapıştırsa da; artık solventsiz hybrid teknolojili yapıştırıcılar da metal için kullanılıyor. Montaj yapıştırıcıyı metal yapıştırmak için alacaksanız, üzerinde strofor yazmamasına dikkat edin.
- Montaj yapıştırıcıyı metal yüzeye sürün ve yapıştırmak istediğiniz parçayı üzerine koyun. Ardından kaldırın ve yapıştırıcının solventinin uçmasını bekleyin. Tekrar yapıştırarak bu defa üzerine bastırın. Hatta bir çekiç ile üzerini tokmaklayın. (Bu işleme çift yapıştırma tekniği denir. Solventin uçmasını sağlayarak çok daha iyi bir yapışma olmasını sağlar.)
- Yapıştırıcının tamamen sertleşmesi için 48 saat bekleyin.
Farklı yapıştırıcı tipleri ile metal nasıl yapıştırılır? anlattık. Metal yapıştırma hakkında varsa, atladığımız şeyleri veya sormak istediğiniz soruları yorum kısmından yapabilirsiniz.
Balkonumun korkuluğu metal ve köşeden açılma var yani orta kısım ayrılıyor ve oynuyor. Ne ile yapıştırabilirim.
Elena,
Balkona korkuluğu ise metal yapıştırıcı kullanımı mantıklı değil. İki metal ise kaynak yapılmalı. Metal korkuluğun duvara giriş yeri ise kimyasal dübel veya pu montaj yapıştırıcısı kullanabilirsiniz.
Merhaba ben saten kurdeleyi metal tokaya yapistirmak icin silikon denedim ayrica kaliteli kumas yapistiricisi da kullandim ama kuruduktan sonra test etmek icin kurdeleyi cektigimde elime geliyor kalkiyor yerinden cok etkili asla yerinden cikarmayan etkili bir yapistirici ariyorum bana yardimci olursaniz cok sevinirim
Zeynep Hanım,
Pattex in %100 yapıştırıcısını deneyin. Ayrıca jel Japon yapıştırıcıları ve şeffaf kontakt yapıştırıcıları da deneyebilirsiniz. (Kontakt biraz geç yapıştırır.)