En İyi Metal ve Demir Yapıştırma İpuçları

İki metali bir birine yapıştırmak için, birçok yapıştırıcı türünü kullanabilirsiniz. Ancak metal yapıştırmada kullanacağınız yapıştırıcıyı seçmeden önce, tam olarak yapıştırılacak metallerin boyutu ve nerede kullanılacağı önem taşımaktadır. Demirden yapılmış minik bir süs eşyası ise japon yapıştırıcısı iş görür. Ancak, ağır metal ve demirleri yapıştırmak için, çok daha güçlü yapıştırıcılar kullanmanız gerekiyor. Farklı yüzeylerde ve boyutlarda iki metal nasıl yapıştırılır? aşağıda detaylı şekilde açıkladık.

Metal yapıştırma.
Metal ve demir yapıştırma.

Demir ve Metal Yapıştırma

Metali yapıştırmak için özel metal yapıştırıcılarını ve bazı genel maksatlı yapıştırıcıları kullanabilirsiniz. Doğru yerde doğru yapıştırıcı tercihi sizi fazla maliyetten kurtarabilir ve daha kuvvetli ve hızlı bir yapışma sağlayabilir.

Aşağıda bazı metal yapıştırıcılarını listeledik. Sayfanın daha altında epoksi, japon, montaj ve kontakt yapıştırıcılarının metal yapıştırmada ne kadar etkili olduğunu açıkladık. Bu sayede, size en uygun metal yapıştırıcısını bulabilirsiniz.

Metali Ne Yapıştırır?

  • Epoksi metal.
  • Epoksi macun.
  • Japon yapıştırıcısı.
  • Kontakt yapıştırıcısı.
  • Hızlı sprey yapıştırıcı.
  • Genel maksatlı epoksi.
  • Silikon, montaj silikonu, pu mastik.

Yukarıdaki yapıştırıcı çeşitlerinden metal yapıştırmak için en iyi tercih epoksi metal yapıştırıcısıdır. Metali en iyi epoksi metal yapıştırıcısı yapıştırır. Ancak, diğer genel maksatlı yapıştırıcılar da bazı durumlarda metal ve demir yapıştırmak için uygundur. Şimdi bunları detaylıca açıklayalım.

1-Epoksi Metal Yapıştırıcısı

Epoksi metal, metal yapıştırmak için en iyi yapıştırıcıdır. Metali kaynatmadan, yapıştırmanın en iyi yolu epoksi metal kullanmaktır. Eğer önemli iki metal parçayı yapıştırmak istiyorsanız, özel epoksi metal yapıştırısıcı en iyi seçenektir. İşte bazı bazı markaların epoksi metal yapıştırıcıları:

  • Selsil epoksi çelik.
  • Bison epoksi metal.
  • Vodabond epoksi çelik.
  • Best epoksi plastik ve çelik.
  • Winkel Winmet epoksi metal.
  • Winkel Pro Metal Mix.
  • Akfix E350 hızlı çelik epoksi.
  • Versachem Titanyum 5 Epoksi.

2-Epoksi Macun

Epoksi macunları delik ve çatlak metal boruların tamirinde kullanabilirsiniz. “İlgili yazı: boru çatlak tamiri.” Özellikle geniş boşluğa sahip ve parçası olmayan demir kırıklarında epoksi macun kullanımı çok uygundur. “Detaylı bilgi için: epoksi macun nedir?”

3-Japon Yapıştırıcısı Metal Yapıştırır Mı?

Japon yapıştırıcısı metal yapıştırır mı?
Japon yapıştırıcısı metali yapıştırır mı?

Japon yapıştırıcısı metal tutar mı? Bir kırık ile karşılaştığımızda ilk aklımıza gelen yapıştırıcı japon yapıştırıcısıdır. Birçok maddede etkili ve geniş bir kullanım olan japon yapıştırıcı, neredeyse her evde bulunur. Peki, japon yapıştırıcısı metal yapıştırır mı?

Metal parçalar, birbirine geniş bir yüzey ile temas ediyorsa, bu parçalar çok büyük değilse ve sabitse, metal yapıştırmak için japon yapıştırıcısını kullanabilirsiniz. Örneğin: Küçük bir oyuncak veya yerinden çıkan, düz ve pürüzsüz iki küçük metal parça ise metal için japon yapıştırıcısı kullanılabilir. Başka bir örnek vermek gerekirse: İki bozuk parayı birbirine japon yapıştırıcısı ile yapıştırabilirsiniz. Fakat uç uca yapıştırmak isterseniz, japon yapıştırıcısı işe yaramayacaktır. “İlgili yazı: japon yapıştırıcısı nedir?”

4-Kontakt Yapıştırıcı İle Metal Yapıştırma

Kontakt yapıştırıcı metal yapıştırır mı?
Kontakt yapıştırıcı metal yapıştırır mı?

Japon yapıştırıcıda olduğu gibi iki metal, birbirine tam ve büyük bir alanda temas ediyorsa, kontakt yapıştırıcıları metal yapıştırmak için kullanabilirsiniz. Metalin yüzeyine fırça ile sürün birleştirin ve 1 gün sıkıştırın. 24 ila 48 saat kurumaya bırakın.

Metal yapıştırmada kontakt yapıştırıcı kullanımına bir örnek vermek gerekirse: Kibrit kutusu büyüklüğünde veya daha geniş yüzeye sahip iki metal plakayı birbirine yapıştırabilirsiniz. Ancak iki toplu iğneyi birbirine yapıştırmayacaktır. Ayrıca, düz yüzeye sahip iki metali birbirine ve metali başka şeylere yapıştırabilir. “Detaylı bilgi için: kontakt yapıştırıcı nedir?”

5-Hızlı Yapıştırıcı Metal Tutar Mı?

Hızlı yapıştırıcılar japon yapıştırı türündedir. Hızlı bir yapışma sağlar. Ancak, japon yapıştırıcısı gibi metalde çok kuvvetli değildir. Bu nedenle sadece çok küçük ve hareketsiz metaller için kullanmanızı öneriyoruz.

6-Genel Matsatlı Epoksi Metale ve Demire Yapışır Mı?

Yukarıda metal için en iyi yapıştırıcının metal epoksiler olduğundan bahsetmiştik. Peki genel maksatlı epoksi yapıştırıcılar metale tutar mı? Evet tutar. Eğer metal epoksi edinemiyorsanız, genel amaçlı epoksi kullanabilirsiniz. Ayrıca, genel amaçlı epoksiler renksizdir. Kalan epoksiyi başka şeyleri yapıştırmak için de kullanabilirsiniz. Fakat, iyi çok bir metal yapıştırma işlemi için epoksi metal daha iyi bir seçenektir.

7-Montaj Silikonu, PU Mastik ve Soğuk Silikon Metali Yapıştırır Mı?

Soğuk silikon metal yapıştırır mı?
Soğuk silikon metal yapıştırır mı?

Silikon grubuna giren PU mastik, montaj silikonu ve diğer soğuk silikonlar iki metali birbirine yapıştıramaz. Bir miktar tutar. Ancak kuvvetli bir yapışma sağlanamaz. Metal bir duvar panelini, süpürgeliği veya metal bir profili silikon türleri ile betona yapıştırabilirsiniz. “Detaylı bilgi için: Silikon neleri yapıştırır?”

Metal Nasıl Yapıştırılır?

Metal nasıl yapıştırılır?
Metal nasıl yapıştırılır?

Yukarıda açıkladığımız gibi en kuvvetli metal yapıştırıcılar epoksi metal yapıştırıcılarıdır. Epoksi metal yapıştırıcılar ile metali metale, cama, ahşaba, plastiğe yapıştırmak da mümküdür. Bu nedenle iki metalin birbirine nasıl yapıştırılması gerektiğini epoksi yapıştırıcı ile tarif etmek istiyoruz.

Epoksi yapıştırıcılar iki tüp içerisinde bulunur. Bu tüpler, dişi macunu gibi tüplerde de bulunabilir, şırınga içinde de olabilir. Ambalajı üretici firmaya göre değişiklik göstermektedir. Metal epoksinin ambalajı nasıl olursa olsun, dikkat etmeniz gereken nokta, iki epoksi tüpünü eşit miktarda karıştırıp sürmektir.

  • Bir kabın içerisinde epoksi komponentlerini bir çubuk ile iyice karıştırın.
  • Metal yüzeylere sürüp, bastırın.
  • 15 dakika ile yarım saat arasında kurumasını bekleyin. Epoksi yapıştırıcıların kuruma süresi üretici firmaya göre bir miktar değişebilir. Ancak genellikle yarım saatten önce kurumaya başlar. Fakat metalin iyi yapışması ve metal yapıştıcısının iyice kuruması için yapıştırdıktan sonra 24 saat beklemenizi tavsiye ediyoruz.

Benzer Yazılar

4 Yorum

    • Elena,
      Balkona korkuluğu ise metal yapıştırıcı kullanımı mantıklı değil. İki metal ise kaynak yapılmalı. Metal korkuluğun duvara giriş yeri ise kimyasal dübel veya pu montaj yapıştırıcısı kullanabilirsiniz.

  1. Merhaba ben saten kurdeleyi metal tokaya yapistirmak icin silikon denedim ayrica kaliteli kumas yapistiricisi da kullandim ama kuruduktan sonra test etmek icin kurdeleyi cektigimde elime geliyor kalkiyor yerinden cok etkili asla yerinden cikarmayan etkili bir yapistirici ariyorum bana yardimci olursaniz cok sevinirim

    • Zeynep Hanım,
      Pattex in %100 yapıştırıcısını deneyin. Ayrıca jel Japon yapıştırıcıları ve şeffaf kontakt yapıştırıcıları da deneyebilirsiniz. (Kontakt biraz geç yapıştırır.)

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir