Beton Zemin, Duvar ve Merdiven Boyama

Beton zemin boyama hakkında tüm merak ettiklerinizi aşağıda açıklıyoruz. Beton nasıl boyanır, beton neyle boyanır? detaylı bir anlatım yaptık. Ayrıca, beton duvar boyama ve beton merdiven boyama başlıklarını sayfanın sonunda bulabilirsiniz.

Beton Boyama

Beton zemin boyama. Yer beton boyama.
Beton boyama.

Beton bir zemini veya duvarı boyamak için, özel beton boyası, dış cephe boyası, yağlı boya, selülozik boya hatta sprey boya bile kullanabilirsiniz. Özellikle, beton zemin boyama, beton merdiven boyama veya beton bahçe duvar boyaması yaparken, en iyi sonucu almak için, doğru boya ve doğru boyama tekniğini uygulamanız gerekiyor.

dryfix zemin boyası
Dryfix Traffic zemin boyası

Beton zemin hangi boya ile boyanır? Beton boyamak için en uygun boyalar, özel beton boyaları ve dış cephe boyalarıdır. Beton bir zemini boyamak için, en uygun boya, beton zemin boyası ve epoksi boyalardır. “Örneğin, özel zemin boyası Dryfix Traffic Paint zemin boyası. Detaylı bilgi ve fiyat öğrenmek için, zemin boyası sayfasına geçiş yapabilirsiniz.”

Özellikle dış mekanda kalan beton zeminler için, beton zemin boyası, iç cephede kalan beton zeminler için de epoksi boyalar tercih ediliyor. Beton duvarlar içinse, en uygun boyalar dış cephe boyalarıdır.

Beton Neyle Boyanır?

beton zemin neyle boyanir
Beton neyle boyanır?

Betona hangi boya kullanılır? Yukarıda bahsettiğimiz gibi, beton bir zemini boyamak için, en uygun boyalar, beton zemin boyası ve epoksi boyadır. Genellikle, dış cephede özel beton boyası, iç cephede ise epoksi boyalar kullanılır. “Zemin boyalarının çeşitleri ve kullanımı hakkında detaylı bilgi almak için, zemin boyama yazısını okuyabilirsiniz.”

Beton için özel üretilmiş özel zemin boyaları oldukça dayanıklı boyalardır. Zorlu hava şartlarına dayanıklı ve üzerinde gezilmeye müsait boyalardır. Eğer dış mekandaki bir zemine boya yapmayı düşünüyorsanız, ilk tercihiniz beton zemin boyası olmalıdır.

Beton Boyama Teknikleri

Beton boyaları akrilik esaslı, poliüretan esaslı, selülozik veya epoksi esaslı olabilir. Ayrıca, yol çizgi boyaları ve yağlı boyalarla da betonu boyamak mümkündür. Şimdi, bu boyalar beton boyama tekniklerini açıklayalım. Böylece size en uygun beton boyasını tercih edebilirsiniz.

1-Selülozik Zemin Boyası İle Beton Boyama

En çok tercih edilen zemin boyası türüdür. Hızlı kuruması, renk seçeneğinin fazla olması ve çok dayanıklı olması en çok tercih edilen zemin boyası türü olmasını sağlamıştır.

Selülozik esaslı zemin boyası, reçine esaslıdır ve selülozik yapısı gereği çok hızlı kurur. Darbeye, aşınmaya, sürtünmeye karşı oldukça dayanıklıdır. Genellikle kullanıma hazır olarak satılır. 20 kiloluk bir kova ile yaklaşık olarak 80-85 metrekare alan boyayabilirsiniz. Fırça-rulo veya boya tabancası ile uygulayabilirsiniz.

Selülozik beton boyaları, beton, asfalt, şap gibi emici yüzeylere, ayrıca, taş, doğaltaş ve patlatma taş gibi emici olmayan yüzeylere de uygulayabilirsiniz. Uygulamadan önce zeminin sağlam ve temiz olmasına dikkat etmelisiniz.

Selülozik zemin boyası zeminde tozuma yapmaz. Zeminde kılcal çatlakları kapatabilir ve su geçirmeme özelliği vardır. Fabrika, işyeri, avm, halı yıkama tesisleri, akaryakıt istasyonları gibi yerlerde kullanılabilir. Üzerinde forklift, transpalet, araç veya yoğun yaya trafiğinde oluşacak deformasyonlara karşı dayanıklıdır.

2-Akrilik Esaslı Zemin Boyası İle Beton Boyama

Akrilik zemin boyaları, su bazlı akrilik reçinelerin karışımından elde edilmiştir. Astar yapıldıktan sonra, dolgulama ve son olarak da boyama olarak üç aşamalı bir boyama süreci ile yapılmalıdır.

Akrilik esaslı zemin boyasının uygulaması; diğer zemin boyalarına göre basittir. Neme ve suya karşı dirençlidir. Yoğun yaya trafiğine karşı koruma sağlar. Kuruma süresi epoksi zemin boyalarına göre hızlıdır. Hava koşullarına, suya ve neme karşı dayanıklıdır.

3-Poliüretan Esaslı Zemin Boyaları İle Beton Boyama

Poliüretan esaslı zemin boyalarının en önemli ve öne çıkan özelliği, esnek olmasıdır. Yani, zamanla zeminde oluşabilecek çatlamalara esnek yapısı sayesinde direnç gösterir. Bu nedenle, zeminde araç, transpalet, forklift gibi tekerlekli araçların kullanılması için uygundur. Ayrıca, sert zeminler için de kullanabilirsiniz. İki bileşenlidir, epoksi gibi sertleştiricisi ile birlikte kullanılır.

Beton, asfalt, ahşap gibi yüzeylere iyi tutunur. Kimyasallara ve mekanik deformasyonlara karşı dirençlidir ve ekonomiktir. Hastane ve fabrikalarda sıkça kullanılır.

4-Epoksi Esaslı Zemin Boyaları İle Beton Boyama

Epoksi esaslı zemin boyası en dayanıklı ve en bilinen zemin boyalarından biridir. Ağır yüklere ve mekanik zorlamalara karşı dirençlidir.

Epoksi boya, birçok kimyasal maddeye karşı dayanıklıdır. Su yalıtımı sağlar. Sert bir yapısı vardır. Zemine mükemmel tutunma sağlar. Çevreye ve insan sağlığına zararı yoktur. Epoksi zemin boyası uygulamadan önce, astar yapılması gereklidir. “Detaylı bilgi için epoksi boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

5-Yol Çizgi Boyası İle Beton Zemin Boyama

Beton zemini boyamak için yol çizgi boyalarını da kullanabilirsiniz. Yol çizgi boyalarının yapısı serttir. Fakat, yol çizgi boyaları özel zemin boyalarından daha dayanıklı değildir. Ayrıca, su yalıtım özelliği de yoktur. Bu nedenle, zemin boyamak için özel üretilmiş zemin boyalarını kullanmanızı öneriyoruz. (Selülozik, akrilik, poliüretan, epoksi zemin boyaları v.b.)

Beton Bahçe Duvarı Boyama

beton bahçe duvarı boyama
Beton bahçe duvarı boyama

Beton bahçe duvarı nasıl boyanır? Beton duvar boyamak için en uygun boyalar, dış cephe boyalarıdır. Betondan yapılmış bahçe duvarınız daha önce herhangi bir boya ile boyandıysa, (yağlı boya hariç) direk olarak dış cephe boyası ile boyayabilirsiniz.

Dış cephe boyalarının uygulanması oldukça kolay ve pratiktir. Boya %10-15 su ile sulandırarak en az 2 kat sürülür. Şimdi daha detaylı ve sırası ile anlatalım.

Beton Duvar Boyama

Bahçe duvarınızı boyamadan önce üzerinde aşırı toz pislik varsa, bir süpürge ile temizleyin. Ayrıca, yağmur yağması muhtemel havalarda ve güneşin direk vurduğu öğlen saatlerinde boyama yapmayın. Aşırı sıcak ve hızlı kuruma boyada baloncuklanma yapabilir.

Beton Duvar Nasıl Boyanır?

  • Bahçe duvarında dökülme varsa, dış cephe tamir macunları veya sıvalar ile tamir edin.
  • Dökülen boyaları zımpara yapın.
  • Zeminde kalitesiz bir boya varsa veya koyu bir renk varsa, 1 kat dış cephe astarı uygulayın. (Örtücü astar, geçiş astarı veya dolgulu astar olabilir.)
  • En az 2-3 saat astarın kurumasını bekleyin.
  • Astar kuruduktan sonra, en az 2 saat ara ile 2 kat, dış cephe boyasını bahçe duvarınıza uygulayın.

Beton Merdiven Boyama

beton merdiven neyle boyanır
Beton merdiven boyama

İç veya dış cephedeki merdivenleri boyamak için; üzerine basıldığında uzun süre deforme olmayacak, ayakkabı ile kullanıma uygun boyalar ile boyamak gerekiyor. Özellikle, yoğun yaya trafiği olan bölgeler için özel zemin boyası veya beton boyası en iyi seçenektir. Bunların dışında beton merdiven boyamak için kullanabileceğiniz diğer boyaları aşağıda derledik.

Beton Merdiven Hangi Boya İle Boyanır?

Beton merdiven boyamak için, yazımızın üst kısımlarında bahsettiğimiz zemin boyalarını kullanabilirsiniz. Beton merdiven boyamak için yağlı boya veya dış cephe boyası kullanmayın!

Yağlı boya ve dış cephe boyası, ayak basılan zeminler için uygun boyalar değildir. Yağlı boya, kısa sürede çatlar ve rengi solar. Dış cephe boyası ise, zeminde çabuk deforme olur, sürtünmeye dayanıklı değildir.

Beton merdivenleri boyamak için, beton boyası haricinde, ikinci bir seçenek ise yol boyaları yani, yol çizgi boyalarıdır. Yol çizgi boyaları, üzerine basmak için uygun boyalardır. Fakat, yine de zemin boyaları kadar dayanıklı değildir.

Ayrıca, yol çizgi boyalarının su yalıtım özelliği de yoktur. Genellikle 3,5 kg, 20 kg ve 25 kg lık ambalajlarda satılır. 1 kg. yol çizgi boyası yaklaşık olarak 1 metrekare boyar. Deneme yapmak için, 3,5 kg. lık bir ambalaj satın alabilirsiniz.

Beton Merdiven Nasıl Boyanır?

  • Beton merdiveni kurulayın ve temizleyin.
  • 1 kat zemin boyası astarı kullanın.
  • Astar kuruduktan sonra boyanızı yapın.

Sıkça Sorulan Sorular

Beton Hangi Boya İle Boyanır?

Zemindeki bir betonu boyamak için özel beton boyası kullanmalısınız. Eğer beton bir bahçe duvarı boyamak istiyorsanız, dış cephe boyası kullanabilirsiniz.

Beton Üzerine Boya Nasıl Yapılır?

Beton boyasını betona uygulamadan önce zemini temizleyin ve kurulayın. Kullanacağınız beton zemin boyasının cinsine göre uygulama talimatlarını izleyin. İlk defa boyanacaksa astar kullanın.

Perde Beton Ne İle Boyanır?

Perde beton, astarlandıktan sonra dış cephe boyası ile boyanır.

Mozaik Beton Ne İle Boyanır?

Mozaik beton, havuzda ise havuz boyası ile boyanmalıdır. Havuda değilse emici olmayan yüzeyler için özel beton boyalarını kullanabilirsiniz.

Betona Yağlı Boya Sürülür Mü?

Betona yağlı boya sürülür. Fakat yağlı boya, betonda dayanıksız olduğundan pek tercih edilmez. Çatlama yapabilir.

Gaz Beton Boyanır Mı?

Evet gaz beton boyanır. Gaz betonu astarladıktan sonra dış cephe boyaları ile boyayabilirsiniz.

Ytong Hangi Boya İle Boyanır?

Ytong gaz betonun diğer adıdır. Astarlandıktan sonra dış cephe boyası ile boyanır.

Akrilik Boya Betonda Kullanılır Mı?

Evet akrilik boya betonda kullanılır. Fakat çok çeşitli akrilik boya türleri vardır. Çeşitlerine dikakt ederek doğru akrilik boyayı kullanmalısınız. Detaylı bilgi için “akrilik boya nedir?” yazısını okuyabilirsiniz.

Yağlı Boya İle Beton Boyanır Mı?

Yağlı boya neredeyse her türlü zemin ve materyale tutabilir. Plastik, metal, beton, ahşap, asfalt v.b. Fakat, yağlı boya zeminde kullanıma çok uygun değildir. Yağlı boya, beton üzerinde kısa sürede çatlar ve betonda deforme olarak, kısa sürede kaybolur. Bu nedenle, yağlı boya ile beton zemin boyamanızı tavsiye etmiyoruz. “Detaylı bilgi için yağlı boya nedir? yazısını okuyabilirsiniz.”

Uyarılar ve Önlemler

Yukarıda anlattığımız, poliüretan, akrilik, selülozik ve epoksi zemin boyalarını yapmadan önce uygun astarı yapmanız, üretici firmalar tarafından tavsiye ediliyor. Ayrıca, zemin kesinlikle kuru ve sağlam olmalıdır.

(Beton boyama ile ilgili yazımız genel bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Ürün tercihi, uygulama hatası ve diğer anlaşmazlıklardan sitemiz sorumlu değildir.)

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir