Ahşap Pencere Boyama Teknikleri

ahşap pencerler nasıl boyanır
Ahşap pencere boyama

Ahşap pencereler, neredeyse her boya ile rahatça boyanabilir. Fakat, uygulama teknikleri, boyaların özellikleri, kuruma süreleri ve görünümü birbirinden farklıdır.

Farklı türde boyalar ile ahşap pencere nasıl boyanır? ve ahşap pencere boyama tekniklerini aşağıda anlattık. Sizin için en uygun boya ve boyama tekniğini seçerek ahşap pencerelerinizi boyayabilirsiniz.

Ahşap Pencere Boyama

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, ahşap pencereler birçok boya ile boyanabilir. Fakat, bunların ahşap üzerindeki etkileri ve boyanma şekilleri farklıdır. Bu nedenle, farklı boya türleri ile ahşap boyamayı ayrı-ayrı anlattık.

  • Vernik ile ahşap pencere boyama, ahşabın doğal görünümünü korur, ahşabın doğan çizgilerini gizlemez.
  • Yağlı boya ile ahşap pencere boyama yüzeyi pürüzsüz, düz ve desensiz bir hale getirir.
  • Selülozik boya ile ahşap pencere boyamak, çok koku çıkarsa da hızlı bir çözüm olacaktır.
  • Akrilik boya ile ahşap pencere boyama kokusuz ve kolay bir boyama sağlar.

Hiç boyanmamış ahşap pencereleri boyamak ise daha kolaydır. Öncelikle, hiç boyanmamış ahşap pencereler ile başlayalım ardından ahşap pencere vernikleme, yağlı boya ile ahşap pencere boyama ve son olarak selülozik boya ile ahşap pencere boyamayı anlatalım.

Daha Önce Boyanmamış, Ham Ahşap Pencereler Nasıl Boyanır?

ham ahşap pencere boyama

Daha önce hiç boyanmamış ahşap pencerelerinizi istediğiniz boya ile boyayabilirsiniz. Vernikli ahşap koruyucu, yağlı boya, selülozik boya, genel amaçlı boyalar v.b.

  • Doğal ahşap görünümü için, vernikli ahşap koruyucu iyi bir seçenek olacaktır. Ceviz, açık meşe, koyu meşe, kestane, kiraz, maun, zeytin v.b. renklerde birçok doğal ahşap görünümlü vernikli ahşap koruyucu var. Ham ahşap pencerelerde en çok tercih edilen boya, vernikli ahşap koruyuculardır. (Ahşap koruyucular hakkında daha fazla bilgi almak için, “En iyi ahşap koruyucu hangisidir?” yazımızı okuyabilirsiniz.)
  • Yağlı boya ise, düz bir zemin oluşturur. Renkleri düz kahve, beyaz, açık kahve, sütlü kahve, kırmızı, yeşil ,mavi gibi düz renkler olur.
  • Selülozik boya ise sentetik boyaya benzer tek farkı çok daha hızlı kurumasıdır. Genellikle, boya tabancası ile boyanır. Selülozik boya ile pencere kenarı boyama işleminde yine düz renkler elde edersiniz. (Mavi, beyaz, sarı, kırmızı, yeşil v.b.)

Eski Ahşap Pencere Boyama

eski ahşap pencere boyama
Eski ahşap pencere boyama

Eski ahşap pencere boyama işlemi için, önce zımpara ve macunlama yapmanız gerekiyor. Boya ve renk seçimini zevkinize göre yapabilirsiniz.

  • Pencerenizi 180 veya 220 numara ile zımpara yaparak dökülen boyaları temizleyin.
  • Renkli tamir macunu ile boşlukları doldurun.
  • Macun kuruduktan sonra, üzerini düzeltmek için tekrar zımpara yapın, kuruyan macun içeri göçme yaptıysa ince bit kat daha sürüp kurumasını bekleyin.
  • Ağaç görünümü için renkli vernik kullanın. (meşe, kayın, kiraz, ceviz v.b.) (5-6 saat ara ile 2 kat)
  • Düz bir gürünüm için yağlı boya veya akrilik boya kullanın. (beyaz, mavi, kırmızı, yeşil v.b.)

Ahşap Pencere Zımparalama

  • Ahşap pencere zımparalama, ahşap yüzeyindeki kıymıkları düzeltmek ve düzgün bir boya zemini elde etmek için gereklidir.
  • Ahşap pencerede aşırı deformasyon ve kıymık varsa, önce kalın bir zımpara ile zımpara yapılmalıdır. (Örneğin: 100 numara)
  • Daha sonra, daha düzgün bir yüzey oluşturmak için 220 veya 240 numara bir zımpara idealdir.
  • Eğer zımpara yapılacak pencere çok ise, zımpara makinesi, zımpara takozu, veya sünger zımpara kullanabilirsiniz.
  • Zımparadan sonra, boşluklara macun çekilir. Renkli vernik yapılacaksa, renkli su bazlı ahşap macunu yapılır. Yağlı boya ile boyanacaksa sentetik macun ile boşluklar doldurulur. Şimdi, ahşap pencerelerinizi boyamak için kullanabileceğiniz boyaları anlatalım.

Ahşap Pencere Vernikleme

ahşap pencere vernikleme
Ahşap pencere vernikleme

Ahşap pencere vernikleme işleminde ilk dikkat etmeniz gereken ilk şey; pencerenin daha önce hangi renkte vernik ile boyandığıdır. Çünkü, farklı renkte vernikler eski verniğin rengini kapatamaz.

Örneğin; vernikli pencereniz daha önce, ceviz ile boyandıysa aynı renkte vernik kullanmanız gerekiyor. Vernikler yarı şeffaftır ve farklı renkleri kapatamaz. Farklı renkte ahşap pencere vernikleme yapılırsa, uyguladığınız renk, eski renk ile karışarak başka bir renge dönüşmesine neden olur.

Eğer, pencerenizi farklı bir renkte verniklemek istiyorsanız; pencerenizi ham ahşaba kadar zımpara yapmanız gerekiyor. Aksi halde, renkler birbirine karışır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi karışık bir renk çıkar.

Sadece parlatmak ve korumak amacıyla renksiz bir vernik ile ahşap pencere vernikleme yapmak istiyorsanız alttaki rengin bir önemi yok.

Ayrıca, eski verniğin parlaklığı hala duruyorsa, hafifçe, siler gibi bir zımpara yapıp, eski verniğin üzerini pürüzlü hale getirin ki, yeni vernik daha iyi tutsun.

Ahşap Pencere Nasıl Verniklenir?

  • Üzerinde vernik varsa hafifçe zımpara yaparak parlaklığını alın.
  • Kuru bir bez ile çıkan tozu silin.
  • Kadife rulo veya sünger rulo ile 5-6 saat ara ile 2-3 kat boyayın. (Katlar arası 24 saat beklemek daha doğru olur.)
  • En iyi sonuç için, her kat vernik kuruduktan sonra, hafifçe zımpara yapın. (Son kat hariç)
  • Kenarlar ve girintili çıkıntılı yerler için sentetik verniklerde kıl fırça kullanın. Su bazlı verniklerde ise plastik kıllı fırça kullanabilirsiniz.

Vernikli Pencere Üzerine Yağlı Boya Olur Mu?

Vernikli pencerelerin üzerine yağlı boya tutar. Fakat, doğal desenli ahşap görünümü kaybolur, düz bir renk ortaya çıkar. (Ahşap boyama hakkında bilgi almak için ahşap boyama yazımızı okuyabilirsiniz.)

Zorunlu olmasa da; hafifçe zımpara yapmak veya sentetik boya yapmadan önce bir kat sentetik astar uygulamak daha iyi tutmasını sağlayacaktır.

Yağlı Boya İle Ahşap Pencere Boyama

yağlı boya ile ahşap pencere boyanır mı
Yağlı boya ile ahşap pencere boyama

Üzerinde yağlı boya (sentetik boya) bulunan ahşap pencerelerinizi tekrar yağlı boya ile boyamak kolay.

İstediğiniz renk yağlı boyanızı 24 saat ara ile 2 -3 kat uygulamak yeterli olur. Koyu renkten açık renge geçiş yapmak isterseniz boyadan önce sentetik astar da kullanabilirsiniz.

Yağlı Boya İle Ahşap Pencere Nasıl Boyanır?

  • 24 saat ara ile 2-3 kat uygulama yapılır.
  • İsterseniz boyamadan 1 gün önce sentetik astar kullanabilirsiniz.
  • Uygulamada saten rulo ve kıl fırça kullanılır.
  • Gerekirse sentetik boya sentetik tiner ile %10-15 inceltilebilir.
  • Boya tabancası ile uygulamalarda rüzgarsız havalar tercih edilmeli ve gerekirse cam kenarları ve duvar kenarları boyanın bulaşmaması için kağıt bant ile kapatılmalıdır.

Yağlı Boyalı Pencerelere Vernik Yapılır Mı?

Yağlı boyalı pencerelere vernik yapılmaz. Daha önce yağlı boya ile boyanmış pencerelerin üzerine vernik tutmaz. Ham ahşaba kadar zımpara yapmanız gerekiyor.

Selülozik Boya İle Ahşap Pencere Boyama

Selülozik boyalar, hızlı kuruduğu için genellikle boya tabancası ile uygulanır.

Ahşap pencereye selülozik boya uygulanabilmesi için; pencerenin ya daha önce selülozik boya ile boyanmış olması gerekiyor ya da hiç boyanmamış, ham ahşap olması gerekiyor. Yüzeyde başka cins boya olursa, selülozik boya eski boyayı eritecektir.

Selülozik boya ahşap pencereye 15-20 dakika ara ile 2-3 kat boya tabancası ile uygulanır. İstenirse boyanın altına bir kat selülozik astar uygulanabilir.

Akrilik Boya İle Ahşap Pencere Boyama

akrilik boya ile ahşap pencere boyama
Akrilik boya ile ahşap pencere boyama

Öncelikle akrilik boyaların hangi boyalar olduğuna değinelim.

Genel amaçlı akrilik boyalar; neredeyse her şeyi boyayabilen, her yüzeye tutunabilen, su bazlı, genel maksatlı, akrilik boyalar diye tanımladığımız, kokmayan boyalardır. (Örn. Dyo Hidrolux, Permolit Permolife, Polisan X1, Rich Multi Surface, Cadence Multi Surface, Kale Supar v.b.)

Bazı akrilik boyaların zımparasız, astarsız olarak birçok yüzeyde kullanıldığını görüyoruz. Her ne kadar genel amaçlı olsa da; vernikli, yağlı boyalı, parlak yüzeylerde zımpara veya astar uygulaması, akrilik boyanın ahşap pencereye çok daha iyi tutmasını sağlayacaktır.

Zımpara ve astar işlemleri boyanın çok daha iyi yapışmasını sağlayacak, ahşap pencereye yapılan boyanın soyulmasını uzun vadede engelleyecektir.

Hatta, boya kuruduktan sonra üzerine su bazlı vernik uygulanan akrilik boyalar, çizilmez ve çok daha uzun ömürlü olacaktır. Akrilik boya ve vernikleri ahşap pencerenize sert sünger rulo ile veya kadife rulo ile 5-6 saat ara ile 2-3 kat uygulayın.

Pencerelerdeki açılma, çatlak ve boşlukları akrilik macunlar ile doldurup kurumasını bekleyin. Macun kuruduktan sonra, boya işlemine geçebilirsiniz.

Eski ahşap pencere boyama ve diğer pencere boyama teknikleri hakkında soru ve önerilerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir