Bisiklet Boyama, Bisiklet Nasıl Boyanır?

bisiklet nasıl boyanır
Bisiklet boyama

Bisiklet boyamak için birçok boya çeşidini kullanabilirsiniz. Bisiklet nasıl boyanır, bisiklet boyamak için hangi boyalar kullanılabilir? detaylı bir şekilde aşağıda anlattık. Selülozik boya, yağlı boya ve sprey boya ile bisiklet boyama aşamalarını görerek hangi boyanın sizin için uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Bisiklet Boyama

bisiklet ne ile boyanır
Bisiklet boyama

Bisiklet boyamayı özellikle yaz aylarında yapmanızı öneriyoruz. Kış aylarında boya geç kurur. Dışarıda bisikleti boyamayı düşünüyorsanız; rüzgarlı havalarda boya üzerinde toz yapışabilir. Katlar arası boyanın kuruma süresinin beklenmesi ve tam kurumadan bisikletin kullanılmaması çok önemlidir.

Bu nedenle, bisiklet boyama yapmak istiyorsanız ya sıcak günlerde yapın, ya da sıcak bir mekanda boyama yapın.

Boyası tamamen kurumamış bir bisikleti kullanmak, yoldaki tüm tozların bisikletin üzerine yapışmasına neden olur.

Bisiklet Neyle Boyanır?

Bisiklet neyle boyanır, bisiklet hangi boya ile boyanır?: Bisiklet boyamak için akla ilk gel boya sprey boyadır. Hızlı ve pratik bir seçim olduğundan, sprey boya bisiklet boyamak için sıkça kullanılır.

Bisiklet boyamak için ikinci bir seçenek de yağlı boyalardır. Geç kurumasına karşın, yağlı boya da metal bir bisikleti boyamak için uygun boyalardan biridir.

Yağlı boya ile bisiklet boyama ekonomik bir seçim olacaktır. Çünkü, yarım kilo yağlı boya ile bir yetişkin bisikletini birkaç kat boyanabilir.

Bisiklet boyamak için diğer bir seçenek de selülozik boyalardır. Selülozik boyalar, sanayi tipi boyalardır. Metal ile çok iyi bütünleşir. Çizilme ve darbelere en dayanıklı boyalardan biridir. Sprey ve yağlı boyadan çok daha dayanıklı bir boyadır.

Bisiklet Hangi Boya İle Boyanır?

  • Sprey boya
  • Yağlı boya
  • Selülozik boya

Yukarıda bisiklet boyamak için kullanabileceğiniz boyaları listeledik. Şimdi bu boyaların kullanımını anlatalım. Böylece, bisikletinizi boyamak için doğru boyayı seçebilirsiniz.

Bisiklet Nasıl Boyanır?

bisiklet boyama
Bisiklet nasıl boyanır?

Bisiklet nasıl boyanır?: Bisikletinizi hangi boya ile boyarsanız boyayın boyamadan önce, bisikletin üzerindeki etiketleri çıkarmalı ve eski boyasında kabarma ve dökülmeler varsa zımpara yapmalısınız. Varsa üzerindeki kir ve çamuru temizlemelisiniz.

Sprey boya, yağlı boya ve selülozik boyalarının uygulanışı farklı oluğundan, bu boyalar ile bisiklet boyama tekniklerini ayrı, ayrı aşağıda anlattık.

Sprey Boya İle Bisiklet Boyama

spreyle bisiklet boyama
Sprey ile bisiklet boyama. Sprey boya ile bisiklet boyama. Sprey boya ile bisiklet boyanır mı?

Bisiklet boyamada en çok kullanılan boya sprey boya olduğu için önce sprey boyadan başlayalım. En çok bulunabilen sprey boya çeşidi akrilik boyalardır. Fakat, bu spreylerin çoğu modifiye akrilik olduğu için, koku yaparlar. Bu nedenle, ya garaj gibi kapalı bir ortamda boyama yapın, ya da rüzgarsız bir günde dışarıda boyayın.

Sprey boya çok yayılan bir boya olduğu için, mümkün olduğu kadar bisikletinizi sökmeye çalışın. Oturak kısmını ve bisiklet gidonunu sökün ki, her yerini rahatça boyayabilin.

Bisikleti parçalara ayırmak, bisikletin plastik parçalarına, hortumlarına ve zincir kısımına boya sıçramasını engeller. Fakat, bisikleti sökmek sizin için zor geliyorsa, istenmeyen yerlere boya bulaşmasını engellemek için, kağıt bant (boya bantı) da kullanabilirsiniz. Şimdi, sırasıyla sprey boya ile bisiklet boyama aşamalarına geçelim.

Sprey Boya İle Bisiklet Nasıl Boyanır?

sprey ile bisiklet boyama
Sprey boya ile bisiklet boyama.
  • Bisikletin üzerindeki etiketleri ve çıkartmaları sökebildiğiniz kadar sökmeye çalışın. Çıkmayanlar için çok uğraşmayın, zımpara çıkaracaktır.
  • Metal zımparası ile veya genel amaçlı kağıt, sünger veya zımpara makinesi ile bisikletin metal kısımlarını zımpara yapın. Zımparada eski boyayı tamamen almanıza gerek yok. Önemli olan, eski boyanın pürüzlü hale gelmesi ve eski boyanın üzerindeki parlaklığın gitmesidir.
  • Zımparadan sonra, bisikleti kuru veya nemli bir bez ile silin ki zımpara tozları gitsin. Ayrıca, zımpara yaptığınız yerlerini kontrol edin. Gerekiyorsa, tekrar zımpara yapın.
  • 1 kat sprey astar uygulayın. Astarı ince bir kat yapmanız yeterlidir. Sadece, her yeri astarladığınıza emin olun. Genel amaçlı bir sprey astar boyası yeterli olur. Yaklaşık 25-30 santimetre uzaktan ince bir kat yapmayı unutmayın.
  • Yarım saat astarın kurumasını bekleyin. Normal şartlarda, yarım saat kuruma süresi için yeterlidir. Fakat, astarı fazla sıkmak ve havanın soğuk olması astarın kuruma süresini uzatabilir. Astarın iyice kuruduğuna emin olun. Vaktiniz varsa 1 saatten fazla bekleyin.
  • Astar sprey iyice kuruduktan sonra, sprey boyayı uygulayın. Daha önce sprey boya ile boyama tecrübeniz yoksa, bir yerde deneme yapın ki; bisiklet üzerinde boya birikmesi ve akması olmasın. Biriken ve fazla sıkılan yerlerde çirkin ve kabarık bir görünüm oluşabilir. Zımpara yapıp tekrar başlamanız gerekebilir.
  • Yaklaşık yarım saat sonra ikinci kat sprey boyayı yapın. Sprey boyayı yaparken elinizi bir yerde sabit tutmayın ve 25-30 cm. mesafeyi koruyun.
  • İkinci kat sprey boya da kuruduktan sonra, son olarak, sprey verniği uygulayın ki; boya dayanıklı olsun, su geçirmesin ve çizilmesin.

Bisiklet Boyamak İçin Kullanılan Malzemeler

  • Nemli bir bez,
  • 180 numara metal zımparası, (sünger veya kağıt)
  • 1 adet sprey astar boya,
  • 2 adet sprey boya,
  • 1 adet sprey vernik.

Yağlı Boya İle Bisiklet Boyama

Yağlı boya ile bisiklet boyanır mı?
yagli-boya-ile-bisiklet-boyama

Yağlı boya ile bisiklet boyanır mı? Evet, yağlı boya ile bisiklet boyanabilir. Yağlı boyalar bisiklet dahil, metal eşyaları boyamak için uygundur. Fakat, yağlı boyanın bazı dezavantajları var.

Özellikle, parlak yağlı boyalar ile boyanan yüzeylerde fırça izi kalma riski yüksektir. Özellikle, düzgün olmayan yüzeylerde fırça izi kalma olasılığı artıyor. Yani, parlak bir yağlı boya ile bisikletin yuvarlak, kıvrımlı kısımlarını boyamak, fırça izi kalmasına neden olabilir.

Bu nedenle, bisikleti yağlı boya ile boyamak istiyorsanız, mat yağlı boyaları tavsiye ediyoruz.

Yağlı boya ile bisiklet boyamanın diğer dezavantajı ise boyanın kuruma süresidir. Astarın ve boyanın kurumasını en az 24 saat beklemeniz gerekiyor. Bizim tavsiyemiz ise 48 saat beklemeniz.

Yağlı Boya İle Bisiklet Nasıl Boyanır?

  • Bisikletin metal kısımlarını zımpara yapın,
  • Kuru bir bez ile silin,
  • 1 kat sentetik astar uygulayın,
  • 1 gün kurumasını bekledikten sonra 1 kat yağlı boya yapın,
  • 1 gün sonra son kat yağlı boyayı yapın.

Sentetik astarı ve yağlı boyayı %10 sentetik tiner ile inceltip, kıl fırça ile uygulayın. (Yağlı boyanın üzerine vernik yapılmaz.)

Kullanılan Malzemeler

  • 0,75 litre sentetik astar.
  • 180 numara kağıt veya sünger zımpara.
  • 0,75 litre sentetik boya. (yağlı boya)
  • 2 veya 3 numara kıl fırça.

Selülozik Boya İle Bisiklet Boyama

selülozik boya ile bisiklet boyama
Selülozik boya ile bisiklet boyama.

Selülozik boyalar ile bisiklet boyamanın en doğru şekli boya tabancası kullanmaktır. Çünkü, selülozik boyalar; çok hızlı kururlar. Fırça ile yeterince hızlı boya yapamazsanız fırçanız bisiklete yapışabilir. Boya tabancaları hakkında bilgi almak için, linke tıklayarak, “Boya tabancası tavsiyesi” yazımızı okuyabilirsiniz.

Metal için en dayanıklı boya olmasına karşın, selülozik boyaları bulmak biraz zor olabilir. Büyük yapı market, hırdavatçılarda ve sanayi bölgelerinden selülozik boyaları temin edebilirsiniz.

Bir boya tabancanız varsa, selülozik boya ile bisiklet boyamayı önerebiliriz. Selülozik boyalar, metal ile bütünleşir. Bu nedenle, boyası diğer boyalardan daha dayanıklı olacaktır. Diğer boyalarda olduğu gibi, astar astar ve zımpara yapılırsa boyası çok daha uzun ömürlü olur. (Metal boyama hakkında detaylı bilgi almak için, linke tıklayarak, “Metal boyama, ferforje boyama, demir boyama” yazımızı okuyabilirsiniz.

Fakat selülozik boya, sadece selülozik boyanın üzerine uygulanabilir. Bu nedenle, bisikletin üzerinde başka hiç bir boya kalıntısı olmaması gerekir. Bu nedenle, bisikletin eski boyasını tamamen sökmeniz gerekiyor. Aksi halde, eski boya kabarır. Yeni boyanın düzgün ve pürüzsüz görünmesini de etkiler.

Ayrıca, üzerine yapıştırılmış vinil yapışkanların da tamamen kaldırılması gerekiyor. Aksi halde selülozik boya bu yapışkan ve etiketleri de eritir.

Bu nedenle, selülozik boya ile bisiklet boyama yapmadan önce, eski boyasını zımpara veya boya sökücü ile tamamen sökün. Etiket ve süsleri de çıkartın.

Selülozik Boya İle Bisiklet Nasıl Boyanır?

selülozik boya ile bisiklet nasıl boyanır
Selülozik boya ile bisiklet nasıl boyanır?
  • Etiket ve yapışkanları söktükten sonra, eski boyayı tamamen zımpara yapın veya boya sökücü kullanarak bisiklet üzerindeki eski boyayı tamamen kaldırın.
  • 1 kat selülozik astar uygulayın. (Tercihen boya tabancası)
  • Yarım saat astarın kurumasını bekleyin.
  • 1 kat selülozik boya uygulayın. (Tercihen boya tabancası)
  • Yarım saat boyanın kurumasını bekleyin
  • Son kat selülozik boyayı uygulayın. (Tercihen boya tabancası)

Kullanılan Malzemeler

  • 0,75 lt. selülozik astar,
  • 180 numara metal zımparası,
  • Kuru, temiz bez,
  • 0,75 lt. selülozik boya
  • 0,50 lt. boya sökücü sprey veya jel

Hangi boya ile bisiklet boyama yarsanız yapın, farklı renklerde ve rengarenk boyama yapmak için, bisikletin parçalarını kağıt bant ile bantlayabilirsiniz.

Benzer Yazılar

4 Yorum

    • Umut Bey,
      Sprey boyamada vernik şart değil. Fakat sürtünmeye direnç sağlayarak, boyanın çizilmesini ve soyulmasını engeller. Boyanın ömrünü uzatır.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir