Sedef Boya Nedir, Sedef Boya Nasıl Yapılır?

Sedef boya nedir, baskı aparatı, sünger ve desen rulosu ile sedef boya nasıl yapılır? detaylı bir şekilde aşağıda açıkladık. Desen boyası yaptırma düşünceniz varsa, size referans olabilecek çok önemli bilgiler paylaştık.

Sedef Boya Nedir?

Sedef boya nedir, sedefli boya nedir?
Sedef boya nedir, sedefli boya nedir?

Sedef boya nedir? Sedef boya bir efekt boya çeşididir. Sedef boyalar, farklı desenlerde ve farklı renklerde desen ve motif veren boyalardır. Sedef boyalar, eskiden beri en çok bilinen ve tercih edilen efekt boyalarından biridir. Parlak yapılarıyla farklı türlerde göz alıcı desen ve motif yapmanıza olanak verirler.

Sedefli boya ne demek? Sedefli boya parlak ve kaygan dokusu ile piyasada en çok kullanılan desen boyası çeşididir. Sedef boyalarla farklı desen aparatlarını kullanarak, tek desen değil, birçok desen yapabilirsiniz. Sedefin çok farklı desenlerde kullanılabilir olması, onu en çok tercih edilen efekt boyası yapmıştır. Ayrıca, uygulamasının diğer efekt boyalara göre nispeten kolay olması, sedefi tercih eden kullanıcıların sayısını arttırmıştır.

Sedef efekt boya kokusuz, parlak ve temizlenebilme özelliği olan bir boyadır. “İlgili yazı: kokusuz boyalar.” 2,5 lt ile tek kat yaklaşık 30 m² alan boyanabilir. İstenirse 2 kat uygulanabilir. Bazı desen boyası markaları: Dyo Senkron Sedef, Permolit Duv Art Sedef, Polisan Cosmetica Sedef, Alpina Style, Bi’Boya Sedef, San Deco Arista. “İlgili yazı: kaliteli boya markaları.” Bu sedef boyalarını kendi rengi ile direkt olarak kullanabilir veya satın aldığınız yerde renklendirme yaptırabilirsiniz.

Sedef Boya Hangi Renk?

Sedefli boya efekti 0,75, 2,5 ve 15 litrelik ambalajlarda genellikle gümüş ve altın renginde satılır. Gümüş sedef, en çok tercih edilen sedefli boyadır. Gümüş sedef boyalar parlak açık gri, gümüşe benzer bir renktir. Altın sedef rengi ise altın sarısıdır. Gümüş ve altın desen boyalarını, su bazlı renklendirme tüpleri ile renklendirme yapabilir ve birçok renk elde edebilirsiniz. Gri, bej, krem, mavi, yeşil, gibi renk tonlarını gümüş sedef ile yapabilirsiniz. Ayrıca, boya bayilerinde renklendirme makinelerinde renk yaptırıp, satın alabilirsiniz. “İlgili yazı: boya rengi değiştirme.”

Sedefli Boya Nasıl Yapılır?

Sedef boya nasıl yapılır?
Sedef boya nasıl yapılır?

Sedef boyalarını hem rulo hem de fırça ile yapmak mümkündür. Ayrıca, bazı özel uygulama aparatları ile farklı şekillerde desen boyası yapabilirsiniz. Örneğin, şekil baskı süngerleri, deniz süngerleri, çizgi süngeri, özel sedef boya rulosu, naylon rulo v.b.

Sedef boya nasıl yapılır? Çok zor ve profesyonel bir iş gibi görünse de desen boyasını yapmak kolaydır. Siz de evinizin duvarlarına efekt boyası yapabilirsiniz. Daha önce de biraz boyama tecrübeniz varsa, birkaç denemeden sonra kolayca bütün duvarlarınızı efekt boyası ile boyamak isteyebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi desen boyası ile birçok desen yapabilirsiniz. Öncelikle desen boyası uygulamak için gerekli malzemeler ile başlayalım. Ardından, en çok kullanılan sedefli boya olan baskı sedef boya nasıl yapılır? anlatalım. Diğer sedefli desen boyası çeşitlerini de benzer tekniklerle kendiniz yapabilirsiniz.

Sedef Boya Malzemeleri

  • 2,5 litre sedefli boya.
  • 20’lik veya 25’lik saten rulosu.
  • 2,5 litre geçiş astarı veya örtücü astar.
  • Efekt boya rulosu veya baskı aparatı. “İlgili yazı: boyacı malzemeleri nelerdir.”

Rulo İle Sedef Baskı Boya Nasıl Yapılır?

sedef boya aparat
Sedef boya rulo ve aparatları
  • Geçiş astarını %15 sulandırarak 1 kat duvarınıza uygulayın. Duvarda koyu bir renk varsa, 3-4 saat ara ile 2 kat yapın. (Duvardaki boya temiz, beyaz bir boya ise astara gerek yoktur.)
  • Astar kuruyunca, ruloyu hemen yıkayıp, (normal duvar rulosu ile) sedef efekt boyasını duvara bir kat uygulayın. (Desen ikinci katta yapılacak.) Sedef efekt boyası çok hızlı kuruduğundan, iki kişinin çalışması daha verimli ve hızlı olmanızı sağlayabilir.
  • İk katın kurumasını yarım saat kadar bekleyin.
  • Sedefli boyanın ikinci katını yarım saat sonra yapabilirsiniz. Bu kat desen verme katıdır. Yukarıda bahsettiğimiz gibi sedefli boya hızlı kuruduğundan iki kişi çalışmak daha kolaydır.

Sedef Boya Uygulaması (2. Kat)

Sedef boya uygulaması.
Sedef boya uygulaması.

Sedef boya uygulaması nasıl yapılır? Sedefli boyanın deseni ikinci katta verilir. Fakat ilk katta da yapılabilir. Sedef boyanın yüzey hazırlığını yukarıda anlattığımız gibi yaptıktan sonra, en güzel ve en önemli kısım olan desen verme kısmına başlıyoruz.

  • Desen boyasının desen verilen ikinci katında, bir kişi 1-2 metre önden, duvarı sedefli boya ile boyayacak. (Saten rulosu ile düz olarak.)
  • Boya çok çabuk kuruduğundan, ikinci kişi hemen arkasından efekt rulosunu yukarıdan aşağıya indirecek. (Yani efekt rulosu boyaya batırılmayacak. Sadece, önceden sürülmüş yaş desen boyasının üzerinden geçilecek.)
  • Desen rulosunu yukarıdan aşağıya yapın, yanlara kaymadan yapmaya çalışın. Yana geçtiğinizde hemen bitim çizgisinden devam edin. Burada en önemli nokta, önceden boyanmış desenli boya kurumadan deseni yapmaktır.

Yukarıda belirttiğimiz sedef boya uygulamasını, deri efekt rulosu, gül efekt rulosu, tazı kulağı rulosu, folyo efekt rulosu, ince desen rulosu ile yapabilirsiniz. Ayrıca, aynı yöntem ile şu aparatları kullanabilirsiniz: Deri gül efekt baskısı, kristal efekt süngeri, çizik desen aparatı, ahşap deseni aparatı, deri kabartma süngeri.

Duvara Sedef Baskı Boya Nasıl Yapılır?

sunger desen
Sünger desen aparatları.

Sünger baskı aparatları, sert süngerden yapılmış şekilli desenlerdir. Bu aparatlarla desen boyası yapmak oldukça kolaydır. Hatta, çoğu zaman astar uygulamasına bile gerek duyulmaz.

Baskı aparatınız varsa, kuş, çiçek, gül gibi hayvan desenlerini desen boyasına batırarak, sedef baskı boya yapabilirsiniz. Sünger sedef baskıları kullanırken, sedef boyayı tüm duvar sürmek zorunda değilsiniz. Bu sayede, az boya ile daha fazla yüzeye sedef baskı boya yapabilirsiniz. Duvar, ahşap, mobilya gibi yüzeylere de baskı deseni yapabilirsiniz. (Yüzeyin aşırı parlak ve kaygan olmamasına dikkat edin.)

Sünger Baskı Aparatı İle Sedef Boya Yapılışı

  • Sedefli boyayı kağıt veya karton kalınlığında geniş bir kaba dökün. (Bu yüzeyden boyayı az miktarda alacaksınız ince olması gerekiyor.) Örneğin 50-60 cm.’lik bir tahta parçası olabilir.
  • Sünger sedef baskı aparatını ince boyaya batırın. Süngerin her kısmına boya değdiğine emin olun.
  • Desen yapmak istediğiniz duvara desen süngerini bastırıp çekin. Düzenli aralıklarla bu şekilde deseni yapın. Desen boyasını bir kez batırdıktan sonra birkaç kez desen verebilirsiniz.

Bazı sünger dekoratif baskılar: Meşe, yunus, yıldız, ayı, denizatı, baykuş, dinozor, balık, kedi, fil, kuğu, güvercin, kaz, nota, köpek, şemsiye, tavşan, balerin, at, futbolcu, çam, yelken, elma, uçak, gitar, araba baskıları.

Desenli Boya Rulosu İle Sedef Boya Nasıl Yapılır?

sedef boya uygulama
Desen rulo aparatı ve değiştirilebilir ruloları

Desenli boya rulosu, önünde desen aparatı arkasında ise normal duvar rulosu olan iki rulodan oluşan bir aparattır. Ucundaki desen rulosu sökülüp, yenisi ile değiştirilebilir. Bu aparatların içine boya konulabilen türleri de vardır.

Desen boya rulosu ile tek yapmanız gereken, içine desen boyasını koyup, yukarıdan aşağıya düzgün biçimde deseni vermek. Duvarda plastik boya veya astar olmasına dikkat edin. Su bazlı ipek mat ve su bazlı yarı mat boyalarda desen rulosu kayabilir. “İlgili yazı astar boya nedir?”

Sedef Boya İnceltilir Mi?

Tüm sedef efekt boyaları kullanıma hazır olarak satılır, inceltme gerektirmez. “İlgili yazı: boyaya ne kadar su katılır?”

Sedef Boyanın Üstüne Boya Yapılır Mı?

Sedef boyanın üzerine boya yapılabilir. Kabartmalı olmayan düz bir desen yapıldıysa, boya yapmadan birkaç saat önce 1 kat geçiş astarı uygulanmalıdır. Eğer kabartmalı, pürüzlü bir desen yapıldıysa, astardan önce 180 numara zımpara ile zımpara yapılmalıdır.

Sedef Boya Silinir Mi?

Sedef boyalar, silinebilme özelliği olan boyalardır. Üzerindeki lekeleri bastırmadan silebilirsiniz. Ancak, bazı sedefli boya modelleri silinme testlerimizde renk kaybına uğramıştır. Bu nedenle, bastırmadan ve deterjan kullanmadan silmek, daha doğru bir yöntem olacaktır.

Sedef Boya Duvardan Nasıl Çıkar?

Sedef boyayı tamamen duvardan çıkarmak için zımpara yapabilirsiniz. Ancak bu yöntem oldukça zahmetlidir. Eğer pürüzlü bir desen boyası değilse, 1 kat geçiş astarı yaptıktan sonra su bazlı boya yapabilirsiniz. Eğer pürüzlü desen boyası varsa, yüzeyi düzeltmek için 150 numara zımpara ile zımpara yapmalısınız. Ardından duvarı kuru bir bez ile silip yeni boyaya hazırlamak için geçiş astarı uygulamalısınız. “İlgili yazı: duvar boyası nasıl sökülür?.”

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir