Simli Duvar Boyası Nasıl Yapılır?

simli boya
Simli duvar boyası

Simli duvar boyası nasıl yapılır, boya simleri nasıl kullanılır, duvara sim uygulaması nasıl olmalı, boyanın içine sim nasıl katılır? gibi merak ettiğinizi tüm soruların cevaplarını aşağıda yanıtladık. Sayfanın sonundaki simli boya yorumlarımız ve uyarılarımızı da okumayı unutmayın. Öncelikle, boya simleri çeşitleri hakkında bilgi verelim.

Boya Simleri

Duvarınızı sim pırıltısıyla canlandırmak, ışıl-ışıl yapmak istiyorsanız; hazır simli boyaları kullanabilir veya kendiniz boya simlerini boyanın içine katarak, muhteşem simli duvar boyaları yapabilirsiniz.

Duvara simli boya nasıl yapılır? anlatmaya başlamadan önce, bazı boya simleri hakkında bilgi vermekte fayda var. Bu sayede, boya simi kullanırken doğru simli boya seçimi yapabilir, veya zevkinize göre kendiniz, çok veya az simli duvar boyası hazırlayabilirsiniz.

Boya simleri birçok firma tarafından üretiliyor ve birçok çeşidi ve kullanım alanı var. Renk renk üretilen simler içerisinde en çok kullanılan ve tercih edilen simler, gümüş ve altın simlerdir. Bu simlerin dışında mor, hologram, pembe, mavi, ve daha birçok renk çeşidi var. Hatta, bir rengin birden fazla tonunu bile bulabilirsiniz.

Boya simleri çeşitlerinde renk ile birlikte çeşitli ebatlarda simleri de bulmanız mümkündür. Örneğin: Toz sim, yaprak sim v.b.

Toz simlerini büyülüğü tuz veya şeker taneciği kadardır. Fakat, yine de duvarda bir parlama meydana getirir. Yaprak simler ise daha büyük tanelidir. Her iki simi de duvar boyanıza karıştırarak, simli duvar boyası hazırlayabilirsiniz. Fakat, tahmin edeceğiniz gibi yaprak simler ile hazırlanmış simli duvar boyası, duvarda bir pürüzlü bir yüzey oluşturacaktır. Duvarlarınızı sık sık siliyorsanız, bu sizin için problem olabilir. Temizlik esnasında yaprak simlerin bir kısmı çıkabilir. Bu nedenle, simli duvar boyaları hazırlanırken ince toz sim tercih edilir.

Duvara Simli Boya Yapmanın Yolları

Öncelikle duvara simli boya yapmanın tekniklerini listeleyelim. Ardından, bu teknikleri nasıl uygulayacağınızı anlatalım. Duvara şu 3 yolla simli boya yapabilirsiniz.

  • Hazır simli boyaları kullanarak,
  • Boya simlerini boyanın içine katarak,
  • Simli sprey boya kullanarak.

Şimdi, bu teknikler ile simli iç cephe boyası nasıl yapılır? detaylıca anlatalım. Böylece, hangisi sizin için uygunsa, o yöntemi uygulayıp, zevkinize göre duvarlarınızı simli boyalar ile pırıl-pırıl canlandırabilirsiniz.

Duvara Simli Boya Nasıl Yapılır?

simli boya
Duvara simli boya nasıl yapılır?

Simli duvar boyası yapmanın 3 yolu var: Hazır simli boya ile duvara sim yapmak, boya simini iç cephe boyasının içine karıştırmak ve simli sprey boya kullanmak. Bu üç yöntemin de avantajları ve dejavantajları var. Hazır simli boyalar ile başlayalım.

1)Hazır Simli Boya Kullanarak Duvara Sim Yapmak

hazır renkli simli boya
Hazır renkli simli boya

Hazır boya simi nasıl kullanılır?: Hazır simli boyalar, dekoratif boya grubuna girer. Renkli veya renksiz olabilir.

Hazır simli boyalar, mavi boya üzeri gümüş simler veya bej boya üzeri altın simler çıkaran, hazır renkli simli boyalardır. Ayrıca, hazır renkli simli boyalar, duvardaki rengi kapatabilen, örtme gücüne sahip simli boyalardır. (Şeffaf simli boyalar hariç.)

Hazır simli boyaları, genellikle efekt boyası satan yerlerde veya büyük yapı marketlerde bulabilirsiniz. Bu boyalar, efekt boya grubuna girdiği için, diğer simli boyalara göre fiyatları oldukça yüksektir. Fakat, oldukça homojen ve profesyonel bir görünüm elde edersiniz.

Hazır simli boyaların bir diğer çeşidi ise; renksiz hazır simli boyalardır. Renksiz boya simi nasıl kullanılır?: Renksiz hazır simli boyalar daha kolay bulunabilir. Duvarınızdaki boya temiz ise, tek yapmanız gereken; renksiz simi direkt olarak duvara sürmek. Renksiz simli boyaların kapatıcı özelliği yoktur. Yani, duvara renksiz bir jel sürüyormuşsunuz hissi verir. Duvardaki mevcut rengi kapatmaz.

Her iki sim türünde de kullanımdan önce, iyice karıştırmak simin duvarda homojen yayılmasında etkili olacaktır.

Hazır Simli Boyanın Duvara Uygulanması (Renksiz)

boya simi nasıl kullanılır
Renksiz hazır simli boya

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, içindeki ince simler sayesinde duvarda küçük pırıltılar oluşturan su bazlı renksiz iç cephe boyalarıdır. Şimdi, hazır boya simi nasıl yapılır? anlatalım.

  • Duvarınızı önce su bazlı silikonlu duvar boyası veya plastik boya ile 2 kat boyayın. (Duvar boyası temizse boyamaya gerek yok.)
  • Su bazlı duvar boyanızın tamamen kurumasını bekleyin. (En az 2-4 saat)
  • Hazır simli boyanızı önce iyice karıştırarak duvara 1 kat uygulayın. (Bu boyalar kullanıma hazırdır, inceltme gerektirmez.)
  • Yüzeydeki simi arttırmak için isterseniz 4-5 saat sonra ikinci kat sim yapabilirsiniz.

Duvarda eşit bir dağılım için; simli boyanızı kullanmadan önce ve uygulama esnasında de sık sık karıştırın. Duvarın temiz, kuru ve tozsuz olması gerekir. Boyayı kısa tüylü su bazlı saten sulosu ile veya küçük parmak rulo ile yapabilirsiniz. Hazır simli boyalar; 50cc, 0,75lt. ve 2,5lt. ambalajlarında bulunabilir. 0,75lt. bir kutu simli boya ile 8-10 metrekare bir odayı 1 kat boyayabilirsiniz.

2)Boya Simini Boyanın İçine Katarak Simli Boya Yapmak

boya simi nasıl kullanılır
Boya simi nasıl kullanılır? (ince toz sim)

Boya simi nasıl kullanılır? Simli boya yapmanın ikinci yolu ise; boyaya sim katmak. Boya simlerini iç cephe duvar boyasının içine katarak simli boya hazırlamak, özellikle büyük alanlar için oldukça ekonomik olacaktır. Yani, hem duvarlarınızı sim pırıltısı ile ışıl ışıl yapmak hem de; fazla masraf yapmak istemiyorsanız duvar boyanızın içine sim katabilirsiniz.

Simli ev boyası yaparken, yani boyaya sim katarken iki şeye dikkat etmeniz gerekiyor. Birincisi ince toz sim kullanmak. İkincisi de simi boyanın son katına karıştırmak.

Simli duvar boyası yaparken; ince toz sim kullanırsanız, boyada pürüz ve tırtıklı bir yüzey oluşturmaz. Duvar siliyorsanız, yaprak simlere göre daha dayanıklı olur. Aslında, çok sık duvar temizliği yapıyorsanız, toz sim de zamanla azalacaktır.

Simli badana boyası yaparken dikkat etmeniz diğer konu ise; simin boyaya son katta eklenmesidir. Yani, iki kat boya yapacaksanız; birici katı simsiz yapın. Sadece, ikinci kata sim karıştırın. Bu yöntemle daha az sim ile daha fazla sim efekti elde edebilirsiniz. Şimdi, bu yöntemle bir oda için boya simi nasıl kullanılır? anlatalım.

Duvara Simli Boya Nasıl Yapılır?

Duvar boyasına sim karıştırma: Hobi malzemeleri satan yerlerden veya kırtasiyelerden ince toz simleri su bazlı boyanıza karıştırarak kendi simli boyanızı hazırlayabilirsiniz.

İnce ve kalın toz simlerini hobi malzemeleri satan yerlerde, bazı yapı marketlerde veya sanal mağazalarda bulabilirsiniz. Şimdi, duvara simli boya nasıl yapılır? sırası ile anlatalım.

Simli Boya Nasıl Yapılır?

  • Duvarınızdaki boya çok eski veya plastik boya ise önce sadece 1 kat binder astar ile boyayın.
  • Bir oda için simli boya hazırlanacaksa 2,5 litre boyanıza küçük 2 kutu 45ml. lik ambalajda ince toz sim karıştırın. (üst resimde) Az simli duvar boyası nasıl yapılır? Duvarda çok fazla sim olması hoşunuza gitmiyorsa; belli-belirsiz, az simli bir duvar boyası yapmak için: 2,5 litre duvar boyası boya için 45 ml.lik simin yarısı sizin için yeterli olacaktır.
  • Simin boyanın içinde topaklanmaması ve eşit dağılması için; boyanızı su ile inceltirken, yavaşça karıştırarak siminizi dökün. (Simli boyanın çok iyi karıştırılması gerekir. Aksi halde, sim duvarda bir yerde birikir.)
  • Boyanızı duvara iki kat yapacaksanız; ilk katı simi karıştırmadan yapın. Simi boyanızın son katına karıştırın!

3)Simli Sprey Boya Kullanarak Duvara Sim Yapmak

Simli sprey boya ile duvara simli boya yapmak, oldukça eğlenceli bir uygulama olduğunu söyleyebiliriz. Fakat, simli sprey boyalar, ile duvarları boyamak oldukça maliyetli bir iştir. Çünkü, simli sprey boya küçük ebatlarda üretilir, boyama alanı azdır. Ayrıca, fiyatları da oldukça yüksektir. Bu nedenle, daha küçük alanlarda simli sprey boyayı kullanmayı düşünebilirsiniz. Ayrıca, iç mekanda uzun süre sprey kokusuna maruz kalacağınızı da unutmayın!

Simli spreyleri satın alırken; metalik renkler ile karıştırmayın. Gerçek sim efekti veren boya olduğuna emin olun. Uygulama yapılmış bir görseli varsa, istediğiniz gibi olup olmadığını kontrol edin. Bazı metalik spreyler, simli boyaya benzese de, gerçek sim efekti veremezler!

Simli Duvar Boyası Nasıl Temizlenir?

Sık sık duvar temizliği yapıyorsanız, duvarda hangi sim olursa olsun zamanla çıkacaktır. Özellikle, boyanın içine karıştırıp yaptığınız simli boyanın simleri, zamanla azabilir. Özellikle yaprak sim kullandıysanız sürtünme silmeye çok dayanıklı olmayacaktır. Duvarda pürüzlü bir yüzey oluşturan yaprak simler, yüzeyi silmeyi de zorlaştırır.

Simli Boya Nasıl Kapatılır?

Hazır simli boyaları kapatmak için ve bir sonraki boyanın iyi tutması için, 1 kat geçiş astarı yapmanızı öneriyoruz. Ardından istediğinizi boyayı simli boyanın üzerine yapabilirsiniz. Fakat, duvarlarınız yaprak simler ile aşırı pürüzlü hale geldiyse; geçiş astarından önce 180 numara zımpara ile zımpara yapın ki, yeni boyanız pürüzsüz ve silinmeye elverişli olsun.

Simli Duvar Boyası Yorumlarımız ve Uyarılarımız

Son olarak simli duvar boyası yorumlarımızı ve uyarılarımızı da yaparak yazımızı bitirelim. Böylece, temizlik, kullanım kolaylığı, maliyet ve diğer etkenleri de göz önüne alarak duvarlarınıza doğru simli boya tercihini yapabilirsiniz.

  • Ekonomik bir simli duvar boyası uygulaması yapmak istiyorsanız; boya simlerini iç cephe duvar boyasının içine katabilirsiniz.
  • Sprey simli boya yarım metre kare kadar alan boyayabilir. Bu nedenle, küçük bir alan için en uygun simli boya, simli sprey boya olabilir. Kullanmadan önce, iyice çalkalamayı unutmayın.
  • Daha önce dekoratif boya kullanmadıysanız; simli boyaları sedefli boyalar ile karıştırmayın. Sedef boya, sık sık simli boya ile karıştırılır. Uygulama teşhirini görmeden satın almayın. Sedef boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için; “Sedef boya nedir, sedef boya nasıl yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.
  • Sizin için çok önemli bir alan için simli boya yapmak veya daha homojen bir görünüm oluşturmak için, hazır simli boyaları kullanın.
  • Boya simini sadece boyanın ikinci katına karıştırın.

Eğer, hazır simli boya kullandıysanız veya daha önce kendi simli boyanızı hazırladıysanız; siz de yorum ve uyarılarınızı yorum kısımından yapabilirsiniz.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir