Boya Rulo ve Fırçası Nasıl Temizlenir?

“Boya fırçası nasıl temizlenir?” anlatmaya başlamadan önce, birçok boya çeşidi olduğunu hatırlatalım. Farklı türde boyalar için farklı temizleme yöntemleri kullanılmalıdır. Doğru temizleme yöntemi kullanılan fırçalar ve rulolar defalarca kullanılabilir. Aşağıda kurumuş fırça nasıl temizlenir, yağlı boya fırçası nasıl temizlenir ve akrilik boya fırçası nasıl temizlenir? detaylıca anlatıyoruz. Sayfanın sonundaki boya rulosu temizleme başlığı da sizin için faydalı olabilir.

Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

kurumuş boya fırçası nasıl temizlenir
Boya fırçası nasıl temizlenir?

Rulo fırça nasıl temizlenir? Boya fırçası temizlemeye işlemine başlamadan önce; tam olarak hangi cins boya ile boyama yaptığınızı anlamaya çalışın. Temizlemek istediğiniz fırçadaki boya; su bazlı silinebilir boya mı, akrilik boya mı, plastik boya mı, yağlı boya mı, selülozik boya mı? boyanın cinsine göre doğru temizleme yöntemini uygulamanız gerekiyor.

Boyalı fırça nasıl temizlenir? Boya fırçası temizlemeye mümkün olduğunca çabuk başlamanız gerekiyor. Boyama işiniz biter bitmez, rulo fırça temizlemeye başlayın. Ne kadar çok beklerseniz rulo fırça temizleme o kadar zor olur. Boya fırçanız henüz kurumamış ise, aşağıdaki videoyu izleyerek fırçanın nasıl temizlenmesi gerektiğini görebilirsiniz. Kuruduysa ve sertleştiyse iyi bir uygulama için yeni bir fırça ile boyama yapmanızı öneriyoruz.

Su bazlı boya fırçası nasıl temizlenir?

Su Bazlı Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

Su bazlı boyalar plastik ve su bazlı silinebilir olarak ikiye ayrılır. Plastik boyalar daha dayanıksız olduğu için; temizlemek daha kolaydır. Hatta fırça kurumuş dahi olsa plastik boya fırçadan kolaylıkla çıkar. Plastik boyaların temizlenme yöntemini merak ediyorsanız; linke tıklayarak “Plastik Boya Nasıl Çıkar?” yazısını okuyabilirsiniz.

Su bazlı silikonlu boyalar için kullanılan fırçaları temizlemek ise daha zordur. Bu boyalar daha dayanıklı olduğu için, mümkün olduğunca hızlı hareket ederek boyanın fırça üzerinde kurumasına izin vermeyin! Her iki boyayı da aşağıdaki yöntemle temizleyebilirsiniz.

  • Lavabonun altında sıcak su ile yıkayın. Yıkama esnasında, eski bir tarak ile saç tarar gibi fırçayı ucuna doğru tarayın.
  • Son kalan boya kalıntıları için sünger zımpara kullanabilirsiniz. Sünger zımparayı da dipten uca doğru sürterek sertleşmiş boya kalıntılarını alın.
  • Fırçanın sapını avucunuzun ortasında çevirerek fırça içindeki suyun çıkmasını sağlayın.
  • Son olarak, fırçanızı bir gazete kağıdına veya parlak bir dergi kağıdına sararak kaldırın.

Kurumuş Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

kurumuş boya fırçası temizleme
Kurumus boya fırçası nasıl temizlenir?

Kurumuş boya fırçası nasıl temizlenir? Yukarıda bahsettiğimiz gibi, farklı boya türleri için farklı rulo fırça temizleme yöntemi uygulamanız gerekiyor.

Donmuş boya fırçası nasıl temizlenir, kurumus boya fırçası nasıl temizlenir?: Yukarıda rulo fırça nasıl temizlenir? anlattık. Fakat, daha önce uygun şekilde temizlenmemiş ve saklanmamış bir fırçanın temizlenmesi ve yumuşatılması oldukça zordur.

Ayrıca, bazı durumlarda temizlediğiniz rulo fırça eskisi gibi işlevini yapamayabilir. Düzgün boya yapamayabilir, iz bırakabilir, kıl dökebilir.

Genel olarak, en çok kullanılan boyaları su bazlı (akrilik boya), sentetik boya (yağlı boya) ve selülozik boya olarak üçe ayırabiliriz. Bu boyalardan ve verniklerden kurumuş boyanın nasıl çıkacağını aşağıda detaylı bir şekilde anlattık.

Sertleşen Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

Fırçadan kurumuş boya nasıl çıkar, kurumuş boya fırçası nasıl yumuşatılır? Rulo fırça temizlemek için çok fazla tiner kullanmanız gerekecek. Üstelik bu sefer sentetik tiner değil, selülozik tiner kullanmanız gerekiyor. Çünkü kurumuş bir fırçayı sadece selülozik tiner açabilir.

Fakat, selülozik tiner ile kurumuş fırçayı temizleme, fırçanın birçok kılının dökülmesine neden olacak. Ayrıca, temizlik yaparken fırçanın fiyatından çok daha fazla miktarda selülozik tiner kullanma ihtimaliniz de var.

Kısaca özetlemek gerekirse; kurumuş fırçayı temizleme yerine yeni bir fırça kullanmak, hem daha ucuza gelebilir hem de boyanızı daha düzgün yapabilirsiniz.

Vernikli Fırça Nasıl Temizlenir?

vernikli fırça temizleme
Vernikli fırça temizleme

Tüm boyalarda olduğu gibi verniklerin de genel olarak su bazlı, sentetik ve selülozik tipleri vardır. Vernik fırçası nasıl temizlenir, vernikli fırça nasıl temizlenir?: Eğer daha önce kullandığınız vernik su bazlı yani akrilik ise; ılık su ile yıkamanız gerekiyor. Eğer verniğiniz, sentetik vernik ise sentetik tiner, selülozik vernik ise selülozik tiner kullanmanız gerekiyor. (Tiner temizlik için kullanılsa da fırçanın kıllarını dökebilir.)

Akrilik Vernikli Fırça Nasıl Temizlenir?

Su bazlı yani, akrilik vernikli fırça temizlemek için: Eğer rulo veya fırça kurumuşsa sıcak su dolu bir kabın içerisine bırakın. Su soğuyunca yumuşayan fırçayı suyun içinde bastırarak ve elinizde hafifçe ovalayarak yıkayın.

Sentetik Vernik Fırçası Nasıl Temizlenir?

Eğer daha önce kullandığınız fırça sentetik vernik ile kullandıysanız sentetik tinerle fırça temizleme yapmanız gerekiyor.

Su bazlı vernik için kullanılan yöntemin aynısını sentetik vernikte uygulayın. Sentetik tiner dolu bir kabın içinde bir süre bekleterek çıkarıp sentetik tiner ile yıkayın.

Sentetik vernikli fırça temizleme için; selülozik tiner de kullanılabilir fakat selülozik tiner fırça kıllarının dökülmesine de yol açabilir.

Fakat burada şunu belirtmekte fayda var. Sentetik boya ile kullanılmış ve kurumuş bir fırça ruloyu eski haline getirmek oldukça zor. Rulo fırça temizleme için harcadığınız tiner fırçanın parasını çok fazla geçebilir.

Selülozik Vernikli Fırça Nasıl Temizlenir?

Selülozik vernik çok çabuk kuruduğundan genellikle boya tabancası ile uygulanır. Yine de selülozik vernik fırçası temizlemeniz gerekirse; selülozik tiner kullanabilirsiniz.

Selülozik tiner dolu bir kabın içine fırçanızı bırakın ve birkaç saat sonra alıp yine selülozik tiner ile yıkayın. Fakat, yağlı boyada olduğu gibi kıl dökülmesi muhtemeldir.

Fırçayı yıkadıktan sonra, kılları elinizle çekerek zayıflayanları çıkarın ki; bir daha ki boyama esnasında kendiliğinden çıkıp boyanıza yapışmasın.

Yağlı Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

yağlı boya fırçası temizleme
Yağlı boya fırçası nasıl temizlenir?

Yağlı boya fırçası nasıl temizlenir, yağlı boya fırçaları nasıl temizlenir?: Yağlı boya sentetik tiner ile inceltilir. Bu nedenle, yağlı boya fırçası temizlemek için, en uygun sıvı da sentetik tinerdir.

Sık sık yağlı boya ile çalışıyorsanız, özel yağlı boya fırça temizleyici tineri de satın alabilirsiniz.

Su, sentetik boyayı (yağlı boya) temizlemek için yeterli olmaz. Selülozik tiner ise, çok keskin olduğu için, fırçanın kıllarının dökülmesine neden olabilir.

Yağlı boya için en iyi fırça temizleyici sıvı sentetik tinerdir. Sentetik tiner ile yağlı boya fırçaları nasıl temizlenir, yağlı boya fırçadan nasıl çıkar aşağıda detaylı şekilde anlattık.

Yağlı Boya Fırça Temizleme

  • Boyama işiniz biter bitmez, bir eldiven takarak fırçayı iyice sentetik tiner ile yıkayın.
  • Küçük bir kabın içerisine bir miktar sentetik tiner koyup fırçayı içinde bastırarak çevirin.
  • Sentetik boyanın iyice çözülmesi için fırçayı tinerli kabın içinde birkaç saat bekletebilirsiniz.
  • Çıkardıktan sonra, kuru bir bez ile kurulayın.
  • Fırçayı saklamadan önce, kıllarının birbirine yapışık olmadığına ve iyice kuruduğuna emin olun. Eğer kıllar birbirine yapışıksa, kılları birbirinden ayırın.

Kurumuş Akrilik Boya Fırçası Nasıl Temizlenir?

Tek yapmanız gereken; boyama işiniz biter bitmez su ile fırçanızı yıkamak. Ilık veya sıcak su olursa, akrilik boya fırçasını daha rahat temizleyebilirsiniz.

Kurumuş akrilik boya fırçasını temizlemek için, sıcak su kullanabilirsiniz. Sıcak su dolu bir kabın içine fırçanızı bırakın. Su soğuyana kadar içinde kalsın. Çıkardığınızda da ılık veya sıcak su ile yıkayın. Eğer fırçanın kılları yeterince yumuşadıysa tekrar kullanabilirsiniz.

Tiner ile akrilik boya fırçalarınızı temizlemek iyi bir fikir değildir. Hemen olmasa bile, kısa bir süre sonra fırçanın kıllarının dökülmesine neden olabilir. Ayrıca, fırça sertleşebilir, yapışabilir.

Hangi boya kullanmış olursanız olun, rulo fırça temizlemeye başlamadan önce, aşağıdaki uyarılarımı okumanızı öneriyoruz.

Akrilik Boya Fırça Temizleme

akrilik boya fırçaları nasıl temizlenir
Akrilik boya fırça temizleme

Akrilik boya fırçaları nasıl temizlenir?: Akrilik boyalar yani su bazlı boyalar, sentetik ve selülozik boyalardan daha dayanıksızdır. Bu nedenle, akrilik boya fırça temizleme daha kolaydır. Boyama işiniz biter bitmez, fırçanızı su ile yıkayın, kurulayıp kaldırın.

Boya Rulosu Temizleme

boya rulosu nasıl temizlenir
Boya rulosu temizleme

Boya rulosu nasıl temizlenir? Boya rulosu temizleme de boya bittikten hemen sonra yapılmalıdır. Boya su bazlı silikon veya plastik ise bir kovanın içinde yıkanmalı, hatta mümkünse akan ılık bir su ile temizlenmelidir.

Büyük yapı marketlerde yarım ay şeklinde rulo temizleyici spatula bulabilirsiniz. Bu spatula, ruloyu yıkarken boyayı sıyırmanıza yardımcı olacaktır.

Boya rulosu temizleme işi bittikten sonra, rulo içinde kalan suyun çıkması için, rulo düz bir zeminde 5-10 kez döndürülmelidir. Daha sonra balkon gibi açık bir alanda rulo kurumaya bırakılır. Kuruduktan sonra da; kuru bir bez veya gazete kağıdı ile kaplanarak saklayabilirsiniz.

Boya sentetik ise, aynı işlem sentetik tiner ile yapılabilir. Fakat, her ne kadar sentetik tiner ile temizleme yapılsa da rulo yeterince temiz olmayabilir.

Bu nedenle, sentetik boyalı rulolarda da temizlik yerine, yeni bir rulo kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü, sentetik boyalar, oldukça hassas ve uygulanması zor boyalardır. Rulo-fırça izi bırakmaya müsait olduğundan, yeni bir rulo kullanmak en iyisidir.

Fırça Temizlemeden Önce Şunlara Dikkat Edin!

  • Temizlediğiniz rulo fırça bir sonraki boya işinizde size faydalı olmayabilir. Fırça rulo aşırı kuruyup sertleşebilir.
  • Ayrıca, rulo fırça temizliği için harcadığınız tiner, fırçadan daha pahalıya gelebilir. 5 liralık fırçayı temizlemek için 10 liralık tiner kullanmayın.
  • Rulo veya fırçanın kalitesi, tekrar kullanıma veya temizliğe uygun olmayabilir. Bu nedenle fırça rulo seçimi yapılırken kaliteli ürünler tercih edilmelidir. Satın alırken fırçanın kalitesini sorun.
  • Temizlenen fırça rulo tekrar boyama yapabilmek için yeterli yumuşaklığa ulaşamayabilir. Boyama yapacağınız yüzeyde iz bırakabilir, tüy dökebilir, düzgün boyama yapamayabilir.
  • Bu nedenle, rulo fırça tekrar kullanılmak üzere temizlenecek ise; uygun temizleme sıvıları kullanılmalı ve uygun şartlarda saklanmalıdır.

Benzer Yazılar

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir