Boya Sökücü Nedir, Nasıl Kullanılır?

Boya Sökücü Nedir?

Boya sökücü kimyasal nedir, boya sökücü nasıl kullanılır? Boya sökücüler, boya, astar, vernik, v.b. koruma katmanlarını metal, ahşap, duvar, beton, alçı v.b. yüzeylerden çıkarmak için kullanılır.

Kauçuk, muşamba, plostiren, plastik, vinil, cam elyafı, asfalt, suni elyaf, pleksiglas, cam gibi yüzeylerde boya sökücü kullanmadan önce ambalaj üzerindeki teknik bilgileri okumalısınız. Birçok boya sökücü bu maddelerde kullanılmaz. Ayrıca, boya sökücüler bir çoğu giysi üzerindeki boya lekelerini temizlemek için uygun değildir.

Boya sökücüler, sıvı boya sökücü, jel boya sökücü, ve sprey boya sökücü olarak üretilir. Birçok marka boya sökücü üretse de kullanım şekli ve kullanım alanları neredeyse aynıdır.

Vernikler, su bazlı boyalar, sentetik boyalar, akrilik boyalar, hobi amaçlı boyalar, selülozik boyalar, sprey boyalar, duvar boyaları boya sökücülerle sökülebilir. Genellikle jel boya sökücü tercih edilir. Sprey boya sökücüler ise boyanın içine derinlemesine işler. Oldukça etkilidir. Çok pratiktir. “Duvardan boya sökme yöntemleri için “duvardan boya sökmek” yazısını okuyabilirsiniz.”

Boya Sökücü Jel Nasıl Kullanılır?

boya sökücü nasıl kullanılır
Boya sökücü nasıl kullanılır?
boya sökücü jel kullanımı
Boya sökücü jel kullanımı
  • Boya çıkartıcı jel nasıl kullanılır? Boyası sökülecek olan yüzeyin üzerine bir kat boya sökücü jel sürün. Boya sökücünün boyanın içine işlemesi için bir süre beklenir. (Bu süre markaya göre değişir. Yaklaşık 30 dakika.)
  • Uygulamadan hemen sonra, boya sökücünün yüzeye iyi nüfuz etmesi için, yüzeyin üzeri gazete kağıdı ile kapatabilirsiniz.
  • Boyaların tam sökülemediği durumlarda bir kat daha boya sökücü uygulaması yapabilirsiniz.
  • Yumuşayan ve kalkan boyalar spatula veya tel fırça ile çıkarılabilir.

Boya kaldırma işlemi bittikten sonra, yüzeye tekrar boya yapacaksanız, boya sökücü kalıntılarını selülozik tinerle veya su ile iyice temizleyin. Kuruduktan sonra tekrar boya yapabilirsiniz.

Boya Sökücü Sprey Nasıl Kullanılır?

boya sökücü sprey nasıl kullanılır
  • Boya sökücü sprey jel ile aynı yöntemle kullanılır.
  • Sprey yüzeye yaklaşık 25 cm. mesafeden bir kat sıkılır.
  • Boya sökücü spreyin boyanın içine işlemesi beklenir.
  • Yumuşayan boya, metal bir spatula ile kazınır.
  • Eğer yüzeyde boya kalırsa aynı işlem tekrarlanır.
  • Yüzeye tekrar boya, vernik v.b. bir koruyucu yapılacaksa yüzeydeki boya sökücü artıklarının iyice temizlenmesi gerekir.

Boya Sökücü Kimyasallarda Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

  • Boya sökücü kullanılmadan önce koruyucu eldiven takılmalıdır. Boya sökücüler ten ile temasında zarar verici olabilir.
  • Özellikle sprey boya sökücülerde uygulanacak yerin iyi havalandırılması gerekir ve boya sökücü kullanılırken sigara içilmemelidir.
  • Boya sökücüyü kimyasalları kullanmaya başlanmadan önce yüzeye ince bir zımpara yapmak; boya sökücünün boyanın içine işlemesini hızlandırır ve boyanın daha kolay sökülmesini sağlar.

Benzer Yazılar

11 Yorum

  1. Banyo fayansıni su bazlı boya ile boyadım markası cadence üstunede taş vernik sürdüm temizliyebilmem için litrelik olarak marka ne önerirsiniz yardımcı olursanız sevinirim

  2. Babanemden kalma sandığı temizlemek istiyorum. Sandık ahşap üzeri metal işlemeli ve maalesef zaman içinde boyamışlar. Boya sökücü kullansam ahşap ve metalin bir arada olması tehlike yaratır mı?

    • Tuğba Hanım,
      Herhangi bir sakıncası olmaz. Boya sökücüyü hem ahşap hem de metal yüzeylerde kullanabilirsiniz. Tekrar boyamak isterseniz, boya sökücüyü iyice temizlemeyi ihmal etmeyin.

  3. Ama solvent bazlı boyayi üst üste uyguladığım için kabardi. Zımparayi becerebilecegimi sanmıyorum yerine astar atsam olur mu? Olursa ne tür bir astar olmalı?

    • Gülçiçek Hanım,
      Rich ya da Cadence’nin parlak yüzey astarını veya “geçiş astarı” uygulayabilirsiniz. 24 saat bekledikten sonra, yeniden boyayabilirsiniz.

    • Gülçiçek Hanım,
      Boya sökücü küvetiniz için zararlıdır. Deforme eder. Zımpara yapıp, su bazlı genel maksatlı boyalar ile boyayın. Kuruduktan sonra da, üzerine taş vernik veya sır vernik uygulayın.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir