İlginizi Çekebilir

Bu Kategoride En Çok Okunanlar

Siyah Duvar Boyası ile Dekorasyon Önerileri

Antrasit, füme hatta siyah duvar boyası, evlerde ve iş yerlerinde sandığınızdan çok daha fazla kullanılıyor. Özellikle, evlerde genç odalarında sıkça kullanılmaya başlandı. Duvarının bir kısmını veya tamamını tamamen siyah yapan gençleri duyuyoruz. İş yerlerinde ise, belli bir bölümde, bir veya birkaç duvarda fon olarak kullanılıyor. Ayrıca, siyah duvar boyama uygulaması birçok mağazada tavanda kullanılarak tavandaki boru ve klima parçalarının kısmen gizlenmesini sağlıyor. Tavandaki aydınlatma da spot olunca bu yöntemin başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Bu ve benzeri uygulamalarda hangi türde siyah duvar boyasının nasıl uygulanması gerektiğini anlattık. Ayrıca, parlak siyah duvar boyasını ve mat siyah duvar boyasının nerede nasıl kullanılması gerektiğini aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.

Siyah Duvar Boyası

siyah duvar boyası
Siyah duvar boyası

Boyacılarda, özellikle büyük yapı marketlerde artık hazır renkli boyalar kaldırılıyor. Sadece en çok satılan renklerden bej ve gri tonlarında birkaç renk hazır olarak satılmaya başlandı. Siyah duvar boyası ise, yapı marketlerdeki raflarda hala yerini koruyor. Bunun nedeni, siyah duvar boyasının boya makineleri ile tam olarak yapılamaması ve içerisine aşırı renk pigmenti girmesi.

Siyah duvar boyasının içine çok fazla renk pigmenti girmesi boyanın fiyatını oldukça artırıyor. Bu da hem kullanıcı hem de; satıcı tarafında sorun oluşturuyor. Bu nedenle, yapı marketler çoğunlukla siyah duvar boyasını boya üreticilerinden hazır olarak getirtiyor. Bu sayede, hem aşırı renk pigmenti harcanmamış oluyor hem de; müşteriye tam siyah rengi vermiş oluyorlar.

Siz dev evinizde veya iş yerinizde siyah duvar boyası kullanmak istiyorsanız; bazı uyarılarda bulunmak istiyoruz. Çünkü, siyah boyanın yanlış kullanımı duvarda iz bırakabilir veya duvarlarınız dalga dalga olabilir.

Bildiğiniz gibi, duvar boyaları plastik (silikonsuz) ve su bazlı silikonlu olarak üretiliyor. Ayrıca, duvar boyalarını yarı mat (ipek mat) ve mat olarak da ayırabiliriz. Siyah duvar boyasını tavanda veya duvarlarınızda kullanmak için; bu özelliklerin yanında duvarınızın alçılı mı yoksa sıvalı mı olduğu da önemlidir.

Şimdi, parlak ve mat siyah duvar boyalarının nerelerde kullanıldığını ayrı ayrı başlıklar halinde anlatalım. Bu sayede, doğru yerde, doğru siyah duvar boyasını kullanabilirsiniz.

Mat Siyah Duvar Boyası

Mat siyah duvar boyası en çok aranan ve kullanılan siyah boyadır. Neden mi? Çünkü, uygulandığı yüzey ne olursa olsun. Tavan, duvar, alçılı yüzey, sıvalı yüzeylerde iz bırakmıyor.

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, mat siyah duvar boyası duvarda veya tavanda iz yapmıyor. Yani rulo izleri veya fırça izleri boya bittikten sonra kalmıyor. Fakat, siyah boyanın yarı mat veya ipek at değil, tam mat olmasına dikkat edin.

Mat siyah duvar boyasının bu denli kullanışlı olması alçısız, bozuk yüzeylerde kullanımını yaygınlaştırmıştır. Saten alçı çekilmemiş eğri duvarlar, ham sıvalı duvarlar ve tavanlar için çok uygundur. Burada bir uyarı daha yapmamız gerekiyor. Eğer mat siyah duvar boyasını tavanda kullanmak istiyorsanız; mutlaka silikonsuz olanını tercih edin ki zamanla terleme yapmasın ve küf oluşturmasın.

Mat Siyah Duvar Boyasının En Çok Kullanıldığı Yerler

  • Mağaza tavanları: Spot ile aydınlatılmış mağaza tavanlarında mat siyah duvar boyasının kullanıldığını görmüş olabilirsiniz. Tavanın eğriliğini ve bozukluğunu göstermez. Aynı zamanda klima boruları gibi göze hoş görünmeyen parçaları gizler. Bu parçalarda zaman zaman mat duvar boyası ile boyanıyor.
  • Pürüzlü duvarlar: Yüzeye elinizi sürdüğünüzde tıktıkları hissediyorsanız veya duvara yandan baktığınızda eğriliği görüyorsanız, duvarda mat duvar boyası kullanmalısınız. Siyah yarı mat ve ipek mat boyalar büyük ihtimalle rulo ve fırça izi bırakacaktır. Koyu renkleri duvarda kullanmak her zaman ustalar için bile olsa zordur. Dolayısıyla siyah çok riskli bir renktir.
  • Sinema salonları: Işığın vurduğu yerlerde siyah boyanın parlamaması gerekir. Doğal, gözü yormayan rahatsız edici bir ortam oluşmaması için siyah ses yalıtımı ile kaplanmış sinema salonlarının kalan kısımlarında mat siyah boya kullanılır.
  • Evinizin bir kısmında amatör olarak boyama yapmak için, siyah oda boyası, siyah ev boyasına mı ihtiyacınız var? Tercihinizi mutlaka mat siyah duvar boyasından yana kullanmalısınız. Yukarıda bahsettiğimiz gibi koyu renk boyaların uygulanması ustalar için bile zordur. Duvarlarınız boyunca rulonun ve fırçanın izlerini görmek istemiyorsanız, mat duvar boyası kullanmalısınız.
  • Tavan için siyah boya: Evdeki tavanlarınızı siyaha boyayıp dekoratif bir şeyler mi yapmak istiyorsunuz? Siyah tavan boyasının çok nadir bulunduğunu hatırlatalım. Siz de bazı mağazaların yaptığı gibi, silikonsuz mat duvar boyası (plastik boya) ile tavanlarınızı boyayabilirsiniz. Üstelik, kapatıcılığı tavan boyalarından çok daha yüksektir ve daha çok boyama alanına sahiptir.

Şimdi, parlak siyah duvar boyasının duvarda kullanımına geçelim. Ardından, siyah duvar boyama tekniklerini anlatalım.

Parlak Siyah Duvar Boyası

Öncelikle şunu belirterek başlayalım. Parlak siyah duvar boyası üretilmiyor. Nadir olarak üreten birkaç firma vardı. Onlar da üretimi durdurdu. Fakat, parlak siyah duvar boyası ile duvarlarınızı boyamak istiyorsanız, size bazı alternatif çözümler tavsiye edebiliriz.

1) Genel Maksatlı Su Bazlı Akrilik Boyalar

Kullanımı oldukça yaygınlaşan su bazlı akrilik boyaları duymuşsunuzdur. Bu boyalar metal, ahşap, plastik ve duvarlara da tutuyor. Üstelik temizlenebilir. Kirlenince silebilirsiniz.

Normal duvar boyar gibi kullanabileceğiniz bu boyalar, su bazlıdır ve koku yapmaz. Genel maksatlı akrilik boyaları kullanırken, dikkat etmeniz gereken iki nokta var. Birincisi duvara saten alçı çekilmiş olması. İkincisi de kadife rulo ile uygulama yapmak.

2) Sentetik Parlak Boyalar

Sentetik boyalar (yağlı boyalar) metal, ahşap ve duvarda kullanılabiliyor. Hazır olarak da siyah rengi bulabilir. Piyasada genellikle parlak siyah olsa da mat siyah da bulabilir. Sentetik boyada dikkat etmeniz gereken nokta ise; saten rulosu ile uygulamak ve katlar arası 1 gün beklemek.

Şimdi, siyah duvar boyama aşamalarını ve hangi boyaları kullanabileceğinizi daha detaylı anlatalım.

Siyah Duvar Boyama

siyah duvar boyama
Siyah duvar boyama

Bir odanın tavanını veya duvarlarını siyaha boyamak mı istiyorsunuz? Yukarıda bahsettiğimiz gibi, mat siyah duvar boyası daha rahat boya yapmanızı sağlayacaktır. Extra kolaylık istiyorsanız, mat siyah plastik boya öneriyoruz. Fakat, plastik boyanın silinebilme özelliğinin olmadığını hatırlatalım. Eğer silinme özelliği sizin için önemli ise, bir duvarı siyaha boyamak için, silikonlu yarı mat veya silikonlu ipek mat bir duvar boyası almalısınız.

Eğer bir odayı siyaha boyamak istiyorsanız; plastik boyanın dışında, su bazlı silikonlu, ve sentetik boyaları da kullanabilirsiniz. Daha önce bahsettiğimiz gibi, bu boyaların hangisi ile boyarsanız boyayın, tam mat olanı işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Yukarıda bahsettiğimiz siyah boyalardan birini satın aldıysanız, artık siyah duvar boyama aşamalarını detaylı olarak anlatmaya başlayabiliriz. Öncelikle plastik boya ile başlayalım.

Plastik Boya İle Siyah Duvar Boyama

Plastik boyalar ustalık gerektirmeyen boyalardır. Bu nedenle, siyah oda boyası için, önce plastik boyayı tavsiye ettik. Dikkat etmeniz gereken nokta; boyayı taşırmamak ve fazla boya olan kısımların üzerinden geçerek boyayı dağıtmak.

  • Duvarda tamir etmeniz gereken, kırık ve çatlak kısımlar varsa, duvar tamir macun veya saten alçı ile tamir edin ve kurumasını bekleyin.
  • Alçı kuruduktan sonra, siyah duvar boyasını %10 sulandırarak bir kat uygulayın.
  • İkinci katı en az 2 saat sonra yapın.
  • 1 adet 25 lik plastik boya rulosu ve kenarlar için, 1 adet 4 numara su bazlı boya fırçası boyamak için yeterli olacaktır.

Su Bazlı Silikonlu Boya İle Siyah Duvar Boyama

Siyah iç cephe boyaları içinde en çok dikkat etmeniz gereken boyalar; su bazlı yarı mat ve ipek mat boyalardır. Su bazlı, kokusuz ve silinebilir olduğu için, evlerde en çok bu boya grubu tercih ediliyor. Fakat, bu boyaların uygulaması ustalık gerektirir. Duvar boyası siyah olduğu için de extra zorluk oluşacaktır.

Daha önce duvar boyamadıysanız; başlangıç için en kötü tercih, su bazlı ipek mat siyah duvar boyasıdır. Fakat, vereceğimiz birkaç ipucu ile duvarı siyaha boyamayı daha kolay yapabilirsiniz.

  • Duvar tamir işlerini bitirdikten sonra alçı veya macunun kurumasın bekleyin.
  • Tamir edilen kısımlar iyice kuruduktan sonra, 4 numara su bazlı boya fırçası ile kenar kestirmeleri yapın.
  • Kestirmeler tamamen bittikten sonra, 25 lik saten rulosu ile duvarın ilk kat boyasını yapın. (Dikkat etmeniz gereken en önemli kısım, ikinci kat.)
  • İkinci kat boyayı en az 2 saat sonra yapın. Ruloyu boyaya batırıp boya ızgarası ile boyanın fazlasını atın. Yukarıdan aşağıya bir tam ve hemen yanından bir de yarım duvar boyayın. Sonra boyadığınız kısımları kontrol ederek duvarda parlayan, fazla boya olan kısımların üzerinden tekrar rulo ile geçin. Diğer kısımları da bu şekilde boyayarak devam edin.

Sentetik Boya İle Siyah Duvar Boyama

İşte boyaması en zor boyaya geldik. Sentetik boyalar (yağlı boya) artık eskisi kadar rağbet görmüyor. Kokusunun uzun süre ortamda kalması ve zor boyanması kullanıcıları su bazlı boyalara yöneltmiştir. Fakat, çok iyi silinebilme özelliğinden ve iyi kapattığından hala nadir olarak kullanılıyor.

Sentetik boyaların mat, yarı mat ve parlak siyah olanlarını bulabilirsiniz. Duvarda en çok yarı mat olanı tercih kullanılıyor. Parlak olanı ise daha çok metal ve ahşaplar için kullanılıyor. Siz hangisini isterseniz odayı siyaha boyamak için kullanabilirsiniz. (Diğer boyalarda olduğu gibi mat olanı uygulamak daha kolaydır.) Gerekli bilgilendirmeyi yaptığımıza göre artık, sentetik boya ile duvarı siyaha boyama aşamalarına geçebiliriz.

  • Delik ve çatlak kısımları sentetik macun ile doldurun. 1 gün kurumasını bekleyin.
  • 4 numara sentetik boya fırçası ile (siyah kıllı) kenar kestirmelerini yapın.
  • 25 numara saten rulosu ile 1 kat bütün duvarları boyayın.
  • 24 saat sonra ikinci katı yapın. Fakat, bir duvarı boyadıktan sonra diğer duvara geçmeden, boyadığınız duvarın üzerinde ruloyu iyice gezdirin. (Tarama işlemi)

Siyah İle Boyanmış Bir Duvarı Kapatmak

Daha önce siyah renge boyanmış bir duvarın rengini değiştirmek istiyorsanız; 1-2 kat boya sürmek yeterli olmayacaktır. Hatta 1 kat astar bile yetmeyebilir. Fakat, biraz çaba ile daha önce siyaha boyadığınız duvarınızı kapatabilirsiniz.

Siyah duvar boyasını kapatmak için ilk yapmanız gereken şey, örtücü astar veya geçiş astarı uygulamaktır. Normal şartlarda renk geçişlerinde bu astarlar 1 kat kullanılır. Fakat, siyahı kapatmak için 2 kat astar 2-3 kat da boya yapmanız gerekebilir.

Siyah boyayı kapatmak için diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise; astarın ve boyanın katları arasında en az 2-3 saat beklemektir. Tabi su oranını da oldukça düşük tutmanız gerekiyor. (%5-%10) Hatta, hiç su katmadan da astar ve boyayı uygulayabilirsiniz.

Siyah Tavan Boyası İle Tavanı Siyaha Boyama

Yukarıda bahsettiğimiz gibi, siyah tavan boyası kolay kolay bulunmuyor. Fakat sorun etmeyin. Plastik boya tavan boyasın en yakın boyadır. Hem tavan boyasından daha iyi kapatır, hem de boyama alanı daha fazladır. Bu nedenle, hazır siyah renk bir plastik boya alıp tavanı siyaha boyayabilirsiniz.

Siyah tavan ve duvar boyasının uygulama şekli aynıdır. Sadece, duvardan önce tavanı boyamayı unutmayın. Aksi halde, tavandan sıçrayan siyah boyalar duvara ve yere sıçrayabilir.

Tavanı Siyaha Boyama Aşamaları

  • Tavanda tamir edilmesi gerek kısımları boyadan birkaç saat önce saten alçı ile tamir edin.
  • Duvara siyah boya bulaşmaması için, kağıt bant ile kapatın.
  • Siyah tavan boyasını %10 sulandırarak bir kat plastik boya rulosu ile uygulayın.
  • İkinci kat siyah tavan boyasını en az 2 saat sonra, ters yönde uygulayın.

Yazımızı küçük bir uyarı ile bitirmek istiyoruz. Tavanı siyaha boyama odayı (mekanı) basık gösterir. Siyah duvar boyası ile duvar boyama oldukça karanlık ve basık bir mekan hissi verecektir. Sonradan siyah duvar boyasını kapatıp, farklı bir renge geçmek için; birkaç kat, örtücü astar veya geçiş astarı kullanabilirsiniz.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin

10,352BeğenenlerBeğen
36,885TakipçilerTakip Et
2,117TakipçilerTakip Et
1,522TakipçilerTakip Et

En Çok Okunanlar