
Vernikli mobilya hangi boya ile boyanır, vernikli dolap hangi boya ile boyanır, vernikli ahşap boyanır mı? Bir mobilyanın üzeri ne kadar parlak ne kadar kaygan olursa, o kadar zor boya tutar. Bu nedenle, cilalı veya vernikli mobilyaları boyarken, itinalı bir çalışma yapmanız gerekir.
Mobilyanızın üzerinde cila veya vernikli ahşap koruyucu olabilir. Her durumda, üzerindeki parlaklığı almak için mobilyanıza hafifçe zımpara yapmanız gerekiyor. Cila genellikle daha ince, vernik ise; daha kalın bir tabaka oluşturur. Vernikli mobilya boyama yaparken; dikkat etmeniz gerekenleri ve hangi boyaları kullanabileceğinizi aşağıda detaylıca anlattık.
Vernikli Mobilya Hangi Boya İle Boyanır?
Vernikli sehpa boyama, vernikli dolap boyama nasıl yapılır, vernikli mobilya boyanır mı? Yukarıda bahsettiğimiz gibi cilalı veya vernikli bir mobilyayı boyamak için zımpara yapmak gerekiyor. Mobilya üzerinde cila varsa çok ince bir zımpara; vernik varsa daha kalın bir zımpara kullanmalısınız. Mobilya üzerinde cila varsa, 220 veya 250 numara, vernik varsa; 180 numara olabilir. Vernik ile cila arasındaki fark ve vernik çeşitleri hakkında daha detaylı bilgi almak için; Vernik Nedir? yazımızı okuyabilirsiniz.
Bu aşamada, vernikli mobilyaları zımparasız da boyayabileceğinizi hatırlatalım. Ancak yine de; verniğin üzerini çok ince bir zımpara ile siler gibi zımpara yapmanız boyanın çok daha iyi yapışmasını sağlayacaktır. “Zımparasız mobilya boyama” daha çok ilginizi çekiyorsa, linki tıklayıp geçiş yapabilirsiniz.
Mobilyanızın üzerine daha önce renkli veya renksiz bir vernik uygulanmış olabilir. Vernikli mobilyayı boyamadan önce, bir karar vermeniz gerekiyor: Ceviz, kiraz, meşe, kestane gibi doğal ahşap gürünüm mü oluşturmak istiyorsunuz; yoksa beyaz, krem, bej, mavi benzeri bir düz renge mi boyamak istiyorsunuz?
Eğer, seçiminiz doğal ahşap görünümü kazandırmak ise; mobilyanızı ham ahşaba kadar zımpara yapmalısınız. Tabi üzerine kaplama yapılmış mdf veya osb mobilyalar için zımpara yapmak mümkün değil. (Mdf mobilyanız varsa, “Mdf Mobilya Boyama” yazımıza linkten ulaşabilirsiniz.)
Mobilyanızın üzerinde vernikli ahşap koruyucu varsa; ham ahşaba kadar zımpara yapmanıza gerek yok. Hafif bir zımpara yaparak, kendi rengi ile aynı renkte bir renkli vernik uygulamalısınız. Fakat, kendi renginden farklı bir renk vernikli ahşap koruyucu uygulamak istiyorsanız; eski rengi tam olarak kapatmak mümkün değil. Çünkü, vernikler yarı şeffaftır. Örtücü değildir. Özetlemek gerekirse, vernikli ahşap koruyucularda renk geçişi yapmak için, ham ahşaba kadar zımpara gerekiyor. Aksi halde, yeni renk düzgün olmaz.
Vernikli Yüzeyler Hangi Boyalar İle Boyanır?
Cilalı dolap boyanır mı, cilalı dolap boyama, cilalı ahşap boyama hangi boya ile olur? Cilalı ve vernikli mobilyanızı aşağıdaki boya türleri ile boyayabilirsiniz.
- Vernikli ahşap koruyucu.
- Su bazlı genel maksatlı akrilik boyalar.
- Yağlı boyalar.
(Sadece vernikli ahşap koruyucular için, üzerinde herhangi bir boya olmaması gerekiyor. Ağaç ham ya da daha önce vernikli ahşap koruyucu ile boyanmış olmalıdır.)
Vernikli Ahşap Nasıl Boyanır?

Vernikli ahşap nasıl boyanır, vernikli tahta nasıl boyanır? Yukarıda vernikli ahşap ve mobilyaları renkli vernik, akrilik boyalar ve yağlı boyalar ile boyayabileceğinizi söylemiştik. Şimdi, detaylı olarak bu boyalar ile vernikli yüzeyin boyanmasını anlatalım.
Renkli Vernik İle Vernikli Mobilya Boyama
Renkli vernikten kastımız, halk arasında “Pinotex” olarak da bilinen vernikli ahşap koruyuculardır. Bu ahşap koruyucular ahşap üzerinde mat, yarı mat veya parlak bir görünüm oluşturur.
Şu anda mobilyanızda ceviz, kiraz, maun, meşe, kayın benzeri bir vernik varsa, aynı renkte bir vernik ile boyamak oldukça kolay olacaktır. Üzerindeki parlaklığı hafifçe zımpara yapıp, aynı renk verniği yapabilirsiniz.
Fakat, mobilyanızın üzerindeki verniğin rengini değiştirmek istiyorsanız, yani üzerinde ceviz varsa, siz kiraz yapmak istiyorsanız; eski verniği ham ahşaba kadar zımpara yapmalısınız ki; üzerine yapacağınız yeni verniğin rengi tam çıksın. Aksi halde ortaya farklı renk çıkar. Çünkü, vernikler yarı şeffaf olduğundan alt rengi kapatamaz. Böylece, iki renk birbirine girer.
Peki, zımpara şart mı, yeni vernik eski verniği kapatmaz mı? Maalesef kapatmıyor. Vernikler arasında renk geçişi yaparken tamamen zımpara gerekiyor. Çünkü, vernikler yarı şeffaftır. Farklı bir renk direkt olarak uygulanırsa, eski renk kapanamaz ve ortaya karışık bir renk çıkar.
Ham Ahşap Üzerine Kullanabileceğiniz Bazı Ahşap Koruyucular
- Ünlü renkli ve renksiz ahşap koruyucu,
- Dyo Massiveline ahşap koruyucu,
- Polisan Wood&wood,
- Marshall WoodArt,
- Permolit Permovernik.
(Bu vernikleri uygulayabilmeniz için; yukarıda bahsettiğimiz gibi ya aynı renk olmalı ya da ham ahşap olmalıdır.) Şimdi, vernikli mobilyalarınızı, vernikli bir yüzeyi veya cilalı bir mobilyayı boyayabileceğiniz ikinci seçeneğe geçelim.
Akrilik Boya İle Vernikli Yüzey Boyama
Vernikli yüzey nasıl boyanır? Vernikli bir yüzey üzerine akrilik boya yapılırken; hafifçe zımpara yapmak en iyisidir. İnce bir zımpara, boyanın her zaman iyi tutmasını sağlar.
Vernikli bir mobilyayı akrilik boya ile boyarken; mobilyayı ahşabın doğal gürünümünden uzaklaştırıp, düz renklere çevireceğini hatırlatalım.
Akrilik boyalar ile vernikli veya cilalı mobilyalarınızı beyaz, gri, krem, mavi, bej, siyah gibi düz renklere çevirebilirsiniz. Akrilik boyalar hakkında daha fazla bilgi almak için; “Akrilik Boya Nedir, Akrilik Boya Nasıl Kullanılır?” konusunu okuyabilirsiniz. Vernikli yüzey boyarken kullanabileceğiniz bazı genel maksatlı akrilik boyalar: Polisan X1, Rich Multisurface, Cadence Multisurface, Permolit Permolife, Dyo Hidrolux v.b.
Vernikli bir yüzeyi akrilik boya ile boyamadan önce, parlak yüzey astarı veya geçiş astarı kullanabilirsiniz. Bu sayede, zımpara yapmanıza gerek kalmaz.
Vernikli Ahşabı Yağlı Boya İle Boyama
Vernikli mobilya, vernikli kapı yağlı boya ile boyanır mi? Yağlı boya, ahşap dahil tüm yüzeylere çok iyi tutar. Vernikli bir dolap, ayakkabılık, sehpa gibi bir mobilyayı zahmetsizce yağlı boya ile boyayabilirsiniz. Yine hafif bir zımpara öneriyoruz. Fakat, zımparasız da boyanabilir. İyi bir işçilik için zımpara hatta; yağlı boyadan önce bir kat sentetik astar çok faydalı olacaktır.
Vernikli Masa Nasıl Boyanır?

Vernikli masa boyama, vernikli masa nasıl boyanır? Vernikli masa boyarken; masa ham ise, vernikli ahşap koruyucu kullanabilirsiniz. Ayrıca, yukarıda adını verdiğimiz akrilik boyalarla da vernikli masa boyanabilir. Fakat, masanız dış mekanda kalıyorsa ve masanızı sık sık kullanıyorsanız; akrilik boya ile boyadıktan sonra; su bazlı vernik kullanmanızı öneriyoruz. Böylece, deformasyona daha dayanıklı olacaktır.
Vernikli Ahşap Kapı Boyama

Vernikli ahşap kapı boyama yapmaya başlamadan önce, yine vernik mi yapmak istiyorsunuz yoksa; beyaz, krem gibi düz renklere mi boyamak istiyorsunuz? Önce buna karar vermelisiniz.
Vernikli ahşap kapılar eskiden sıkça kullanılıyordu. Günümüzde yerini daha modern amerikan kapılara bıraktı. Fakat, eski vernikli kapılarınızı amerikan kapı boyasıyla da boyayabilirsiniz.
Artık, vernikli kapı görünümünden kurtulup, düz renklere geçmek istiyorsanız; panel kapı boyaları eski vernikli kapıların üzerine tutuyor. Tabi, kapının parlaklığı hala duruyorsa, ince bir zımpara yapmalısınız. (Sadece üzerindeki parlaklığı almak için.)
Özellikle su bazlı, koku yapmayan panel kapı boyaları hem mobilya boyamak için, hem de; vernikli kapıları boyamak için sık sık kullanılan boyalar haline geldi. Siz de daha modern görünümlü kapılarınız olsun istiyorsanız; vernikli ahşap kapı beyaza nasıl boyanır? aşağıda sırası ile anlattık.
Vernikli Ahşap Kapı Beyaza Nasıl Boyanır?
- Kapılarınızı 200 veya 220 numara zımpara ile hafifçe zımpara yapın.
- Üzerindeki zımpara tozunu nemli bir bez ile alın.
- Kadife rulo ile 1 kat, su bazlı, panel kapı boyası uygulayın.
- En az 5 saat ara ile ikinci kat, su bazlı, panel kapı boyası uygulayın. (Üzerine vernik gerekmiyor.)
Vernikli kapılarınızı yağlı boyayla da direkt olarak boyayabilirsiniz. 24 saat ara ile 2 kat boyama yapın. (Fakat yağlı boyanın uzun süre kokacağını hatırlatalım. Bu nedenle, önce su bazlı panel kapı boyalarını tavsiye ettik.)
Tabi kapınızın eski vernikli rengi hoşunuza gidiyorsa, aynı renk verniği 24 saat ara ile 2 kat uygulamanız yeterli olacaktır.
Vernikli Sehpa Boyama

Vernikli sehpalarınızı yukarıdaki vernikli kapı boyama veya vernikli mobilya boyamak başlıklarında anlatığımız gibi boyayabilirsiniz.
- Vernikli ahşap koruyucu (Sehpa ham ahşap ise)
- Akrilik boyalar.
- Yağlı boyalar.
Yukarıdaki boyaların dışında, sehpalarınız küçük ise, sprey boya da vernikli sehpaları boyamak için kullanılabilir.
Vernikli Sehpa Nasıl Boyanır?
- Sehpanız ham ahşap ise, vernikli ahşap koruyucular ile boyayabilirsiniz. (Ceviz, kiraz, meşe gibi ağaç renklerine) 24 saat ara ile 2 kat kadife rulo ile uygulayın.
- Sehpanızın üzerinde hangi boya veya vernik olursa olsun; genel maksatlı akrilik boyalar (multisurface) ile boyayabilirsiniz. En az 5 saat ara ile kadife rulo ile boyayın. Tercihen 24 saat sonra, üzerine su bazlı vernik uygulayabilirsiniz. (Çok daha dayanıklı olacaktır.)
- Üzerinde hangi boya veya vernik olursa olsun; sehpalarınızı yağlı boya ile boyayabilirsiniz. Fakat, beyaza boyamayı düşünüyorsanız; su bazlı akrilik boyaları öneriyoruz. Çünkü, yağlı boya hangi marka olursa olsun, zamanla sararıyor. Sentetik boyayı direkt olarak uygulayabilir veya boyadan önce 1 kat sentetik astar yapabilirsiniz. (Astar çok daha iyi tutmasını sağlar.) Parmak saten rulosu ile 24 saat ara ile 2 kat yapın.
Vernikli dolap boyama, vernikli sehpa boyama, vernikli masa ve diğer vernikli mobilya boyama uygulamaları hakkında soru ve önerilerinizi yorum kısmından yapabilirsiniz.
tavan ahşap lambiri ve üzerinde yat verniği var. ben beyaz renge boyamak istiyorum hangi tür boya kullanmalıyım. zımpara yapmadan boya tutar mı?
Sedat Bey,
1 kat geçiş astarı uygularsanız, zımpara yapmadan boya yapabilirsiniz. Astardan sonra boya yapmak için, en az 5 saat bekleyin.
Yerdeki cilalı tahtayı yağlıboyayla boyanirmi parlaklığını yitirmiş zımpara gerekirmi yinede şimdiden tskler
Mukime Kocatürk,
Yağlı boya, parlaklığı gitmiş ahşaba tutar. Fakat yağlı boyayı zeminde kullanmanızı tavsiye etmiyoruz. Yağlı boya zeminde çabuk kirlenir ve beyaz tonları zamanla kreme döner. Ayrıca, zemindeki küçük bir oynama bile yağlı boyayı çatlatabilir.
Bambu sandalye renk değişikliği hangi niye ile yapmalıyım balkonda kullanım için
Rabia Hanım,
Normalde bambu sandalyeler boyanmıyor. Tik yağı ile yağlanıyor. Fakat, isterseniz vernikli ahşap korutucularla da boyayabilirsiniz.
Böylece, meşe, ceviz, kiraz, zeytin gibi renkler oluşur. Ayrıca, murti surface akrilik boyalar (genel maksatlı akrilik boyalar) ile boyayabilirsiniz. Bu boyalar ile boyadığınızda krem, bej, beyaz, gri gibi renkler oluşur. Bu boyaları ve vernikleri uygulamak istiyorsanız; artık üzerine tik yağı uygulanmaz bilginiz olsun.