Çelik Kapı Boyama Teknikleri

Çelik kapı nasıl boyanır, çelik kapı boyanır mı? Evet, farklı boya ve boyama teknikleri ile çelik kapınızı boyayabilirsiniz. Deforme olmuş, boyası çıkmış veya çizilmiş çelik kapınızı boyayabilirsiniz, ya da eski rengine çevirebilirsiniz. Akrillik boya ve diğer diğer boya türleri ile çelik kapı boyamayı aşağıda detaylıca anlattık.

Çelik Kapı Boyama, Çelik Kapı Nasıl Boyanır?

Çelik kapı üzerindeki çizikleri rötuş yapmak veya bir kısmını boyamak, kötü bir görünüm oluşmasına neden olabilir. Çünkü kapı ile aynı renkte bir rötuş boyası bulmak ve rengi tutturmak çok zor.

Ayrıca, çelik kapı boya markası da kolay bulunmadığından; size faydalı olacağını düşündüğümüz farklı çelik kapı boyama tekniklerini anlattık.

Çelik kapı boyama
Çelik kapı boyama, çelik kapı nasıl boyanır?

Çelik kapı, ahşap ve metal kısımlardan oluşur. Eğer çelik kapıyı tamamen beyaza veya başka bir düz renge boyamak istiyorsanız, su bazlı, genel maksatlı boyalar ile boyayabilirsiniz. Örnek boyalar: Permolit Permolife, Polisan X1, Kale Supar, Cadence Multisurface, Rich Multisurfase, Dyo Hidrolux v.b.

Eğer çelik kapıyı eski rengi gibi, ortası ahşap, kenarları metal görünümlü boyamak istiyorsanız, iki farklı boya kullanmanız gerekiyor.

Çelik kapının ortasındaki ahşap kısımlar için vernikli ahşap koruyucu kullanın. Kenarındaki metal için de hammerton boya kullanabilirsiniz.

Hammerton boyalar, dövülmüş çatlatma efekti verir yani çelik kapının kasasındaki eski boyasına çok benzer. Şimdi, yukarıda belirtiğimiz her iki çelik kapı boyama tekniğini detaylı olarak anlatalım.

Ahşap ve Metal Boyası İle Çelik Kapı Boyama

Bazı çelik kapıların orta kısmı ahşap kaplama olduğundan sadece kendi renginde vernikli ahşap koruyucu kullanabilirsiniz. Diğer renklerde ahşap vernikleri alt rengi kapatamaz, karışık bir renk çıkar.

Yani, çelik kapının ahşap kısmı ya kendi renginde bir vernik ile boyayın, ya da rengi tamamen değiştirmek için başka boyalar kullanın.

Çelik Kapının Ahşap Kısmını Boyamak

çelik kapının ortasını boyamak
vernikli ahşap koruyucu ile çelik kapının ahşap kısımlarını boyamak
  • Yüzeyde kabuklanma varsa zımpara ile düzeltin.
  • Delik veya çatlak varsa kapının kendi renginde su bazlı ahşap tamir macunu ile ahşap kısımları tamir edip, kuruduktan sonra ince bir zımpara yapın. (Detaylı bilgi için kapı kırık tamiri yazımızı okuyun.)
  • Yüzeydeki tozları kuru bir bezle alın.
  • Boyamaya başlamadan önce boya bulaşmaması için metal kısımları kağıt bant (boya bandı) ile ahşap kısımlardan ayırın.
  • Vernikli ahşap koruyucuyu en az iki at uygulayın. Birinci kat kuruduktan sonra ikinci katı en az 5-6 saat sonra yapın. Düz yüzeylerde parmak rulo, köşelerde 2-3 numara kıl fırça ile boyama yapabilirsiniz.

Çelik Kapının Çelik Kasasını Boyamak

hammerton boya ile boyanmış çelik kapı
Hammerton boya ile boyanmış çelik kapı kasası

Çelik kapının metal kısımlarını boyamak için en uygun boya çekiçlenmiş hammerton boyalardır. Yakından baktığınızda küçük çatlama efekti görürsünüz.

Bu boyaları yapı marketlerde ve sanal mağazalarda rahatlıkla bulabilirsiniz. Örnek boyalar: Polisan Hammer, Hammerite v.b.)

Satın alırken çekiçlenmiş efekti var mı yok mu dikkat edin. Çekiçlenmiş efekti olanların önünde ya Hammerton hammer ya da Hammerton çekiçlenmiş yazar.

Hammerton düz yazanlarda efekt yoktur. Düz yüzeylerde parmak rulo, köşelerde 2-3 numara kıl fırça ile boyama yapabilirsiniz.

  • Eski boyada kabuklanma varsa ince bir zımpara ile düzeltin.
  • Yüzeydeki tozları kuru bir bezle alın.
  • Kapının metal kısmını ahşap kısmından kağıt bant ile ayırın. 
  • Çekiçlenmiş boyanızı en az iki kat uygulayın. Katlar arası bekleme süresi markaya göre değişkendir. Ambalajın üzerindeki talimatları uygulayın.

Akrilik Boya İle Çelik Kapı Boyama

Akrilik boya ile çelik kapı boyama yapılabilir. Fakat, genel maksatlı akrilik boyalar çelik kapıya daha iyi tutacaktır. Çelik kapı boyası kolay bulunmuyor.

Evde çelik kapı boyamak için en iyi boyalar su bazlı genel maksatlı boyalardır. Örnek boyalar: Permolit Permolife, Cadence Multisurface, Rich Multisurface, Kale Supar, Polisan X1, Dyo Hidrolux v.b.

Boyaya başlamadan önce kapınızı nemli bir bez ile silin. Kapının menteşe kısımlarına yakın yerlerinde yağ kalıntıları varsa bunları temizleyin. İsterseniz çok ince bir zımpara yapabilirsiniz. Zımpara yaparsanız nemli bez ile kapınızı tekrar silin. (Yukarıdaki resimdeki çelik kapı zımpara yapılmadan boyanmıştır. 2016’dan beri boyasında herhangi bir soyulma ve kabarma yoktur.)

Yukarıda belirttiğimiz boyalar veya benzeri bir boya ile ilk katı uygulayıp 24 saat bekleyin. İlk kat önemli, iyice kurusun. İlk katta boyanın kapatmaması normaldir. Kapıya ayran dökülmüş gibi durması sizi şaşırtmasın. 24 saat sonra ikinci katı uyguladıktan sonra; 5-6 saat sonra da üçüncü katı uygulayın.

Son olarak sır verniği uygulamanız gerekiyor. Verniği boyadan 1-2 gün sonra yapın. Sır vernik su bazlı, kokusuz, renksiz oldukça kalın bir verniktir. Bir kat vernik yeterlidir. Cadence, Rich gibi markaların var. Sır verniğini bulamazsanız normal su bazlı verniği 5-6 saat ara ile iki kat uygulayın.

Boyamak için parmak saten rulosu, veya kadife vernik rulosu kullanın. Eğer parlak bir boya ile boyayacaksanız kadife rulo daha uygun olacaktır. (Sünger rulo baloncuk çıkarabilir.)

Sprey Boya İle Çelik Kapı Boyanır Mı?

sprey ile çelik kapı boyama
Sprey boya ile çelik kapı boyanır mı?

Sprey boya ile çelik kapı boyanır mı? Evet, sprey boyalar ile çelik kapı boyanabilir. Sprey ile boyama tecrübeniz varsa, boyayı akıtmadan ve iz yaptırmadan boyaya bilirseniz hızlıca çelik kapı boyama yapabilirsiniz.

Sprey Boya İle Çelik Kapı Boyama

  • 1 kat sprey astar uygulayın.
  • Yarım saat kurumasını bekleyin.
  • Astardan yarım saat sonra, 20-25 santimetre mesafeden 1 kat sprey boya yapın.
  • Yarım saat sonra ikinci kat sprey boyayı uygulayın.
  • Sprey boya ile çelik kapı boyadıktan sonra isterseniz daha dayanıklı olması için üzerine sprey vernik de uygulayabilirsiniz.

Çelik Kapı Yağlı Boya İle Boyanır Mı?

yağlı boya ile çelik kapı boyama
Çelik Kapı Yağlı Boya İle Boyanır Mı?

Yağlı boyalar her yüzeye yapışabilir. Evet, çelik kapı boyama için yağlı boya kullanılabilir. Fakat, su bazlı boyalar daha çabuk kurur ve rulo-fırça izini çok belli etmez. Yine de, yağlı boya ile çelik kapı boyamak istiyorsanız parlak yağlı boyanın rulo fırça izi bırakabileceğini unutmayın. Yarı mat, özellikle mat yağlı boya rulo fırça izi belli etmez.

Yağlı Boya İle Çelik Kapı Boyama

  • 1 kat sentetik astar uygulayın
  • 1 gün sonra sentetik boyanızı uygulayın.
  • İkinci kat boyanızı da 1 gün sonra yapın. (Üzerine vernik tutmaz.)

Yukarıdaki içerik genel bilgi niteliğindedir. Meydana gelebilecek kaza veya yanlış uygulamalardan sitemiz sorumlu değildir.

Benzer Yazılar

4 Yorum

  1. Çok güzel olmuş benim kapıda boyalar kabardı statik toz boya aynısından bulamıyorum normal boyada olmuyormuş boya kodu ral 8025 tanganika imiş bulunmuyor sizce aynı renk yapmak istiyorum hangi boya uyar acaba

    • Ferhat Bey,
      DYO Hidroluk, Polisan X1, Permolit Permolife akrilik boyalarından ral kodlarını yaptırıp, çelik kapılarınızı boyayabilirsiniz.

  2. Yazınız çok kıymetli ve çok güzel bilgiler veriyor ama sizin kapının aynısı bende de var ne kadar boya kullandınız öğrenebilir miyim. Teşekkürler

    • Firdevs Hanım,
      Kapınız kahverengi ise, açık renge çevirmek için yaklaşık olarak 1.5 litre boya kullanmanız gerekecek.

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

İlginizi Çekebilir