İlginizi Çekebilir

Bu Kategoride En Çok Okunanlar

Panel Kapı Boyama, Panel Kapı Nasıl Boyanır?

panel kapı boyama teknikleri
Panel kapı boyama

Orjinal amerikan panel kapı boyama işlemi, kendi özel boyasıyla, fabrikada püskürtme yöntemiyle boyanır. Bu boyalar, su bazlı, sentetik veya selülozik olabilir. Fakat, siz de evinizdeki panel kapıları boyayabilirsiniz. Bu boyalar da orjinal boyası gibi, panel kapının kapının doğal görünümünü korur, üzerindeki çizgi ve damarlarına zarar vermez. Kapı üzerinde yarı-mat bir görünüm oluşturur. Artık, piyasada birçok firma, farklı cinste panel kapı boyası üretiyor. Panel kapı boyalarının piyasada su bazlı, sentetik ve selülozik türlerini bulabilirsiniz. Aşağıda farklı cinsteki boyalarla panel kapı boyama tekniklerini ve panel kapı nasıl boyanır? anlattık. Panel kapı boyası seçimi yaparken ve panel kapılarınızı boyarken size yardımcı olacağını umuyoruz.

Panel Kapı Boyama Teknikleri

Yukarıda anlattığımız gibi, panel kapı boyalarının su bazlı, sentetik ve selülozik türlerini bulmanız mümkün. Her boyanın kendine özgü avantajları ve dezavantajları var.

panel kapı nasıl boyanır
Panel kapı boyama teknikleri

Selülozik panel kapı boyası, sentetik panel kapı boyası ve su bazlı panel kapı boyası ile panel kapı boyama tekniklerini aşağıda detaylı bir şekilde anlattık. Böylece, bu boyaların aralarındaki farkı öğrenerek, panel kapı boyası satın alırken, sizin için en uygun seçimi yapabilirsiniz. Şimdi, bu boyalar ile panel kapı nasıl boyanır? anlatalım.

Su Bazlı Panel Kapı Boyası İle Panel Kapı Boyama

panel kapılar nasıl boyanır
Su bazlı panel kapı boyası uygulaması

Su bazlı panel kapı boyası, koku yapmadığından ve hızlı kuruduğundan en çok tercih edilen panel kapı boyasıdır.

Kapının gövdesi için kısa ipli parmak rulo kullanın. (Yağlı boya rulosu veya kadife rulo olabilir.), Panel kapı kasalarını boyamak için de; 3-4 numara su bazlı kestirme fırçası kullanabilirsiniz.

Panel kapı boyasının eski rengi açık renk ise; 2 kat boyamak yeterli olur. Panel kapı boyasının eski rengi koyu renk ise; 3 kat boyamak gerekir.

Su bazlı astarını bulamazsanız kendisini astar olarak kullanabilirsiniz. Yani, koyu renklerde 3 kat uygulama yapabilirsiniz. Eğer katlar arası 5-6 saat beklerseniz; alttaki koyu rengi daha rahat kapatabilirsiniz.

Panel Kapı Boyasına Su Katılır Mı?

Su bazlı panel kapı boyasına su katılabilir. Piyasada satılan su bazlı panel kapı boyaları kullanıma hazır olarak satılır. Fakat, istenirse %5-%10 arasında su ilave edilebilir.

Su katma oranı zaten boyanın ambalajının arkasında belirtilmiştir. Genel olarak ilk kat sulandırılabilir. Fakat, biz kullanıma hazır olarak satılan panel kapı boyalarına su katılmasını önermiyoruz.

Sentetik Panel Kapı Boyası İle Panel Kapı Nasıl Boyanır?

panel kapılar nasıl boyanır
Sentetik panel kapı boyası uygulaması

Sentetik panel kapı boyası, su bazlı panel kapı boyasına göre daha kapatıcıdır. Fakat, boyarken katlar arasında, 1 gün beklemek gerekir. Boyanın kokusunun kaybolması birkaç günü bulabilir.

Sentetik panel kapı boyası çok dayanıklı bir boyadır. Fakat, beyaz renk su bazlı panel kapılarına göre daha çabuk sararır.

Panel kapının gövdesini boyamak için, kısa ipli parmak rulo (yağlı boya rulosu veya kadife rulo) kullanılabilir. Duvara yakın, kasa kenarları için de 3 veya 4 numara yağlı boya fırçası kullanabilirsiniz.

Panel Kapı Yağlı Boya İle Boyanır Mı?

Panel kapı yağlı boya ile boyanır mı? Evet panel kapılar yağlı boya ile boyanabilir. Yağlı boyalar neredeyse tüm yüzeylere çok kuvvetli tutan boyalardır. Bu nedenle yağlı boyayı panel kapı boyamak için de kullanabilirsiniz.

Fakat piyasada en çok bulunan yağlı boyaların parlak olduğunu unutmayın. Panel kapılarınızı parlak bir yağlı boya ile boyamak istiyorsanız parlak yağlı boya kullanabilirsiniz. Ayrıca, mat ve yarı mat yağlı boyalarla da panel kapılar boyanabilir. Yarı-mat yağlı boyalar sentetik panel kapı boyalarına görünüm olarak da çok yakındır. Yarı mat yağlı boyalar en çok duvarda kullanılır.

Selülozik Panel Kapı Boyası İle Panel Kapı Nasıl Boyanır?

selülozik panel kapı boyası
Selülozik panel kapı boyası uygulaması

Selülozik panel kapı boyası, sanayi tipi olduğundan, çok hızlı kurur. Selülozik boyanın kokusu insan sağlığına çok daha zararlı olduğu için; kapı sökülüp, dış mekanda boyanmalıdır.

Selülozik panel kapı boyası ile panel kapı nasıl boyanır? Selülozik boyalarla panel kapı boyanırken; fırça-rulo yerine boya tabancası kullanılır. Boya tabancası seçimi yapılırken; selülozik boyaları püskürtebilen boya tabancaları tercih edilmelidir. Boyanın katlar arasında yarım saat beklemek yeterlidir.

Panel Kapı Boyama Yaparken, Dikkat Edilmesi Gerekenler!

  • Başka bir boya ile panel kapıları boyamak, kapının doğal görünümüne zarar verebilir, desen ve damarlarının kapanmasına neden olabilir ve parlaklık derecesini değiştirebilir.
  • Çok koyu renkli panel kapınızın rengini açık bir renge çevirmek çok zahmetli olabilir. Koyu renk panel kapının rengi kapatılana kadar 3-4 kat boya uygulaması gerekebilir. Boyanın iyi kapatması için katları arasında bekleme süresine dikkat edilmelidir.
  • Nadir de olsa; bazı panel kapılar üzerinde, ince bir bir vinil kaplama bulunur. Bu kapıların boyanması mümkün değildir.
  • Bazı panel kapı boyalarına örnek vermek gerekirse : Polisan X1 (su bazlı), Dyo Massiveline (su bazlı), Marshall (su bazlı), Permolit Permolife (su bazlı ve sentetik)

Panel Kapı Boyası İle Mobilya Boyanır Mı?

Panel kapı boyası ile mobilya boyanır mı, panel kapı boyası ile mutfak dolabı boyanır mı? Genel olarak panel kapı boyası ile tüm ahşap malzemeler boyanabilir. Panel kapı boyaları ahşap boyamak için üretilmiştir. Dolayısıyla, panel kapı boyası ile mobilya boyanabilir.

Fakat, panel kapı boyası ile mutfak dolabı boyamak ve mobilya boyamak için gerekli ön hazırlığın çok iyi yapılması gerekiyor. Özellikle parlak ve kaygan bir yüzeyi varsa, zımpara hatta, astar uygulamadan boyama yapmayın.

Mutfak dolabınız, lake gibi çok parlak ve kaygan bir yüzeye sahip değilse, astar veya zımpara yapmadan da boyayabilirsiniz. Fakat, boyadıktan sonra mutlaka üzerine su bazlı bir vernik uygulayın. Su bazlı vernik, boyanın çizilmesini engeller, temizliği daha rahat olur. Daha detaylı bilgi almak için, mutfak dolabı boyama yazımızı okuyabilirsiniz.

(Yukarıda anlattığımız panel kapı boyama teknikleri genel bilgi amaçlıdır. Meydana gelebilecek, herhangi bir kaza ve hasardan sitemiz sorumlu değildir.)

Yorum Yapın

Lütfen yorumunuzu yapın!
Lütfen isminizi buraya giriniz

Bizi Takip Edin

10,352BeğenenlerBeğen
36,885TakipçilerTakip Et
2,117TakipçilerTakip Et
1,522TakipçilerTakip Et

En Çok Okunanlar